آموزش به کودکان از طریق بازی، مهارت استفاده از پول
آشنا شدن با کارکردهای پول برای زندگی ضروری است و باید اینگونه آموزشها را به کودکان ارائه کرد. اصولاً پول به انسانها قدرت میبخشد، قدرت در تصمیمگیری، ایجاد فرصت، امکان بهرهگیری از انواع آموزشها و بوجود آوردن زندگی با رفاه بیشتر، از مزایای مختلف آن است.
آشنا شدن با کارکردهای پول برای زندگی ضروری است و باید اینگونه آموزشها را به کودکان ارائه کرد.
اصولاً پول به انسانها قدرت میبخشد، قدرت در تصمیمگیری، ایجاد فرصت، امکان بهرهگیری از انواع آموزشها و بوجود آوردن زندگی با رفاه بیشتر، از مزایای مختلف آن است....
میباید کاری انجام داد که کودکان با پسانداز کردن آشنا شوند و آن را به طور مستمر و دایمی انجام دهند. هم چنین نحوهی خرج کردن را باید به آنها آموخت تا در زندگی آینده شان دچار افراط و تفریط در بهرهوری از پول نشوند. اگر آنها مسرف بار بیایند قطعاً در آینده پساندازی نخواهند داشت و این موضوع اثرات منفی فراوانی بر آنها خواهد گذاشت. بنابراین بهتر است که موارد ذیل را به آنها آموزش دهید.
1- همین که کودکان قادر به توانایی شمردن پول شدند میباید آنها را با پول آشنا کنید. شما باید شمردن را برای آنها تکرار کنید و به طور مداوم شمارش و مقدار پول را بازگویی کنید.
۲- شما می باید در مورد ارزش پول، نحوهی استفادهی از آن، این که چگونه آن را میباید پسانداز کند و چگونه میتوان بر مقدار پول اضافه کرد و با چه روشهایی آن را خرج کرد... توضیحات مفیدی به آنها بدهید.
3- به کودکان کمک کنید تا تفاوت بین نیازها، خواسته و آرزوهایشان را یاد بگیرند. اگر این یادگیریها به خوبی صورت بگیرند، منجر به این میشوند که آنان در آینده، روش خوب خرج کردن و عاقلانه استفاده کردن از پول را یاد بگیرند.
۴- میباید اهداف استفاده از پول را در آنان قاعدهمند کرد. فرقی نمیکند که از چه کسی صحبت میکنیم بلکه افراد جوان یا پیر، باید برای خرج کردن اهدافی داشتهباشند و اگر این اهداف به خوبی تعیین نشدهباشند طبعاً گرفتار افراط و تفریط در خرج کردن و پسانداز میشوند.
در هر زمانی که کودک از والدینش میخواهد که برای او چیزی بخرند، این زمان، زمان مناسبی برای گفتگو و بحث پیرامون اهداف خواهد بود. قاعدهمند کردن این اهداف به کودک کمک میکند که بتواند مسوولیت انتخابها و خرج کردنهایش را بر عهده بگیرد.
۵- کودکان را با ارزش پول، پس انداز و نحوهی خرج کردن آشنا کنید. برای او از اهمیت پس انداز و سرمایه گذاری کردن و سود حاصل از پس انداز و سرمایهگذاری و بهره صحبت کنید. مثلاً در خانهی خودتان پولی را نگه دارید و بهرهی آن را به او بدهید تا او با این مفاهیم آشنا شود. سود حاصل از بهره و این که چگونه بهره محاسبه میشود را آموزش دهید. پسانداز کردن برای آیندهی آنها خیلی اهمیت دارد، لذا به طور دقیقی این مفاهیم را برای آنها توضیح دهید.
6- هنگامی که به کودک خود مقرری روزانه ، هفتگی یا ماهیانه می دهید به طور ضمنی به گونه ای حرف زده یا رفتار کنید که آن ها مقداری از آن مقرری یا پول توی جیبی را پس انداز کند به طور مثال اگر پانصد تومان می دهید از او بخواهید که 100 تومان آن را پس انداز کند و برای او حساب کنید که این مقدار در طی یک هفته، یک ماه یک سال و ده سال چقدر خواهد شد.
۷- کودک خود را به یک موسسه مالی یا یک بانک ببرید و برای او حسابی باز کنید. اگر او از همان دوران کودکی پس انداز کردن به طور منظم را بیاموزد قطعاً در آینده به چنین کاری مبادرت خواهد کرد. اگر آنها در یک زمانی خواستند که مبلغی از پول خود را بیرون بکشند، با آنها مخالفت نکنید چرا که این کار موجب دلسردی آنها نسبت به پسانداز میشود. در ضمن، آنها را با اوراق قرضه و بهادار آشنا سازید. آنها باید یاد بگیرند که اوراق بهادار چیزهای با ارزشی هستند و بهره به آنها تعلق میگیرد و....
8- در قبال پولی که به او میدهید از او بخواهید که اسناد و مدارکی را برای تثبیت پساندازهایش تهیه کند روش کار خیلی ساده است. دوازده عدد پاکت تهیه کنید که هر پاکت برای یک ماه باشد و کودک شما ضمن نگهداری پول ماهیانهاش، صورت حسابی از چیزهایی که می خرد را داخل پاکت بگذارد تا گردش مالی او به صورت دقیقی مشخص شود.
۹- به همراه کودک خود به طور منظم به فروشگاه بروید و اجازه بدهید تا او نیز نحوهی خریدن و پرداخت پول را یاد بگیرد. معمولاً هر خانوادهای به طور متوسط یکسوم درآمد ماهیانهاش را صرف خرید از فروشگاهها میکند. از همینرو والدین میتوانند نحوهی خریدن اجناس ارزان قیمت یا خرید به صورت اقساط و غیره را به کودک خود آموزش بدهند تا آنها یاد بگیرند که هوشمندانه خرید کرده و بیجهت پول خود را مصرف نکنند. به آنها یاد بدهند که یک کالا ممکن است قیمتهای مختلفی داشتهباشد و باید برای خریداری اجناس که صرفهی اقتصادی داشتهباشند به این نکات توجه کنند.
به کودک خود نحوهی استفاده از چک را آموزش دهید. اگر کالایی را انتخاب میکنید به او خاطرنشان سازید که برای خرید خوب میباید آن کالا را به طور دقیقی وارسی کنیم، کیفیت آن کالا، قابلیت تعمیر آن، ضمانت نامه داشتن کالا و سایر چیزهایی که مرتبط با حقوق خریدار مشتری هستند را آموزش دهید. اگر با طرح و نقشه به خریدن بپردازید او نیز یاد خواهد گرفت که پول خود را به طور مقرون به صرفهای خرج کند و با این روشها حدود بیست تا سی درصد صرفهجویی خواهد کرد.
۱۰- به کودکانی که بزرگتر هستند اجازه بدهید که گاهی اوقات خودشان تصمیم بگیرند و پول شان را خرج کنند. این موضوع حتی اگر منجر به خریدن اجناس نامرغوب و در نتیجه از کف دادن مقداری از پولشان بشود باز هم ارزش آن را دارد که آنها چیزهایی یاد بگیرند. از اینجا به بعد است که میتوانید با آنها صحبت کرده و وارد بحث شوید تا آنها بیاموزند که قبل از خریداری، عقل خود را به کار بیندازند و زمان مناسب برای خرید و تکنیکهای خرج کردن را فرا بگیرند.
11- خریداری هوشمندانه را به کودک آموزش بدهید. به آنها در مورد تبلیغاتی که در تلویزیون و سایر وسایل ارتباط جمعی میبینید آموزش دهید تا بفهمند که آیا هر کالایی که تبلیغ میشود واجد همان صفات هست یا نه؟ در مورد کالاهای جانشین نیز توضیحاتی ارائه کنید کالاهایی که ممکن است همان خدمات را بدهند اما ارزانتر باشند و به نوعی نیاز خریدار را برطرف میکنند.
۱۲- به کودکان خود در مورد خطرات قرض و وام گرفتن و پرداخت بهرهی وام آگاهی های لازم را بدهید تا دریابند که باز پرداخت بهره وام همیشه به راحتی صورت نمیگیرد و میتوانید همین روند را خودتان در خانه اجرا کنید تا به طور عملی بفهمند که مفهوم واقعی وام و قرض کردن و بهره چیست. در مورد خرید کردن به طور اقساطی نیز معنای بهره را برای او محاسبه کنید.
13- در مورد استفاده کردن از کارتهای اعتباری آموزش لازم را به او بدهید تا با شیوهی پرداختن آن آشنا شود. در مورد محافظت از کارت در برابر سرقت و یا تقلب و غیره حتماً به او آموزش دهید.
۱۴- اگر کارت اعتباری را به کودک یا نوجوان خود میدهید مراقب نحوهی استفاده کردن او نیز باشید. اصولاً کارتهای اعتباری یک پیغام روشنی را به فرد میدهند که معنی آن همیشه این عبارت است خرج کنید.
15- برای تصمیمات مالی خانوادهی خود یک جدول منظم و قاعدهمندی را بوجود آورید که وظایف مالی و گردش پول در آن مشخص شود. این کار برای کودکان و نوجوانان ضروری است. در مورد عادات خرج کردن عاقلانه، منافع و سود و پسانداز، سرمایهگذاری و تفاوتها بین پول نقد و چک و کارتهای اعتباری و جز آن را تعیین کرده و به گفتگو بپردازید حتی بحث و گفتگو در مورد اقتصاد کشور یا اقتصاد محلی و سایر مسایل روز در بازار اقتصادی بسیار مفید و ضروری خواهد بود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼