ترک های پوستی در بارداری، پیشگیری و درمان
دوران بلوغ معمولاً سرآغاز ایجاد ترکهای پوستی روی رانها ، باسن و پستان ها میباشد. در دوران بارداری این ترکها...
دوران بلوغ معمولاً سرآغاز ایجاد ترکهای پوستی روی رانها ، باسن و سینهها میباشد . در دوران بارداری این ترکها بر روی شکم و سینهها ، پهلوها ایجاد میگردد. ترکهای پوستی ممکن است در آقایان نیز ایجاد شوند.
کشیدگی پوست از عوامل ایجاد ترکهای پوستی میباشد اما علت اصلی آن نیست. عوامل درونی نیز در بروز آنها مؤثر میباشند.
دلایل ایجاد ترکهای پوستی
این ترکها ، ضایعاتی هستند که بیشتر در دوران تغییرات هورمونی مثل دوران بلوغ ، دوران بارداری، کم کردن وزن و رژیم غذایی و به علت برخی بیماریها به وجود میآیند. تغییرات هورمونی شدید در زمانهای خاص باعث به هم خوردن تعادل در فیبروبلاستها (سلولهای پایهای پوست که تولید الاستین و کلاژن میکنند) میشود که باعث کاهش تعداد و کیفیت فیبرهای کلاژن و الاستین میگردد. در نتیجه پوست نازک میگردد و دچار ترک میشود. این ترکها ابتدا صورتی متمایل به بنفش میباشند و سپس به تدریج سفید میشوند.
ترکهای پوستی معمولاً بدون هیچ نشانهای به طور ناگهانی نمایان میشوند. از این رو پیشگیری از ایجاد آنها به خصوص در دوران حاملگی مسئله مهمی است. هرچه درمان سریعتر صورت گیرد نتایج حاصله بهتر خواهد بود.
سن اولین بارداری در ایجاد ترکهای بارداری نقش مهمی دارد. معمولاً ۸۰% تا ۹۰% بانوانی که در سنین پایین مابین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شدهاند دچار ترکهای پوستی بیشتری نسبت به زنانی که در سنین بالاتر بارداری را تجربه میکنند میشوند.
زمان آشکار شدن ترکهای پوستی دوران بارداری
این ترکهای دوران بارداری ، معمولاً پس از ماه چهارم بارداری ایجاد میشوند، اما در ماههای هفتم و هشتم بارداری به علت نازک شدن بیش از حد پوست به بیشترین میزان خود میرسد و ترکها ممکن است حتی بعد از زایمان نیز ادامه داشته باشد . توصیه میگردد که درمانها را تا اولین دوره قاعدگی پس از زایمان نیز ادامه دهید .
درمان و پیشگیری از ترکهای پوستی
- رژیم تغذیهای سالم و مغذی را در دوران بارداری داشته باشید تا پوست خود (و همچنین نوزادتان) را از درون تغذیه کنید. سعی کنید رژیم غذاییتان مملو از کلسیم، پروتئین، غلات کامل، و میوه و سبزیجات باشد.
- روزانه 8 لیوان یا بیشتر آب مصرف کنید تا رطوبت و خاصیتِ ارتجاعی پوست حفظ شود.
- افزایش وزن تدریجی و مناسب در هنگامِ بارداری داشته باشید . اگر وزنِ طبیعی دارید میزان اضافهوزن شما بایستی 10 تا 14 کیلوگرم باشد در صورتی که دوقلو دارید و یا کمبود وزن دارید این افزایش وزن در هنگام بارداری باید کمی بیشتر و در صورتی که اضافهوزن دارید اضافهوزن مجاز در هنگام بارداریتان باید کمی کمتر از میزان ذکر شده باشد. هر چه در طول بارداری زودتر وزنتان بالا برود به احتمالِ بیشتری دچارِ ترکهای پوستی میشوید. راهنمای میزان افزایش وزن در بارداری را مطالعه کنید.
- سینهها، شکم، پهلوها، کمر، رانها و ساقهایتان و هر جای دیگر را که فکر میکنید ممکن است دچارِ ترک پوستی شود، با کرم مرطوبکننده حداقل روزی دو بار مرطوب کنید . از نظر علمی اثبات نشده که کرمها و لوسیونها میتوانند مانع از ایجاد ترکهای پوستی گردند ، زیرا به لایههای داخلی پوست جایی که ترکهای پوستی شکل میگیرند نمیرسند، اما این کرمها میتوانند احساسِ خشکی و خارشِ پوست را در شما کم کنند. همچنین اسکراب های مناسب پوست به شکلگیری سلولهای جدید و رشدِ سالم پوست کمک خواهد کرد. کره کاکائو، روغنِ بادام و همچنین روغن جوانه گندم و روغن زیتون گزینههای فوقالعادهای هستند. اگر میتوانید لانولینِ خالص پیدا کنید تأثیر بسیار عالی خواهد داشت. اگر پوست شما دچار خارش شده احتمالاً در آن ناحیه پوست در حالِ کشیده شدن است و باید آن را مرطوب کنید.
این برنامه را تا پس از بارداری و زمانی که مجدداً به وزن مناسبتان برگردید ادامه دهید. کاهشِ وزن سریع نیز میتواند موجبِ پیدایش ترکهای پوستی شود. راهنمای کاهش وزن پس از بارداری
درمان ترکهای پوستی
اولین موردی که باید توجه نمود این است که چنانچه ترکهای پوستی درمان نشوند امکان بهبود خود به خودی آنها وجود ندارد یعنی این ترکها هرگز خودبهخود برطرف نمیشوند و تنها رنگ آنها سفید مرواریدی میشود ولی طول و پهنای آنها تغییر نمیکند. با درمانهای ویژه پس از چند هفته میتوان پهنا ، عمق و رنگ ترکها را به میزان قابلتوجهی کاهش داد.
استفاده صحیح و مرتب از محصولات درمانی مانند دستگاه لیزر به مدت ۶ الی ۸هفته در نواحی دارای ترک میتواند مؤثر واقع شود . اولین نتایج مثبت ۲۱ تا ۲۵ روز پس از شروع درمان فشرده قابل مشاهده است.ولی برای بهبودی نسبتاً قابلقبول بیمار باید صبر و تحمل داشته باشد و پیگیر درمان باشد . اگر شخص در مرحله ایی که ترکها رنگ قرمز مایل به بنفش دارند مورد درمان قرار گیرد نتایج درمانی موثرتر خواهد بود .
منبع:
زندگی آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼