حل مشکلات رفتاری کودکان، توسط این کتاب ها
کودکان بسیار تیزهوش هستند و تناقض در رفتار والدین را خیلی زود در تشخیص می دهند.
با این کتاب ها مشکلات رفتاری فرزندتان را حل کنید. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
کتاب SOS! کمک برای والدین : راهنمای علمی برخورد با مشکلات رفتاری رایج و روزمره
- نویسنده: لین کلارک
- مترجمان : دکتر رضا رستمی ، علی نیلوفری
- نشر تبلور، ۱۳۸۸
- قیمت نسخه کاغذی : ۲۲۵۰۰تومان
- قیمت نسخه دیجیتال : ۸۰۰۰تومان
- مخاطب : والدین و مربیان
کتابی که برای این هفته والدین در نظر گرفتهام؛ از کتابهای بسیار کاربردی و مفید برای اصلاح رفتار کودکان است. البته ده سال از انتشار چاپ دوم آن میگذرد؛ اما هنوز هم در کتابفروشی های مهم و معروف مربوط به کتب روانشناسی وجود دارد و سایت های معتبری نیز نسخه دیجیتال آن را با قیمت مناسب عرضه کردهاند. بنابراین با توجه به اینکه کتاب در دسترس هست و میتوان به راحتی تهیه اش کرد؛ برای این هفته انتخاب شده است.
در میان تئوریهای متعدد روانشناختی، یکی از مهترین رویکردهای تغییر و اصلاح رفتار، رویکرد رفتارگرایانه است. در این تئوری رفتارهای بد و خوب، هر دو نتیجه یادگیری هستند. بنابراین برای تثبیت آنها با روشهای پاداش، و برای حذف آنها با تنبیه و تکنیکهای یادگیری زدایی می توان عمل کرد. این رویکرد و تکنیکهای آن، برای شکل دادن نظم و رفتار روزمره و روتین در زندگی کودکان و نوجوانان بسیار مناسب هستند. مهم این است که والدین در بکارگیری تکنیک ها هوشمندانه عمل کنند و از هر تکنیک ، در جا و وقت مناسب استفاده کنند. برای بکار بردن تکنیکها، در هر زمان و مکان آماده باشند و به کودک نشان بدهند که تصمیم آنها برای ارائه نوع خاصی از تنبیه یا تشویق، تحت هر شرایطی ثابت و پابرجاست.
کودکان بسیار تیزهوش هستند و تناقض در رفتار والدین را خیلی زود در تشخیص می دهند و دقیقا در همان جا و همان وقتی که والدین معیارها و استانداردها را خوب اجرا نمی کنند؛ بدترین واکنشها و رفتارها را از خود نشان می دهند و سعی می کنند در جنگ قدرت با والدین برنده باشند. تشخیص این موقعیت ها برای والدین بسیار راحت است ؛ ولی پایداری بر اجرای روش تربیتی برای والدین اصلا آسان نیست. مثلا ما از اینکه مهمانی یا جمع دوستان را بخاطر برآورده نکردن درخواست نادرست و غیرمنطقی کودکمان ترک کنیم؛ اکراه داریم. از قضاوت و دلگیر شدن بقیه می ترسیم که « حالا چرا به بچه سخت می گیرید؛ یک امشب رو بی خیال تربیت و تنبیه شوید» و .... . همینطور در برابر سهل گیری پدربزرگها و مادربزرگها که گاهی تضاد آشکاری با روش تربیتی فرزند ما دارند؛ دچار مشکل و رودربایستی میشویم. ولی دقیقا در همین بزنگاه ها است که کودک ما متوجه میشود؛ که ما چقدر جدی هستیم و بر موضع خود پافشاری میکنیم. ما به عنوان والدین باید بدانیم کودکان ما همانقدر که به حمایت و محبت ما نیاز دارند؛ به نظم و رفتار همگن و بدون تضاد ما نیز احتیاج دارند تا به ذهن و زندگی خود شکل و نظم ببخشند.
کتاب شامل ۴ بخش اصلی و ۲۴ فصل کوتاه است. ابتدا به بررسی علت خوش رفتاری و رفتارهای نامطلوب کودکان می پردازد و سپس سه قانون اصلی فرزندپروری که اساس تمام تکنیک های کتاب است را توضیح می دهد. این سه قانون بسیار ساده و عملی به نظر میرسند؛ ولی همانگونه که در بالا گفته شد، باید همیشه و در هر حالتی اجرا شوند.
سه قانون مهم فرزندپروری این رویکرد عبارتند از :
- رفتار خوب را پاداش دهید و این کار را بلافاصله و مکرر انجام دهید.
- «ناخواسته» رفتار بد را پاداش ندهید.
- برای برخی از رفتارهای بد، تنبیه در نظر بگیرید (اما فقط از تنبیه ملایم استفاده کنید).
اجرای این سه نکته در نگاه اول بسیار ساده و راحت به نظر میرسند. همه والدین رفتار خوب کودک خود را تشویق میکنند؛ اما گاهی فکر میکنیم چقدر برای ساده ترین و کوچکترین کاری که شاید وظیفه کودک تلقی میشود باز هم باید او را تشویق کنیم. مساله دیگر اینکه، ذهن ما از پاداش یا تشویق، همیشه یک جایزه مادی را تصور میکند. در حالی که موثرترین پاداش برای کودک، آغوش و نوازش والدین است. کودک باید اطمینان یابد رفتار او دیده می شود. آنگاه برای جلب توجه و نگاه والدین دست به هر کاری نمی زند. بسیاری از رفتارهای ناخوشایند کودکان، فقط برای دریافت توجه والدین است. حتی اگر این توجه همراه با خشم و پرخاش یا تنبیه باشد. از همین جا نکته دوم، واضحتر میشود. گاهی بی توجهی ما باعث می شود کودک دست به هر کاری بزند تا توجه ما را دریافت کند. در این مواقع است که با دریافت توجه والدین، او پاداش دریافت می کند. به همین دلیل لازم است والدین تشخیص بدهند کجا باید نسبت به رفتار ناشایست کودک بی توجهی کنند تا این رفتار را تکرار نکند.
این کتاب برای همه والدین بسیار کاربردی و پر از ایده است. تفکرات ساده و روزمره ما درباره تربیت فرزند را به چالش می کشد و نشان میدهد با یک تغییر کوچک اما پایدار در رفتارمان، چقدر می توانیم به کودکمان کمک کنیم که رفتارش را اصلاح کند. مثالهای واقعی از رفتار و واکنش والدین ارائه میدهد و روش های درست پاداش و تنبیه را توضیح می دهد. در این کتاب یاد می گیریم رفتار کودکانمان را بهتر بفهمیم و بتوانیم با او به طور موثر صحبت کنیم. مهمترین نکته این است که کانال ارتباطی ما و کودک، یک کانال امن، فارغ از تنبیه و تشویق و ... باشد. کودک اطمینان داشته باشد ما او را همیشه دوست داریم و نیاز نیست برای دریافت محبت و توجه ما، کارهای محیرالعقول انجام دهد.
اطمینان دارم پس از خواندن این کتاب، بارها و بارها به توصیه هایش استناد و عمل خواهید کرد و آن را به همه مادران و پدران پیشنهاد خواهید داد.
کتاب خوبه که با دیگران فرق داری
- نویسنده و تصویرگر : تاد پار
- مترجم : شقایق خوش نشین
- انتشارات شهرقلم،1396
- قیمت نسخه کاغذی :6000تومان
- مخاطب : کودکان 3 تا 7 ساله
پار، نویسنده و تصویرگر محبوب کودکان و بزرگسالان است. هدف او از نوشتن مجموعه دنیای دوست داشتنی من، این است که به کودکان و همه مخاطبانش نشان بدهد دنیا با وجود همه چیزهایی که ما نمی دانیم و نمی شناسیم؛ عجیب و زیبا و دوست داشتنی است. لازم نیست برای دوست داشتن و دوست داشته شدن، شبیه هم باشیم یا شبیه هم فکر کنیم. ممکن است ظاهر ما با بقیه تفاوت داشته باشد؛ قیافه یا توانمندی های متفاوتی داشته باشیم؛ به زبان متفاوتی حرف بزنیم یا علایق عجیب و خاص داشته باشیم. مهم این است که همدیگر را بپذیریم و اجازه دهیم همه همانطور که هستند و دوست دارند زندگی کنند. همه زیبایی دنیا در همین تفاوتها و تضادها است. تادپار این را نه تنها با کلمات، که با تصاویر ساده و زیبای خود نشان می دهد. شخصیت های کتابهای او از همه رنگها و گونه ها هستند. بین کمک به یک انسان و حیوان تفاوتی وجود ندارد. دوست داشتن و پذیرفتن و مهربانی است که در هر شکل و شمایل و گونه ای مورد تحسین و توجه است. رنگهای شاد و تصاویر دلپذیر، جملات ساده و گویای کتاب، خواندن آن را برای همه مخاطبان لذت بخش میکند.
منبع:
نی نی سایت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼