۱۶۵۷۰۳
۱۳۳۳
۱۳۳۳

حالت تهوع در بارداری، چه دلایلی دارد؟

حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری به خصوص در ماه های اول، یک پدیده شایع است. بسیاری از زنان در سه ماهه اول بارداری، از حالت تهوع که به آن بیماری صبحگاهی نیز می گویند.

حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری به خصوص در ماه های اول، یک پدیده شایع است. بسیاری از زنان در سه ماهه اول بارداری، از حالت تهوع که به آن بیماری صبحگاهی نیز می گویند؛ رنج می برند.پس از این دوره، علائم معمولا متوقف شده و تا زمان زایمان دیگر ظهور نمی کنند. اگر حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری شدید و طولانی مدت باشد؛ معمولا با کم شدن آب بدن و کاهش وزن همراه است. این حالت به یک بیماری جدی شناخته شده به نام استفراغ شدید حاملگی اشاره می کند. علت استفراغ در دوران بارداری
علت دقیق استفراغ در دوران بارداری ناشناخته است. این حالت می تواند با توجه به وجود تعدادی از عوامل از جمله موارد زیر ایجاد شود:
نوسان هورمونی در دوران حاملگی (گنادوتروپین، استروژن و پروژسترون) با تاثیر بر روی حسگرهای شیمیایی ممکن است باعث استفراغ، انقباضات شکمی و یا انقباض عضلات دیافراگم شود.
عوامل روانی مانند استرس، ممکن است یک عامل کمک کننده باشد.
عفونت هلیکوباکتر پیلوری که با التهاب معده و زخم معده در ارتباط است در ایجاد استفراغ در دوران بارداری نقش دارد.

بارداری چندقلویی، دوقلویی، سه قلویی یا بیشتر ممکن است شانس استفراغ بارداری را افزایش دهد. این حالت احتمالا به دلیل افزایش بیش از حد هورمون های بارداری است.

قند خون پایین
ویتامین های تجویزی برای دوران بارداری که حاوی آهن است گاهی اوقات باعث تهوع و استفراغ در دوران بارداری می شود.
استفراغ در دوران بارداری را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد. دسته اول استفراغی که به بارداری مرتبط است و دسته دوم استفراغی که دلیلی غیر از حاملگی دارد.

معمولا حالت تهوع و استفراغی که در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد از دسته اول یعنی مرتبط به بارداری است. این در حالی است که اگر حالت تهوع؛ و بعد از آن استفراغ، بعد از سه ماهه اول رخ دهد باید دلیل دیگری به غیر از حاملگی داشته باشد. دسته دوم معمولا با تب، اسهال، درد شکم، سردرد، و یا علائم دیگر همراه است.

دلایل استفراغ مرتبط به حاملگی
استفراغی که مربوط به حاملگی است معمولا از سه عامل زیر ناشی می شود:
حالت تهوع صبحگاهی
بیماری استفراغ شدید حاملگی
مول هیداتی‌ فرم یا حاملگی مولار
دلایل استفراغ غیر مرتبط به حاملگی
زمانی که استفراغ بعد از سه ماهه اول رخ دهد، معمولا به حاملگی مرتبط نیست و ممکن است به یکی از دلایل زیر رخ دهد:
گاستروآنتریت حاد
عفونت ادراری (UTI) یا پیلونفریت
انسداد روده
میگرن
آپاندیسیت
التهاب کیسه صفرا
حالت تهوع صبحگاهی
این حالت رایج ترین نوع استفراغ بارداری است. علائم این بیماری شامل تهوع و یا استفراغ خفیف تا متوسط است. هر گونه بو، مانند بوی غذا یا پخت و پز، می تواند علائم آن را تشدید کند. اگر چه اسم این حالت، تهوع صبحگاهی است اما تنها مختص صبح نیست و ممکن است در هر بازه زمانی رخ دهد.
علائم معمولا متناوب است و از هیچ الگوی خاصی تبعیت نمی کند. این حالت معمولا در ماه اول بارداری شروع می شود و در ماه چهارم کاملا بهبود می یابد. به ندرت، پیش می آید که در طول بارداری ادامه داشته باشد. اغلب این حالت هیچ ضرری برای مادر و جنین ندارد.
استفراغ شدید حاملگی (هیپرامسیس گراویداروم)
این فرم شدیدتر از استفراغ در دوران بارداری است. بروز این عارضه نادر است. نشانه ها آن نیز شامل استفراغ طولانی مدت و مداوم می باشد که می تواند منجر به کم آبی بدن شود. این حالت گاهی به قدری شدید است که دیگری چیزی در معده باقی نمی ماند و فرد تنها مانند استفراغ صفراوی ماده ای زرد یا سبز بالا می آورد.
زمانی که وزن مادر مبتلا به این بیماری ۵ درصد از وزن قبل از بارداری کمتر شود، زنگ خطر به صدا در خواهد آمد. در این حالت ممکن است اختلال الکترولیت وجود داشته باشد.

استفراغ شدید حاملگی (هیپرامسیس گراویداروم) در نیمه اول بارداری شایع تر است و معمولا در نیمه بعدی بارداری بهبود پیدا خواهد کرد. گاهی اوقات ممکن است بیش از این زمان نیز باقی بماند. در موارد شدید و نادر؛ خطر وزن کم نوزاد هنگام تولد و یا زایمان زودرس وجود دارد.

مول هیداتیدیفورم
حاملگی مولار یا مول هیداتیدیفورم بیماری نادر و خوش‌خیمی است که ناشی از نقص ژنتیکی در تخمک بارور شده می باشد. مول هیداتیفرم نمونه ای از بیماری های تروفوبلاستیک بارداری است. در این حالت تخمک بارور شده یا هرگز به جنین زنده تبدیل نمی‌شود و یا به شکل غیر طبیعی در بدن مادر رشد می‌کند.
در حالت دوم جنین زنده نمی ماند و به آن مول نسبی نیز می گویند. در واقع در این اختلال به جای تشکیل جنین و جفت به طور همزمان در بدن مادر، تنها جفت تشکیل می شود. جفت تشکیل شده نیز حالت طبیعی ندارد و به صورت سرطانی رشد می کند.
در حاملگی مولار تهوع و استفراغ شدید معمولا وجود دارد. علائم و نشانه های دیگر این اختلال عبارتند از:
اندازه رحم بزرگتر از سایزی است که برای این مرحله از حاملگی انتظار آن می رود.
جنین در بدن مادر حرکتی ندارد.
زمان گوش دادن به رحم مادر، ضربان قلب جنین حس نمی شود. در واقع جنین قلب ندارد.
گاهی اوقات بافت انگور مانندی از واژن خارج می شود.
خونریزی واژینال شایع است.

منبع: سلامتی

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.