حرکات ورزشی در دوران بارداری، مفید است؟
پیشرفت تکنولوژی در زمینههای گوناگون موجب شده تا انسان جهت انجام فعالیتهای روزانه به جای استفاده از اعضای بدن خود از ماشین کمک بگیرد.
دانشجوی دکتری ورزش و دبیر دپارتمان ورزش و حرکات اصلاحی موسسه به رویان: پیشرفت تکنولوژی در زمینههای گوناگون موجب شده تا انسان جهت انجام فعالیتهای روزانه به جای استفاده از اعضای بدن خود از ماشین کمک بگیرد. توسعه صنعت و ماشینی شدن از یک سو و عدم آشنایی با اثرات فعالیت بدنی از سوی دیگر انسان را در معرض کم تحرکی شدید قرار داده است.اهمیت فعالیتهای ورزشی در سلامت جسمی و روانی افراد جامعه کاملا آشکار و به عنوان جزء جداییناپذیری از بهداشت جسم و روان شناخته شده است.
ورزش در جهان امروز از چنان اهمیتی برخوردار است که تمام جوامع میکوشند فعالیتهای ورزشی را به نحو گستردهای جزء برنامههای روزانه افراد قرار دهند، در این بین توجه به فعالیت بدنی مادران به عنوان بخش عمدهای از پیکر جامعه با در نظر گرفتن شرایط و نیازهای فیزیولوژیکی آنها امری کاملا ضروری است، به نحوی که اقدام به ورزش در دوران بارداری مورد تاکید علم طب قرار دارد.با شروع بارداری تغییرات و سازگاریهای فیزیولوژیکی زیادی در بـــدن مادر رخ میدهـــد که به طور قابــل ملاحظهای با برخی از سازگاریهای ورزشی مشابه است.
افزایش حجم خون و آزادسازی مواد غذایی و اکسیژن از جمله این سازگاریها محسوب میشود. بدیهی است که ترکیب ورزش و حاملگی با افزایش بیشتری در این تغییرات همراه است و در نتیجه فعالیت بدنی موجب افزایش حجم پلاسمای مادر و افزایش خون رسانی بیشتر به جنین میشود که با افزایش رشد جنین همراه خواهد بود.
به طور کلی برخی فواید فعالیت بدنی در دوران بارداری شامل:
کاهش کمردرد، رفع یبوست، کاهش ورم پا، افزایش انرژی
کمک به خواب بهتر و افزایش سلامت روانی
بهبود قدرت و تحمل عضلانی
بهبود خلق و خو
بهبــود و تصــحیـــح وضعیت بدنی(posture)
پیشگیری از ابتلا به دیابت بارداری
از سوی دیگر نگرانی مادر پس از زایمان، مرتبط با ازدست دادن تناسب اندام و افسردگیهای حاصل از آن خواهد بود، لذا ورزش برای مادران شیرده می تواند سبب کاهش وزن و تناسب اندام، کاهش استرس و افسردگی،اصلاح لوردوزکمر و کیفوز پشت، افزایش قدرت عضلات شکم و لگن و نیز افزایش آمادگی بدنی برای نگهداری و مراقبت از کودک خود شود.همچنین حرکات ورزشی که توسط متخصصان و با همراهی کودک برنامهریزی میشود، موجب میشود که مادر احساس لذت و آرامش را با فرزند خود تجربه کند و تماس پوستی بین مادر و کودک سبب برقراری رابطه عاطفی عمیقی خواهد شد.
کودک در کنار مادر سرگرم بازی میشود که این بازی باعث افزایش رشد جسمانی، سلامت روانی و گسترش بازه زمانی رفتاری کودک خواهد شد و به او کمک میکند تا هیجان خود را تخلیه کرده و فرصتی فراهم میسازد تا با تکیه بر مادر به عنوان پایگاه امن به جستجوی محیط پیرامون خود بپردازد.
هدف
نظر به مزایا و اهمیت نقش فعالیت بدنی در سلامت مادر و نوزاد در طول دوران بارداری و شیردهی و نیز تاکیدی که سازمانهای بین المللی و کارشناسان مربوطه بر اجرای این فعالیتها در راستای سیاستهای سلامت دارند، دپارتمان فعالیت بدنی، ورزش و حرکات اصلاحی در مرکز تخصصی سلامت به رویان با استفاده از مجربترین متخصصان فیزیولوژی ورزشی و حرکات اصلاحی، نیازهای جسمانی مادران باردار و شیرده را مطابق با استانداردهای جهانی احصا کرده و بر آن اساس، برنامه جامع آموزش و مشاوره فعالیت بدنی و ورزش مادر و کودک را طراحی و برنامهریزی میکند که با حضور کارشناسان خبره برای متقاضیان اجرا میشود.
منبع:
اصفهان امروز
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼