علت سردرد کودکان، عوامل تشدید کننده
یک متخصص مغز و اعصاب با بیان این که میگرن یکی از شایعترین علت سردرد است، گفت: این عارضه معمولا خود را با سردرد متوسط تا شدید، یک طرفه، ضربان دار و همراه با تهوع و استفراغ نشان میدهد.
ایسنا: یک متخصص مغز و اعصاب با بیان این که میگرن یکی از شایعترین علت سردرد است، گفت: این عارضه معمولا خود را با سردرد متوسط تا شدید، یک طرفه، ضربان دار و همراه با تهوع و استفراغ نشان میدهد.
دکتر محمد حسین حریرچیان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: سردرد میگرن معمولا صبحگاهی بوده و در مدت چند دقیقه تا دو ساعت به اوج خود میرسد و در صورت عدم درمان تا ساعتها و گاهی تا چند روز ادامه مییابد.
وی ادامه داد: این نوع سردرد با انجام برخی فعالیتهای فیزیکی مانند بالا رفتن از پلهها تشدید شده و معمولا نور شدید و سر و صدا هنگام شروع درد، بیمار را آزار میدهد.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه یک نوع از سردردهای میگرنی با علائم پیش درآمدی همراه است که به تدریج و معمولا در مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه ظاهر میشود و بیمار را متوجه میکند که حداکثر تا یک ساعت بعد سردرد میگرنی بروز خواهد کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: شایعترین علائم هشداردهنده میگرن، بروز علائم بینایی است که به صورت مشاهده جرقههای رنگین، خطوط زیگزاگ مانند و مشاهده نقاط کور در محدوده بینایی بوده که آرام آرام وسیعتر میشوند.
حریرچیان افزود: طول مدت سردرد میگرنی مطابق معیارهای انجمن بینالمللی سردرد از سه تا ۷۲ ساعت است. ولی گاهی ممکن است سردرد میگرنی طولانیتر شده و روزها ادامه یابد. سردرد معمولا در مدت چند دقیقه تا یک یا دو ساعت به اوج خود میرسد و سپس در طول مدت فوق به تدریج تسکین مییابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: یکی از خصوصیات سردرد میگرنی از نظر زمانی دورهای بودن آن است به نحوی که در طول یک ماه بیماران معمولا دو یا چند بار این سردرد را تجربه میکنند و در زنان معمولا ارتباط زمانی مشخصی با تغییرات هورمونی ناشی از عادت ماهانه نیز وجود دارد.
دکتر حریر چیان با بیان اینکه در بعضی کشورهای غربی مطالعات نشان داده است که حدود ۱۸ درصد زنان و شش درصد مردان به سردرد میگرنی مبتلا هستند، گفت: با وجود این که این بیماری در کشورهای آسیایی با شیوع کمتری گزارش شده است ولی در ایران نیز تصور میشود که میگرن شیوع بالایی داشته باشد.
۹۰ درصد مبتلایان به میگرن اولین سردرد خود را قبل از ۴۰ سالگی تجربه میکنند
وی در ادامه افزود: شروع سردرد میگرنی که معمولا در حدود سنین نوجوانی و بلوغ است، نشان داده شده است که حدود ۸۰ درصد از بیماران اولین سردرد خود را در سنین قبل از ۳۰ سالگی و ۹۰ درصد قبل از ۴۰ سالگی تجربه میکنند.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان این که بهتر است در صورت شروع سردرد در بالای ۴۰ سالگی تشخیصهای دیگر مد نظر باشد، افزود: در عین حال ممکن است سردرد میگرنی در سنین بالا و مثلا بعد از دوره یائسگی نیز بروز کند.
دکتر حریرچیان در رابطه با تفاوتهای میگرن در کودکان و بزرگسالان گفت: میگرن کودکان برخلاف بزرگسالان در پسر بچهها شایعتر است. مدت سردرد معمولا کوتاهتر بوده و میتواند از حدود یک ساعت تجاوز نکند و معمولا برخلاف بالغین در دو طرف سر احساس میشود.
وی ادامه داد: علت دقیق میگرن هنوز مشخص نیست. تصور میشود تغییراتی در تعادل میان واسطههای شیمیایی خصوصا سرتونین در مغز، عامل اصلی بروز علائم هشدار دهنده اولیه و سپس سردرد باشد.
این متخصص مغز و اعصاب در ادامه افزود: یکی از پیامدهای این تغییرات واسطههای شیمیایی، اتساع عروق پوشش خارجی مغز و خارج جمجمه در زمان سردرد است که احتمالا در بروز درد دخالت دارد و در عین حال نقش
ژنتیک در بروز بیماری انکار ناپذیر است و نزدیک به ۸۰ درصد سردردهای میگرنی سابقه فامیلی نیز دیده میشود.
اختلالات خواب، استرس، استشمام بوهای تند و مصرف داروهای حاوی استروژن از علل بروز حملات میگرنی
وی با اشاره به بروز علائم محیطی در این بیماری گفت: کم خوابی و یا خواب زیاد، استرس عصبی، گرسنگی، استشمام بوهای تند ارگانیک مثل عطر و ادوکلن، مصرف بعضی غذاها و همچنین مصرف بعضی داروها خصوصا داروهای حاوی استروژن از عللی هستند که میتوانند سبب بروز یک حمله سردرد میگرنی در بیمار مستعد از نظر ژنتیک شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در برخی از بیماران میگرنی حرکات ناگهانی سر حین انجام بعضی فعالیتهای فیزیکی میتواند سبب سردرد شود، گفت: این نوع سردرد میگرنی گاهی به عنوان سردرد فوتبالیستها نامیده میشود. همچنین تغییرات قابل توجه فشار هوا مثلا در حین کوهنوردی و همچنین غواصی میتواند سبب بروز سردرد شود.
وی در رابطه با ویژگی های میگرن اطفال گفت: این نوع میگرن بر خلاف بزرگسالان در پسر بچه ها شایع تر است، مدت سردرد معمولا کوتاه تر است ( از یک تا ۷۲ ساعت)، و معمولا بر خلاف بالغین در دو طرف سر احساس می شود.
حریر چیان با بیان این که در بچهها گاهی میگرن به صورت دل درد همراه با استفراغ و رنگ پریدگی بروز میکند، گفت: از تظاهرات دیگر میگرن خصوصا در کودکان حملات سرگیجه و عدم تعادل، حملات تب و حتی گاهی حملات تغییر خلق و خو یا کج خلقی است این امر از عوارض بارز میگرن در بچهها نیست مگر آن که حملات میگرن شکمی در آنها سبب سوء تغذیه شده باشد.
این متخصص مغز و اعصاب افزود: یک نکته مثبت در تغذیه اطفال دچار میگرن، تشدید علائم آنها با مصرف غذاهای آماده است که منجر به توفیق اجباری عدم مصرف این غذاها میشود که قطعا این محرومیت در رشد صحیح آنها اثر مثبت دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: میگرن به عنوان یک بیماری قابل درمان تلقی میشود و این برداشت که بیمار میگرنی باید تا پایان عمر یا تا بهبود خودبخودی سردرد، بیماری را تحمل کند، قابل قبول نیست.
با مصرف مداوم داروهای کنترل میگرن تا ۶ ماه میتوان امید به بهبود قطعی این بیماری داشت
وی در مورد درمان این بیماری به دو نوع درمان اشاره کرد و ادامه داد: یکی از راههای درمان مصرف داروهایی است که به عنوان مسکن در زمان سردرد قابل استفاده هستند که امروزه نسل جدیدی از این داروها وجود دارند که اثرات درمانی بیشتر و عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای قدیمیتر دارند و خوشبختانه در کشور ما نیز در دسترس هستند. این نوع درمان در بیمارانی که در ماه یکی دو بار دچار سردرد می شوند قابل استفاده هستند.
دکتر حریرچیان افزود: گروه دیگری از داروها مربوط به بیمارانی است که به طور مکرر دچار حملات سردرد میشوند. در این بیماران داروهایی به عنوان داروهای پیشگیری کننده از سردرد تجویز میشود. بیمار لازم است این داروها را به صورت منظم، حتی اگر سردردی نداشته باشد به صورت روزانه مصرف کند تا از بروز سردرد جلوگیری شود.
این متخصص مغز و اعصاب در پایان خاطرنشان کرد: در صورت عدم تاثیر کامل درمان در تجویز ابتدایی در بیماران، میتوان دوز دارو را به تدریج افزایش داد یا از داروهای قویتری برای این منظور استفاده کند با ادامه مصرف این داروها به مدت ۴ تا ۶ ماه میتوان انتظار داشت با قطع تدریجی داروها در اغلب بیماران سردرد به طور کامل درمان شده و با قطع درمان نیز عود نکند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼