آلودگی هوا در بارداری، تاثیرش بر سلامت مادر و جنین
امروزه تاثیر هوای آلوده بر جنین بر همگان آشکار شده است. محققان در رابطه با آلودگی هوا و اثرات زیانبار آن بر سلامت مادر و جنین روز به روز به اطلاعات مهم و جدیدتری دست می یابند.
باردار شدن یعنی باید بیش از هر زمان دیگری مراقب خودتان باشید. امروزه تاثیر هوای آلوده بر جنین بر همگان آشکار شده است. محققان در رابطه با آلودگی هوا و اثرات زیانبار آن بر سلامت مادر و جنین روز به روز به اطلاعات مهم و جدیدتری دست می یابند. در ادامه متن به برخی از مهمترین تاثیر آلودگی هوا بر جنین و سلامت مادر اشاره می کنیم اشاره می شود.
مهمترین تاثیر آلودگی هوا بر جنین و سلامت مادر
کاهش وزن هنگام تولد: یک نوزاد ترم بین هفته های ۳۸ تا ۴۰ بارداری متولد شده و در زمان ترم در حدود ۲۷۰۰ تا ۴ کیلوگرم وزن دارد. وزن کمتر از ۲۵۰۰ گرم در بدو تولد به معنای کاهش وزن هنگام تولد محسوب می شود. در کشور آمریکا به طور متوسط از هر ۱۲ نوزاد یک نوزاد به دلایل مختلفی که یکی از مهمترین آنها تاثیر آلودگی هوا بر جنین است دچار کمبود وزن هنگام تولد می شوند.
محققان در طی مطالعه جالبی در پکن پایتخت چین یکی از آلوده ترین شهرهای جهان به بررسی ارتباط میان آلودگی هوا و وزن کم نوزادان در هنگام تولد پرداختند.
آنها به منظور انجام این تحقیق مادرانی که در طول بازی های المپیک سال ۲۰۰۸ در کشور چین باردار بودند را تحت مطالعه و بررسی قرار دادند. داوطلبان شرکت کننده در تحقیق ۲ ماه آخر بارداری خود را در شرایطی به سر بردند که دولت چین به مناسبت آغاز بازی های المپیک تابستانی ۲۰۰۸ موظف به کاهش گازهای گلخانه ای و بهبود کیفیت هوا در این شهر بود. در پایان حاصل این مطالعه نشان داد وزن نوزادان متولد شده از مادرانی که در طول بازی های المپیک و پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن در هشتمین ماه بارداری خود به سر می بردند به طور متوسط ۲۳ گرم بیشتر از وزن نوزادانی بود که مادران آنها هشتمین ماه بارداری خود را در تابستان سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ و در هنگام بالا بودن شاخص آلودگی هوا در پکن گذرانده بودند. اگرچه در این مطالعه به طور دقیق مشخص نشده است که خطرات مربوط به آلودگی هوا در مادران باردار و جنین آنها در کدام سه ماهه، ماه و یا هفته بارداری بیشتر است ولی با این حال این تحقیق به نوبه خود در خور توجه و قابل تحسین است.
زایمان زودرس
نتایج حاصل از مطالعه جدیدی که توسط موسسه محیط زیست استکهلم (SEI) و در دانشگاه یورک انگلستان انجام شد نشان داد که هر ساله نزدیک به سه میلیون نوزاد در سراسر جهان به دلیل مشکلات مربوط به آلودگی هوا زودتر از موعد مقرر متولد می شوند. به عبارت دیگر می توان گفت که وجود ریزگردها و آلاینده های هوا عامل ۱۸ درصد تولدهای زودرس در سراسر جهان به شمار می رود. و این در حالی است که نوزادان زودرس بیش از سایر همسالان خود که به صورت ترم متولد می شوند در معرض خطر ابتلا به اختلالات روحی و جسمی بلند مدت قرار دارند. اگرچه عوامل مختلفی می توانند احتمال خطر زایمان زودرس را در مادران باردار افزایش دهند ولی با این حال یکی از مهمترین این عوامل قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا است که باید تا حد امکان از این خطر اجتناب کرد.
اوتیسم
دیگر تاثیر آلودگی هوا بر جنین افزایش احتمال ابتلا به اوتیسم است. حاصل جدیدترین مطالعات صورت گرفته در دانشگاه هاروارد آمریکا نشان می دهد که خطر به دنیا آوردن نوزادان مبتلا به اوتیسم در آن دسته از مادرانی که در طول سه ماهه سوم بارداری خود در معرض سطوح بالایی از آلودگی هوا قرار دارند بخصوص مادران ساکن در مجاورت بزرگراه ها که در معرض آلاینده های هوای بیشتری قرار دارند- نسبت به سایر مادران به ۲ برابر افزایش می یابد. علاوه بر آن لازم به ذکر است که بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه قرار گرفتن مادران باردار در معرض همان سطح از آلودگی در طول نخستین ماههای بارداری در افزایش خطر ابتلا نوزاد به اختلالات طیف اوتیسم نقشی ندارد.
آسم
آلودگی هوا سبب تشدید علائم آسم شده که یک تاثیر آلودگی هوا بر جنین محسوب می شود. ابتلا به آسم در میان مادران باردار به دلیل افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی می تواند فرآیند بارداری را با مشکلات و دشواری هایی مواجه کند. پره اکلامپسی اختلال پیچیده ای است که با فشار خون بالا و به دنبال آن آسیب های کبدی و کلیوی در مادران باردار همراه است. ابتلا به آسم مشروط بر مراقبت های لازم و نظارت دقیق و منظم پزشک خطری برای مادر و جنین نخواهد داشت. ولی با این حال عدم مدیریت صحیح علائم با مشکلات عدیده ای از جمله کاهش اکسیژن رسانی به جنین، محدودیت رشد درون رحمی، زایمان زودرس و خطر کاهش وزن هنگام تولد همراه است. از سویی دیگر حاصل برخی از مطالعات انجام شده نشان داده است که مونوکسیدکربن موجود در هوا می تواند به راحتی از جفت عبور کند؛ از این رو قرار گرفتن مادران باردار در معرض آلودگی هوا می تواند خطر ابتلا نوزاد به آسم را در سنین بزرگسالی افزایش دهد.
مشکلات باروری
چنانچه درصدد اقدام به فرزندآوری هستید بهتر است نسبت به هوایی که در آن تنفس می کنید حساسیت بیشتری به خرج دهید. زیرا نتایج حاصل از مطالعات مختلف نشان داده است که قرار گرفتن در معرض هوای آلوده با کاهش نرخ باروری در مردان و بانوان همراه است. همچنین حاصل برخی دیگر از یافته ها نیز حاکی از وجود ارتباط میان آلودگی هوا و خطر سقط جنین است.
حال که تاثیر آلودگی هوا بر جنین را می دانید، پیشنهاد می کنیم که با کمک روش های کاهش دهنده تاثیرات آلودگی هوا بر جنین، بیشتر مراقب سلامت خود و فرشته کوچکتان در دوران بارداری باشید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼