دندانپزشکی در دوران بارداری، چرا بی توجهی کردید؟
درمانهای سخت و پیچیده دندانپزشکی در دوران حاملگی ، حتی اگر خطرناک نباشد ممکن است مشکل و دشوار باشد.
اگرچه اغلب خانم ها در مورد اثرات فیزیکی ناشی از تغییر هورمون ها در دوران بارداری مطالب زیادی می شنوند، معمولا از تاثیر این تغییرات بر سلامت دهان و دندان غافلند. با وجود آنکه یک بهداشت دهانی خوب، هم برای سلامتی مادر و هم جنین ضروری است، درصد کمی از زنان در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه می کنند. حاملگی و بارداری به صورت مستقیم بر ضعف دندان ها، برداشت کلسیم و ایجاد پوسیدگی تاثیر ندارد، بلکه به صورت غیرمستقیم و با تغییر شرایط محیط ( تغییر عادات غذایی ، تغییر در رعایت بهداشت دهان و دندان و …) بر وضع دهان تاثیر می گذارد. در حقیقت، مراقبت های دندانپزشکی در طول دوران بارداری نه تنها امن و موثر است، بلکه برای جلوگیری از اثرات مخرب بیماری های دهان ضروری است.
ملاحظات قبل از بارداری
برخی از حاملگی ها به صورت برنامه ریزی نشده اتفاق می افتد. بنابراین تمام خانم های متاهل در سن باروری لازم است نکاتی را مد نظر قرار دهند. درمانهای سخت و پیچیده دندانپزشکی در دوران حاملگی ، حتی اگر خطرناک نباشد ممکن است مشکل و دشوار باشد؛ هم برای مادر و هم برای دندانپزشک. ازطرفی اگرچه انجام رادیوگرافی در زنان حامله با رعایت ملاحظاتی قابل انجام است، اما این کار مطلوب و مورد قبول مادران نمی باشد. همچنین تجویز داروها در زنان حامله با محدودیت و با اجازه پزشک متخصص زنان صورت می گیرد. بروز موارد اورژانس که قبل از حاملگی قابل پیشگیری بوده است باعث درد، رنج ، اضطراب و ناراحتی می گردد لذا بهترین راه ، پیشگیری و درمان قبل از زمان حاملگی است.
بیماری های دهان و دندان خصوصیتی دارند که در بسیاری از موارد به صورت خاموش و بدون علامت پیشرفت می کنند. به همین علت زمانی شخص متوجه بیماری می شود که بیماری گسترش یافته و نیاز به درمانهای متوسط یا حتی پیشرفته دارد. بنابراین این احتمال وجود دارد خانمی که هیچ احساس نامطلوب و شکایتی از دندانها و محیط دهان خود ندارد، در طول دوره حاملگی دچار ناراحتی حاد و اورژانس دندانپزشکی شود. لذا مواکداً توصیه می شود تمام خانم هایی که در سن باروری هستند هر شش ماه یک بار جهت معاینات دوره ای منظم و در صورت لزوم گرفتن رادیوگرافی های تشخیصی مراجعه نمایند. بدیهی است این کار ضمن کاهش نگرانی باعث می شود در طول دوره حاملگی نیاز به خدمات دندانپزشکی به حداقل کاهش یابد.
رایج ترین مشکلات دندانپزشکی زنان در طول دوره بارداری چیست؟
عدم توجه به دندانهای پوسیده و وجود جرم های دندانی قبل و در طول دوره حاملگی باعث گرفتاری زنان در طول دوره بارداری می شود. دندانهای پوسیده ممکن است با پیشرفت در دوره حاملگی باعث درد، آبسه حاد و یا شکستگی شوند که لازم است به صورت اورژانس کنترل و درمان شوند. به علاوه یک تومور خوش خیم در زمان حاملگی در دهان زنان حامله رشد می کند که عامل اصلی آن جرم های دندانی و تحریک مداوم لثه و مخاط به وسیله آن است
گزارش ها حاکی از این است که شایع ترین بیماری دهان و دندان در زنان حامله التهاب لثه یا gingivitis است که به علت تغییرات هورمونی ایجاد میشود تغییرات هورمونی به صورت غیر مستقیم بر سلامت لثه تاثیر می گذارند تغییر نوع و دفعات تغذیه وجود حالت تهوع و همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به دلیل تغییر در شرایط زندگی ( کار ، استراحت ، خواب و خوراک ) باعث تجمع میکروبها در سطح دندانها شده و بیماری را ایجاد می نماید .
منبع:
سلامت دات لایف
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼