مقابله با زورگویی کودکان، بقیه را می زند؟
وقتی یک بچه ۳ ساله گاه گاهی برادر خود را میزند. این کار چیزی شبیه به زورگویی است.
وقتی یک بچه ۳ ساله گاه گاهی برادر خود را میزند. این کار چیزی شبیه به زورگویی است. برای او مهم نیست که مادرش راجع به او چه فکری میکند و نمیداند چگونه در این سن احساسات خود را بروز دهد. والدین کودکانی که خشن هستند و دیگر بچه ها را یا میزنند یا گاز میگیرند نباید احساس بدی داشته باشند.
کودکی ۳ ساله نمیتواند زورگو باشد. یا کودک ۲ و ۳ ساله هنوز به طور کامل احساسات خود یا دیگر افراد را درک نمیکند، لذا به طور عمد به احساسات دیگران لطمه نمیزند. کودکان نو پا به طور مداوم علت و معلول ها را امتحان میکنند. با خود میگویند اگر من این کار را انجام دهم چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و آن ها تنها وسیله خود را به کار میگیرند. آن ها مهارتی ندارند تا به روشی منطقی آنچه را که میخواهند به دست آورند، بنابراین ممکن است به طور سمج و سرسخت عمل کنند.
با این وجود درست نیست که بنشینید و کودکانتان هر کار که میخواهند انجام بدهند. اگر حالا دخالت نکنید و وارد عمل نشوید وقتی بزرگتر میشوند به فردی کاملا زورگو تبدیل میشوند، چون که راه دیگری برای رفع احتیاجات خود پیدا نمیکنند. در اینجا بعضی راهها برای پایان دادن به پرخاشگری کودکان را مطالعه کنید.
زمانی که کودک شما بقیه را میزند یا گاز میگیرد چه باید کرد؟
۱- لحظهای درنگ کنید. اگر میبینید کودک پرخاشگری میکند سریع به رفتار او پایان بدهید. سعی کنید با آرامش با او صحبت کنید، اگر به حرف های شما گوش نمیدهد، او را کناری کشیده و به او بگویید رفتارت از کنترل خارج است، باید کمیآرام بگیری.
۲- از کودک توضیحی راجع به رفتارش نخواهید. وقتی از کودک بپرسید به چه دلیل فلان کار را کردی، با خود فکر میکند بعضی مواقع هست که کار او درست است و حق دارد فلان کار را انجام دهد. این هم به این معنی نیست که دنبال دلیل کار او نگردید. اگر فرزند شما موهای دوست خود را میکشد به این دلیل که به او اجازه نمیدهد سرسره بازی کند، شما وارد عمل شوید و به آنها بگویید به نوبت، بازی کنند. کودک با این کار متوجه میشود که باید منصف باشد و اگر مشکلی پیش آمد با شما در میان بگذارد تا شما موضوع را حل و فصل کنید.
۳- سعی کنید نتیجه بگیرید. بعضی کودکان هر نوع توجهی را دوست دارند. از این رو زمانی که کودک کار اشتباهی را انجام میدهد و شما خشمگین میشوید، کودک ذوق میکند (با خود میگوید مامان را دیوانه کردم) و انگیزه پیدا میکند که دفعه بعد هم این کار را تکرار کند.
۴- بدانید رفتار کودک شما به احساسات دیگران هم ربط دارد. کودکان نوپا آگاه نیستند که رفتار آن ها روی دیگران اثر میگذارد. کودک باید بداند که دوستان او چه احساسی پیدا میکنند، وقتی او آن ها را گاز میگیرد، به کودک بگویید درست است که او دوست ندارد اسباب بازی های خود را به بقیه افراد بدهد، اما کتک زدن آنها هم کار درستی نیست.
۵- به کودک خود کمک کنید آرام بگیرد. کودکان نوپا وقتی ناراحت میشوند کنترل خود را از دست میدهند. بعد از کمی وقت با کودک خود صحبت کنید و بگویید درست است که ناراحت میشوی، اما با این کار دیگران را هم ناراحت میکنی. بدین صورت به کودک خود کمک میکنید احساساتش را درک کند و آن ها را رده بندی کند.
۶- کودکان را مجبور نکنید که با دیگران شریک شوند. بعضی مواقع کودک شما نمیخواهد بقیه بچه ها را به بازی راه دهد بنابراین به طور سرسختانه رفتار میکند، اما در واقع این جزئی از رفتار اجتماعی میباشد. در یک گروه کوچک، کودک در موقع بازی اگر یکی از هم بازی های خود را بیرون کند رضایت دیگر دوستان خود را به دست میآورد و با خود میگوید، عجب زوری دارم. راه حل: وقتی کودک شما پیش دوستان خود نیست با او صحبت کنید و بگویید که شما مشاهده کردید چه اتفاقی افتاد، و اینکه صحیح نیست که کسی را از بازی بیرون کند.
۷- مهارت های حل مشکل را به او یاد بدهید. یک بازی ساختگی را ترتیب دهید و با کودک خود هم بازی شوید و بدین طریق به او راههای مثبت برای حل مشکل را یاد دهید. در این بازی وانمود کنید که یکی از دوستان کودک خود میباشید که اسباب بازی او را برداشته است. به او یاد دهید که چطور با دوست فرضی خود صحبت کند (این اسباب بازی من است، لطفا آن را به من برگردان)، و اگر این کار بی فایده بود به او بگویید که باید در این مواقع از یک بزرگتر کمک بگیرد. با این کارها حتما نتیجه خواهید گرفت.
۸- اگر تا حالا دیده اید یک بچه من، من کنان ابراز تاسف میکند، شاید با خود فکر کنید که بیفایده است که از او درخواست عذرخواهی کنید. آیا فکر میکنید در این سن بدجنس است؟ ممکن است این طور نباشد، اما حتی اگر امروز عذر خواهی نکند، بهتر است به او یاد دهید که این کار را تمرین کند تا شاید روزی آن را انجام دهد. و کودک متوجه خواهد شد که عذرخواهی کردن و متاسف بودن به چه معنی است. بنابراین به او کمک کنید عذرخواهی کند و آن را به زبان بیاورد. دلسوز باشید، و به او بگویید ابراز تاسف سخت است اما چون او کار اشتباهی انجام داده، نیاز است که عذرخواهی کند.
وقتی که کودک شما گاز گرفته شده یا کتک خورده است:
احتمالا کودک خود را در زمین بازی دیده اید که کتک بخورد و مادر دوستش توجهی به کار بچه خود نمیکند (دوستش بازوی او را گاز گرفته است)، اما خود شما میتوانید با مادر آن کودک صحبت کنید (مادر بی اعتنا).
اول، مشکل را به طور ساده بیان کنید: کودک شما دختر مرا گاز گرفته است. میتوانید به من کمک کنید؟ وقتی بچه ها آرام گرفتند، آن ها را تشویق کنید که به طور مستقل و جداگانه کاری را انجام دهند. شما ممکن است بگویید، بگذارید ببینیم کدام یک از شما دو نفر یک کاخ برای مادرتان درست میکنید. اگر کودکان سرگرم کاری بامزه و مثبت بشوند دیگر با یک دیگر درگیری پیدا نمیکنند.
واگر این کار نتیجه نداد؟ اگر کار بالا گرفت، آنجا را ترک کنید. اگر مادر آن کودک قبول نکرده که گاز گرفتن کار بدی نبوده، دیگر اجازه ندهید دو کودک با یکدیگر بازی کنند. اما در بیشتر مواقع مادر دیگری ابراز تاسف میکند و سعی میکند کودک خود را از این کار بازدارد.
منبع:
فرزند پرتال
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼