۲۲۸۰۳۶
۱۰۴۱۷
۱۰۴۱۷

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها باعث سلامت دندان‌ها می‌شود، بلکه به حفظ سلامت لثه‌ها نیز کمک می‌کند. اگر به مدت طولانی از مراجعه به دندان‌پزشک و درمان بیماری لثه خود چشم‌پوشی کنید، ممکن است آسیب به قدری برسد که نیاز به جراحی لثه داشته باشید. در این مقاله با سایر علت های جراحی لثه و مراقبت جراحی لثه آشنا می‌شوید.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها باعث سلامت دندان‌ها می‌شود، بلکه به حفظ سلامت لثه‌ها نیز کمک می‌کند. اگر به مدت طولانی از مراجعه به دندان‌پزشک و درمان بیماری لثه خود چشم‌پوشی کنید، ممکن است آسیب به قدری برسد که نیاز به جراحی لثه داشته باشید. در این مقاله با سایر علت های جراحی لثه و مراقبت جراحی لثه آشنا می‌شوید.
رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها باعث سلامت دندان‌ها می‌شود، بلکه به حفظ سلامت لثه‌ها نیز کمک می‌کند. اگر به مدت طولانی از مراجعه به دندان‌پزشک و درمان بیماری لثه خود چشم‌پوشی کنید، ممکن است آسیب به قدری برسد که نیاز به جراحی لثه داشته باشید.
در جراحی لثه، دندانپزشک اقداماتی مانند ترمیم استخوان فک ، جلوگیری از افتان دندان، تغییر شکل استخوان فک برای کاهش خطر رشد باکتری‌ها، کاهش شکاف لثه بین دندان‌ها و از بین بردن باکتری‌ها و عفونت را انجام می‌دهد.
در این مقاله با سایر علت های جراحی لثه آشنا می‌شوید.
همچنین با انواع جراحی لثه آشنایی پیدا می‌کنید. برخی از انواع جراحی لثه عبارتند از: جراحی فلپ لثه ، جینجیوکتومی یا لیفت لثه، جینجیووپلاستی یا کانتورینگ لثه، گرافت یا پیوند لثه، بازسازی لثه.

در این مقاله می‌خوانید:

  • علل جراحی لثه
    مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور روزانه در کنار مراجعه منظم به دندان‌پزشک، به سلامت و استحکام لثه و دندان‌ کمک می‌کند.
  • ‌انواع جراحی لثه
  • نحوه جراحی لثه
  • ریکاوری و مراقبت‌های بعد از جراحی لثه
  • میزان درد ناشی از جراحی لثه
  • جایگزین‌های جراحی لثه


مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور روزانه در کنار مراجعه منظم به دندان‌پزشک، به سلامت و استحکام لثه و دندان‌ کمک می‌کند. مراجعه منظم به دندان‌پزشک از این نظر اهمیت دارد که باعث می‌شود بیماری لثه در مراحل اولیه توسط پزشک تشخیص داده شود و قبل از پیشرفت زیاد تحت درمان قرار بگیرد.
چشم‌پوشی از موارد فوق در طولانی‌مدت باعث می‌شود بیماری لثه‌ی درمان نشده برایتان معضل شود. در چنین شرایطی ممکن است لازم باشد جراحی لثه انجام دهید. در این مقاله با سایر علل جراحی لثه آشنا می‌شوید.

چگونگی مراقبت از دندان در بارداری را هم بخوانید.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

علل جراحی لثه

التهاب لثه، نوع خفیفی از بیماری لثه است که معمولاً توسط دندان‌پزشک قابل درمان است. اما پریودنتیت، نوع پیشرفته‌ی التهاب لثه است که منجر به التهاب و آسیب دیدن بافت و استخوان می‌شود.
برای درمان پریودنتیت معمولاً لازم است که به پریودنتیست (پزشک لثه) مراجعه کنید. جراحی پریودنتال می‌تواند باعث ‌شود استخوان‌ها و بافت‌های آسیب دیده دوباره رشد کنند و شکاف‌های لثه بین دندان‌ها کاهش یابد. هم‌چنین می‌تواند از ریزش دندان‌ها جلوگیری کند یا استخوان فک را دوباره شکل دهد تا باکتری‌ها از بین بروند.

۴ روش پیشگیری از التهاب لثه در بارداری را نیز بخوانید.

با این حال جراحی پریودنتال فقط به هدف بیماری‌های لثه انجام نمی‌شود. بلکه اهداف زیبایی نیز دارد. مثلاً بعضی از افراد برای رفع «لبخند لثه‌ای» جراحی انجام می‌دهند. لبخند لثه به حالتی می‌گویند که لثه بیش از حد دندان‌ها را بپوشاند.

درباره کورک لثه در کودکان هم بخوانید.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

‌انواع جراحی لثه

اگر برای درمان بیماری لثه می‌خواهید جراحی دهید، نوع جراحی لثه به شدت و میزان آسیبی که بیماری به لثه‌هایتان وارد کرده است، بستگی دارد. اما اگر برای زیبایی می‌خواهید جراحی انجام دهد، نوع جراحی لثه به این بستگی دارد که چه نوع نتایج زیبایی می‌خواهید از آن بگیرید.

بیشتر بخوانید: انواع مسواک برقی برای کودکان و بزرگسالان

جراحی فلپ لثه

جراحی فلپ لثه روی لثه‌های ملتهب انجام می‌شود و معمولاً زمانی لازم می‌شود که رو‌ش‌های درمانی دیگر مانند درمان آنتی بیوتیکی و روت پلنینگ و اسکیلینگ، کمکی به درمان بیماری نکرده باشند.
در این نوع جراحی، لثه‌ها از دندان جدا می‌شوند تا موقتاً به عقب برگردند . با این کار جراح می‌تواند به استخوان و ریشه دندان‌ها دسترسی پیدا کند. گاهی اوقات نیز ممکن است لازم باشد جراح، استخوان را تغییر شکل دهد. در پایان جراحی، لثه‌ها دوباره به محل اطراف دندان‌ها بخیه زده می‌شوند.

بیشتر بخوانید: دندان سفید داشته باشیم

جینجیوکتومی یا لیفت لثه

در این نوع جراحی، بافت لثه اضافی را که بیش از حد رشد کرده، برای اهداف زیبایی و سهولت در تمیز نگه داشتن دندان‌ها برمی‌دارند.

جینجیووپلاستی یا کانتورینگ لثه

این نوع جراحی لثه هم برای اهداف زیبایی و هم برای اهداف درمانی استفاده می‌شود. در جینجیووپلاستی، جراح به کمک وسایل تیز جراحی و لیزر، شکل لثه را تغییر می‌دهد. این جراحی در درمان مشکلات مادرزادی لثه نیز کاربرد دارد.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

گرافت یا پیوند لثه

این نوع جراحی، مناسب لثه‌هایی است که تحلیل رفته‌اند. جراح، طی این عمل، لایه‌ای از کام دهان را برمی‌دارد و به لثه پیوند می‌زند. انجام گرافت لثه از ادامه پس‌روی لثه جلوگیری می‌کند و مانع افتادن دندان‌ها یا پوسیدگی آن‌ها می‌شود.

بازسازی لثه

این نوع جراحی نیز برای درمان لثه‌های تحلیل رفته توصیه می‌شود. تحلیل لثه عوامل متعددی دارد که یکی از آن‌ها عفونت است.
جراح، طی این عمل، قسمتی از لثه را به عقب می‌راند تا بتواند قسمت‌های زیرین لثه را از عفونت پاک‌سازی کند. سپس از پروتئین‌های تحریک کننده بافت یا مواد پیوندی استخوان برای کمک به بازسازی بافت‌های لثه در اطراف دندان استفاده می‌کند.

علائم عفونت لثه را ببینید.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

نحوه جراحی لثه

قبل از شروع اکثر جراحی‌های لثه، پریودنتیست، دندان‌های شما را کاملاً ضدعفونی می‌کند و بعد با کمک بی‌حس کننده‌های موضعی، محل عمل را بی‌حس می‌کند.
البته در برخی موارد ممکن است بی‌حسی عمومی لازم باشد. بسته به نوع جراحی، اگر لازم باشد زیر سطح لثه تمیز شود، پریودنتیست برش‌های کوچکی در امتداد خط لثه ایجاد می‌کند و لثه را از دندان بلند می‌کند. سپس هرگونه جرم و پلاک و بافت آلوده را برمی‌دارد.

ژل بی‌حس کننده لثه در نوزادان خطرناک است؟

بعد از اتمام عمل، پریودنتیست لثه‌ها را در جای درست خود بخیه می‌زند. جزئیات بیشتر درباره‌ی نحوه و مدت زمان جراحی و هم‌چنین آماده‌سازی برای عمل را می‌توانید از جراح خود جویا شوید.

ریکاوری و مراقبت‌های بعد از جراحی لثه

احتمالاً خیلی نگران این موضوع باشید که «جراحی لثه چقدر درد دارد؟» پاسخ این سوال برای افراد مختلف با انواع مختلف جراحی، متفاوت است. اما می‌توانیم بگوییم در هنگام انجام جراحی، به علت بیهوشی‌هایی که استفاده شده است، دردی احساس نخواهید کرد. بعد از جراحی نیز اکثر افراد، درد خفیف تا متوسطی را تجربه می‌کنند که خوشبختانه با مسکن قابل تحمل است.

دوران ریکاوری جراحی پریودنتال به نوع عملی که انجام می‌دهید بستگی دارد. بیشتر پریودنتیست‌‌ها ۱ تا ۲ هفته ریکاوری را پیشنهاد می‌کنند.
یکی از مراقبت‌های دوران نقاهت این است که سعی کنید برای تمیز نگه داشتن دهان و جلوگیری از عفونت،از دهان شویه استفاده کنید. ممکن است دکتر به شما آنتی بیوتیک نیز تجویز کند.
هم‌چنین توصیه می‌شود در چند روز اول بعد از جراحی، فقط غذاهای نرم بخورید و از ورزش شدید خودداری کنید. در ضمن لازم است در تمام دوران بهبودی، سیگار کشیدن را نیز کاملاً کنار بگذارید.

میزان درد ناشی از جراحی لثه

احتمالاً خیلی نگران این موضوع باشید که «جراحی لثه چقدر درد دارد؟» پاسخ این سوال برای افراد مختلف با انواع مختلف جراحی، متفاوت است.
اما می‌توانیم بگوییم در هنگام انجام جراحی، به علت بیهوشی‌هایی که استفاده شده است، دردی احساس نخواهید کرد.

بعد از جراحی نیز اکثر افراد، دردی خفیف تا متوسط را تجربه می‌کنند که خوشبختانه با مسکن قابل تحمل است. ممکن است همراه درد، مقداری تورم نیز داشته باشید. پریودنتیست شما اطلاعات دقیق‌تری درباره‌‌ی میزان درد و تورم و نحوه‌ی کنترل آن‌ها در اختیارتان قرار می‌دهد.

جراحی لثه؛ علل، انواع و مراقبت‌های لازم

جراحی لثه در بارداری مشکل‌ساز است؟

جایگزین‌های جراحی لثه

ممکن است بخواهید بدانید به جز جراحی پریودنتال، چه گزینه‌های دیگری دارید.

روشی به نام جراحی حفره‌ای لثه وجود دارد که در آن از ابزار خاصی برای آزادسازی بافت لثه و انتقال آن به موقعیت مناسب برای پیوند لثه استفاده می‌کنند. در این روش، سپس از کلاژن برای تثبیت لثه‌ها در موقعیت جدید خود کمک می‌گیرند.

روش دیگر LANAP است که در آن از لیزر برای از بین بردن باکتری‌ها و بافت بیمار لثه استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که عوارض این روش بسیار کم است و درد کمتری نیز دارد. از این جهت ممکن است گزینه درمانی خوبی باشد.

برای تشخیص حرفه‌ای در انتخاب نوع جراحی لثه یا روش‌های جایگزین، باید با پزشک متخصص مشورت کنید.

خلاصه
در موارد ابتدایی و پیشرفته التهاب لثه می‌توانید از جراحی لثه بهره بگیرید. جراحی فلپ لثه، جینجیوکتومی یا لیفت لثه، جینجیووپلاستی یا کانتورینگ لثه، گرافت یا پیوند لثه و گرافت یا پیوند لثه، از انواع جراحی لثه هستند. در هنگام این جراحی، به دلیل بی‌حسی‌های استفاده شده، درد نخواهید داشت و پس از آن باید مسکن مصرف کنید.

به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: sdperio

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

مشاوره ویدیویی

    • اخبار داغ
    • جدیدترین
    • پربیننده ترین
    • گوناگون
    • مطالب مرتبط

    برای ارسال نظر کلیک کنید

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.