۱۸۶۴۶۱
۱۴۶۸
۱۴۶۸

علت و درمان ویار بارداری، چند نکته مهم

ویار بارداری معمولاً در هفته‌ ششم بارداری یعنی حدودا یک و نیم ماهگی شروع می‌شود و در هفته‌ نهم بارداری به بدترین وضع خود می‌رسد.

ویار بارداری یعنی وقتی حامله هستید، روزانه دچار تهوع و استفراغ شوید. با این که نام این عارضه ویار بارداری یا بیماری صبحگاهی است، اما در هر موقعی از روز می‌تواند رخ دهد.
شاید سوال شما هم این است که ویار بارداری در هفته چندم بارداری شروع می شود؟ ویار بارداری معمولاً در حدود هفته‌ ۶ بارداری شروع می‌شود و در سه ماهه‌دوم از بین می‌رود. خیلی از زنان باردار دچار تهوع صبحگاهی هستند اما این موضوع به مادر و جنین آسیبی نمی‌رساند.
هایپراِمزیس گراویداروم (Hyperemesis gravidarum) تهوع و استفراغ شدید در دوران بارداری است که برای بهتر شدن نیاز به درمان دارد (گاهی اوقات نیاز به مراجعه به بیمارستان است). حالت تهوع بارداری با وارد شدن به ماه چهارم بارداری تمام می شود. اگر وارد ماه چهارم شده‌اید و ویار شما هنوز ادامه دارد، در اسرع وقت موضوع را با پزشک خود در جریان بگذارید.

ویار بارداری چیست؟
ویار (تهوع و استفراغ بارداری یا NVP) یعنی تهوع (احساس برانگیختگی و ناآرامی معده) و استفراغی که در ماه‌های ابتدایی بارداری رخ می‌دهد. با این که نام آن بیماری صبحگاهی است اما امکان دارد کل روز طول بکشد یا در هر موقعی از روز اتفاق بیفتد. حدود هفتاد درصد زنان در سه ماهه‌ اول بارداری یعنی دوازده هفته‌اول دچار بیماری صبحگاهی هستند.

زمان شروع حالت تهوع در بارداری چه زمانی است
ویار بارداری معمولاً در هفته‌ ششم بارداری یعنی حدودا یک و نیم ماهگی شروع می‌شود و در هفته‌ نهم بارداری به بدترین وضع خود می‌رسد. اکثر زنان در سه ماهه‌ دوم احساس بهبود می‌کنند اما بعضی‌ها هم در کل بارداری دچار این مشکل هستند. اگر دچار ویار یا بیماری صبحگاهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
ویار بارداری یا بیماری صبحگاهی خفیف به شما و نوزادتان آسیبی نمی‌رساند. اما اگر تهوع و استفراغ خیلی شدید باشد می‌تواند منجر به مشکلات شدیدی در بارداری شود و نیاز است در بیمارستان بستری شوید.
حالت تهوع بسیار آزاردهنده است. چرا صبح ها حالت تهوع دارید؟ برای اطلاعات بیشتر این مقاله را بخوانید

استقراغ شدید در حاملگی یا هایپراِمزیس گراویداروم چیست؟
حدود سه درصد از زنان ممکن است دچار نوع شدیدی از بیماری صبحگاهی باشند که به آن هایپراِمزیس گراویداروم گفته می‌شود. این عارضه یعنی تهوع و استفراغ خیلی شدید در دوران بارداری که می‌تواند منجر به کاهش وزن و از دست دادن آب بدن شود.
این مشکل ممکن است در اوایل بارداری شروع شود و در سراسر دوران بارداری هم وجود داشته باشد. اگر دچار این مشکل هستید ممکن است برای حفظ ایمنی و سلامت شما و نوزادتان نیاز به درمان باشد.

حالت تهوع
موارد زیر خاطر نشان می‌کنند که ممکن است در اوج حالت تهوع بارداری یا خطر ابتلا به هایپراِمزیس گراویداروم باشید، اگر:
- اولین بارداری شماست.
- جنین شما دختر است.
- چندقلو دارید (دوقلو، سه قلو و …). وقتی چندقلو باردار هستید احتمالاً بیش‌تر در معرض ابتلا به این عارضه خواهید بود چون جفت بزرگ‌تری دارید و هورمون‌هایی مانند استروژن یا گنادوتروپین کوریونی انسانی (HCG) هم بسیار افزایش داشته‌اند. جفت در رحم رشد می‌کند و از طریق بند ناف برای جنین شما اکسیژن و مواد غذایی فراهم می‌کند.
- در بارداری قبلی ویار یا بیماری صبحگاهی خفیف یا شدید داشته‌اید، یا خواهر و مادرتان در بارداری دچار این مشکل بوده‌اند. پس سابقه‌ی خانوادگی تان را چک کنید تا متوجه شوید چه مشکلاتی در خانواده جریان دارد.
- بیماری سفر یا میگرن دارید. میگرن نوعی سردرد شدید است که می‌تواند شما را نسبت به نور و صدا حساس کند.
- اضافه وزن دارید.
- بیماری تروفوبلاستیک بارداری دارید (عارضه‌ای که منجر به رشد غیر عادی سلول‌ها در رحم و ایجاد تومور می‌شود).

تب در بارداری
علایم و نشانه‌های ویار شدید یا هایپراِمزیس گراویداروم عبارتند از:
- استفراغ بیش از سه یا چهار بار در روز
- استفراغی که منجر به سرگیجه و منگی می‌شود
- استفراغی که منجر به از دست رفتن آب بدن می‌شود. علایم و نشانه‌های از دست دادن آب عبارتند از: عطش، خشکی دهان، ضربان قلب سریع، ادرار کم یا عدم وجود ادرار
- کم کردن بیش از 5/4 کیلوگرم در بارداری
اگر دچار هایپراِمزیس گراویداروم هستید نیاز به درمان دارویی دارید تا این مشکل برطرف شود. ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و دریافت تزریق درون وریدی داشته باشید. این سرم که از ظریف یک سوزن باریک وارد رگ شما می‌شود کمک می‌کند آب و مواد غذایی مورد نیاز بدن تأمین شود.
اگر کاهش وزن شما ادامه پیدا کند شاید نیاز به لوله‌ی تغذیه داشته باشید تا اطمینان حاصل شود که خود و جنین تان مواد غذایی کافی دریافت می‌کنید.

علت ویار چیست؟
به طور دقیق نمی‌دانیم چه چیزی باعث ایجاد چنین مشکلی می‌شود. ممکن است علت آن قند خون پایین یا افزایش هورمون‌های مثل HCG باشد. اگر دچار استرس یا بسیار خسته باشید، غذاهای خاصی مصرف کنید یا مسافرت کنید (اگر بیماری سفر دارید) ممکن است ویار یا بیماری صبحگاهی شما بدتر شود.
اگر می خواهید بدانید هر هفته بارداری چه تغییراتی در بدن تان رخ می دهد، علائم بارداری هفته به هفته را در این مقاله دنبال کنید

برای کنترل ویار بارداری و جلوگیری از حالت تهوع بارداری چه بخوریم؟
- قبل از بارداری ویتامین مصرف کنید. با پزشک در مورد این که چه نوعی مصرف کنید صحبت کنید. گاهی ویتامین‌ها ممکن است باعث بهم ریختن و تحریک معده شود، پس بهتر است با مقدار کمی خوراکی آن را مصرف کنید.
- کنار تخت تان خوراکی داشته باشید. صبح‌ها قبل از این که از جا بلند شوید مقدار کمی بیسکوییت بخورید. این به شما کمک می‌کند حال بهتری داشته باشید.
- به جای سه وعده غذای سنگین، پنج تا شش وعده غذای سبک بخورید.
- بین وعده‌های اصلی، میان‌وعده‌های سالم بخورید. این روش کمک می‌کند معده خالی نماند و از تهوع جلوگیری می‌کند. از میان‌وعده‌هایی مثل شیر یا ماست استفاده کنید که سرشار از پروتئین هستند.
- غذاهایی مثل غلات، برنج و موز بخورید که چربی کمی دارند و راحت هضم می‌شوند. غذاهای چرب و پرادویه نخورید.
- مقدار زیادی مایعات، به خصوص آب، بنوشید.
- از بوهایی که حالتان را بهم می‌‌زند اجتناب کنید.
تب در بارداریبه موارد زیر هم نگاهی بیندازید. حتماً در مورد این‌ها هم چیزهایی شنیده‌اید. اما قبل از این که بخواهید آن‌ها را امتحان کنید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید:
- دستبند‌های طب فشاری یا آکیوپرِشر و (تحریک الکتریکی عصب): در این روش‌ها بر روی نقاط خاصی از بدن شما فشار وارد می‌شود (نقاط فشار)، و این به جلوگیری از تهوع کمک می‌کند.
- طب سوزنی: در این درمان سوزن‌های خاصی را وارد نقاطی از پوست می‌کنند. در صورتی که می‌خواهید از این روش استفاده کنید حتماً اول با پزشک مشورت کنید و بعد هم حتماً متخصص طب سوزنی پیدا کنید که آموزش‌دیده و دارای تجربه در زمینه‌ی کار با افراد باردار باشد.
- زنجبیل: زنجبیل گیاهی است که هم در غذا و هم در داروها استفاده می‌شود. نوشیدنی زنجبیل، چای یا آبنبات آن به تخفیف بیماری صبحگاهی کمک می‌کند.

برای ویار درمان دارویی وجود دارد؟
اگر خودتان به تنهایی نمی‌توانید این مشکل را برطرف کنید یا دچار تهوع و استفراغ شدید در بارداری هستید احتمالاً پزشک این موارد را برای شما تجویز می‌کند:
- ویتامین B۶ و دوکسیلامین: ممکن است این داروها همزمان یا جداگانه برای شما تجویز شود. از هیچ دارویی بدون نسخه به خصوص در زمان بارداری استفاده نکنید چون ممکن است جنین و خود شما آسیب ببینید.
- داروهای آنتی‌اِمِتیک یا ضد تهوع: قرص ضد تهوع بارداری، جلوی استفراغ را می‌گیرند. در صورتی که ویتامین B۶ یا دوکسیلامین که پزشک تجویز کرده موثر نبود، احتمالاً از این داروها برای شما تجویز می‌شود.
هرگز در دوران بارداری دارویی را بدون تجویز و مشورت پزشک مصرف نکنید.
منبع: نبض ما

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.