افسردگی نوجوانان را جدی بگیرید
نوجوانان با فشار زیادی روبرو هستند، از تغییرات بلوغ تا سوالاتی درباره اینکه آنها که هستند و در کجا قرار دارند. با وجود این همه آشفتگی و عدم اطمینان، تمایز قائل شدن بین درد طبیعی نوجوان در حال رشد و نوجوان افسرده آسان نیست.
راهنمای والدین درباره افسردگی نوجوان
نوجوانان با فشار زیادی روبرو هستند، از تغییرات بلوغ تا سوالاتی درباره اینکه آنها که هستند و در کجا قرار دارند. با وجود این همه آشفتگی و عدم اطمینان، تمایز قائل شدن بین درد طبیعی نوجوان در حال رشد و نوجوان افسرده آسان نیست. اما افسردگی نوجوان فراتر از خلق و خو و دمدمی بودن است. این یک مشکل جدی سلامت است که بر همه جنبههای زندگی نوجوان تاثیر میگذارد. خوشبختانه، قابل درمان است و والدین میتوانند کمک کنند. عشق، راهنمایی و حمایت شما میتواند راهی طولانی در جهت کمک به نوجوانان برای غلبه بر افسردگی باشد و او را در مسیر درست هدایت کند.
آیا نوجوان من افسرده است؟
تخمین زده شده که دو درصد از بچههای زیر ۱۰ سال، افسردگی را تجربه میکنند و بین سنین ۱۰ تا ۱۴ سال، به طو میانگین میزان افسردگی به ۵ تا ۸ درصد افزایش پیدا میکند. اگرچه میزان افسردگی پیش از بلوغ، در پسرها بیشتر از دخترها است؛ اما در دوران بلوغ، میزان افسردگی برای دخترها دو برابر پسرها میشود. با این حال، در حالی که افسردگی قابل درمان است، اغلب نوجوانان افسرده هرگز کمک دریافت نمیکنند. اثرات منفی افسردگی نوجوان بسیار فراتر از یک خلق و خوی افسرده است. افسردگی میتواند ذات شخصیت نوجوان شما را نابود کند، باعث احساس غم و اندوه، ناامیدی و یا خشم شود. سرکشی، رفتارهای ناسالم و حالات نوجوان میتواند نشانهای از افسردگی وی باشد. در ادامه روشهایی که نوجوان برای کنار آمدن با درد عاطفی خود انجام میدهد آورده شده است.
مشکلات در مدرسه
افسردگی میتواند سبب کم شدن انرژی و مشکل در تمرکز شود. در مدرسه این موضوع میتواند باعث افت تحصیلی و ناامید شدن از دانش آموزی که پیش از این عملکرد خوبی داشته است؛ بشود.
فرار
بسیاری از نوجوانان افسرده از خانه فرار میکنند و یا در مورد فرار از خانه صحبت میکنند. چنین تلاشهایی معمولا فریاد کمک است.
سوء مصرف مواد مخدر و الکل
نوجوانان ممکن است از الکل یا مواد مخدر برای "خود درمانی" افسردگی شان استفاده کنند. متاسفانه، سوء مصرف مواد فقط باعث میشود همه چیز بدتر شود.
عزت نفس پایین
افسردگی میتواند سبب بروز و تشدید احساس زشتی، شرم، شکست، و بی ارزشی شود.
اعتیاد به گوشیهای هوشمند
نوجوانان ممکن است برای فرار از مشکلات خود به اینترنت پناه ببرد؛ اما استفاده بیش از اندازه از گوشیهای هوشمند و اینترنت تنها انزوا را افزایش میدهد و موجب افسردگی میشود.
رفتارهای بی پروا
نوجوانان افسرده ممکن است درگیر رفتارهای خطرناک مانند رانندگی بی پروا، نوشیدن الکل و رابطه جنسی شوند.
خشونت
برخی از نوجوانان افسرده، معمولا قربانی آزار و اذیت و قلدری، میشوند که این باعث میشود تا تهاجمی و پرخاشگر شوند.
افسردگی نوجوان نیز با تعدادی دیگر از مشکلات روحی و روانی، از جمله اختلالات خوردن و آسیب به خود همراه است. در حالی که افسردگی میتواند باعث ایجاد درد فراوان برای نوجوان شما شود و زندگی خانوادگی هر روز را مختل کند.
کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید، که به شما کمک میکند تا فرزندتان احساس خوبی داشته باشد. اولین قدم این است که یاد بگیریم که افسردگی نوجوان چگونه شبیه چه چیزی است و اگر نشانههای هشدار دهنده را ببینید، چه باید انجام دهید.
نشانههای رایج افسردگی نوجوانان
- تغییر در عادتهای غذایی و برنامه خواب (خوردن و خوابیدن بسیار زیاد یا بسیار کم)
- تغییرات قابل توجه در وزن (افزایش یا کاهش)
- بی علاقگی نوجوان به حضور در مدرسه یا کاهش کارایی در مدرسه
- گوشه گیری، کناره گیری از دوستان یا اعضای خانواده
- بروز عصبانیت یا طغیان ناگهانی
- بی قراری یا اضطراب عمومی
- واکنش تند دربرابر انتقاد، حتی انتقاد سازنده
- خود پسندی یا خطاکاری
- مشکلات غیرمعمول با مراجع قدرت
- بی علاقگی و خودداری از شرکت در تفریحات و سرگرمیهایی که پیش از این، به آنها علاقهمند بودهاند.
- دودلی، عدم تمرکز، فراموشکاری
- احساس بی ارزشی و گناه
- شکایتهای پی درپی از بیماری درعین سلامت کامل جسمی
- نداشتن انگیزه و اشتیاق برای زندگی روزمره
- استفاده از مواد مخدر یا الکل
- فکر کردن به خودکشی یا بیان آن
- مشکل در تمرکز
علائم هشدار دهنده خودکشی در نوجوانان افسرده
نوجوانان افسرده مخصوصا آنهایی که الکل و مواد مخدر مصرف میکنند بسیار درباره خودکشی صحبت میکنند و به آن فکر میکنند؛ بنابراین حیاتی است که شما هر گونه افکار و رفتار خودکشی را بسیار جدی بگیرید. آنها فریاد کمک نوجوان شما هستند. مراقب این رفتارها باشید.
صحبت کردن یا شوخی در مورد انجام خودکشی
گفتن جملاتی مانند: "کاش مرده بودم"، "کاش میتوانستم برای همیشه ناپدید شوم" یا "هیچ راهی وجود ندارد".
سخنرانی مثبت در مورد مرگ و یا خیال بافی درباره مرگ "اگر من بمیرم، دیگران ممکن است من را بیشتر دوست داشته باشند".
- نوشتن داستان و شعر در مورد مرگ، مردن یا خودکشی
- درگیر شدن در رفتار بی پروا و یا تجربه حوادثی که موجب آسیب میشود.
- بخشیدن داراییهای ارزشمند خود
- خداحافظی با دوستان و خانواده، انگار که آخرین بار است.
- به دنبال سلاح، قرصها و یا راههای دیگر برای کشتن خود
چگونه به یک نوجوان افسرده کمک کنید
تشویق ارتباط اجتماعی
اگر نوجوان بتواند ارتباط بهتری با دیگران برقرار کند، حتما میتواند احساس بهتری هم داشته باشد. نوجوان دائم خودش را از دید دیگران قضاوت میکند. اما اگر ارتباطش با اطرافیان بهتر باشد، اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا میکند؛ در واقع میتوان گفت نوجوان نسبت به قضاوت اطرافیان بسیار حساس است. در این دوره به دلیل احساس آرمان گرایی و توانمندی که نوجوان دارد و گمان میکند به هرچه فکر میکند به مرحله عمل هم میرسد، آن افکار را جدی میگیرند و در آن درگیر میشوند و، چون به راحتی از ذهنشان خارج نمیشود رفتارهای بین فردی دارند که خیلی هم پخته نیست. به همین دلیل مشغولیتهای ذهنی نسبت به روابط اجتماعی خود پیدا میکنند و اگر از ترس قضاوت دیگران بیش از حد از، همه اجتماعات فاصله بگیرند وارد فاز افسردگی میشوند.
الویت دادن به سلامت جسمانی
سلامت فیزیکی و روانی به طور نزدیکی با یکدیگر ارتباط دارند. افسردگی بواسطه عدم فعالیت، خواب کم و تغذیه ضعیف شدید میشود. متاسفانه، نوجوانها بخاطر عادات ناسالم معروف هستند: دیر بلند شدن، خوردن غذاهای ناسالم و صرف ساعتها زمان برای گفتگو با تلفن و کار کردن با لوازم الکترونیکی. اما شما به عنوان والدین میتوانید از طریق ایجاد محیط منزل سالم و پشتیبانی با رفتارها مقابله کنید.
نوجوان تان را به سمت تحرک تشویق کنید
ورزش و تحرک برای سلامت روانی کاملا مهم میباشد؛ از این رو نوجوان تان را فعال سازید. نوجوانان به طور ایده آل بایستی حداقل یک ساعت فعالیت فیزیکی در روز داشته باشند، اما این نیازی نیست که این فعالیتها خسته کننده یا ناتوان کننده باشند. خارج از چارچوب فکر کنید: پیاده روی کردن، رقصیدن، انداختن توپ به حلقه بسکتبال، دوچرخه سواری کردن، اسکیت سواری، هر چقدر تحرک داشته باشند سودمند است.
محدودیتهایی را برای تلویزیون دیدن وضع کنید
اغلب نوجوانها به سمت وسایل ارتباطی آنلاین روی میآورند تا از مشکلات فرار کنند؛ اما استفاده زیاد از کامپیوتر تنها انزوای آنها را زیاد میکند و آنها را افسردهتر میسازد. وقتی زمان دیدن صفحه نمایش زیاد میشود، فعالیت فیزیکی و زمان حضور چهره به چهره با دوستان کاهش مییابد. هر دو کار پایهای برای بدتر شدن نشانههای افسردگی هستند.
تهیه وعدههای غذایی متوازن و مغذی
اطمینان حاصل کنید که نوجوانتان تغذیهای دارد که برای سلامت مغزی بهینه و خلق خود لازم دارد: چیزهایی شبیه چربیهای امگا -۳، پروتئین سالم و محصولات تازه. خوردن مقدار زیاد شکر و غذاهای نشاستهای باعث شادی بدن و مغز نمیگردد.
تشویق برای خواب زیاد
نوجوانان به خواب بیشتر نسبت به بالغین نیاز دارند تا به طور بهینه فعالیت کنند. حدود ۹ تا ۱۰ ساعت در طول شبانه روز میخوابند. مطمئن شوید که فرزندتان به میزان کافی خواب و استراحت دارد.
بدانید چه زمانی به یک متخصص حرفهای نیاز دارید
پشتیبانی و تغییرات سالم شیوه زندگی میتواند جهانی متفاوت را برای نوجوانان افسرده بسازد، اما همیشه کافی نمیباشد. وقتی افسردگی شدیدتر است، برای کمک روانپزشک یا روانشناس تردید نکنید. یک متخصص روانی حرفهای با آموزش پیشرفته و پیشینه قوی درمان نوجوانان برای مراقبت از فرزندتان میتواند بهترین شرط باشد.
گزینههای درمانی را به فرزندتان پیشنهاد دهید
وقتی متخصص را انتخاب میکنید یا گزینههای درمان را پیگیری میکنید، به نوجوان خود اطلاع بدهید. اگر شما قصد دارید تا نوجوان تان انگیزه پیدا کند و به درمانش متعهد گردد، ترجیحات شان را نادیده نگیرید یا تصمیمات یک جانبه اتخاذ ننمایید. هیچ درمانگری نمیتواند معجزه کند و هیچ درمانی برای هر کسی بکار نمیآید. اگر فرزندتان احساس ناخوشایندی دارد یا با روانپزشک یا روانشناس ارتباط برقرا نمیکند، بدنبال گزینه مناسب تری باشید.
انتخاب خود را پیگیری کنید
انتظار جلسات گفتگو و بحث بین نوجوان و متخصصی که انتخاب کرده اید داشته باشید. گفتگو درمانی اغلب درمان اولیه خوب برای موارد افسردگی خفیف تا متوسط میباشد. افسردگی نوجوان تان در دوره درمان ممکن است حل گردد. اگر این مشکل حل نگردد، دارو میتواند ضمانت کننده باشد.
متاسفانه، بعضی والدین در انتخاب درمان افسردگی تمایل به دارو درمانی دارند از آنجا که کم هزینه است و زمان کمتری میبرد. با این وجود، جزء زمانی که نوجوان تان در حال انجام کار خطرناک میباشد یا بخاطر خودکشی در خطر است (درمان موردی و یا مشاهده دایمی در این مورد ممکن است ضروری باشد) دارو درمانی توصیه میشود. شما برای سبک و سنگین کردن دقیق گزینههای تان قبل از تعهد برای هر نوع درمانی وقت دارید. در تمامی موارد، دارودرمانی زمانی بیشترین تاثیر را دارد که در برنامههای درمانی گستردهتر از جمله روان درمانی فردی، نوروتراپی و یا توانبخشی قرار میگیرند.
تجویز دارو با ریسکهایی همراه میگردد
داروهای ضد افسردگی برای بالغین طراحی و تست گردیدند؛ از این رو تاثیرشان بر مغزهای جوان در حال رشد هنوز شناخته نشده است. بعضی محققان نگران هستند که خوردن داروهایی نظیر پروزاک ممکن است با رشد عادی مغزی تداخل داشته باشد، مخصوصا با روشی که مغز استرس را مدیریت کرده و هیجان را تنظیم میکند. همچنین داروهای ضد افسردگی به عنوان افزایش دهنده ریسک افکار و اعمال خودکشی در برخی نوجوانان و بزرگسالان شناخته شده اند. نوجوانان با اختلال دو قطبی یا سابقه خانوادگی با اختلال دو قطبی یا سابقه تلاشهای خودکشی قبلی به طور خاص آسیب پذیر هستند. ریسک خودکشی در طول دو ماه اول درمان داروهای ضد افسردگی در بالاترین حد قرار دارد. نوجوانانی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند، بایستی به طور نزدیک برای هر نشانهای پایش گردند که ممکن افسردگی بدتر شود.
مرکز مشاوره اکسیر
معرفی بزرگترین و مجهزترین مرکز خدمات روانشناختی در تهران
تماس مستقیم
۰۲۱۸۸۰۷۸۸۴۴ - ۰۲۱۸۸۰۷۸۵۸۵ - ۰۲۱۸۸۵۷۱۸۰۰ - ۰۹۳۵۶۵۶۷۳۲۹
شعبه شرق: فلکه اول تهرانپارس، خیابان امیر طائمه (خیابان ۱۴۲ غربی) پلاک ۱۲، طبقه اول، واحد ۱
تماس مستقیم
۰۲۱۷۷۸۸۲۸۱۷ - ۰۲۱۷۶۷۱۰۸۱۹
www.psychoexir.com
ساعت 12 الی 21
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼