مراقبت از پوست کودکان، جواب به سوالات شایع
اگر تازه مادر شده اید احتمالا سوالات بسیاری در رابطه با پوست فرزندتان دارید که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
پا یگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان: پوست کودکان پوست حساسی است. با این وجود این پوست حساس، مانند پوست آدم های بالغ در مواجهه با بسیاری شرایط فیزیکی قرار دارد که می تواند به آن آسیب برساند. اگر تازه مادر شده اید احتمالا سوالات بسیاری در رابطه با پوست فرزندتان دارید که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
۱) چرا پوست کودکان حساس است؟
برخلاف آنچه بسیاری از افراد گمان می کنند، پوست کودکان چند ساعت یا چند روز بعد از تولد کاملا تکامل پیدا می کند و دقیقا مانند پوست یک فرد بالغ کار می کند جز در ۳ مورد. مورد اول ملانوسیت ها یعنی سلول های تولید ملانین است که از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید محافظت می کنند.
مورد دوم سیستم عروقی پوستی است که هنوز تکامل پیدا نکرده است و مورد سوم رطوبت است که چون هنوز پوست کودکان نمی تواند به اندازه کافی عرق تولید کند در نتیجه پوست به اندازه کافی مرطوب نمی شود.
اما اینکه چرا گفته می شود پوست کودکان لطیف و حساس است برای آنکه پوست کودک و به ویژه نوزادان بیش از یک فراد بالغ به نسبت وزن به بدن در معرض آسیب است.
به همین دلیل موادی که با پوست در ارتباط اند و نواحی ای از بدن که با بیرون ارتباط پیدا می کند اهمیت ویژه ای دارد چون مکانیسم سم زدایی و کلیه ها به اندازه یک فرد بالغ در نوزادان کامل نیست و ممکن است بدن به راحتی سموم و مواد آلرژی زا را به خود جذب کند.
۲) آیا برخی نقاط بیش از سایر نقاط پوست، حساس است؟
بله. قطر اپیدرم در برخی قسمت های بدن به ویژه پلک ها و بیضه نازک تر است. از سوی دیگر در کودکان باتکس به دلیل تماسی تدریجی با ترکیبات محرک ادرار و مدفوع و یک محیط گرم و مرطوب بیشتر در معرض آسیب است. وقتی پوست یک کودک تحریک شده و می سوزد راه برای ورود مولکول های شیمیایی و آلودگی ها باز می شود.
۳) آیا استفاده از شوینده ها کار صحیحی است؟
استفاده از هر نوع شوینده ای برای کودکان نارس کار اشتباهی است اما برای کودکان عادی استفاده از محصولاتی که PH خنثی دارند توصیه می شود. شامپوها و صابون هایی که PH قلیایی دارند می توانند سبب پاک شدن چربی محافظتی روی پوست کودک شوند.
از نظر متخصصان بهترین نوع شوینده ها برای کودکان شامپوهای مایع با PH خنثی یا کمی قلیایی است که در ضمن مرطوب کننده و بدون بو و بدون رنگ باشند.
با این حال آبکشی کامل پس از شست وشو الزامی است.در مورد سایر محصولات بهداشتی مانند کرم سوختگی باید گفت این کرم ها باید از ترکیب چربی، آب و اکسیدزینک درست شده باشند و خیلی چرب نباشند چون خود می تواند سبب التهاب پوست شود.
۴) شایع ترین بیماری پوستی میان کودکان چیست؟
اگزما یا التهاب حاد پوست خشک از جمله بیماری های شایع پوستی نزد کودکان است و از هر ۵ کودک یک نفر از ۳ ماهگی تا ۶ سالگی به آن مبتلا می شود. دلیل بروز این اگزماها می تواند عفونت، دندان درآوردن، تغییر آب و هوا یا محل زندگی، واکسیناسیون یا استرس باشد. خوشبختانه این بیماری خوش خیم بوده و به سادگی رفع خواهد شد.
۵) با کودک مبتلا به اگزمای پوستی چگونه باید برخورد کرد؟
آب حمام و دست شویی باید ولرم حدود ۳۵ تا ۳۶ درجه سانتی گراد باشد. حمام روزانه بلااشکال است البته به شرطی که طولانی و بیش از ۵ دقیقه نباشد چون در این صورت می تواند سبب خشکی پوست شود. باید از شامپوی مناسبی استفاده کرد و با دست به آرامی روی پوست کودک کشید و درنهایت خیلی آرام با پارچه ای نرم او را خشک کرد.
کوتاه کردن مرتب ناخن ها ضروری است تا کودک پوست خود را نخراشد. استفاده از یک کرم مرطوب کننده سازگار و مناسب پوست کودک هم توصیه می شود.در رابطه با محیط باید گفت لازم است هوای اتاق کودک مرطوب بوده، زیاد گرم نباشد و حیوانات خانگی در آن رفت وآمد نداشته باشند و صد البته ساکنان نباید سیگار بکشند.
لباس هایی که با پوست در ارتباط مستقیم است باید از جنس کتان باشند و با شوینده بدون فسفات شسته شوند. مراجعه به پزشک و استفاده از دارو نیز توصیه می شود.
۶) آیا لک های تولد را باید جدی گرفت؟
حدود ۲۰ درصد از کودکان با لک یا لک هایی روی صورت و بدن متولد می شوند. این لک ها می تواند به رنگ بنفش در پایین کمر یا صورتی روی پلک، پیشانی، پشت گردن و... باشند. در صورتی که این لک ها کنار چشم یا دهان باشد به کمک لیزر می توان آنها را درمان کرد.
۷) آیا برداشتن خال در دوران کودکی کار صحیحی است؟
خال ها ممکن است در اوایل سن کودکی یا اوایل بزرگسالی روی بدن نمایان شوند. احتمال بدخیم شدن آنها بسیار کم است. به همین دلیل پزشکان معمولا با برداشتن آنها موافقت نمی کنند مگر آنکه اندازه درشتی داشته باشند یا رنگشان تیره باشد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼