ساک حاملگی خالی، علتش چیست؟
ساک بارداری در واقع شبیه یک کیسه بوده که جنین را در مراحل اولیه رشد درون خود نگه میدارد.
ساک بارداری در واقع شبیه یک کیسه بوده که جنین را در مراحل اولیه رشد درون خود نگه میدارد. در این کیسه علاوه بر جنین مایعی به نام آمنیوتیک نیز وجود دارد که موجب تقویت جنین شده و از او محافظت میکند. ساک بارداری یکی از اولین نشانههای بارداری بوده که میتوان آن را در سونوگرافی مشاهده کرد. ساک حاملگی اغلب در هفته پنجم حاملگی قابل مشاهده است، اما گاهی در برخی افراد در هفته سوم بارداری نیز قابل مشاهده است. در این مقاله به بررسی کامل ساک بارداری یا کیسه بارداری خواهیم پرداخت.
اطلاعاتی جامع در مورد ساک بارداری
ساک بارداری حفره بزرگی پر از مایع بوده که جنین و قسمتهایی مانند کیسه آمنیوتیک و کیسه زرده در آن قرار گرفتهاند. قطر این ساک حدودا ۲ تا ۳ میلیمتر بوده و دارای لبه سفید و مرکز روشنی است. همانطور که گفته شد؛ وجود کیسه بارداری نشان از اولین علائم بارداری داشته و در هفته ۳ تا ۵ بارداری یعنی حدودا ۳ تا ۵ هفته پس از اولین روز آخرین قاعدگی تشکیل میشود. جالب است بدانید که اندازه قطر ساک حاملگی نشان دهنده سن بارداری میباشد. توجه داشته باشید که وجود ساک بارداری نشان دهنده حاملگی نیست، زیرا در بارداری پوچ نیز، ساک حاملگی ایجاد خواهد شد. در صورتی که در سونوگرافی، جنین در ساک حاملگی مشاهده شد، میتوان گفت که بارداری رخ داده است. مشاهده ساک حاملگی زمانی امکان پذیر است که سطح هورمون بارداری به میزان ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تا برسد.
لازم به ذکر است که کیسه زرده به عنوان تغذیهای برای جنین در حال رشد در نظر گرفته شده و اغلب در هفته 5.5 تا 6 بارداری در سونوگرافی واژینال قابل مشاهده است. یکی از مزایای مهم دیده شدن کیسه بارداری این است که مطمئن میشویم بارداری در داخل رحم اتفاق افتاده و حاملگی خارج رحم رخ نداده است. اندازه ساک حاملگی به هنگام تشکیل تا زمان زایمان، روزانه یک میلیمتر رشد میکند و زمان زایمان از روی اندازه ساک بارداری مشخص میشود.
۳ دلیل عدم وجود ساک حاملگی در سونوگرافی اولیه
دلایل متعددی برای عدم وجود ساک حاملگی در هفته پنجم سونوگرافی واژینال وجود دارد که در زیر به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
1. بارداری خارج از رحم
یکی از دلایل عدم وجود ساک بارداری، میتواند بارداری خارج از رحم باشد. بارداری خارج از رحم خطرناک بوده و در صورت عدم تشخیص به موقع میتواند منجر به مرگ شود، اما به طور کلی بارداری خارج از رحم توسط پزشکان قابل تشخیص بوده و در صورت تشخیص به موقع، این وضعیت اورژانسی تلقی نشده و بدون جراحی درمان خواهد شد. نکته امیدوار کننده این است که در اغلب موارد علت عدم وجود ساک بارداری، تاریخ اشتباه بارداری است.
2. سقط جنین
ممکن است عدم وجود ساک حاملگی، سقط جنین باشد. اگر فرد در اوایل بارداری خونریزی داشته باشد و علائم سقط جنین را تجربه کند، همچنین سطح هورمون بارداری در او کاهش یابد، تشخیص سقط جنین خواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله انواع سقط جنین و علل سقط در زنان را مطالعه نمایید.
۳. زود بودن زمان مشاهده ساک حاملگی
همانطور که گفته شد؛ ساک حاملگی در هفته 3 تا 5 حاملگی توسط سونوگرافی واژینال قابل مشاهده است، همچنین زمانی که سطح هورمون بارداری به 1500 تا 2000 رسیده باشد، ساک بارداری تشکیل میشود. در صورتی که بارداری از هفته پنجم گذشته باشد و سطح هورمون از 2000 فراتر رفته باشد، احتمالا مشکلی به وجود آمده است.
خالی بودن ساک حاملگی نشان دهنده چیست؟
در صورتی که در ساک حاملگی، جنین مشاهده نشود، ممکن است یکی از موارد نامبرده شده زیر رخ داده باشد:
- بارداری مولار یا پوچ
بارداری مولار یا پوچ که به بچه خوره نیز معروف است، زمانی رخ میدهد که در تخم بارور شده به دنبال بروز اختلال در لقاح اسپرم و تخمک، ناهنجاریهای خاصی وجود داشته باشد، بدین معنا که تخم بارور شده یا هرگز به جنین تبدیل نمیشود و یا اینکه به طور غیرطبیعی رشد کرده و امکان زنده بودن برای آن وجود ندارد.
-کم بودن سن بارداری
بدین معنا که هنوز موعد تشکیل جنین در کیسه فرا نرسیده است.
-بارداری خارج از رحم
یکی دیگر از علتهای پوچ بودن کیسه بارداری این است که بارداری خارج از رحم رخ داده باشد.
-بیماری تروفوبلاستیک بارداری
این بیماری شامل مجموعهای از تومورها بوده که در داخل رحم قرار دارند. این تومورها بسیار نادر بوده و به دنبال از کنترل خارج شدن سلولهای جفتی ایجاد میگردند. این بیماری دارای انواع مختلف بوده و به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم میشود. کاربران محترم، در صورتی که اطلاعات بیشتری در مورد این بیماری دارید، لطفا آن را در قسمت دیدگاه برای ما ارسال نمایید.
تخمین سن حاملگی بر اساس اندازه ساک بارداری
برای تخمین زدن سن حاملگی بر اساس اندازه ساک بارداری در ابتدا باید میانگین قطر ساک حاملگی را به دست آورید. مجموع طول، عرض و ارتفاع ساک حاملگی تقسیم بر ۳ نشان دهنده میانگین قطر ساک حاملگی میباشد. برای تخمین سن بارداری به روز باید میانگین قطر ساک بارداری به میلیمتر را با عدد ۳۰ جمع کرد.
تفاوت میان ساک بارداری در بارداری واقعی و بارداری پوچ
ساک حاملگی در حاملگی واقعی و پوچ دارای تفاوتهایی است که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
در سونوگرافی شکمی، زمانی که قطر ساک حاملگی به 20 میلی متر رسید، کیسه زرده قابل مشاهده است.
در سونوگرافی واژینال اگر اندازه قطر ساک حاملگی بیشتر از ۲۵ میلی متر بود و جنینی وجود نداشت حاملگی پوچ میباشد.
ساک بارداری در انتهای رحم قرار داشته و با یک دیواره سفید رنگ احاطه شده است. شکل ساک حاملگی به صورت یک دایره یا بیضی بوده و به یک طرف رحم متمایل میباشد. کاربران گرامی، اگر در مورد این مقاله اطلاعات بیشتری دارید، لطفا آن را در قسمت دیدگاه برای ما ارسال نمایید.
نظر کاربران
سلام من ۶ هفته هستم اما ساک جنین خالیه لیا باد ۶ هفته جنین تشکیل میشه
پاسخ ها
همراه عزیز نی نی بان، اگر سئوالی دارید با متخصصان کلینیک نی نی بان مطرح کنید
https://clinic.niniban.com