واکسن کرونا، پاسخگویی به سوالات رایج
واکسن کرونا یکی از بهترین راههای مقابله با ویروس کووید ۱۹ است. با وجود این که ماهها از شروع این بیماری همهگیر میگذرد، هنوز پرسشهای بیپاسخ زیادی در مورد واکسن کرونا و زمان توزیع آن مطرح میشود.
بیماری کرونا نوعی بیماری عفونی است که از طریق ویروس کرونا (کووید ۱۹) ایجاد میشود. بیشتر افراد آلوده به ویروس کووید ۱۹، بیماری تنفسی خفیف تا متوسطی را تجربه میکنند و بدون نیاز به درمان خاصی بهبود مییابند. افراد مسن و کسانی که با بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبیعروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و سرطان مواجه هستند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری جدی قرار دارند. علائم هشدار کرونا را بخوانید.
بهترین راه پیشگیری و کاهش سرعت انتقال، آگاهی کافی از ویروس کرونا و نحوهی انتشارش است. ویروس کووید ۱۹ از طریق قطرات بزاق یا ترشح از بینی که هنگام سرفه یا عطسهی فرد آلوده در هوا پخش میشود، منتقل میشود. شستن مکرر دستها، ضدعفونی کردن سطوح پرتماس، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی از جمله کارهایی هستند که از شما و بقیه در برابر ابتلا به کرونا محافظت میکنند. اما واکسن راه دیگری است که بدن را در مواجهه با کرونا مقاوم میسازد. در ادامه به چند سوال رایج دربارهی واکسن کرونا پاسخ میدهیم.
آیا واکسنی برای کرونا وجود دارد؟
در حال حاضر بسیاری از واکسنهای بالقوهی کووید 19 در حال مطالعه و بررسی هستند و چندین آزمایش بالینی بزرگ ممکن است نتایج را در اواخر امسال گزارش دهند. به طور کلی برای این که واکسنی ایمن و موثر شناخته شود، باید توسط نهادهای نظارتی ملی تایید شود. سپس طبق استانداردهای دقیق تولید و توزیع شود.
وزیر بهداشت کشور به تازگی اعلام کرده است ایران در تولید مشترک واکسن کرونا با کشورهای دیگر همکاری میکند و کارآزمایی بالینی واکسنها در ایران، در بهار 1400 شروع میشود. وزیر بهداشت همچنین تاکید کرد تنها در صورتی آزمایش انسانی در ایران انجام میشود که واکسنها محصول تولید مشترک باشند.
آیا واکسن کرونا در ایران توزیع میشود؟
کوواکس، مجموعهای است که توسط سازمان بهداشت جهانی برای دسترسی کشورها به ابزارهای کووید 19 (مانند واکسن کرونا) راهاندازی شده است. طبق گفتهی وزیر بهداشت کشور، تاکنون 16میلیون و 800هزار دوز واکسن کرونا از مجموعهی کوواکس پیشخرید شده است. هر فرد باید 2 دوز واکسن بزند. بنابراین این میزان واکسن برای واکسیناسیون 8میلیون و 400هزار ایرانی استفاده میشود. افراد بالای 65 سال و کسانی که بیماریهای زمینهای دارند برای دریافت واکسن در اولویت هستند.
وزیر بهداشت بیان کرد اگر سایر شرکتهای سازندهی واکسن نیز از سازمان بهداشت جهانی گواهی تولید دریافت کنند، از آنها نیز واکسن کووید 19 پیشخرید میکنیم. همچنین پیشبرد تلاشهای داخلی برای ساخت واکسن ادامه دارد.
چه زمانی واکسن کرونا آمادهی توزیع میشود؟
هنوز دقیقاً مشخص نیست چه زمانی واکسن آمادهی توزیع همگانی میشود. سازمان بهداشت جهانی قبل از تایید صلاحیت هر نوع واکسن، توسط گروهی از متخصصان، نتایج آزمایشهای بالینی را تجزیه و تحلیل میکند تا از ایمنی و تاثیر واکسن مطمئن شود. سپس هر کشور به طور جداگانه سیاستهایی را برای توزیع واکسن در کشور خود اعمال میکند.
چقدر احتمال دارد واکسنهای ایمن و موثر تولید شود؟
سازمان بهداشت جهانی در تولید واکسنهای موثر خوشبین است. برخی از واکسنهای بالقوه به مرحلهی آزمایشهای بالینی رسیدهاند که میتواند امیدوارکننده باشد. اما در حال حاضر نباید فقط به آینده اعتماد کنیم. رعایت بهداشت فردی و فاصلهگذاری اجتماعی در هر زمان برای تمامی افراد جامعه ضروری است.
چقدر زمان میبرد که واکسن کرونا پاندمی را متوقف کند؟
تاثیر واکسن بر همهگیری کرونا به عوامل مختلفی بستگی دارد. علاوه بر میزان موثر بودن واکسن، سرعت تایید، ساخت، توزیع آن و تعداد کسانی که واکسینه میشوند را نیز باید در نظر گرفت.
دانشمندان پیشبینی میکنند واکسن کرونا نیز مانند اکثر واکسنهای دیگر، ۱۰۰درصد موثر نباشد. سازمان بهداشت جهانی در تلاش است واکسنهایی را تایید کند که تا حد امکان موثر باشند تا بتوانند بیشترین تاثیر را بر پاندمی بگذارند.
چه نوع واکسنهایی برای کرونا در حال ساخت هستند؟ و چطور عمل میکنند؟
دانشمندان در سراسر دنیا مشغول تولید واکسنهای احتمالی برای کرونا هستند. هدف همهی این واکسنها، آموزش سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و مسدود کردن ویروس کرونا (کووید 19) است.
چندین نوع مختلف واکسن بالقوه در حال تولید است. از جمله:
واکسنهای ویروس غیرفعال یا ضعیف شده
برای ساخت این نوع واکسن، از ویروس کووید 19 غیر فعال یا ضعیف شده استفاده میکنند. بنابراین ویروس در بدن باعث بیماری نمیشود و فقط پاسخ ایمنی ایجاد میکند.
واکسنهای مبتنی بر پروتئین
در ساخت این واکسنها از قطعات بیخطر پروتئینی استفاده میکنند. این قطعات پروتئینی از ویروس کووید 19 تقلید میکنند و باعث ایجاد پاسخ ایمنی در بدن میشوند.
واکسنهای ویروسی ناقل
برای تهیهی واکسنهای ناقل، از ویروسی استفاده میکنند که قبلاً با مهندسی ژنتیک آن را تغییر دادهاند تا در بدن، بیماری ایجاد نکند. اما به دلیل ساخت پروتئینهای کووید 19، پاسخ ایمنی ایجاد میکند.
واکسنهای نوکلئیک اسیدی
در تهیهی این نوع واکسن از اسیدهای نوکلئیک با روشهای مهندسی ژنتیک، پروتئینهای کووید 19 را تولید میکنند. این پروتئینها نیز با خیال راحت پاسخ ایمنی بدن را برمیانگیزند.
چطور بفهمیم واکسن کرونا ایمن است؟
همانطور که گفتیم سازمان بهداشت جهانی با کمک گروه متخصصان خود نتایج آزمایشهای بالینی را با دقت تجزیه و تحلیل میکنند و فقط در صورتی گواهی تولید واکسن را صادر میکنند که از ایمنی و تاثیر آن اطمینان داشته باشند.
آیا واکسن ویروسهای دیگر در جلوگیری از ابتلا به کرونا موثر است؟
در حال حاضر هیچ مدرکی نیست که نشان دهد واکسن ویروسهای دیگر بتوانند از ابتلا به کرونا جلوگیری کنند. با این حال دانشمندان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا نوعی از واکسن که برای جلوگیری از سل استفاده میشود، میتواند در برابر کووید ۱۹ نیز موثر باشد یا خیر.
آیا واکسن کرونا میتواند مصونیت طولانیمدت ایجاد کند؟
هنوز خیلی زود است که بدانیم آیا واکسن کرونا مصونیت طولانیمدت ایجاد میکند یا خیر. برای پاسخ به این سوال، تحقیقات بیشتری لازم است. با این حال دلگرمکننده است که دادههای موجود نشان میدهند اکثر افرادی که از کرونا بهبود مییابند، دارای نوعی واکنش ایمنی میشوند که حداقل مقداری آنها را در برابر ابتلای مجدد به کرونا مقاوم میکند. اگرچه هنوز مشخص نیست که این مقاومت چقدر قوی است و چه مدت طول میکشد. عوارض بعد از کرونا را بخوانید.
همچنین هنوز مشخص نیست که چند دوز واکسن کرونا مورد نیاز است. هرچند اکثر واکسنهایی که اکنون در حال آزمایش هستند از رژیم ۲ دوزی استفاده میکنند.
به هر حال چه با واکسن و چه بدون واکسن باید مراقب سلامتی خود باشید. پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید و در صورت مشاهدهی هر نوع علائم نگرانکننده با پزشک مشورت کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼