کودکان در فضای مجازی، هشت توصیه مهم به والدین
خبر خوش آنکه مجبور نیستید برای کمک به حفظ ایمنی بچه ها در برابر خطرات اینترنت خودتان هم «اهل تکنولوژی» باشید.
بیاید رو راست باشیم. این روزها بچههای ما مدام در معرض خطرهای عصر اطلاعات قرار دارند. در اینجا راههای سادهای را با شما در میان میگذاریم که برای حفاظت از کودکان در فضای مجازی اینترنت به شما کمک می کنند تا استفاده امن و بی خطر از اینترنت را به کودکانتان بیاموزید.
بی شک اینترنت یکی از مفیدترین چیزها در جهان است. اما همراه با فایدههایی که دارد خطرهای خاص خودش را نیز خواهد داشت، که آن را به شمشیری دو لبه تبدیل میکند. استفادهی اینترنت دربرگیرندهی خطرهایی است، که به طور ویژه کودکان را آسیبپذیرتر میسازد. به همین خاطر است که ما بزرگترها، به ویژه والدین، باید در ایمن نگه داشتن آنها از خطرات اینترنت نهایت مسئولیت را به خرج بدهیم.
خبر خوش آنکه مجبور نیستید برای کمک به حفظ ایمنی آنها در برابر خطرات اینترنت خودتان هم «اهل تکنولوژی» باشید. در ادامه به چند توصیه برای حفاظت از کودکان در فضای مجازی اینترنت میپردازیم.
۱. قواعد سادهای تعیین کنید
میتوانید به کودکانتان اجازه بدهید اوقاتی را در اینترنت آنلاین باشند اما محدودیتهایی را تعیین و آنها را ملزم کنید که ابتدا کارهای مهمشان را به اتمام برسانند. مثلا اینکه اجازه بدهید بازیهای کامپیوتری انجام بدهند و ویدیوهای بچگانهی آنلاین را به مدت ۱ ساعت تماشا کنند - آن هم پس از تمام کردن تکالیف مدرسهشان. این کار راه خوبی برای آموختن مسئولیت آزادانه به آنها نیز هست.
۲. برای بررسیهای آفلاین، محتوا را دانلود کنید
اگر بچههایتان فقط برای تماشای ویدیو آنلاین میشوند، پس بهتر است به فکر دانلود محتوای مورد علاقهشان باشید تا بتوانند آن را به صورت آفلاین مشاهده کنند که در آن صورت به لحاظ تبلیغات اساسا مضری که آنها را تهدید میکند خطری متوجهشان نخواهد بود. آنچه را دانلود کردهاید تا به آخر تماشا کنید تا اگر مورد بدی در آن وجود داشت آن را فیلتر کنید.
تماشای ویدیو به شما اجازه میدهد در جریان علاقمندیهای کودکتان قرار بگیرید، که برای باز کردن سر صحبت با او پیش زمینهی خوبی به حساب میآید.
۳. کامپیوتر یا دستگاه مورد نظر را در معرض دید قرار بدهید
مکان بسیار حیاتی و مهم است. کامپیوتر را در یک جای عمومی قرار دهید که اعضای خانواده معمولا در آن رفت و آمد دارند. این کار کمک میکند بزرگترها از نزدیک آنچه را کودک انجام میدهد تحت نظر بگیرند، و باعث شوند احتمال جستجوی محتوای بحث برانگیز توسط او کمتر شود.
اگر کودکتان از گوشی هوشمند برای اتصال به اینترنت استفاده میکند، تعیین قواعد و مقررات کمک میکند او نتواند گوشی را به اتاقهای مختلف و به دور از بزرگترها ببرد.
۴. مرتب آنها را چک کنید
ببینید آنها با چه کسانی آنلاین صحبت میکنند و از آنها بخواهید افرادی را که از نزدیک ندیدهاند از فهرست دوستانشان حذف کنند. همچنین تاریخچهی مرورگرشان را چک کنید تا بفهمید بیشتر چه چیزهایی را جستجو میکنند. اگر چیزی پیدا کردید که خوشایند تان نبود، با آنها دوستانه صحبت کنید و بپرسید آیا به جای جدیدی سر زدهاند. از آنها علتش را بپرسید و حتما اسم چند سایت کودکانه را برای معرفی کردن به آنها از بر باشید.
به آنها کمک کنید بفهمند چرا بعضی سایتها مضر هستند، نه اینکه بگویید اگر به این سایت سر بزنی من عصبانی میشوم!
۵. سیستم کنترل والدین را مقرر کنید
کنترلهای والدین اجازه میدهد آنچه را کودکتان میتواند از اینترنت دانلود کند یا بخرد محدود کنید. همچنین محدودیتهایی برای تماشی فیلمها برای او اعمال میکند. گوگل پلی و iOS هر کدام تنظیمات خاص خود را برای این کار دارند، و همین مورد برای انتخاب دستگاههای بازی مانند پلی استیشن نیز صدق میکند.
اقدامات لازم برای روشن کردن کنترلهای والدین را به آسانی میتوانید در گوگل جستجو کنید.
۶. به دنیای آنها متصل شوید
با برنامهریزی زمان بازی یا تماشای ماراتنها با آنها، در زمین بازی آنلاینشان خودتان را شریک کنید. لذت بردن از جهان آنلاین به همراه کودکتان راهی بی نظیر برای اطمینان از آن است که سفری امن را میپیمایند، درحالیکه خاطراتی خوش برایشان رقم میزنید تا بعدها به یاد آنها که میافتند تداعی گر اوقات خوبی برایشان باشد.
در مورد بچههای بزرگتری که حسابهای کاربری رسانهی اجتماعی دارند، از کانالهای مختلفی با آنها دوست شوید. شبکههای اجتماعی به ابزاری جهت ابراز وجود تبدیل شدهاند، که به شما فرصت میدهند نگاه پنهانیتری به رفتار، علاقمندیها و چرخهی دوستان آنلاین فرزندتان بیندازید. انجام این کار به شما دیدگاهی شخصی دربارهی نحوه رفتار با موضوع امنیت اینترنت برای کودکان میبخشد.
۷. آموزش بدهید
سعی کنید بیشتر با نیت آموزش به فرزندتان مطالبی بیاموزید نه با نیت موعظه کردن. یک راه ساده برای توصیف آداب صحیح اینترنت به بچهها آن است که به آنها بگویید آنچه را به صورت رو در رو میتوان انجام داد به صورت آنلاین انجام نمیدهید.
از آنها بپرسید: آیا به سمت یک غریبه میروید تا سر صحبت را با او باز کنید؟ آیا اطلاعات شخصیتان مانند نام، سن، و نشانیتان را در اختیار غریبهها قرار میدهید؟ آیا از کسی که نمیشناسیدش هدیه قبول میکنید؟ آیا به یک مکان خطرناک میروید؟ درست مثل زندگی واقعی، کودکتان را آموزش دهید تا اگر غریبهای در اینترنت با او مکالمه کرد شما یا یکی از بزرگترهای خانواده را در جریان قرار بدهد.
۸. یک الگوی مسئولیتپذیر باشید
خودتان یک الگوی خوب باشید و شهروند دیجیتال خوب بودن را به فرزندتان بیاموزید. همان قدر که دوست دارید فرزندتان به آنچه از او میخواهید به صورت آنلاین انجام بدهد یا ندهد گوش کند، باید مراقب فعالیتهای اینترنتی خودتان نیز باشید. بگذارید کودک شما از چیزهایی که در موردش میخواهید به اشتراک بگذارید خبر داشته باشد و اگر آن را بیش از حد شخصی و خصوصی میداند از ارسالش صرف نظر کنید.
نگذارید کودکان فقط برای اینکه بتواند از حساب کاربری شبکهّهای اجتماعی استفاده کند در مورد سن و سالش دروغ بگوید. و وقتی در منزل هستید، زمانی را که با ابزارکهای دستگاههای اینترنتیتان ور میروید کاهش دهید چون قواعد شما دربارهی استفاده از فناوری و اینترنت باید در مورد تمام اعضای خانواده اعمال شود!
کلید اصلی آنکه کودکانتان قواعد وضع شده توسط شما را درک کنند آن است که خودتان همیشه نزدیک به آنها و آمادهی کمک و راهنمایی کردنشان باشید. این برای ما والدین به سهولت پیش میآید که فکرمان درگیر پیگیری فعالیتهای فرزندمان باشد اما این بهترین استفادهای نیست که ما میتوانیم از بودن کنار آنها ببریم. هدف آن است که راهنماییها و نصایح با فشار و زور نباشد، بلکه خودمان در کنار بچهها قدم به قدم حاضر باشیم و با آنها همراهی کنیم. هر یک از ما خطوط مشخصهای ترسیم میکنیم و اصل ماجرا برای ما و فرزندمان اطلاع از آن است که هر یک کجای این خطوط ایستاده ایم.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼