واکسن کرونا کی آماده میشه؟
رکورد زدن کرونا در کشور به امری عادی تبدیل شده و روز گذشته آمار جدید و نگران کنندهای از مرگ و میر و ابتلای مردم در یک روز از سوی وزارت بهداشت اعلام شد.
رکورد زدن کرونا در کشور به امری عادی تبدیل شده و روز گذشته آمار جدید و نگران کنندهای از مرگ و میر و ابتلای مردم در یک روز از سوی وزارت بهداشت اعلام شد، طبق آمار رسمی این وزارتخانه ۲۷۲ تن از هموطنان بهدلیل این بیماری جان خود را از دست دادند و چهارهزار و ۲۰۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی که دوهزار و ۶۳ نفر از آنها بستری شدند.
این درحالی است که اولین رکوردی که نگرانی جدی مردم را بهدنبال داشت، همان روزی بود که آمار فوتیهای کووید۱۹ در ایران، دو رقمی شد و بعد هم از مرز ۱۰۰ نفر گذشت. دو رقمی شدن و سه رقمی شدن فوت بیماران مبتلا به کووید۱۹ در زمانهای اتفاق افتاد که رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور، در حد قابلقبولی بود و محدودیتهای تردد اجتماعی و فعالیت مشاغل، با دقت و نظارت بیشتری اعمال میشد.
پس از آن، دولت با رفع همه محدودیتها و اکتفا به توصیههای بهداشتی، بیهوده تلاش کرد مردم را نسبت به شدت بیماریزایی ویروس کرونا حساس نگه دارد که این اتفاق در تناقض آشکار با لغو محدودیتهای تردد اجتماعی و آزادسازی فعالیت مشاغل غیرضرور بود. ظرف چهار ماه گذشته و از ابتدای اردیبهشت که سفر بیناستانی هم آزاد شد و شاغلان اصناف مختلف به محل کسب و کار خود برگشتند، در چند نوبت، رکوردهای فوت شکسته شد، ۲۲۱ نفر، ۲۳۰ نفر، ۲۳۹ نفر و... ولی مشاهده رفتار جمعی مردم در تمام شهرها نشان میدهد که حتی این اعداد هم اهمیت خود را از دست داده است.
طبق آمار و گفته مسئولان نیمی از آمار مبتلایان و مرگ در کشور متعلق به تهران است و همه بیمارستانهای پایتخت ظرفیت بستری بیمار جدید را ندارند. در این شرایط مردم پایتخت از شنبه ۱۹ مهر، اگر ماسک نزنند با جریمه مواجه خواهند شد. در این میان مسئولان از کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان تهران ابراز نگرانی شدید میکنند و امیدوارند با اعمال جریمه مردم بیشتر خود را مکلف کنند تا از ماسک استفاده نمایند.
طبق اعلام معاون امنیتی و انتظامی استانداری تهران گفت: «رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی در تهران سبب شد تا به وضعیت بحرانی کرونا برسیم و اکنون با وجود اشباع بیمارستانها، چارهای جز برخورد وجود ندارد». حمیدرضا گودرزی با اعلام اینکه میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان تهران به ۳۲درصد رسیده است، از تداوم این شرایط ابراز نگرانی شدید کرد.
میزان جریمه در تهران
از روز یکشنبه، دولت برای نزدن ماسک در بیرون خانه جریمه تعیین کرد و نحوه شناسایی متخلفان در استان تهران نیز اعلام شد.در این راستا قرار است افراد بالای ۱۸ سال در همه مکانها اعم از سربسته و باز تهران از ماسک استفاده کنند و تیمهای انتظامی، بازرسان بهداشت و درمان و عوامل بسیج نیز بر این امر نظارت خواهند داشت و در صورت استفاده نکردن از ماسک بار اول تذکر و ثبت مشخصات و بار دوم به میزان ۵۰هزار تومان جریمه میشوند.
همچنین در حوزه واحدهای صنعتی و صنفی در صورت عدم رعایت موارد بهداشتی در مرحله اول تذکر، مرحله دوم ۳۰۰هزار تومان جریمه، بار سوم یکمیلیون تومان جریمه و در صورت تکرار در مرتبه چهارم پلمب میشوند. همچنین در ناوگان حملونقل عمومی نیز همه موظف به استفاده از ماسک هستند و جریمه جابهجایی افرادی که از ماسک استفاده نمیکنند ۵۰۰هزار تومان برای شرکت اتوبوسرانی است. همچنین در اتوبوس و تاکسی در صورت عدم استفاده راننده بار اول تذکر بار دوم ۱۰۰هزار تومان جریمه و به ازای هر مسافری که از ماسک استفاده نکند ۲۰هزار تومان جریمه میشوند.
طبق اعلام سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت و درمان، «قرار نیست جریمه استفاده نکردن از ماسک بهصورت نقدی یا با کارتخوان از افراد اخذ شود، وظیفه نظارت و تذکر به افرادی که ماسک نمیزنند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند برعهده نیروهای انتظامی و بسیج است».
شیب ابتلا به کرونا در استانها
اما وضعیت شیوع کرونا در تهران باعث نگرانی نشده و با افزایش شمار مبتلایان و مرگ و میر در استان خراسان رضوی، روز گذشته ناصر خوشخبر، معاون استاندار خراسانجنوبی گفت: «طی شبانهروز گذشته (از یکشنبه تا دوشنبه) شش نفر بر اثر ابتلا به کرونا در این استان جانباختند و محدودیتهای کرونایی با توجه به تشدید شیوع کرونا در خراسان جنوبی اعمال میشود».
این گفتهها در شرایطی است که در ۱۱ استان قم، لرستان، سمنان، ایلام، مازندران، خوزستان، تهران، کرمانشاه، همدان، آذربایجان شرقی و اصفهان روند ثبات با تغییرات مختصر صعودی مشاهده شد. در ۱۵ استان خراسان جنوبی، خراسان شمالی، آذربایجان غربی، یزد، کردستان، چهارمحال و بختیاری، مرکزی، خراسان رضوی، البرز، زنجان، کرمان، گیلان، گلستان، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر روند صعودی یا شروع پیک جدید مشاهده میشود. در پنج استان سیستان و بلوچستان، فارس، هرمزگان، قزوین و اردبیل روند ثبات با تغییرات مختصر و نامنظم وجود داشته است.
از واکسن ایرانی کرونا چه خبر؟
حدود دو ماه پیش روسیه از موفقیت خود در تولید واکسن کرونا خبر داد و از همان زمان تا امروز هم بسیاری از کارشناسان و مدیران حوزه سلامت ایران، هر روز نظری درباره تولید واکسن ارائه میدهند، اما کسی به غیر از وزیر بهداشت و درمان، از جزئیات آن خبر نمیدهد. او همواره تاکید دارد که دانشمندان ایرانی در حال ساخت واکسن هستند و تا یک سال دیگر به واکسن ایرانی کرونا دست پیدا میکنیم.
حال آنکه واکسن ایرانی، تازه مرحله کلینیکال و آزمایش روی حیوانات را با موفقیت پشت سر گذاشته و هنوز هیچآزمایش مثبتی روی انسان ها نداشته است. روز گذشته در یک اظهارنظر، سعید نمکی، وزیر بهداشت از آزمایش موفقیتآمیز واکسن ایرانی کرونا بر روی میمونها خبر داد و گفت:
« آزمایش انسانی این واکسن تا سه هفته آتی آغاز میشود». نمکی همچنین تاکید کرد که تمام اقدامات ما در این زمینه منطبق بر استانداردهای بینالمللی و پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و دارو است، گزارش این اقدامات از امروز به سازمان جهانی بهداشت ارائه میشود. گامهای موثری برای دسترسی به واکسن بر میداریم اما همچنان ابهاماتی درباره میزان ماندگاری، اثرگذاری و... در مورد واکسن کرونا وجود دارد و روی آن کار می شود.
در پایان ذکر این نکته الزامی است، که هیچ مستندات و عکسی از آزمایشگاهها و شرکتهای دانشبنیادی که مشغول ساخت این واکسن هستند، منتشر نشده و باید دید که این صحبتهای بلندپایهترین مقام بهداشتی در کشور تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است. بدون تردید در شرایطی که شیوع کرونا در فصل پاییز وارد مرحله ترسناک خود میشود، امید میلیونها نفر در ایران به سخنهای وزیر بهداشت است تا در شرایط تحریم، این واکسن مهم برای همه انسانها و کشورهای دنیا در داخل کشور تولید شود و سنگ تحریم و کمبود ارز مانع از ورود آن نشود، همان اتفاقی که بر سر واکسنهای آنفلوآنزا در امسال رخ داد.
منبع:
سلامت نیوز
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼