روز جهانی خانواده و نقش خانواده در رشد فرزندان
روز جهانی خانواده توسط دو سوم جمعیت جهان به عنوان «روز صلح» جشن گرفته و گرامی داشته میشود. یونسکو در نوامبر ۱۹۹۷ میلادی، یک دهه برای ترویج فرهنگ صلح و عدم خشونت برای کودکان جهان را آغاز کرد.
روز جهانی خانواده توسط دو سوم جمعیت جهان به عنوان «روز صلح» جشن گرفته و گرامی داشته میشود.
یونسکو در نوامبر 1997 میلادی، یک دهه برای ترویج فرهنگ صلح و عدم خشونت برای کودکان جهان را آغاز کرد. در سال 1999 میلادی، این برنامه با دعوت از کشورهای عضو سازمان ملل متحد و رایگیری در کنگره آمریکا دنبال شد.
روز جهانی خانواده (همزمان با 15 می)، روزی برای ارتقاء صلح است و نشان میدهد که همه ما بخشی از یک خانواده جهانی هستیم.
برای در صلح بودن با خانواده جهانی، ابتدا باید از خانوادههای خود آغاز کنیم تا بتوانیم اولین قدم را برای زندگی هماهنگ در یک خانواده جهانی را برداریم.
نقش خانواده در تربیت کودک
انسانها، حیوانات اجتماعی هستند، بنابراین ساختار اجتماع نقش مهمی در رشد آنها دارد. اولین تعامل اجتماعی که در زندگی کودک اتفاق میافتد فقط با خانواده او است.
خانواده نزدیک کودک، اولین گروه اجتماعی است که کودک ممکن است با آنها تعامل داشته باشد. برای اینکه بهتر درک کنید خانواده چه نقشی در رشد کودک بازی میکند، در ادامه مطلب، همراه ما باشید.
خانواده چگونه بر رشد کودک تاثیر میگذارد؟
اعضای خانواده، اولین افرادی هستند که کودک با آنها ارتباط برقرار میکند، بنابراین نمیتوان نقش خانواده را در تربیت، رشد و معاشرت کودک نادیده گرفت.
همین تعاملات است که به کودک کمک میکند درک بهتری از خود و افراد اطراف خود داشته باشد.
نحوه دوست داشتن، مراقبت و پرورش کودک در خانه و خانواده، این فرصت را برای او فراهم میکند تا در زندگی بهتر رشد کند.
خانواده میتواند در این موارد بر کودک تاثیر بگذارد:
۱. نقش خانواده در انتقال ارزشها
کودک مانند اسفنج است و هر آنچه را مشاهده کند، جذب میکند. این موضوع، مسئولیت بزرگی را بر دوش والدین میگذارد زیرا اولین الگوی کودک، خانواده او هستند.
اگر به افراد جامعه، احترام بگذارید، کودک احترام گذاشتن را از شما میآموزد و اگر خلاف این کار عمل کنید، کودک باز هم رفتار شما را الگو قرار میدهد. بیشتر بخوانید: نکات قابل توجه آموزش احترام به کودکان
بهترین روش برای آموزش کودک ، این است که در ابتدا خودتان الگوی مناسبی برای او باشید.
این آموزشها را از سنین پایین شروع کنید.
بسیاری بر این باورند که کودک خردسال ممکن است بر اهمیت یادگیری ارزشهای خوب واقف نباشد، اما این باور اشتباه است. وقتی به بچهها کمک میکنید عواقب عملکردشان را درک کنند، به آنها کمک میکنید تا بدانند در نتیجه رفتار و اعمالشان چه اتفاقاتی رخ میدهد.
۲. نقش خانواده در اجتماعی شدن فرزندان
خانواده، اولین گروه اجتماعی کودک است. خانوادههای خوشبخت، یا خانوادههایی که با عشق و احترام با یکدیگر رفتار میکنند، در ایجاد دیدگاه مثبت از خانواده به فرزندشان کمک میکنند.
اگر وقت خود را با صرف وعدههای غذایی با یکدیگر، تماشای تلویزیون با هم، یا وقت گذراندن با یکدیگر میگذرانید، این کار به تقویت رشد اجتماعی سالم کودکان کمک میکند.
همچنین تعاملات شما با کودک، در یادگیری تعامل او با دیگران موثر است. روابط برای بقای انسان بسیار مهم است و کودک شما از درون خانواده، برقراری روابط با دیگران را میآموزد.
هر چه پایه مهارتهای خوب اجتماعی در خانه قویتر باشد، کودک مهارتهای اجتماعی بهتری را یاد میگیرد و هر چه بزرگتر شود، معاشرتهای بهتری خواهد داشت. بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدها فرزندپروری ۳. نقش خانواده در رشد کودک
- برای کودک بسیار مهم است که مهارتهای مختلف رشد مانند مهارتهای حرکتی ، مهارتهای شناختی، عاطفی و مهارتهای زبانی را بیاموزد.
- برای کمک به فرزندتان باید او را درگیر انواع فعالیتهای بدنی کنید که ممکن است به او کمک کند مهارتهای حرکتی خود را تنظیم کند.
- برای کمک به تقویت مهارتهای فرزندتان به او کمک کنید نشستن، خزیدن، راه رفتن، دویدن و سایر فعالیتهای بدنی را بیاموزد.
- برای کمک به کودک در زمینه رشد زبان با او صحبت کنید، کتاب بخوانید، آواز بخوانید و ... بیشتر بخوانید: آموزش مهارت دوستیابی به کودکان
- وقتی والدین یا اعضای خانواده، زمان بیشتری را با کودکان کوچکتر صحبت میکنند آنها حرف زدن را بهتر یاد میگیرند.
- یادگیری مهارتهای مختلف عاطفی برای کودک بسیار مهم است و خانواده در این امر نقش مهمی دارد.
- کودک در خانواده خود، حسهایی مانند عشق ورزیدن، مهربانی کردن و همدردی کردن را میآموزد.
- اگر او مهارتهای عاطفی مناسب را نیاموخته باشد، نمیتواند حسهای خود را بهتر ابراز کند که ممکن است منجر به انتخابهای مخرب در زندگی او شود.
۴. امنیت کودکان در خانواده
کودک، مفهوم امنیت را از خانواده خود میفهمد زیرا فقط خانواده است که به تمام نیازهای اساسی او مانند غذا، لباس و سرپناه توجه میکند.
خانواده جدا از رسیدگی به این نیازهای اساسی، از نظر عاطفی هم کودک را تامین میکند.
وقتی کودک شما خارج از خانه است، ممکن است از او خواسته شود رفتار خاصی داشته باشد یا طبق هنجارهای اجتماعی رفتار کند، اما او در خانه میتواند حسها و رفتارهای خودش را داشته باشد. بیشتر بخوانید: چگونه امنیت روانی کودکان را تامین کنیم؟
بنابراین مهم است که یک محیط امن و مطمئن در خانه ایجاد شود تا کودک بتواند آزادانه، عقایدش را ابراز کند.
کودکانی که در خانواده احساس امنیت دارند، بهتر از آنهایی که در یک محیط ناامن زندگی میکنند، رشد مییابند.
امنیت برای کودک از اهمیت بالایی برخوردار است و به کودک کمک میکند تا از نظر عاطفی، جسمی و شناختی بهتر رشد کند.
نقش خانواده در تربیت فرزندان
پرورش کودک، یک کار ساده نیست و از طرف والدین نیاز به تلاش زیادی دارد.
مشاهده اینکه کودک شما به انسانی مسئولیتپذیر و دلسوز تبدیل میشود، یک تجربه بسیار ارزشمند است.
نه تنها ایجاد ارزشها و عادتهای خوب در کودک مهم است، بلکه ایجاد محیطی مساعد و ایمن در خانواده هم اهمیت زیادی دارد.
با این وجود ممکن است همیشه به نتیجه مطلوب نرسید، چون به هر حال، والدین انسان هستند و ممکن است مرتکب اشتباه شوند، آنچه اهمیت دارد، یاد گرفتن از اشتباهات و جبران آنها است.
نسبت به خودتان و فرزندتان، خیلی سختگیر نباشید. خانواده، اولین منبع یادگیری کودک است، بنابراین از خوب بودن آن مطمئن شوید. هیچکس کامل نیست، اما مطمئنا میتوانید تلاش کنید کارها را به روشهای درست انجام دهید تا بتوانید به رشد مطلوب جسمی و عاطفی کودک کمک کنید.
منبع:
parentingfirstcry
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼