آزمایش آمنیوسنتز در بارداری، چه کاربردی دارد؟
آمنیوسنتز یک روش تشخیص است برای پیدا کردن مشکلات احتمالی جنین پیش از تولد.
آمنیوسنتز یک روش تشخیص است برای پیدا کردن مشکلات احتمالی جنین پیش از تولد. در این روش با سوزن مخصوص مقدار کمی از مایع آمنیون اطراف جنین برداشته می شود و با بررسی های ژنتیکی احتمال مشکل دار بودن جنین رد یا تائید می شود. آمنیوسنتز معمولا در سه ماهه دوم بارداری انجام می گردد. ولی نه برای همه مادران باردار بلکه یا باید در غربالگری سندرم های مختلف احتمال داده شود یا به هر علتی در غربالگری بارداری جز بارداری های پر خطر باشد و یا اینکه مادر بیشتر از ۳۵ سال سن داشته باشد.گاها اگر مارکرهای بیو شیمیایی نیز از حد طبیعی بالاتر باشد یا اختلالات ژنتیکی یا کروموزومی به علت وجود سابقه فامیلی به احتمال زیادی وجود داشته باشد دستور برای آمنیوسنتز داده می شود.
آمنتیوسنتز در بارداری
برای انجام آمنیوسنتز برای اینکه درد فرو رفتن سوزن کمتر حس شود بی حسی موضعی داده می شود سپس سوزن از دیواره شکم وارد دیواره رحم شده و از آنجا وارد کیسه آمنیون می شود.به کمک روشهای سونوگرافی اولتراسوند پزشک در محلی دورازقرارگیری جنین کیسه آمنیون را سوراخ می کند و حدود 25میلی لیتر(سی سی) از مایع برداشته می شود. معمولا سلولهای جنینی از درون مایع جدا شده سپس کشت داده می شوند تا برای مطالعه زیر میکروسکوپ فیکس شده و رنگ آمیزی شوند در زیر میکروسکوپ سلول ها از لحاظ وجود یا عدم ناهنجاری ها بررسی می شوند. معمول ترین ناهنجاری های کشف شده سندرم داون (تریزومی21) سندرم ترنرو سندرم ادروارذر(تریزومی18) و سندرم کلاین فلترهستند و بیماریهایی مثل فیبروز کیستیک و بیماری سلول های داسی شکل.
سوراخ کیسه آمنیون خیلی زود بهبود می یابد و طی 48-24 ساعت بعد مایع آمنیون دوباره ساخته شده و آنچه از دست رفته است جبران می گردد. از آمنیوسنتز برای تشخیص سندرم x شکننده ناهنجاریهای نادر متابولیکی ارثی و نقض های لوله عصبی مثل آناسنفالی و السپینابیفیدا با سنجش سطح آلفا فیتو پروتئین سرم و همچنین تکامل ریه میتوان استفاده کرد.در هفته های 30به بعد رشد ریه را میتوان توسط سنجش میزان سورفکتانت مایع آمنیوتیک تشخیص داد. آمنیوسنتز میتواند ناسازگاریهای خونی Rh را هم تشخیص دهد.و اگر جنسیت
جنین تا آن زمان مشخص نشده باشد صد در صد نتیجه قابل اعتماد است.
عوارض آمنیوسنتز
آمنیو سنتز در بارداری باید بین 20-15 هفته انجام شود در غیر این صورت ممکن است به جنین آسیب برسد .عوارض آمنیوسنتز مثل زایمان زودرس آسیب به جنین و بیماریهای مربوط به Rh مادر،دسترسی تنفسی ،ناهنجاریهای حبسی،آمبولیسم مایع آمنیون،عفونت مایع آمنیوتیک. پس از انجام آزمایش بهتر است استراحت کنید و از فعالیت شدید و نزدیکی به مدت 2-1روز خودداری کنید.
ممکن است بعد از انجام آمنیوسنتز دچار گرفتگی عضلات شکم یا لکه بینی در حد 2-1 روز بشوید.
در صورت نشت مایع آمنیوتیک از واژن معمولا ظرف 48 ساعت محل سوراخ شدن کیسه آمنیون باید بسته شده و چکیدن مایع متوقف شود.اگر غیر از این بود با پزشک خود تماس
بگیرید.
ارتباط بین آمنیوسنتز و سقط جنین بسیار کم و در حد 5 درصد است.
منبع:
رویان
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼