سرطان سینه یکی از بیماریهای خطرناک در بین زنان است و از آنجایی که این بیماری مشکلات جسمی و روحی فراوانی را بر فرد مبتلا تحمیل میکند، لزوم پیشگیری و همچنین درمان به موقع آن اهمیت زیادی خواهد داشت. زنان با انجام دورهای ماموگرافی میتوانند تودههای مشکوک در پستان خود را پیش از آنکه دیر شود، شناسایی و درمان کنند.
ماموگرافی تشخیصی چیست و چه زمانی انجام میشود؟
ماموگرافی تشخیصی برای چه افرادی تجویز میشود؟
ماموگرافی تشخیصی زمانی تجویز میشود که علائم غیر طبیعی در فرد دیده شود. زنانی که دارای علائم و شرایط زیر هستند، باید ماموگرافی تشخیصی را انجام دهند:
- زنانی که در خودآزمایی پستان توده قابل لمسی را در سینه و یا زیر بغل خود احساس کردهاند
- زنانی که در سینه خود احساس درد دارند
- زنانی که دارای یکی از این علائم هستند: تغییر اندازه پستانها یا یکی از آنها، تغییرات در پوست پستان (مثل پرتقالی شدن پوست)، فرو رفتگی یا برآمدگی در نوک پستان، ایجاد زخم بر روی پستان، ترشحات غیر عادی از نوک پستان
چه تفاوتی بین ماموگرافی تشخیصی و غربالگری وجود دارد؟
مراحل انجام ماموگرافی تشخیصی
مزایای ماموگرافی تشخیصی در تشخیص زودهنگام سرطان
ماموگرافی تشخیصی اگر به موقع انجام شود میتواند فرد را از ابتلا به سرطان پیشرفته محافظت نماید. در صورتی که تودهای تشخیص داده شد، کار درمان به سرعت آغاز میشود.
- بررسی بافت پستان
- شناسایی تودههای مشکوک در پستان
- مشخص شدن نوع، ابعاد و محل تقریبی توده
- تشخیص لزوم انجام روشهای تکمیلی مانند سونوگرافی سینه و یا بیوپسی
- شروع درمان به موقع پیش از آنکه توده بزرگتر و خطرآفرین شود
عوارض احتمالی ماموگرافی تشخیصی چیست؟
ماموگرافی روشی امن برای تشخیص زود هنگام سرطان سینه است و تاکنون عوارض چندانی برای آن گزارش نشده است. اما موارد زیر به عنوان عوارض خفیف آن بیان میشوند:
- احساس درد در حین انجام ماموگرافی
- احساس درد پس از انجام ماموگرافی تا چند ساعت
- احتمال ایجاد کبودی پس از ماموگرافی
- احتمال بروز خطر برای مادران باردار یا شیرده
مراقبتهای قبل و بعد از ماموگرافی تشخیصی
ماموگرافی تشخیصی فرآیند آسان و مختصری دارد و به بیمار درد و فشاری وارد نمیشود با این حال برخی نکات برای انجام هر چه بهتر این فرآیند پیش از ماموگرافی رعایت شوند که به این ترتیب هستند:
- دوش گرفتن با آب گرم
- زدودن موهای زائد
- پرهیز از عطر و نپوشیدن لباسهایی که قبلاً عطر زدهاید
- پوشیدن لباس راحت
- آماده کردن مدارک پزشکی مرتبط و مدارک هویتی مورد نیاز از قبل و به همراه داشتن آنها برای پذیرش
لازم به توضیح است که بعد از انجام ماموگرافی نیاز به مراقبتی خاص یا استراحت نیست و بیمار میتواند بلافاصله پس از خروج از مرکز تصویربرداری به فعالیت روزانه خود ادامه دهد.
ماموگرافی تشخیصی چقدر دقیق است؟
از ماموگرافی به عنوان یکی از دقیقترین روشهای تشخیص سرطان سینه یاد میشود. از آنجایی که در ماموگرافی تمام قسمتهای پستان قابل مشاهده و بررسی است، میتوان اطمینان داشت که در صورت وجود تودهای مشکوک، این توده حتما مشاهده شود. حال اگر ماموگرافی دیجیتال یا سه بعدی به جای ماموگرافی معمولی و سنتی انجام شود، دقت این روش تشخیصی چند برابر خواهد شد زیرا در ماموگرافی دیجیتال تصویری که بر مانیتور نقش میبندد بسیار واضح است. همچنین در ماموگرافی سه بعدی، از پستان در چند زاویه عکسبرداری میشود.