بارداری اول با دوم، واقعا متفاوت است؟
خبر خوبی که در مورد حاملگی دوم وجود دارد این است که مانند بارداری اول از سوزش معده رنج نخواهید برد.
بعضی عوارض و مشکلات مربوط به بارداری اول است مانند مسمومیت بارداری که در بارداریهای بعدی وجود ندارد. این مشکل فقط در شرایطی که فرد زمینه فشارخون یا بیماری کلیوی داشته باشد ممکن است در بارداریهای بعدی هم وجود داشته باشد.
تفاوت بارداریها به این دلیل است که در بارداری اول نیمی از کروموزومهای جنین متعلق به مرد است و برای بدن مادر غریبه محسوب میشوند و سیستم ایمنی بدن مادر آنها را نمیشناسد و ترشح برخی مواد روی فشارخون، کبد و کلیهها تأثیر میگذارد.
بنابراین در بارداری دوم بدن زن دیگر این ژنها را میشناسد و مشکلی بروز نمیکند، ولی اگر خانم ازدواج مجدد کند و بارداری دوم از مرد دیگری باشد بازهم ممکن است دچار مسمومیت بارداری شود.
آیا بارداری اول و دوم باهم متفاوتند؟
بارداری اول و دوم تفاوت چندانی باهم ندارند، برای خانمهایی که تجربه حاملگی و زایمان دارند، بارداری دوم بسیار راحتتر از بارداری اول است. هیچ دو بارداری دقیقاً مثل هم نمیشوند، پس نمیتوان تعیین کرد چه تفاوتها یا شباهتهایی با هم دارند.
تهوع و استفراغ در بارداری اول و دوم
تهوع و استفراغ ارتباط چندانی با مرتبه بارداری ندارند. ممکن است خانمی در بارداری دوم تهوع و استفراغ نداشته باشد ولی در بارداری اول دچار این علایم باشد و برعکس.
تهوع و استفراغ صبحها شایعترند، این حالتها گاهی در بارداری دوم هم وجود دارند و گاهی ندارند. سطح هورمونهای بدن، شرایط زندگی، فاصله از بارداری اول و تغییرات سبک زندگی در تهوع و استفراغ نقش دارند.
تطابق بدن مادر با وضعیت حاملگی پس از بارداری اول و افزایش تحملپذیری مادر هم مهم است. بعد از بارداری نخست در بدن مادر آنتیژنهای جنینی کمتر تولید میشود و سازگاری بدن مادر با این حالت عامل اصلی این تفاوت است.
غیر از تهوع حالات دیگری هم در بارداریها باهم متفاوتند، مثلاً در بارداری اول شکم مادر دیرتر برجسته میشود و مادر دیرتر حرکت جنین را حس میکند اما در بارداری بعدی تقریباً در ۳ ماهگی شکم برجسته است و مادر در هفته ۲۰ ـ ۱۶ حرکات را تشخیص میدهد.
زود احساس کردن علایم بارداری
بسیاری از خانمهایی که بار دومشان است که باردار میشوند با علائم بارداری و نحوه شناسایی بارداری آشنایی دارند.
علائم بارداری ممکن است با بار آخری که باردار شدید تفاوت پیدا کند. ممکن است صبحها ویار پیدا کنید، هضم غذا دشوار شود، با ناراحتی شکمی روبرو شوید یا احساس خستگی پیدا کنید.
میل شدید یا تنفر به غذا، بزرگ شدن سینهها، حساسیت و نگرانی در بارداری دوم معمولا کمتر ظاهر میشوند.
نمایان شدن علایم بارداری زودتر از موعد
بهواسطه شل شدگی عضلات شکم و رحم، شکمتان زودتر از دفعه اول بارداریتان بزرگ میشود (بالا میآید). خودتان نیز ممکن است متوجه شوید که این بار ظاهراً با دفعه گذشته فرق دارد.
نوزادی که بار دوم و یا سوم و چهارم متولد میشود، بزرگتر از نوزاد قبلی است. پس چیزهای زیادی هستند که این بار باید رعایتشان کنید. یکی دیگر از نتایج بالقوه شکم بالاآمده عبارتست از کمردرد و تشدید دردهای دیگر ناشی از بارداری.
عمل سزارین در بارداری اول و دوم
انجام سزارین در بارداری دوم به دلیل عمل سزارین برای زایمان اول بستگی دارد، مثلاً اگر خانمی به دلیل اینکه جنین با پا به لگن واردشده سزارین شده باشد در بارداری دوم اگر جنین با سر باشد و شرایط دیگری مثل وزن نوزاد و… مناسب باشد مشکلی برای زایمان طبیعی نخواهد داشت. در برخی موارد فرزند اول به علت تنگی لگن به روش سزارین به دنیا میآید و در این صورت ازآنجاکه گنجایش لگن مادر در بارداری دوم همتغییری نخواهد کرد، امکان زایمان طبیعی هم وجود نخواهد داشت.
اگر خانمی زایمان اول را به روش سزارین انجام داده باشد و برش روی رحم او از نوع عمودی باشد، باید زایمانهای بعدی را هم به روش سزارین و حتی گاهی زودتر از موعد انجام دهد، البته امروزه استفاده از این نوع برش بسیار نادر است.
در کل این باور که هر مادری که فرزند اول را به روش سزارین دنیا آورد دیگر نمیتواند زایمان طبیعی را تجربه کند غلط است.
احساس حرکت جنین
شل بودن عضلات شکم باعث بروز حالات دیگری هم میشوند مثلاً حرکات نوزاد را در شکم خود خیلی زودتر از موعد - شاید در حدود ۱۶ هفته اول - احساس خواهید کرد.
همچنین بهاحتمالقوی وقتی این احساس را پیدا میکنید متوجه وضعیت خودخواهید شد. البته اگر دفعات قبل بارداری آثار بسیاری در شکم شما باقی گذاشته باشند، احساس تکانههای نوزاد چندان ساده نخواهد بود.
زایمان در حاملگی دوم سریعتر و راحتتر خواهد بود
شل بودن عضلات شکم در اینجا مفید واقع میشود. این شل شدگی بهویژه در قسمتهایی که نوزاد ساکن است همراه باتجربه قبلی که از زایمان به دست آوردهاید به شما کمک میکنند تا فرزندتان متولد شود.
خارش و اگزما در بارداری اول و دوم
خارش بارداری علل مختلفی دارد، یکی از علل آن انسداد مجاری صفراوی است. معمولاً خارشی که به این دلیل باشد عودکننده است اما عارضه بدی به دنبال ندارد و با دارو درمان میشود.
یکی دیگر از علل خارش کبد چرب بارداری است که آنهم عود میکند. گرچه تشخیص و درمان این ناراحتی سخت نیست اما میتواند خطرناک باشد.
به همین دلیل اگر خانمی در بارداری اول دچار آن شد و بهبود پیدا کرد، پزشک توصیه میکند دوباره باردار نشود زیرا احتمال مرگ مادر و جنین بالا است.
آمادگی ذهنی فرزند اول
والدین احساس میکنند چون بارداری را یکبار تجربه کردهاند در برابر عمل انجامشدهای قرار نمیگیرند و بیشترین نگرانی آنها در مورد فرزند اول است.
اینکه آیا او به این شرایط حسودی میکند؟ چه فضایی را باید ایجاد کنیم که او هم در این آماده شدن سهمی داشته باشد؟ روشهای جدیدی برای انتقال این موضوع به فرزندتان وجود دارد. کتابها، سیدیهای آموزشی و کارتونهای مختلف، ذهن فرزند و حتی خودتان را برای ورود تازهواردتان آماده میکند.
انقباضات پس از بارداری
بعد از به دنیا آمدن فرزند دوم انقباضات پس از بارداری باشدت و مدتزمان بیشتری همراه است. بعد از دومین بارداری برگشتن رحم به حالت اولیه و درآمدن از آن انقباضها، کم شدن وزن بدن، کم شدن خونریزی و… احتیاج به زمان دارد.
درهرصورت برای برگشتن به حالت نرمال قبلی چه ازنظر فیزیکی چه ازنظر روحی باید به خودتان زمان بدهید. اگر بارداری دوم شما بعد از ۳۵ سالگی باشد این تغییرات خصوصاً در زمینه کم شدن وزن با کندی بیشتری انجام میشود.
دیابت و فشارخون بالا در حاملگی اول و دوم
افزایش فشارخون در بارداری اول شایعتر است ولی معمولاً اگر خانمی در بارداری اول به آن دچار شود بعید است در بارداریهای بعدی مبتلا شود.
احتمال بروز بعضی مشکلات دیگر بیشتر است. مثلاً اگر خانمی در بارداری اول به دیابت بارداری دچار شود احتمال اینکه در بارداری دوم نیز به دیابت مبتلا شود بالاست، به همین علت باید تحت نظر باشد و رژیم غذایی مناسبی داشته باشد.
آیا مقایسه بارداریها درست است؟
نه! مقایسه حالتهای مختلف در بارداریها کار صحیحی نیست. بدن روشهایی برای تطابق با مشکلات بارداری دارد و معمولاً اتفاق بدی نمیافتد، اما اگر علایم غیرطبیعی مشاهده شد کردید به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
توراهی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼