۲۰۴۲۹۲
۷۹۹
۷۹۹

مشکل هموروئید در بارداری، راه درمان

همانطور که بدن شما در طول دوران بارداری دستخوش تغییرات فیزیکی متعددی می‌شود هموروئید نیز به علت تغییرات بدن در این دوران به وجود خواهد آمد.

هموروئید یا ملتهب و متورم شدن عروق موجود در معقد و رکتوم یکی از اختلالات شایع دوران بارداری به ویژه سه ماهه سوم بارداری است زیرا در این دوران جنین بسیار بزرگ می‌شود و با بزرگ شدن رحم فشار زیادی به عروق ناحیه مقعد وارد می‌شود.
همانطور که بدن شما در طول دوران بارداری دستخوش تغییرات فیزیکی متعددی می‌شود هموروئید نیز به علت تغییرات بدن در این دوران به وجود خواهد آمد. اما خبر خوبی که برای مادران باردار وجود دارد این است که معمولاً این اختلال سلامت آنها یا فرزندشان را به خطر نمی‌اندازد به طور کلی یک اختلال موقت است. اگرچه فشار حاصل از زایمان طبیعی می‌تواند باعث بدتر شدن این وضعیت شود معمولا این اختلال پس از زایمان به تدریج بهبود پیدا می‌کند.

انواع مختلف هموروئید
احتمال بروز هموروئید در داخل یا خارج از بدن وجود دارد به طور کلی دو نوع هموروئید وجود دارد که به شرح زیر می‌باشد:
هموروئید داخلی فقط در داخل مقعد و در ابتدای رکتوم به وجود می‌‌آید و معمولا دیده نمی‌شود و پزشک نمی‌تواند آن را لمس کند. گاهی اوقات ممکن است هموروئید داخلی از مقعد بیرون بزند و تبدیل به هموروئید خارجی شود.
هموروئید خارجی نیز در قسمت ورودی مقعد به وجود می‌آید و از آن خارج می‌شود. احتمال بروز این دو نوع هموروئید به صورت همزمان وجود دارد.

چه عواملی باعث بروز هموروئید در دوران بارداری می‌شود؟
در دوران بارداری که جنین در حال رشد است رحم نیز بزرگ می‌شود و به این ترتیب به لگن فشار وارد می‌‌کند بزرگ شدن رحم باعث می‌‌شود که فشار بسیار زیادی به عروق موجود در مقعد و رکتوم وارد شود و در نهایت این عروق متورم و دردناک شوند. افزایش سطح هورمون پروژسترون در دوران بارداری می‌‌تواند زمینه بروز هموروئید را فراهم کند زیرا این هورمون باعث می‌‌شود که دیواره عروق خونی شل شود و این مساله زمینه تورم آنها را فراهم می‌کند. افزایش حجم خون با بزرگ شدن سیاهرگ همراه است که می‌‌تواند منجر به بروز هموروئید در دوران بارداری شود. سه مورد از دلایل اصلی هموروئید در دوران بارداری به شرح زیر می‌باشد:
-زور زدن در هنگام دفع مدفوع
-فشار ناشی از افزایش بیش از حد وزن در دوران بارداری
-نشستن یا ایستادن به مدت طولانی
هموروئید در زنان باردار که دچار یبوست در بارداری هستند بسیار شایع است. حدود ۳۸ درصد از زنان در طول دوران بارداری خود و در مراحل مختلف آن دچار یبوست خواهند شد. یکی از دلایل بروز یبوست در دوران بارداری می‌‌تواند به رشد جنین و بزرگ شدن رحم و فشار حاصل از آن به مقعد و روده ارتباط داشته باشد. مصرف مکمل آهن در دوران بارداری می‌تواند باعث بروز یبوست شود به همین دلیل بهترین کار این است که آهن مورد نیاز خود را به طور طبیعی و از مواد غذایی به دست بیاورید. هورمون‌های دوران بارداری نیز می‌توانند روند حرکت غذا در دستگاه گوارش را کند کنند و احتمال بروز یبوست را افزایش دهند

علائم و نشانه‌های هموروئید شامل چه مواردی است؟
علائم و نشانه‌های هموروئید به شرح زیر می‌باشد:
خارش، درد، تورم یا التهاب اطراف مقعد
احساس درد در هنگام دفع مدفوع و خروج ترشحات مخاطی پس از آن
احساس یک توده آویزان در خارج از مقعد که ممکن است لازم باشد پس از دفع مدفوع آن را با دست به جای خود برگرداند
خونریزی پس از دفع مدفوع که معمولا رنگ روشنی دارد.

چگونه می‌توان از شر هموروئید در دوران بارداری خلاص شد؟
شما می‌‌توانید از روش‌های درمانی متعددی برای درمان هموروئید در دوران بارداری استفاده کنید:
از کمپرس سرد استفاده کنید. کمپرس سرد می‌‌تواند به کاهش تورم و درد کمک کند. برای این کار می‌توانید کمپرس یخ را روزی چند بار روی موضع مورد نظر قرار دهید.
از کمپرس گرم استفاده کنید. برای این کار می‌توانید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه درون وان آب گرم بنشینید و این کار را روزی چند بار تکرار کنید در صورتی که وان در دسترس شما نیست می‌توانید برای تهیه یک وان پلاستیکی به بازار مراجعه کنید.
به طور متناوب از کمپرس سرد و سپس کمپرس گرم استفاده کنید و این کار را چند بار تکرار نمایید.
به آرامی مقعد خود را بشویید و دقت کنید که پس از هر بار دفع مدفوع این ناحیه را بخوبی تمیز کنید از دستمال توالت نرم و بدون بو استفاده کنید تا احتمال بروز درد و خارش در این ناحیه کاهش پیدا کند.
با پزشک خود در خصوص مصرف دارو صحبت کنید گاهی اوقات پزشک به شما داروی بیحس کننده موضعی می‌دهد که استفاده از آن در دوران بارداری هیچگونه خطری برای شما ندارد. داروهای متعددی برای تسکین درد حاصل از هموروئید وجود دارد اما قبل از مصرف آنها با پزشک خود در این خصوص صحبت کنید و به خاطر داشته باشید که نباید بیشتر از یک هفته از این محصولات استفاده کنید زیرا استفاده از این دارو به مدت طولانی می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی از قبیل التهاب یا راش پوستی شود.

آیا هموروئید پس از بارداری و زایمان بهبود می‌یابد؟
در اکثر موارد هموروئید پس از زایمان و بهبود شرایط جسمانی از بین می‌رود. پس از تولد نوزاد سعی کنید هر چه زودتر دوش آب گرم بگیرید و در درون آب گرم بنشینید. موضوع مورد نظر را به آرامی ‌بشوئید و آن را خشک کنید. برای خشک کردن این قسمت از دستمال توالت نرم و بدون بو استفاده کنید تا از التهاب پوست جلوگیری شود و یبوست می‌‌تواند باعث بدتر شدن هموروئید یا بروز آن شود به همین دلیل توجه کردن به رژیم غذایی و مصرف فیبر بیشتر می‌تواند به شما برای جلوگیری از بروز هموروئید کمک کند. معمولا پس از زایمان کمی طول می‌‌کشد تا یبوست از بین برود زیرا بخشی از مایعات دریافتی برای تهیه شیر در سینه مصرف می‌شود به طور کلی مصرف آب و فیبر به اندازه کافی و داشتن فعالیت جسمانی می‌‌تواند از بروز یبوست جلوگیری کند و این موضوع می‌‌تواند به شما برای بهبود هموروئید کمک نماید متخصص زنان و زایمان چند روز پس از زایمان از شما در خصوص یبوست سوال می‌کند به این ترتیب در صورتی که هنوز دوست داشته باشید می‌توانید به او اطلاع دهید تا در صورت لزوم به شما دارو و ملین بدهد به طور کلی حدود یک سوم از مادران پس از زایمان و بارداری همچنان با مشکل هموروئید مواجه هستند و در صورتی که این مسئله باعث ناراحتی و بروز درد و سایر مشکلات در آنها شود باید به پزشک مراجعه نمایند هموروئید موضوع خجالت آوری نیست و اصلا لازم نیست که درد حاصل از آن را به بهانه احساس خجالت تحمل کنید. در صورتی که شما دچار خونریزی از مقعد هستید حتماً از توصیه‌های پزشک خود پیروی کنید اگرچه هموروئید یکی از دلایل بسیار شایع خونریزی است باید بروز هرگونه خونریزی از ناحیه مقعد مورد بررسی قرار بگیرد. در صورتی که شما پس از زایمان با مشکلات شدید و ادامه دار هموروئید مواجه باشید پزشک یکی از روش‌های درمانی زیر را به شما توصیه خواهد کرد :
استفاده از باند مخصوص در اطراف هموروئید یکی از روش‌های درمانی در این عارضه است این کار باعث می‌شود که جریان خون رسانی به این تهیه قطع شود و زائده ایجاد شده جدا گردد.
تزریق مواد شیمیایی باعث بهبود هموروئید خواهد شد.
در الکتروتراپی از امواج الکتریکی برای جمع شدن هموروئید استفاده خواهد شد.

چگونه می‌توان از بروز هموروئید در دوران بارداری جلوگیری کرد؟
در بخش زیر به چند نکته مهم اشاره می‌‌کنیم که می‌‌توانند به شما برای جلوگیری از بروز هموروئید در دوران بارداری کمک کنند:
در رژیم غذایی خود به اندازه کافی از مواد مغذی حاوی فیبر استفاده کنید و سبزیجات، انواع میوه، حبوبات و غلات کامل را در رژیم غذایی خود بگنجانید. روزی ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید و به طور منظم ورزش کنید در صورتی که علیرغم رعایت همه نکات همچنان دچار یبوست بودید با پزشک خود در خصوص تجویز مکمل فیبر و ملین کننده صحبت کنید.
هنگامی که نیاز به دفع مدفوع دارید فورا به سرویس بهداشتی بروید اما در هنگام دفع مدفوع از زور زدن خودداری کنید.
از نشستن به مدت طولانی در سرویس بهداشتی خودداری کنید زیرا در این حالت فشار زیادی به ناحیه رکتوم وارد می‌شود.
از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید در صورتی که شما مجبور هستید به واسطه شغلی که دارید مدت زیادی بنشینید هر چند دقیقه یک بار بلند شوید و کمی راه بروید در منزل نیز سعی کنید در هنگام خوابیدن، کتاب خواندن و تماشای تلویزیون به پهلو دراز بکشید تا فشار از روی عروق ناحیه رکتوم برداشته شود و میزان بازگشت خون از پایین تنه افزایش پیدا کند.

چگونه می‌توان به کمک ورزش کگل از بروز بواسیر جلوگیری کرد؟
تمرینات کگل باعث می‌شود که جریان خون در ناحیه مقعد افزایش پیدا کند و عضلات اطراف آن تقویت شوند و به این ترتیب ریسک بروز هموروئید کاهش پیدا خواهد کرد. این تمرینات همچنین باعث تقویت و افزایش حجم عضلات اطراف واژن و رحم می‌‌شوند و به شما برای بهبود پس از زایمان کمک خواهد کرد.

برای انجام تمرینات کگل چه باید کرد؟
برای انجام تمرینات کگل می‌توانید از ۴ مرحله ساده زیر بهره بگیرید:
در بهترین حالت ممکن بنشینید، دراز بکشید و بایستید.
عضلات کف لگن خود را منقبض کنید آنها را به سمت بالا بکشید این حالت شبیه وضعیتی است که سعی می‌کنید در هنگام دفع گاز از روده خود را نگه دارید تا از خروج آن جلوگیری شود.
حدود ۱۰ ثانیه عضلات خود را در حالت انقباض نگه دارید پس از چند ثانیه استراحت کنید و مجددا به انجام این حرکت بپردازید و ده بار آن را تکرار نمایید.
برای کسب نتایج عالی بهتر است این تمرین را روزی ۳ تا ۴ بار و هر بار ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
برای انجام این تمرین باید آنقدر محکم عضلات خود را منقبض کنید که بتوانید لرزش خفیف واژن را احساس کنید در صورتی که کار خود را به خوبی انجام دهید می‌‌توانید انقباض عضلات شکم‌تان را احساس کنید اما نباید انقباض عضلات بالای ناف را احساس نمایید. سعی کنید تفاوت عضلات را در هنگام انقباض و در هنگامی ‌که شل هستند را درک کنید. به طور کلی انقباض عضلات در قسمت فوقانی شکم و در قسمت مقعد بسیار زیاد است در صورتی که شما سفت شدن عضلات حداقل یکی از نقاط فوق را احساس کردید بدون شک در حالت انجام تمرینات مخصوص عضلات کف لگن هستید برای انجام این تمرین نیازی به انجام موارد زیر نخواهد بود:
به داخل کشیدن قسمت فوقانی ناف
منقبض کردن هر دو پا
منقبض کردن عضلات عضلات باسن
‏حبس کردن تنفس
در صورتی که برای اولین بار به انجام تمرینات مخصوص عضلات کف لگن می‌پردازید و در حالت نشسته چیزی را احساس نمی‌کنید سعی کنید این تمرین را در حالت خوابیده انجام دهید ممکن است در این حالت بتوانید محل قرار گیری عضلات کف لگن خود را احساس کنید. پس از آنکه با نحوه صحیح انجام این تمرین در حالت خوابیده آشنا شدید سعی کنید این تمرین را در حالت نشسته تکرار کنید.

چگونه می‌توان تمرینات مخصوص عضلات کف لگن را به بهترین حالت ممکن انجام داد؟
هنگامی ‌که برای اولین بار به انجام این تمرین می‌پردازید ممکن است متوجه شوید که نفس خود را نیز حبس می‌‌کنید اما باید بدانید که بر روی نحوه تنفس خود تمرکز کنید و به طور طبیعی نفس بکشید. زیرا هنگامی ‌که شما سرفه یا عطسه می‌کنید نفس‌تان را با شدت بسیار زیاد بیرون می‌دهید. در صورتی که در هنگام منقبض کردن عضلات خود به حبس کردن نفس نیز بپردازید در این حالت عطسه یا سرفه کنید دچار نشت ادرار خواهید شد. برای آنکه بتواند این تمرین را به خوبی انجام دهید سعی کنید از نکات زیر پیروی کنید:
یک دست خود را روی قسمت فوقانی لگن قرار دهید و دست دیگر خود را روی یکی از شانه‌هایتان بگذارید. ۵ بار به طور طبیعی نفس بکشید.
در صورتی که نفس کشیدن شما طبیعی باشد شکم‌تان به سمت بالا و پایین هدایت خواهد شد و حرکت آن بیشتر از حرکت دستی خواهد بود که روی شانه قرار دارد. در صورتی که این اتفاق رخ نداد سعی کنید از حرکت کردن شانه خود جلوگیری کنید و اجازه دهید شکم شما به طور طبیعی بالا و پایین برود.
به آرامی لگن خود را از زمین جدا کنید و به سمت بالا و پایین حرکت دهید و نفس خود را بیرون بفرستید. برای انجام این حرکت از انقباض خفیف این ناحیه بهره بگیرید تا بتوانید به کنترل انقباضات شکم‌تان بپردازید و نفس خود را بیرون بدهید.
سپس سعی کنید انقباض ایجاد شده را حدود چند ثانیه حفظ کنید و به طور طبیعی نفس بکشید و نفس خود را بیرون بدهید.
در این حالت باید بتوانید انقباض خفیف عضلات پایین شکم خود را احساس کنید اما در صورتی که عضلات قسمت فوقانی شکم‌تان را منقبض کرده باشید این تمرین را درست انجام نمی‌دهید. به این ترتیب سعی کنید آرام نفس بکشید و مجدداً شروع به تمرین کردن نمایید.
باید بتوانید به طور طبیعی نفس بکشید و حدود ۶ تا ۱۰ ثانیه به انقباض عضلات کف لگن خود ادامه دهید. در صورتی که کنترل تنفس طبیعی خود را از دست دادید کمی صبر کنید و مجدداً شروع به تمرین کردن نمایید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.