آمپول پروژسترون در بارداری، چه عوارضی دارد؟
آمپول پروژسترون برای زنان بارداری تجویز میشود که سابقه سقط جنین داشته اند یا در فرایند آی وی اف قرار دارند و میخواهند رحم را برای دریافت جنین آماده کنند.
آمپول پروژسترون برای زنان بارداری تجویز میشود که سابقه سقط جنین داشته اند یا در فرایند آی وی اف قرار دارند و میخواهند رحم را برای دریافت جنین آماده کنند. اما متخصصان در مورد تاثیر این آمپول همچنان مطمئن نیستند و معتقدند عوارض آمپول پروژسترون بیشتر از فواید آن است. آنچه بدیهی است این است که آمپول پروژسترون نیز مانند هر داروی دیگری عوارض خاص خود را دارد.
پروژسترون چیست؟
پروژسترون هورمونی است که به طور طبیعی در بدن زن و مرد تولید میشود. مردان و زنان در طول زندگی به مقدار مشابهی از این هورمون را در بدنشان دارند. تنها زمانی که مقدار پروژسترون تغییر میکند در طول بارداری و در فاز لوتئال قاعدگی است. در طول بارداری پروژسترون نقش مهمی ایفا میکند به ویژه در سه ماهه اول بارداری.
آمپول پروژسترون چرا استفاده میشود؟
آمپول پروژسترون در طول IVF برای تحریک رشد بافت اندومتر استفاده میشود که از جنین تا زمان تشکیل جفت مراقبت میکند. پروژسترون شانس لانه گزینی را افزایش داده و احتمال سقط جنین را نیز تا حدود زیادی کاهش میدهد. بدن به طور طبیعی پروژسترون تولید میکند اما به دلیل استفاده از داروهای پیشگیری از تخمک گذاری در طول آی وی اف تولید طبیعی پروژسترون کافی نیست.
در اغلب موارد آمپول پروژسترون یا پروژسترون واژینال را در طول هفته یازدهم بارداری تجویز میکنند. اگر خانمی در خطر سقط جنین باشد یا سابقه آن را داشته باشد ممکن است تزریق آمپول پروژسترون مدت طولانی تری ادامه پیدا کند.
عوارض شایع آمپول پروژسترون
بیشتر عوارض جانبی این آمپول موقتی و کم است اما برخی از شایعترین آنها عبارت است از:
درد یا ورم در محل تزریق، بسیار شایع
تهوع، نادر
سرگیجه، نادر
خواب آلودگی، نادر
خشکی واژن، نادر
اضافه یا کاهش وزن، نادر
اگر این علائم جدی و دائمی بود باید با پزشک مشورت کنید.
در برخی موارد نادر عوارض جانبی جدی اتفاق می افتد و پزشک باید شما را با آنها آشنا کند. یکی از موارد نادر اما جدی از عوارض آمپول پروژسترون لخته خون و واکنش آلرژیک به روغن موجود در آمپول است.
خونریزی، لکه بینی و تغییر جریان قااعدگی، آمنور، ادم، تغییر وزن، تغییرات دهانه رحم و ترشحات آن، حساسیت سینه، درد و تحریک و قرمزی محل تزریق، واکنشهای حساسیت پوستی، اسهال، خارش، ادم،، آکنه، آلوپسی، بیخوابی، حالت تهوع و واکنش آنافیلاکسی از جمله دیگر عوارض این آمپول است.
از سوی دیگر ارتباط معناداری بین استفاده از داروهای ترکیبی استروژن و پروژستین و آمبولی ریوی و ترومبوز مغری وجود دارد به همین دلیل بیمارانی که با پروژسترون درمان میشوند باید مراقب ترکیب آن با دیگر مواد باشند. ترکیب این دو هورمون ممکن است ضایعات عصبی چشم مانند ترومبوز شبکیه را ایجاد کند.
آیا آمپول پروژسترون باید تجویز شود؟
خطر ابتلا به عوارض جانبی پروژسترون مانند هر داروی دیگری وجود دارد با این حال شایعترین عوارض آن بازگشت پذیر است و عوارض جانبی جدی این دارو نادر است. علاوه بر این، استفاده از آمپول پروژسترون برای آی وی اف کاملا ضروری است. در نهایت، پزشک پروژسترون را تجویز میکند زیرا مزایای این آمپول از خطرات آن کمتر است. با این حال هر بیمار باید خود تصمیم بگیرد این درمان را انجام دهد یا نه.
اقدامات مهم قبل از تزریق آمپول پروژسترون
پیش از تزریق آمپول پروژسترون این موارد را با پزشکتان مرور کنید:
حساسیت به پروژسترون یا هر کدام از مواد موجود در آمپول
حساسیت به داروهایی مانند این یا هر غذا و ماده ای که در آن پروژسترون وجود دارد.
وجود مشکلات سلامت مانند خونریزی، لخته شدن خون، سرطان سینه، بیماری کبدی، حمله قلب یا سکته.
وجود سابقه خونریزی واژینال با علت نامشخص یا سرطان رحم، دهانه رحم و تخمدان
سابقه سقط جنین
مطلع کردن پزشک از داروهایی که استفاده می کنید.
مراحل تزریق آمپول پروژسترون
اگر تصمیم گرفتید از آمپول پروژسترون استفاده کنید موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
احتمالا قبل از دریافت آمپول پروژسترون برگه ای دریافت میکنید.
شما امضا میکنید که میدانید این آمپول چطور عمل میکند و عوارض آن را میپذیرید.
پزشک آمپول پروژسترون را تقریبا بین هفته 16 تا 20 بارداری تزریق میکند.
شما هر هفته آمپول پروژسترون را تا زمان تولد نوزاد دریافت میکنید.
ممکن است در محل تزریق احساس درد و قرمزی داشته باشید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
مهمترین خطر تزریق آمپول پروژسترون لخته شدن خون است. در صورت مشاهده هرکدام از علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
درد ناگهانی و ورم در یکی از پاها
قرمزی ناحیه یا یکی از پاها
تنفس کوتاه و سختی نفس کشیدن
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼