سوختگی بدن کودکان، حالا چیکار کنیم؟
در سال ۱۹۸۹، حدود ۵۰۰ هزار مورد سوختگی در کودکان گزارش گردید که متوسط سن سوختگی را ۳۲ ماهگی اعلام کرده بودند.
سوختگی در کودکان بسیار شایع است. در سال ۱۹۸۹، حدود ۵۰۰ هزار مورد سوختگی در کودکان گزارش گردید که متوسط سن سوختگی را ۳۲ ماهگی اعلام کرده بودند. اهمال در مراقبت از کودکان و بیدقتی در هنگام جابهجایی مواد و مایعات داغ از شایعترین دلایل سوختگی آنان بوده است. از عوامل دیگر سوختگی میتوان به آتشسوزهای ناشی از سیمکشی اشتباه در وسایل الکتریکی، خاموش نکردن ته سیگار و انبار کردن نامناسب مواد شیمیایی آتشزا اشاره کرد.
چگونه از سوختگیها پیشگیری کنیم؟
اصل اساس برای پیشگیری از سوختگی کودکان، رعایت نکات ایمنی در آشپزخانه است. نکات زیر را به هنگام پختوپز رعایت کنید.
- غذا را روی شعلههای عقبی گاز بپزید تا از دسترس کودکان دور باشد.
- در صورت پختن غذا روی شعلههای جلویی، ظرف غذا را طوری قرار دهید تا دستۀ آن بیرون از حد اجاق قرار نگیرد. زیرا اگر دستۀ ظرف غذا در دسترس کودک باشد، با کشیدن ظرف، آن را به روی خود برمیگرداند.
- همیشه بعد از پختن غذا از خاموش بودن اجاق اطمینان یابید. این نکته بهخصوص در اجاقهای الکتریکی اهمیت بیشتری دارد. زیرا درجات پایین، هرچند سطح اجاق خاموش به نظر میرسد ولی به علت حرارت بالایی که دارد، میتواند باعث سوختگی غیرمنتظرۀ انگشتان شود.
- هیچگاه ظروف پخت غذا را بدون نظارت رها نکنید.
- به کودکان بیاموزید که آتش خطرناک است و آنها اجازه ندارند روی اجاقگاز غذا بپزند.
یکی دیگر از راههای جلوگیری از آتشسوزی، رعایت موارد ایمنی در منزل است.
- همیشه خروجی وسایل الکتریکی را ازنظر اضافهبار بررسی نمایید. چند سیم رابط یا دوشاخه را به یک خروجی (پریز) وصل نکنید.
- برای وسایل برقی پرقدرت مانند هواکش، اجاقگاز، ظرفشویی و خشککن از سیمهای رابط مخصوص استفاده کنید.
- سطح بخاریها را از مواد زائد همچون مواد پاککننده و روزنامه خالی کنید. در نزدیک بخاریهای باز، همچون شومینه، نباید فرش یا مبل قرار داشته باشد.
- طرح خروج اضطراری در زمان آتشسوزی را به همراه فرزندتان تمرین کنید.
- آب بسیار داغ میتواند مشکلساز شود. درجۀ آبگرمکن های منازل معمولاً 43 تا 60 درجه سانتیگراد است. سوختگی درجۀ سه، در صورت تماس بیش از چند ثانیه با آب 60 درجه سانتیگراد ایجاد میشود.
- کبریت و فندک را از دسترس کودکان دور نگهدارید.
- مایعات و نوشابههای داغ را در مکانهای مناسب قرار دهید. کودک ممکن است با کشیدن سفرۀ رومیزی مایعات داغ مانند چای را روی خود بریزد.
- همیشه در منزل یک کپسول اطفای حریق داشته باشید.
در صورت سوختگی کودکتان چه میکنید؟
سوختگیهای حرارتی؛ این نوع سوختگیها را بسته به عمق آسیب درجهبندی میکنند.
- در سوختگی درجۀ یک ، آسیب پوست بسیار سطحی است و مانند آفتابسوختگی، پوست فقط قرمز میشود.
- در سوختگی درجهدو، سوختگی به عمق پوست نفوذ میکند و علاوه بر قرمزی، تاول هم ایجاد میشود.
- در سوختگی درجه سه، علاوه بر تخریب کامل بافت پوست، عروق و اعصاب نیز آسیب میبینند و لایۀ ترمیمکننده پوست نیز از بین میرود. بنابراین تقریباً تمام سوختگیهای درجۀ سه را با پیوند پوستی ترمیم میکنند.
سوختگیهای آب داغ / روغن داغ
فوراً ناحیۀ سوخته چنین سوختگیهایی را در زیرآب سرد بگیرید تا درد تخفیف یافته . آسیبهای بعدی کمتر شود. ناحیۀ آسیبدیده را بهدقت بررسی کنید. در صورت ایجاد تاول یا آسیبهای دیگر پوست، نظیر قرمزی و ورآمدن پوست، با یکپارچۀ مرطوب سرد روی ناحیۀ آسیبدیده را بپوشانید و کودک را به مرکز اورژانس انتقال دهید.
روی ناحیه سوخته، موادی همچون وازلین، روغن یا پمادهای مختلف نمالید. در صورت آتش گرفتن لباس کودک، فوراً او را در پتو و یا ملافهای بپیچید. میتوان آتش را با غلتاندن کودک بر روی زمین خاموش کرد.
یکی از مهمترین عوامل در درمان سوختگیها جلوگیری از عفونت است. پزشک علاوه بر مالیدن پماد و آنتیبیوتیک، هرروز پانسمان را تعویض میکند. در خانه باید ناحیۀ آسیبدیده را بهخوبی زیر نظر داشت . تنها از دارویی که پزشک تجویز کرده است، استفاده نمود. بسیاری از داروهای خانگی از عفونت پیشگیری نمیکنند و حتی باعث افزایش خطر عفونت هم میشوند. تب، قرمزی در اطراف ناحیۀ سوخته یا ترشح از زخم از علائم عفونت هستند و در صورت بروز آنها سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼