اگر به طبیعت و فضای باز علاقه دارید یا فقط دنبال کمی حس زندگی در فضای داخلی خانه هستید، باید گیاه آپارتمانی بخرید! گیاهان خانگی برای سلامتی شما مفید هستند و فقط با کمی مراقبت میتوانند دکوراسیون خانه شما را زنده کنند. به خواندن ادامه دهید تا با ۱۵ گیاه آپارتمانی مفید برای سلامتی آشنا شوید.
۱. یاس (Jasmine)
گیاه یاس به دلیل ترکیبات شیمیایی خاصی که دارد، تاثیر بسیار مثبتی بر سلامت روان ما میگذارد. این گیاه میتواند اضطراب را کاهش دهد، نوسانات خلقی را متعادل کند، کیفیت خواب را بهبود بخشد و حتی در مقادیر بیشتر، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش میل جنسی شود.
برای کاشت یاس، آن را در یک گلدان با خاکی که خوب زهکشی شده است بکارید و در یک محل آفتابگیر قرار دهید. البته در طول تابستان باید هفتهای یکبار از کود پتاس بالا (High Potash) برای تغذیه آن استفاده کنید و توصیه میشود که آن را در کنار دیوار یا حصاری که آفتابگیر است بکارید. در واقع، با اینکه یاس در سایه نیز رشد میکند، اما در نور کامل خورشید عملکرد بهتر و گلدهی بیشتری خواهد داشت.
۲. گیاه عنکبوتی (Spider Plant)
گیاه عنکبوتی یکی از بهترین گیاهان آپارتمانی برای تصفیه هوا است. این گیاه توانایی قابل توجهی در مقابله با فرمالدئید، کربن مونوکسید و سایر آلایندههای سمی دارد که معمولاً در کیسههای کاغذی، کاغذ مومی، دستمال کاغذی، پانلهای چوبی و پارچههای مصنوعی یافت میشوند.
اگر خیلی اهل باغبانی نیستید یا تجربه زیادی در نگهداری از گیاهان ندارید، گیاه عنکبوتی برای شما یک انتخاب عالی محسوب میشود، چرا که نگهداری از آن ساده و بیدردسر است. این گیاه رطوبت یکنواخت را دوست دارد. بنابراین، نباید اجازه دهید خاکش خیلی خشک یا بیش از حد خیس شود. نور مناسب برای آن نیز نور غیرمستقیم ملایم تا متوسط است. در واقع، نور زیاد و گرمای مستقیم میتواند باعث سوختگی برگها و ایجاد لکههای قهوهای شود. در ضمن، رشد گیاه عنکبوتی بسیار سریع است. بنابراین، توصیه میشود هر دو سال یکبار آن را به یک گلدان جدید منتقل کنید.
۳. سوسن صلح (Peace Lily)
سوسن صلح، گیاهی بسیار محبوب برای دکوراسیون داخلی است که در تابستان، گلهای سفید و چشمنواز تولید میکند، اما زیبایی تنها ویژگی آن نیست. این گیاه مهارت بالایی در تصفیه هوا دارد و آلایندههایی چون آمونیاک، فرمالدئید و تریکلرواتیلن را جذب کرده و هوای داخل خانه را پاکتر میکند. البته توجه داشته باشید که این گیاه گرده و رایحه نیز تولید میکند. بنابراین اگر به گرده حساسیت دارید، باید مراقب باشید.
برای کاشت سوسن صلح، از خاکی استفاده کنید که توانایی حفظ رطوبت را داشته باشد و به آهستگی خشک شود. زیرا این گیاه نه خشکی کامل خاک را تحمل میکند و نه خاک همیشه خیس را و در صورت خیسی دائمی، ممکن است ریشه آن دچار قارچزدگی شود. به علاوه، گلدان این گیاه را هر دو سال یکبار در فصل بهار تعویض کنید تا از خاک تازه بهره ببرد. همچنین، اگر گیاه بیش از اندازه رشد کرد و گلدان برایش کوچک شد، میتوانید آن را تقسیم کرده و به چند گلدان جداگانه منتقل کنید.
۴. سانسوریا (Snake Plant)
سانسوریا یا همان «گیاه مار»، یکی از بهترین گزینهها برای اتاق خواب است، چرا که به بهبود کیفیت هوای داخلی کمک شایانی میکند. این گیاه قادر است انواع سموم مانند تریکلرواتیلن، فرمالدئید، تولوئن، بنزن و زایلن را از هوا جذب کند. در نتیجه، برای بهینهسازی فرآیند تصفیه هوا، بهتر است بیش از یک سانسوریا در خانه داشته باشید.
در ضمن، این گیاه از آسانترین گیاهان برای نگهداری محسوب میشود و نور غیرمستقیم را ترجیح میدهد. با این حال، توانایی تطبیق با نور مستقیم را نیز دارد و گاهی در معرض آن قرار گرفتن به رشد بهترش کمک میکند. سانسوریا به خاک سبک و با زهکشی بالا نیاز دارد و در خاک شنی عملکرد بسیار خوبی نشان میدهد. این گیاه را میتوانید از طریق کاشت بذر نیز پرورش دهید که حدود ۳ تا ۶ هفته طول میکشد تا جوانه بزند و این روش کاشت نیز مناسب در نظر گرفته میشود.
۵. رزماری (Rosemary)
رزماری بیشتر بهعنوان یک گیاه دارویی و معطر شناخته میشود که به بهبود تمرکز و حافظه کمک میکند. البته این گیاه در تسکین دردهای عضلانی، تقویت سیستم ایمنی و گردش خون نیز موثر است. از همه بهتر هم این است که میتوانید از برگهای تازهاش در آشپزی استفاده کنید و طعمی بینظیر به غذاها ببخشید.
آبیاری این گیاه در طول فصل رشد، باید به صورت یکنواخت، اما بدون افراط انجام شود. به طور کلی نیز نیازی به کوددهی ندارد، اما اگر برگهای آن دچار لکه شد یا رشدشان کاهش یافت، میتوانید مقدار کمی کود استفاده کنید. در فصل زمستان نیز اگر میخواهید گیاهتان شاداب بماند، بهتر است آن را در گلدان به داخل خانه منتقل کرده و در محلی با نور زیاد قرار دهید تا از نور طبیعی بهرهمند شود.
۶. پیچک انگلیسی (English Ivy)
پیچک انگلیسی یکی از بهترین گیاهان آپارتمانی برای تصفیه هوا است، زیرا میتواند تا ۹۰درصد از قارچهای معلق در هوا را که موجب آلرژی میشوند، از بین ببرد. همچنین این گیاه به افراد دچار آسم کمک میکند تا شبها راحتتر نفس بکشند و خواب آرامتری داشته باشند، با این حال، باید بدانید که این گیاه در صورت خورده شدن توسط حیوانات خانگی یا کودکان خردسال، سمی است.
در ضمن، هنگام آبیاری حتماً ابتدا وضعیت خاک را بررسی کنید، چون این گیاه خاک کمی خشک را به خاک خیلی مرطوب ترجیح میدهد. به علاوه، چه داخل خانه نگهداری شود و چه در فضای باز، نیاز به خاکی یکنواخت و مرطوب (نه خیس و غرقآب) دارد. دمای مطلوب برای رشد آن نیز بین ۲۱ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است و به سرما و بادهای زمستانی و همچنین گرمای شدید تابستان علاقهای ندارد. در واقع، میتوان گفت که پیچک گیاهی نسبتاً حساس و نق نقو است!
۷. اسطوخودوس (Lavender)
اسطوخودوس برای کاهش استرس، بیخوابی، اضطراب، بیقراری و افسردگی بسیار مفید است و رایحه آرامشبخش آن، فضای خانه را دلنشین و روح را آرام میکند. بهترین زمان برای کاشت اسطوخودوس، اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت است. یعنی زمانی که خاک به طور طبیعی گرم شده، اما هرگز در فصل زمستان آن را نکارید، چرا که خاک سرد و خیس میتواند موجب مرگ گیاه شود. به علاوه، اگر حیاط یا باغچه دارید، بهتر است آن را در فضای باز بکارید؛ هرچند که اسطوخودوس در گلدان و فضای داخل خانه نیز به خوبی رشد میکند.
لازم است تاکید کنیم که این گیاه به نور فراوان نیاز دارد و در شرایط سایه، رطوبت زیاد یا سرمای شدید ممکن است از بین برود. به علاوه، خاک خشک و حاصلخیز را ترجیح میدهد و در خاکهای رسی و سنگین زنده نمیماند.
۸. آلوئهورا (Aloe Vera)
آلوئهورا یکی از شناختهشدهترین گیاهان دارویی است که به دلیل خواص درمانیاش شهرت فراوانی دارد. این گیاه میتواند پوست تحریکشده را تسکین داده و مرطوب کند و در درمان سوختگیها، آفتابسوختگی، سرمازدگی، پسوریازیس و حتی تبخال موثر است.
این گیاه برای رشد مطلوب، به نور شدید نیاز دارد. به همین دلیل، اگر قصد کاشت آن در فضای باز را دارید، حداقل ۶ ساعت نور مستقیم خورشید برایش مفید است و در فضای داخل خانه نیز میتوانید آن را کنار پنجرهای قرار دهید که نور زیادی دریافت میکند. به علاوه، آلوئهورا خاک کمی اسیدی با pH حدود ۶ را ترجیح میدهد، اما توانایی سازگاری با شرایط مختلف خاک را نیز دارد.
۹. پتوس طلایی (Golden Pothos)
پتوس طلایی یک گیاه آپارتمانی عالی برای تصفیه هوا است که میتواند مواد شیمیایی مضری مانند تریکلرومتان ناشی از چسب، رنگ و مواد شوینده را از بین ببرد. به علاوه، پتوس از آن دسته گیاهانی است که خیلی سخت از بین میرود. بنابراین اگر تجربه زیادی در نگهداری از گیاهان ندارید، گزینه بسیار مناسبی برای شروع است.
این گیاه در طبیعت میتواند تا ۱۸ متر رشد کند، ولی در خانه معمولاً بین ۲ تا ۳ متر رشد میکند. پتوس نور غیرمستقیم و ملایم را ترجیح میدهد، اما در نور متوسط تا کم نیز دوام میآورد. فقط توجه داشته باشید که نور شدید و مستقیم میتواند برگهایش را بسوزاند. در ضمن، بهتر است هر ۱ تا ۲ هفته یکبار به آن آب بدهید و بگذارید خاکش در این فاصله کمی خشک شود.
۱۰. گیاه کائوچو (Rubber Plant)
گیاه کائوچو یا فیکوس الاستیکا، گیاهی بزرگ و پرشاخوبرگ است که مراقبت زیادی نمیطلبد، اما تاثیر چشمگیری بر تصفیه هوای خانه دارد و برگهای بزرگ و براق آن قادرند آلایندههای هوا را جذب کنند. البته حواستان باشد که هر از گاهی گرد و خاک روی برگها را با یک دستمال مرطوب پاک کنید.
این گیاه نور زیاد را دوست دارد، ولی نور مستقیم و دمای بالا ممکن است به آن آسیب بزند. همچنین، بهتر است آن را در نزدیکی پنجرهای با پرده نگه دارید تا نور فیلتر شده به آن برسد. در فصل رشد هم رطوبت خاک را حفظ کنید و حداقل هفتهای یکبار آبیاری انجام دهید. البته مراقب باشید که در آبیاری زیادهروی نکنید، زیرا برگهای آن ممکن است زرد شده و بریزند.
۱۱. بروملیاد (Bromeliad)
بروملیادها گیاهانی زیبا و خاص هستند که توانایی چشمگیری در جذب آلایندههای سمی مانند بنزن دارند و میتوانند تا ۹۰درصد از این مواد شیمیایی را از هوای خانه پاکسازی کنند. به علاوه، این گیاهان عاشق نور زیاد هستند. بنابراین، بهترین مکان برایشان فضاهای روشن و آفتابگیر است.
این گیاهان نیاز چندانی به مراقبت ندارند و نگهداری از آنها آسان است و حتی برای رشد سالم، کود نمیخواهند. فقط حواستان باشد که هنگام آبیاری، حتماً بخش مرکزی گیاه (یعنی جایی که آب جمع میشود) را هر هفته خالی کنید تا از تجمع زباله، برگهای خشک یا حشرات مرده جلوگیری شود. همچنین بهتر است این گیاه را در محیطهای داخل نزدیک یک پنجره روشن قرار دهید و چون سیستم ریشهای آنها کمعمق است، از گلدانهای کمعمق استفاده کنید.
۱۲. ژربرا (Gerbera)
به تازگی ناسا گل داوودی ژربرا را به عنوان بهترین گیاه برای از بین بردن بنزن از هوای داخلی و تولید اکسیژن در شب معرفی کرده است که این ویژگی میتواند به افرادی که دچار بیخوابی و آپنه خواب هستند کمک کند.
گل داوودی ژربرا به نور خورشید کامل نیاز دارد، اما در برابر گرمای زیاد خوب عمل نمیکند. پس اگر در منطقهای با هوای بسیار گرم زندگی میکنید، بهتر است آن را در جایی بکارید که در بعد از ظهرها سایه باشد. به علاوه، این گیاه نیاز به آبیاری هفتگی دارد، اما فقط زمانی آن را آبیاری کنید که خاک آن کاملاً خشک شده باشد. اگر هم در منطقهای با آب و هوای سرد زندگی میکنید، سعی کنید از آبیاری بیش از حد خودداری کنید.
۱۳. سرخس بوستون (Boston Fern)
سرخس بوستون یکی از بهترین رطوبتسازهای طبیعی است که به تصفیه هوا و مبارزه با فرمالدهید و دیگر سموم ناخواسته نیز کمک میکند. این گیاه نور روشن و غیرمستقیم را دوست دارد، اما سایه زیاد یا نور مستقیم خورشید برای آن مناسب نیست. همچنین، سعی کنید خاک آن کمی مرطوب باشد اما نه خیلی خیس؛ به ویژه در بهار و تابستان که بهترین زمان رشد است، آبیاری هفتگی احتمالاً بهترین گزینه محسوب میشود. البته در پاییز و زمستان تعداد دفعات آبیاری را کاهش داده و آن را به هر دو هفته یکبار محدود کنید. با این حال، مراقب باشید، چون این گیاه در این فصلها نباید خشک شود.
۱۴. آزالیا (Azalea)
آزالیا نه تنها یک گل رنگارنگ و زیبا است، بلکه هوای داخلی را با جذب مواد شیمیایی بهبود میبخشد. این گیاه به محیط مرطوب علاقه دارد. به همین دلیل، مطمئن شوید که آن را مرطوب نگه میدارید. علاوه بر این، بهتر است آزالیا را در بهار در مناطق خنک و سایهدار بکارید و سعی کنید آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید، چون ممکن است برگهای آن بسوزد. این گیاه وقتی به تنهایی کاشته شود زیباتر به نظر میرسد، اما اگر گیاهان دیگری دارید، مشکلی ندارد، چون آزالیا در فضاهای بزرگتر نیز به خوبی رشد میکند.
۱۵. فیلودندرون (Philodendron)
فیلودندرونها به خاطر تصفیه مواد شیمیایی سمی مانند زایلن و فرمالدهید از هوا شناخته شدهاند. این گیاهان به مناطق کمنور علاقه دارند و مراقبت زیادی نمیطلبند، اما ممکن است خوردن آنها توسط کودکان و حیوانات کوچک خطرناک باشد.
این گیاهان بهترین رشد را در نور ملایم داشته و قطعاً به نور نیاز دارند،. پس اگر آنها را داخل خانه نگهداری میکنید، بهتر است در کنار پنجره قرار دهید تا به نور غیرمستقیم و روشن دسترسی داشته باشند. همچنین سعی کنید از قرار دادن آنها در معرض نور زیاد خودداری کنید، زیرا این میتواند باعث زرد شدن برگهایشان شود.
کلام آخر
آیا از گیاهانی که در این مقاله ذکر کردیم، در خانه دارید؟ بسیاری از گیاهان خانگی برای سلامتی شما مفید هستند و میتوانند به دکوراسیون خانه نیز سبزی و سرزندگی ببخشند.