نشانه های کودک مضطرب، ده علامت رایج
علائم معمولی اضطراب، اغلب تا زمانی که کودک به مدرسه نرود خودش را نشان نمی دهد.
خیلی از والدین و حتی متخصصان سلامت، علائم اولیه ی اضطراب را در یک کودک نوپا متوجه نمی شوند و نمی دانند که کودک آن ها مضطرب است که البته می تواند کاملا با آن چیزی که ما منتظرش هستیم متفاوت باشد.
علائم معمولی اضطراب، اغلب تا زمانی که کودک به مدرسه نرود خودش را نشان نمی دهد. اما چرا منتظر بنشینیم؟ اگر آن علائم را بتوان زودتر تشخیص داد و وقتی کوچک هستند بتوان به آن ها کمک کرد چه؟
علائم بسیار مشخصی در اضطراب یک کودک نوپا وجود دارد. علائمی همانند ترس و فوبیای شدید، اما با همه این ها، علائم حساس و پیچیده تری وجود دارد که شامل اضطراب و خلق و خوی حساس تری است.
برخی از نشانه های اولیه اضطراب مربوط به موضوعات ترس نیست، اما تا حدی بر موضوعات رفتاری و اختلال پردازش حسی مربوط است.
بچه های دارای اختلال پردازش حسی(SPD) بیشتر مستعد داشتن اختلال اضطراب هستند. خیلی از بچه هایی که اختلال پردازش حسی دارند همانند کودکان نوپا زمانی که مدرسه می روند، اختلال اضطراب در آن ها تشخیص داده می شود.
مداخله اولیه، کلیدی برای هر دو اختلال است. بنابراین اهمیت دارد که یک متخصص سلامت ذهن که متخصص در زمینه بیماری های کودکان نوپا است به همراه یک متخصص اطفال در صورت وجود هر نگرانی ای، کودک را معاینه کنند. در قسمت زیر ۱۰ نشانه رایج اختلال اضطراب در یک کودک نوپا وجود دارد:
۱) ترس ها و فوبیاهای کودک مضطرب
ابتدا بیایید به مشخص ترین نشانه اضطراب در یک کودک نوپا بپردازیم. ترس ها و فوبیاها. کودکان نوپا که دارای شخصیت مضطرب هستند نسبت به همسن و سال های خود تمایل به داشتن اضطراب بیشتری دارند.
حتی بعضی از کودکان نوپای نرمال هم بعضی از این علائم ترس را از خود نشان می دهند اما گاهی اوقات سطح ترس، این کودکان را از کودکانی که اضطراب ندارند متفاوت می کند.
ترس های عادی بر پایه یک سری موضوعات است:
- حشرات، پرندگان و حیوانات
- سایه ها و تاریکی
- هیولاها، دایناسور ها و موجودات عجیب غریب
- ترس های دستشویی(ترس از اینکه داخل فاضلاب دستشویی کشیده شوند یا ترس از حشرات داخل دستشویی یا خود فلاش تانک)
- ترس های حمام( ترس از اینکه داخل سوراخ وان حمام کشیده شوند یا ترس از حشرات یا خود آب)
این یک لیست جامع نیست، اما شامل رایج ترین ترس هایی است که ممکن است کوچولوی شما با آن مواجهه شود.
۲)داشتن ثبات در کارهای روتین
همه کودکان نوپا کارهای روتین و ساختارها را دوست دارند، اما کودکان نوپای مضطرب بدون این ساختارهای نمی توانند زندگی کنند. او نیاز دارد که برنامه های روزانه اش بر اساس یک سبک قابل پیش بینی برنامه ریزی شود.
اگر برنامه ها ناگهان تغییر پیدا کند، این بچه ها کاملا برآشفته می شوند. بچه های مضطرب نمی توانند تغییرات یا تحولات را مدیریت کنند و اغلب وقتی تغییرات ساده ای در زندگی روزمره شان پیش می آید نمی توانند آن را حل کنند.
۳)حساسیت به صداها
کودکان نوپای مضطرب معمولا حساسیت های بیشتری دارند. آن ها اغلب با صداهای محیط اطراف بیشتر شگفت زده می شوند. شاید هم از صداهای بلند همانند صدای جاروبرقی، ماشین زباله، دستگاه تصفیه، فلش تانک های اتوماتیک و صداهای بلند موسیقی بترسند.
۴)حساسیت به لباس
علاوه بر سر و صدا، بچه های مضطرب با لباس هایشان نیز مشکل دارند. اغلب کودکان مضطرب با درز جوراب هایشان و برچسب های روی لباسشان مشکل دارند. بعضی از این بچه ها ترجیح می دهند تا صندل ها یا کفش های برند بپوشند. بعضی از کودکان نوپای مضطرب از پوشیدن لباس جین یا لباس هایی که به بدنشان می چسبد خودداری می کنند.
۵) دوست ندارند دستهایشان کثیف شود
بعضی از این کودکان در مورد کثیف شدن بسیار نگران هستند به خصوص در مورد دست هایشان. این بچه ها اغلب از بازی های کثیف و شلوغ پرهیز می کنند و اگر دستشان بیش از حد کثیف شود کاملا غمگین و آشفته می شوند. آن ها اغلب وقتی چیزی در دست هایشان دارند اصرار به شستن دست هایشان دارند.
۶) تشریفات زیادی دارند
این بچه ها کارهای روتین زیادی دارند که بر اساس یک رفتارهای خاص است. آن ها فقط می خواهند که از ظروف خاص استفاده کنند یا اصرار دارند که به روش خاصی برایشان غذا سرو شود(مثلا به شکل مثلث).
ممکن است روال خاصی برای خوابشان داشته باشند که لازم است شما اسباب بازی های پلاستیکی شان را به یک روش خاصی برایشان صف کنید یا با مدل خاصی بهشان شب به خیر بگویید. آن ها شما را مجبور می کنند دوباره کارها را انجام دهید چون کارهایتان طبق روال یا به روش صحیحی که آن ها می خواهند انجام نشده است.
۷)به غذا ناخونک می زنند
اغلب این بچه ها به غذا ناخونک می زنند. غذا میدان جنگ برای این بچه ها است.
اصلا دوست ندارند تا غذاهای جدیدی را امتحان کنند، دوست ندارند به غذای بشقابشان دست زده شود، بعضی از این بچه ها وقتی غذایشان موادی دارد که آن ها انتظارش را ندارند حالت تهوع می گیرند. مقدار غذایی که می خورند شاید کمتر از یک کف دست باشد.
۸) کودک مضطرب شما را از اتاقی به اتاق دیگر دنبال می کند
کودک نوپای مضطرب سایه ی والدینش است. خیلی ازکودکان نوپا والدینشان را داخل خانه دنبال می کنند اما اگر کودک مضطرب نتواند والدینش را در خانه ببیند بسیار پریشان احوال می شود.
این بچه ها دقیقا زیر پای والدینشان هستند و وقتی آن ها به دستشویی می روند به در چسبیده و گریه می کنند. هر نوع جدایی دلیلی برای ترس کودک مضطرب است.
۹) در گرم گرفتن بادیگران کند هستند
کودکان نوپای مضطرب با غریبه ها کمتر رفیق می شوند. آن ها بیشتر به پای والدینشان می چسبند و طول می کشد تا با افراد جدید در زندگی گرم بگیرند. برخی از این کودکان مضطرب در شلوغی یا در مهمانی های شلوغ تولد که کلی بچه است سردرگم و پریشان می شوند.
۱۰) مشکلات خواب
کودکان نوپای مضطرب اغلب مشکلات خواب دارند. نمی توانند خودشان بخوابند و با این موضوع مشکل دارند و باید والدینشان کنارشان بخوابد یا شب ها کنارشان دراز بکشد. ممکن است چندین مرتبه در طول شب از خواب بپرند چون می ترسند یا خواب بدی دیده اند.
برخی از این کودکان ممکن است تمام این ده علائم را داشته باشند و برخی دیگر فقط تعدادی از این ها را. هر بچه ای منحصربه فرد است و اضطراب می تواند به روش های مختلفی برای کودکان مختلف نمود پیدا کند.
خبر خوب این است که هر چه زودتر اضطراب را در کودک خود تشخیص دهید، سریع تر می توانید راهبرد های کمک به او را یاد بگیرید و به آن ها مکانیسم های مقابله با چالش هایی که دارند را یاد بدهید.
اگر در مورد رفتارهای کودک خود نگران هستید با یک متخصص اطفال که تخصص سلامت ذهن نوزادان و اطفال دارد مشورت کنید که کودکتان را ارزیابی کند.
بچه های مضطرب اغلب خوش قلب ترین بچه هایی هستند که تا به حال دیده ام. داشتن یک خلق و خوی حساس باعث قوی تر شدن آن می شود. مهم است که به کودک کوچک خود کمک کنید تا بر اضطرابش غلبه کند و با پتانسیل قوی به آن دست بیابد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼