کمک های اولیه و اقدامات لازم در شرایط حمله قلبی
حمله قلبی، آسیب قلبی ناشی از کاهش یا مسدود شدن جریان خون به عضله قلب است و یک موقعیت اورژانسی پزشکی محسوب میشود. روی این مقاله کلیک کنید تا با کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی آشنا شوید.
کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی شامل احیای قلبی ریوی (CPR) است که حتی میتواند جان افراد را نجات دهد. پس با ما همراه باشید تا با اقدامات اولیه به هنگام حمله قلبی آشنا شوید و تمام آنها را یاد بگیرید.
در این مقاله میخوانید:
- حمله قلبی چیست و چه زمانی اتفاق می افتد؟
- علائم هشدار حمله قلبی
- کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی
- به هنگام حمله قلبی چه کارهایی نکنیم؟
- جلوگیری از سکته قلبی
حمله قلبی چیست و چه زمانی اتفاق می افتد؟
حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که خون رسانی به بخشی از عضله قلب مسدود شود. در نتیجه، از آن جایی که سلولهای ناحیه آسیب دیده عضله قلب اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نمیکنند، آسیب میبینند و میمیرند. این باعث میشود که قلب به طور طبیعی پمپاژ نکند و در صورت عدم درمان، پمپاژ خون متوقف شود. به همین دلیل، تماس با اورژانس به محض تشخیص علائم و نشانههای حمله قلبی میتواند آسیب به قلب را به حداقل برساند و حتی جان فرد را نجات دهد.
بیشتر بخوانید: چه زمانی درد قفسه سینه را جدی بگیریم؟
علائم هشدار حمله قلبی
برای انجام کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی، ابتدا باید بتوانید این شرایط را تشخیص دهید. از این رو، علائم حمله قلبی عبارتند از:
- درد قفسه سینه ( مانند احساس فشار، سفتی یا فشردگی)
- دردی که به شانه، بازو، پشت، گردن، فک، دندانها یا گاهی اوقات بالای شکم گسترش مییابد.
- عرق سرد
- خستگی
- سوزش سر دل یا سوء هاضمه
- سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
- حالت تهوع
- تنگی نفس
حمله قلبی معمولاً باعث دردی در قفسه سینه میشود که بیش از ۱۵ دقیقه طول میکشد. درد قفسه سینه ممکن است خفیف یا شدید باشد. با این حال، برخی از افراد درد یا فشاری در قفسه سینه خود احساس نمیکنند. در واقع، علائم گفته شده ممکن است در برخی از افراد، به ویژه برای زنان، کمتر آشکار باشند.
به عنوان مثال، علائم حمله قلبی ممکن است در بعضی از افراد فقط حالت تهوع یا درد کوتاه یا شدید در گردن، بازو یا پشت را شامل شوند. همچنین، با اینکه برخی از حملات قلبی به طور ناگهانی رخ میدهند، اما بسیاری از افراد از چند ساعت یا چند روز قبل علائم هشدار دهنده دارند.
بیشتر بخوانید: علائم بیماری قلبی: هشدار جدی برای مراجعه به دکتر قلب
کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی
اقدامات اولیه به هنگام حمله قلبی مراحل زیر را شامل میشوند:
- با اورژانس تماس بگیرید: اولین کاری که باید انجام دهید این است که فوراً به اورژانس زنگ بزنید. در همین حال، شخص دیگری میتواند در حالی که منتظر رسیدن آمبولانس هستید، کمکهای اولیه را انجام دهد. این این کار میتواند شانس بهبودی کسی که سکته قلبی کرده است را بالا ببرد. بهعلاوه، پاسخ دهنده اورژانس ممکن است درباره اقدامات بعدی شما را راهنمایی کند.
- فرد را آرام نگه دارید: با رعایت ایمنی سعی کنید فرد مبتلا به حمله قلبی را در یک موقعیت راحتتر قرار دهید. بهترین وضعیت برای فردی که دچار حمله قلبی شده است، نشستن روی زمین با زانوهای خم شده و تکیه دادن به دیوار است. این وضعیت میتواند به کاهش فشار روی قلب افراد کمک کند و احتمال آسیب رساندن به خود در هنگام افتادن در اثر حمله قلبی را کاهش دهد.
- آسپرین یا نیتروگلیسیرین مصرف کنید: اگر فرد دارای یک بیماری قلبی مانند آنژین باشد، یکی از کمک های اولیه هنگام وقوع حمله قلبی مصرف داروهای نیترات، از جمله نیتروگلیسیرین است. این دارو تا زمان رسیدن پرسنل اورژانس علائم را کاهش میدهد. گاهی اوقات، در صورت نبود نیترات، مصرف آسپرین نیز توصیه میشود. (به شرطی که فرد بالای ۱۶ سال بوده و به آسپیرین نیز حساسیت نداشته باشد.)
- انجام CPR را شروع کنید: اگر فرد مبتلا به حمله قلبی نبض خود را از دست بدهد یا پاسخگو نباشد، باید روی او CPR انجام دهید تا ضربان قلب او را بازیابی کنید. البته قبل از شروع CPR، باید مطمئن شوید که انجام آن ایمن است و فرد دچار حمله قلبی هیچ گونه خونریزی و آسیبی نداشته باشد.
- از دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) استفاده کنید: این یک دستگاه الکترونیکی است که میتواند ضربان قلب فرد را با استفاده از پالسهای انرژی الکتریکی مجدداً راهاندازی کند و ریتم طبیعی قلب را برگرداند. بسیاری از مکانهای عمومی مانند مراکز خرید، استادیومهای ورزشی و ایستگاههای قطار یا اتوبوس، اکنون دارای AED هستند تا افراد در مواقع اضطراری از آن کمک بگیرند.
بیشتر بخوانید: هوش مصنوعی درباره حمله قلبی ۱۰ سال زودتر به شما آلارم می دهد!
به هنگام حمله قلبی چه کارهایی نکنیم؟
حال که با کمک های اولیه حمله قلبی آشنا شدهاید، خوب است بدانید که از انجام چه کارهایی باید اجتناب کنید و توصیههای زیر را جدی بگیرید:
- فرد را به حال خود رها نکنید؛ مگر اینکه انجام این کار برای کمک خواستن کاملاً ضروری باشد.
- علائم حمله قلبی را نادیده نگیرید.
- منتظر نباشید که علائم خود به خود از بین بروند.
- به غیر از داروهای تجویزی قلب یا آسپرین به فرد چیزی برای خوردن یا نوشیدن ندهید.
بیشتر بخوانید: علت ضربان قلب بالا در حالت استراحت
جلوگیری از سکته قلبی
تغییر در سبک و عادتهای زندگی میتواند قلب را سالم نگه دارد و به جلوگیری از حمله قلبی کمک کند. از این رو، توصیه میشود که:
- سیگار نکشید و از تنباکو استفاده نکنید.
- ورزش منظم داشته باشید.
- وزن مناسب داشته باشید.
- غذاهای مغذی بخورید و از نمک و چربیهای اشباع کمتر استفاده کنید.
- مصرف الکل را محدود کنید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- فشار خون، قند خون و کلسترول خود را کنترل کنید.
- روزانه ۷ تا ۸ ساعت بخوابید.
همچنین، سعی کنید که CPR و نحوه استفاده از AED را یاد بگیرید تا بتوانید به فردی که دچار حمله قلبی شده است کمک کنید. برای این کار میتوانید در دورههای آموزشی معتبر کمکهای اولیه در منطقه خود شرکت کنید.
بیشتر بخوانید: آریتمی قلبی زنان، علائم و درمان
کلام آخر
کمک های اولیه در شرایط حمله قلبی میتواند به نجات زندگی یک فرد کمک کند. تماس با اورژانس قبل از انجام کمکهای اولیه ضروری است و اگر بیش از یک نفر در صحنه حضور داشته باشد، یک نفر میتواند کمکهای اولیه را شروع کند و در همان حال، فرد دیگر با اورژانس تماس بگیرد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼