بیماری های دوران بارداری، چهارده مورد رایج
برخی از خانمها زمانی که تصمیم به بارداری میگیرند دچار بیماریهای مزمن هستند.
۱. دیابت و بارداری
دیابت قبل از بارداری: پیش از کشف انسولین در درمان دیابت، زنان مبتلا به دیابت که باردار میشدند اغلب دچار سقط جنین میشدند یا در حین بارداری مادر و جنین میمردند اما امروز زنان دیابتی، بارداری طبیعی دارند و نوزاد طبیعی و سالم به دنیا میآورند. اگر چه مراقبتهای پزشکی از زنان دیابتی در دهه گذشته به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرده است اما ممکن است مشکلات جدی متعددی در بارداری وجود داشته باشد که از جمله احتمال پره اکلامپسی و تولد نوزاد غیرطبیعی است. به همین علت برای خانم دیابتی کنترل قند خون مناسب قبل از بارداری خطر عوارض ناشی از این بیماری را تا حدود زیادی کاهش میدهد. پس از بارداری خانم دیابتی باید تستهای آزمایشگاهی زیادی انجام داده، رژیم مناسب داشته و به طور مرتب ورزش کند و انسولین لازم را دریافت کند.
۲. بیماری قلبی در بارداری
بیماری قلبی قبل از بارداری: اگر چه بروز بیماریهای قلبی در میان زنان در سنین باروری آنها در سالهای اخیر به طور چشمگیری کاهش یافته است هنوز هم یکی از علل عمده مرگ و میر در زنان باردار است. اکثر زنان مبتلا به بیماری قلبی بدون هیچ مشکلی قادر به بارداری هستند. با این حال در برخی موارد که ماهیچهها یا دریچههای قلب مشکل دارند ممکن است بارداری منجر به نارسایی قلبی و حتی مرگ شود. به همین علت هر زنی که دچار مشکل قلبی است باید پیش از بارداری با پزشک مشورت کند.
۳. بیماری کلیوی و بارداری
بیماری کلیوی قبل از بارداری: زنان مبتلا به بیماری کلیوی شدید قبل از بارداری ممکن است در طول بارداری مشکلات جدی داشته باشند. فشار خون بالا و نارسایی کلیه عوارض خطرناکی برای مادر و جنین دارد. در برخی زنان مبتلا به بیماری کلیوی شدید ممکن است توصیه شود بارداری صورت نگیرد.
۴. مشکلات گوارشی در بارداری
مشکلات گوارشی قبل از بارداری: در صورت داشتن زخم معده یا ریفلاکس پیش از بارداری باید در صورتی که تصمیم به باردرای دارید با پزشک در این مورد مشورت کنید چون ممکن است داروهایی که برای درمان این مشکلات گوارشی استفاده میکنید با تصمیمتان برای بارداری تغییر کند.
۵. بیماری ریه و بارداری
بیماری ریه پیش از بارداری: جدیترین بیماری ریه در زنان باردار آسم است. در خانمهایی که قبل از بارداری حملات آسم خفیف دارند، ممکن است آسم باقی بماند یا بهبود یافته و یا حتی بدتر شود. در زنان مبتلا به آسم شدید قبل از بارداری علائم معمولا در دوران بارداری بدتر میشود. در این خانمها احتمال زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن نیز بیشتر است به همین دلیل خانم مبتلا به آسم شدید پیش از بارداری حتما باید با پزشک مشورت کند.
۶. بیماری کبد و بارداری
بیماری کبد پیش از بارداری: در صورت وجود هرگونه بیماری کبد پیش از بارداری از جمله کبد پرچرب باید پیش از اقدام به بارداری درمان لازم انجام شود چون ممکن است عوارض جبران ناپذیری بر مادر و جنین داشته باشد.
۷. تیروئید و بارداری
تیروئید پیش از بارداری: اگر کم کار تیروئید داشته و تصمیم به بارداری گرفته باشید حتما باید با پزشک در این باره مشورت کنید تا پزشک سطح هورمونهای تیروئید را بررسی کند و مطمئن شود شما آمادگی بارداری را دارید. اگر سطح هورمونها بسیار پایین باشد شما احتمالا به میزان کافی تخمک گذاری ندارید. مصرف دوز مناسبی از تیروکسین میتواند باروری را به شما برگرداند.
تیروئید در بارداری: پرکاری تیروئید میتواند برای مادر باردار خطرناک باشد و مشکلات سلامت مانند بیماری قلبی و سوتغذیه جنین را به همراه داشته باشد. کم کاری تیروئید نیز سلامت مادر را تحت تاثیر قرار داده و میتواند باعث معلولیت مادرزادی شود.
۸. بیماری پوستی و بارداری
بیماری پوستی پیش از بارداری: در صورت استفاده از دارویی خاص به دلیل بیماری پوستی بهتر است پیش از بارداری با پزشک مشورت کنید چون اغلب این داروها در بارداری ممنوع هستند و ممکن است آسیب جدی به جنین و مادر وارد کند.
۹. بیماری عفونی و بارداری
بیماری عفونی پیش از بارداری: ویروس هرپس مسئول زخمهای مکرر و دردناک است که ممکن است در ناحیه تناسلی مردان و زنان رخ دهد. این ویروس با تماس مستقیم با دستگاه تناسلی پخش میشود. اگر چه این عفونت به ندرت باعث ایجاد مشکلات جدی در خانمها میشود اما ممکن است نوزاد تازه متولد شده مبتلا شده و در صورت تماس با هرپس در حین زایمان از بین برود. به همین علت اگر خانمی مبتلا به تبخال تناسلی باشد باید زایمان سزارین انجام دهد. سفلیس یکی دیگر از بیماریهای منتقله جنسی است که ممکن است به طور جدی بر نوزاد تاثیر بگذارد. اگر مادر عفونت فعال سفلیس پیش از در بارداری داشته باشد باکتریها ممکن است به جریان خون نوزاد وارد شده و موجب اختلالات مختلف از جمله ناهنجاریهای قلب، چشم، استخوانها و دهان شود. به عنوان بخشی از آزمایش خون روتین قبل از زایمان برای تشخیص سفلیس انجام میشود.
۱۰. سرخجه و بارداری
سرخجه پیش از بارداری: سرخجه یک بیماری عفونی رایج است که معمولا کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. بثورات و تب ناشی از سرخجه معمولا بعد از چند روز از بین میرود و عفونت کاملا بهبود پیدا میکند. از آنجا که عفونت سرخجه در بارداری خطرناک است پیش از بارداری باید آزمایش انجام شود تا مشخص شود فرد به سرخجه ایمن است یا خیر. در صورت ابتلا به سرخجه در کودکی این عفونت دوباره ظاهر نمیشود. اگر زنی ایمنی نسبت به این عفونت نداشته باشد پزشک توصیه میکند قبل از بارداری واکسیناسیون سرخجه انجام شود.
۱۱. توکسوپلاسموز و بارداری
12. فشار خون و بارداری
فشار خون پیش از بارداری: چنین بیماری را فشار خون مزمن میگویند. زنان مبتلا به فشار خون بالا پیش از بارداری اغلب نیاز به مصرف داروهای ضد فشار خون دارند. آزمایشهای عملکرد کلیه و سونوگرافی اغلب در زنان باردار مبتلا به فشار خون بالا به منظور بررسی سلامت مادر و رشد جنین انجام میشود.
فشار خون در بارداری: اگر فشار خون در دوران بارداری ایجاد شود پره اکلامپسی نامیده میشود و اغلب در زنان جوانی که برای اولین بار باردار میشوند، رخ میدهد. این شرایط در بارداریهای دوقلو و زنانی که در بارداری قبلی فشار خون داشتهاند بیشتر است. فشار خون بالا میتواند به عوارض جسمی منجر شود و رشد جنین را کند کند. اگر فشار خون درمان نشود ممکن است باعث تشنج و حتی مرگ مادر و جنین شود. زنان مبتلا به پره اکلامپسی ممکن است نیاز به بستری داشته باشند. پره اکلامپسی متوسط یا شدید نیاز به بستری و دارو دارد.
13.مسمومیت غذایی و بارداری
مسمومیت غذایی پیش از بارداری: در صورت ابتلا به هرگونه مسمومیت غذایی پیش از بارداری قطعا درمان لازم انجام شده و اثری برای بارداری به جا نمیگذارد.
14. کم خونی در بارداری
حین بارداری ممکن است مادر دچار کمبود گلبولهای قرمز خون شود که با علائمی همچون خستگی، تنفس کوتاه و رنگ پریدگی خود را نشان میدهد. درمان علت اصلی کم خونی میتواند گلبولهای قرمز خون را افزایش دهد. زنان با کم خونی مرتبط با بارداری با مصرف مکمل آهن و اسید فولیک میتوانند این کم خونی را تا حدود زیادی جبران کنند. پزشک در تمام دوران باردرای سطح آهن را بررسی میکند تا مطمئن شود کم خونی ندارید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼