روانشناسی کودکان ناسازگار، چه اهمیتی دارد؟
والدین به عنوان مسبب ورود کودکان به این دنیا، ملزم به انجام وظایف ذاتی و انسانی خود در قبال فرزندان، در زمینه های تامین نیازهای فیزیولوژیکی و اجتماعی آنها هستند.
کودکان ویژگیهای شخصیتی دارند که بنا به علل مختلف از جمله ژنتیک، محیطی که در آن رشد میکنند، رفتار والدین و غیره ممکن است با دیگری متفاوت باشد. بعضی از رفتارهای کودک مانند ناسازگاری ممکن است خود کودک و اطرافیان او را آزار دهد و موجب بروز مشکلات جدیتر و عمیقتری در آینده شود. برای آنکه بدانید ناسازگاری در کودکان به چه معناست و چه علائمی دارد، همچنین چه رفتارهایی در جهت درمان ناسازگاری میتوان انجام داد، این متن را بخوانید.
ناسازگاری کودکان به چه معناست؟
منظور از ناسازگاری کودک آن است که ظرفیت او در مواجهه و مقابله با بعضی چالشها کمتر بوده و همین موضوع باعث میشود تا کودک با بعضی سختیها و مسائل روزمره دیرتر هماهنگ شود. برای مثال ممکن است یک کودک در مدرسه با بروز هر مشکل کوچکی با هم مدرسهایها و دوستانش به مشکل بر بخورد یا آنکه در خانه با به دنیا آمدن خواهر یا برادر جدیدش احساس بدی داشته و این تغییر را به سختی هضم کند. ناسازگاری در کودکان موجب بروز رفتارهایی از جمله پرخاشگری، حاضرجوابی، افسردگی و غیره میشود.
روانشناسی کودکان ناسازگار چه اهمیتی دارد؟
هنگامی که رفتاری خاص در کودک دیده شود، باید به آن اهمیت داد و در صدد بهبود و اصلاح آن برآمد. روانشناسی کودکان ناسازگار از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا میتواند از بروز رفتارهای غیر طبیعی و مشکلات جدیتری در آینده کودک جلوگیری نماید. اگر کودکی با میزان ناسازگاری بالا درمان نشود، هنگامی که در سنین بالاتر با مشکلات بزرگتر و چالشهای مهمتری در زندگی روبرو شود، نمیتواند از پس مدیریت و حل مشکلات خود برآید. هنگامی که والدین برای درمان ناسازگاری کودک خود به روانشناس مراجعه میکنند، باید اقدامات مختلفی را در راستای درمان انجام دهند که بخشی از این اقدامات مربوط به خود والدین و بخشی نیز مربوط به کودک خواهد بود.
کودکان ناسازگار چه ویژگیهایی دارند؟
حال که با اهمیت موضوع روشناسی در حل مشکل ناسازگاری کودک آشنا شدید، شاید برایتان سوال باشد که کودکان ناسازگار چه ویژگیهایی دارند؟ در پاسخ میتوان موارد زیر را نام برد:
- استرس و اضطراب بالا: معمولا اولین واکنش این کودکان در مواجهه با هر مشکلی بالا رفتن استرس و اضطراب در آنهاست.
- کم اشتهایی یا بد غذا شدن کودک
- احساس ناراحتی و نا امیدی
- عدم علاقه به بازی کردن با خود و همسن و سالانش
- کنارهگیری از تعاملات و روابط اجتماعی
- احساس نگرانی دائمی
- ناتوانی در حفظ نظم
- پرخاشگری و عصبانیت مداوم
- عدم تمرکز
- مشکلات مربوط به خواب مانند دیر به خواب رفتن، بدخوابی و دیدن کابوس
بررسی علل ناسازگاری کودکان
بروز مشکلی به نام ناسازگاری در کودکان حتما با علل و عوامل مختلف همراه است. به این معنا که حتما چیزی در گذشته و یا حال کودک وجود دارد که موجب ایجاد ناسازگاری در او شده است. این علل در زیر بیان شده اند:
علل ارثی
عوامل ژنتیکی همیشه بیش از آنچه که تصور میکنید موجب وجود خیلی از مشکلات ما در زندگی هستند. عوامل ارثی و ژنتیکی که از نسلهای قبلی به یک فرد منتقل میشود باعث بروز رفتاریهایی هستند که شاید برای خودمان هم ناشناخته باشند.
علل زیستی
بعضی از عواملی که در ساحت بیولوژیک یک فرد از جمله یک کودک وجود دارد، ممکن است باعث ایجاد ناسازگاری در او شود. مثلا مواردی همچون نقص عضو، اختلال در بینایی و شنوایی، اختلالهایی که در دستگاه عصبی و مغز کودک وجود دارد، مشکلاتی که به صورت مادرزادی در کودک بودهاند و مشکلاتی که در اثر یک حادثه ایجاد شدهاند، همگی میتوانند در ناسازگاری کودک موثر باشند.
علل روانی
فشارهایی که بر کودک وارد میشود از رفتارهای والدین گرفته تا فشارهایی که از طرف مدرسه بر کودک وارد شده همگی میتوانند موجب ناسازگاری در او شوند. حتی مسائلی مانند احساس استقلال و وجود برخی تعارضات در زندگی کودک به همراه والدینش، در افزایش این ناسازگاری موثر هستند.
علل تربیتی
بسیاری از والدین با نا آگاهی از رفتار درست در مواجه با کودک باعث میشوند که نشانههایی از ناسازگاری در او ایجاد شود. مثلا افراط در محبت کردن و فراهم نمودن بیش از حد امکانات رفاهی، یا از طرف دیگر بیتوجهی و تنبیههای جسمی و روحی کودک، وجود تعارضات بین نوع تربیت خانواده و مدرسه و عواملی از این دست از علل تربیتی بروز ناسازگاری در کودک به شمار میروند.
علل اجتماعی
مواردی همچون مسائل اقتصادی از زندگی در رفاه کامل گرفته تا مشکلات اقتصادی فراوان، اختلاف بین نوع زندگی در خانه و جامعهای که کودک در آن رشد میکند، متارکه والدین و غیره میتوانند علل اجتماعی ایجاد ناسازگاری در کودک محسوب شوند.
رفتارهای مناسب در مواجهه با ناسازگاری کودکان
حال که اختلالی به نام ناسازگاری کودک را شناختید بهتر است بدانید که چه رفتاری در مواجهه با او داشته باشید؟ در ادامه رفتارهای مناسب در مورد کودکار ناسازگار بیان میشوند.
شناخت هر چه بهتر کودک
اگر والدین بتوانند به شناخت بهتر و بیشتری از کودک خود دست یابند میتوانند علل و ریشههای بروز ناسازگاری در کودک خود را شناسایی و در جهت رفع آن اقدام نمایند. این شناخت کمک میکند تا بهتر بدانید که چه چیزهای فرزند شما را آزار میدهد و در چه مسائلی کودکتان رفتارهای ناسازگارانه بیشتری از خود نشان میدهد.
مقصر جلوه ندادن کودک
خیلی مهم است که کودک خود را مقصر چیزی ندانید زیرا هم ممکن است عوامل ارثی و ژنتیکی موجب بروز ناسازگاری در او شده باشند و هم آنکه این مقصر جلوه دادن و سرزنش کردن او باعث وخیمتر شدن اوضاع میشود.
اجتناب از تنبیه بدنی
روشهای تربیتی مبتنی بر تنبیه و آزار جسمی کودک در دنیای امروز کاملا منسوخ شده و این رفتارها جز بدتر کردن اوضاع، نتیجهای در پی نخواهد داشت.
حفظ آرامش
در برخورد با هر چالش و مشکلی مهم است که پیش از هر کار آرامش خود را حفظ کرده و این آرامش را به کودکتان نیز منتقل کنید. حفظ آرامش باعث میشود تا به شکل منطقیتری بر اوضاع مسلط شوید و با فکر بازتری به دنبال راه حل بگردید.
اجتناب از تحقیر و سرزنش
همانگونه که گفته شد باید از رفتارهایی نظیر تحقیر کردن، سرزنش و مقایسه کودک با بقیه جدا خودداری کنید. این رفتارها به خودی خود آسیب زننده هستند و هیچ وقت به عنوان درمان ناسازگاری به کار نمیروند.
برای درمان ناسازگاری کودکان باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
بدیهی است که در مواجهه با چنین مشکلاتی مشورت کردن با یک متخصص همیشه بهترین کار است. روانشناسان فعال در حوزه کودک با شناخت بهتری که از مشکلات کودکان دارند، میتوانند والدین را با روش های درمانی علمی و مفیدی آشنا کرده و به آنها در رفع مشکلات کودکانشان کمک کنند. مراجعه به روانشناس در جهت درمان ناسازگاری و یا هر مشکل رفتاری دیگر باعث میشود که کودک در محیط سالمتری رشد کرده و از ایجاد مشکلاتی در آینده او جلوگیری شود.
کلینیک روانشناسی و توانبخشی پارسا
جهت مشاوره فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم
مطب۲: تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از ظفر، کوچه ناصری، پلاک ۷۶، واحد ۸
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼