تغییرات پوستی در بارداری، چند موردی که اتفاق می افتد
پوست شما در دوران بارداری دامنه وسیعی از تغییرات را تجربه می کند. بیشتر این تغییرات به تغییرات هورمونی بدن مربوط می شوند.
پوست شما در دوران بارداری دامنه وسیعی از تغییرات را تجربه می کند. بیشتر این تغییرات به تغییرات هورمونی بدن مربوط می شوند.
پوست در دوران بارداری چه تغییراتی می کند؟
بدن بانوان در دوران بارداری تغییرات فیزیولوژیک و آناتومیک بسیاری را تجربه می کند. برخی از این تغییرات بلافاصله بعد از لقاح آغاز و ادامه می یابد و برخی دیگر با پیشرفت بارداری نمایان می شوند. خوشبختانه اغلب این تغییرات و عوارض بارداری پس از تولد نوزاد به خودی خود برطرف می شوند. در این دوران تقریبا تمام اعضای بدن دستخوش تغییر می شوند تا شرایط را برای نگهداری از جنین درحال رشد آماده سازد.
پوست شما در این دوران دامنه وسیعی از تغییرات را تجربه می کند. بیشتر این تغییرات به تغییرات هورمونی بدن مربوط می شوند. برخی از این ضایعات پوستی شایع تر هستند و برخی دیگر به سابقه مشکلات پوستی مادر باز می گردند. برای مقابله با تغییرات ناخوشایند از روش های مراقبتی مناسب استفاده کنید و سعی کنید در برابر این تغییرات ناخواسته نگرانی به خود راه ندهید و از دوران بارداری خود لذت ببرید.
1- جوش (آکنه)
حتی با داشتن پوستی صاف و بدون جوش این امکان وجود دارد که در دوران بارداری جوش هایی روی صورت خود مشاهده کنید. به احتمال زیاد هورمون های بارداری عامل بروز این مشکل هستند. برای مراقبت از خود هر روز پوست خود را بشویید و از دستکاری جوش ها خودداری کنید، زیرا ممکن است پوست خود را زخم کنید. درمان های مختلفی برای درمان جوش وجود دارند. اما ممکن است استفاده از برخی داروها در دوران بارداری مضر باشند. بنابراین قبل از آغاز هر درمانی، با پزشک خود مشورت کنید.
2- کشیدگی و ترک پوست
ممکن است همزمان با رشد سریع جنین، رگه ها و خطوطی به رنگ قرمز متمایل به ارغوانی روی شکم، ران ها، پستان ها، باسن و حتی روی دستان خود مشاهده کنید. این علائم نشان دهنده کشیده شدن پوست و تغییرات هورمونی در بدن شما است. بیش از نود درصد مادران باردار در سه ماهه سوم بارداری، ترک پوست را تجربه می کنند. اگر خانم های دیگر خانواده شما، این علائم و ترک ها را در دوران بارداری خود تجربه کرده اند احتمال اینکه شما نیز این علائم و ترک ها را مشاهده کنید بیشتر می شود. کرم های پوستی به کاهش خارش شما کمک می کنند اما از بروز این علائم جلوگیری نمی کنند. نگران نباشید بیشتر این ترک های پوستی با گذشت زمان از بین می روند و کم رنگ می شوند.
3- ملاسما با ماسک بارداری
نام دیگر ملاسما، ماسک بارداری است. بیش از هفتاد درصد مادران باردار لکه های قهوه ای رنگی روی گونه ها، بینی و پیشانی خود مشاهده می کنند. اگر مدت زمان زیادی در معرض نور خورشید قرار بگیرید این لکه ها بیشتر و پر رنگ تر می شوند. زمانی که بیرون از منزل هستید، از کرم های ضد آفتاب یا از کلاه استفاده کنید و تا جایی که ممکن است در معرض نور خورشید قرار نگیرید. گاهی اوقات بارداری عامل بروز این لکه ها است و معمولا پس از زایمان نیز از بین می روند.
4- تگ ها یا زواید پوستی
هنوز علت این مشکل پوستی مشخص نشده است، اما بارداری احتمال بروز این زوائد کوچک گوشتی و رنگی را بیشتر می کند. این زوائد بیشتر در قسمت های چین خورده بدن مانند زیر بغل، قسمت کشاله ران و گردن دیده می شوند. آنها دردناک نیستند، بنابراین نیازی به درمان نیست. اگر وجود این زوائد شما را اذیت می کند، می توانید با پزشک خود برای برداشتن آنها مشورت کنید. هرگز خودتان آنها را برندارید.
5- هیپرپیگمانتاسیون (تجمع غیریکنواخت رنگدانه ها)
برخی لک ها روی بدن شما مانند کک و مک، جای زخم ها و پوست اطراف نوک پستان در دوران بارداری تیره تر و گاهی اوقات وسیع تر می شوند. همچنین ممکن است خطی تیره در قسمت پایین و وسط شکم دیده شود، که به آن خط سیاه می گویند، اگر زمینه رنگ پوست شما تیره باشد، احتمال بوجود آمدن این خط بیشتر می شود. سعی کنید در معرض نور خورشید قرار نگیرید. در صورتی که لکه های جدید مشاهده کردید یا لکه ها تغییر شکل دادند با پزشک خود مشورت کنید.
6- پی یو پی پی یا کورک (خارش شدید دست و پا در دوران بارداری)
اگر روی پوست شکم خود برآمدگی های کوچک (جوش های کوچک) به رنگ قرمز همراه با خارش مشاهده کردید، این امکان وجود دارد که مشکل شما (پی یو پی پی) جوش های کهیری خارش دار کوچک بارداری باشد. این مشکل می تواند در قسمت های مختلف بدن مانند ران ها، پستان ها، باسن به شکل لکه های بزرگ گسترش یابد. پزشکان به طور دقیق علت بروز این مشکل را نمی دانند ولی (پی یو پی پی) در اولین بارداری یا بارداری های چند قلویی مانند دو قلو یا سه قلو شایع تر است. درمانی برای آن وجود ندارد ولی شما می توانید با مجوز پزشک از کرم ها و ژل های ضد حساسیت یا استروئیدی برای کاهش خارش استفاده کنید. (پی یو پی پی) پس از زایمان از بین می رود.
7- پسوریازیس (صدفک)
بیماری پوستی مزمن خودایمنی بدن بارداری عامل بروز صدفک نیست اما اگر شما این مشکل را در گذشته تجربه کرده اید اکنون قسمت های قرمز و فلس مانند روی پوست بدن شما بیشتر می شوند. اما برای برخی از مادران شرایط بارداری بهتر است. قبل از انجام هر درمانی از بی خطر بودن آن برای جنین مطمئن شوید.
8- اگزما
قسمت هایی از بدن مادر برای اولین بار در دوران بارداری حالت قرمز و پوسته پوسته پیدا کرده و مادر احساس خارش می کند. اگر شما قبلا اگزما را تجربه کرده اید، در نه ماه بارداری اگزما حادتر می شود. بهترین راه برای درمان، عدم استفاده از محرک هایی است که باعث تحریک پوست می شوند. محرک می تواند یک صابون یا شوره سر حیوان خانگی، برخی غذا و یا حتی فشار عصبی باشد. شما می توانید برای درمان از داروهای استروئیدی استفاده کنید ولی قبل از درمان با پزشک خود مشورت کنید و مطمئن شوید این درمان برای بارداری و جنین بی خطر است.
9- واریس با خال عنکبوتی (لکه هایی شبیه عنکبوت که در اثر گشاد شدن یا پارگی مویرگ ها پدیدار می کردند)
میزان استروژن و حجم خون بدن مادر باردار، بیش از حد معمول است که باعث بروز مشکل واریس می شود. به قسمت های کوچک آن خال عنکبوتی می گویند که ممکن است روی صورت، گردن یا دست ها مشاهده شوند. واریس درد ندارد و پس از زایمان از بین می رود. فشار ناشی از رحم باعث بروز واریس در رگ های متورم پایین تنه مادر می شود. اینها رگ های واریسی هستند و می توانند دردناک باشند. پزشک به شما توصیه می کند پیاده روی کرده، پاهای خود را بالا نگه دارید و از جوراب های زنانه ساقه بلند تنگ مخصوص استفاده کنید فشار این جوراب ها به درمان واریس کمک می کند.
بهترین راه برای حفظ سلامت پوست در دوران بارداری، توجه به مسائل مراقبتی اولیه است. به اندازه کافی آب بنوشید، هر روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و تا جایی که ممکن است در معرض نور خورشید قرار نگیرید. برای کم کردن خارش و خشکی ناشی از کشیدگی پوست از لوسیون استفاده کنید و از همه مهمتر در صورت مشاهده هرگونه تغییر که باعث نگرانی شما می شود با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع:
نی نی نما
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼