۱۰۸۰۰۵
۳۵۰۹
۳۵۰۹

انجام زایمان سزارین، علت افزایش

آمارها حکایت از گرایش بالای زنان به عمل سزارین دارد که این تمایل باعث شده آمار سزارین در ایران رکورد جهانی را برای کشورمان به ثبت برساند.

آمارها حکایت از گرایش بالای زنان به عمل سزارین دارد که این تمایل باعث شده آمار سزارین در ایران رکورد جهانی را برای کشورمان به ثبت برساند به طوری که در دنیا رتبه اول را کسب کرده ایم و این پدیده ، خوشایند جامعه ایرانی نیست.در حال حاضر از کل زایمان‌های انجام شده حدود ۵۴ درصد به صورت سزارین است در حالی که از نظر سازمان بهداشت جهانی این میزان باید حدود ۲۵ درصد باشد.

دکتر مریم کاشانیان،مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص آمار بالای عمل سزارین در کشور میگوید:"شاید در این خصوص دومین کشور دنیا پس از برزیل باشیم. وی معتقد است:"یکی از مسائلی که به افزایش سزارین منجر شده مداخلاتی است که بدون علت علمی در سیر زایمان طبیعی انجام می‌شود و عملاً این مداخلات باعث شد که محیط زایمان برای زنان خشن، نامأنوس، دردآور، رنج‌آور و اذیت‌کننده باشد.این عوامل باعث شد زنان سزارین را به زایمان طبیعی ترجیح دهند و به تدریج محیط زایمان فرسوده‌کننده شد بنابراین به مرور زمان زنان سزارین را ترجیح دادند.سزارین یک عمل جراحی با برنامه است و بسیاری از زنان شاغل ترجیح می‌دادند در یک روز و ساعت خاصی سزارین شوند و پزشکان نیز ترجیح می‌دادند با برنامه خودشان تنظیم کنند، بنابراین همه این شرایط باعث شد که سزارین در جامعه ترویج یابد.اکنون ما باید سعی کنیم این مسائل را برعکس کنیم تا بتوانیم میزان زایمان طبیعی را افزایش دهیم.سزارین جراحی بزرگی است که مشکلاتی مانند عوارض بیهوشی، میزان خونریزی بیشتر، عفونت بیشتر و احتمال چسبندگی را دارد اما زایمان طبیعی این عوارض را ندارد".تب عمل سزارین در ایران در حالی رو به افزایش است که نتایج مطالعات در انگلستان نشان داده خطر مرگ مادر ناشی از زایمان سزارین سه برابر بیشتر از زایمان طبیعی
است.شکافتن شکم و ایجاد یک برش بر روی رحم زن باردار به منظور خارج کردن جنین را سزارین می نامند. این عمل برخلاف تصور عموم افراد، سلامت مادر را بیشتر در معرض خطر قرار می دهد. متاسفانه برخی از پزشکان نیز به منظور درآمد بیشتر، مادران را به سمت سزارین سوق می دهند و قریب به اتفاق
زایمان های بیمارستان های خصوصی به روش سزارین است.به گفته متخصصان،مادر سزارینی که دو فرزند دارد، برای به دنیا آوردن فرزند سومش به روش سزارین با خطراتی مانند خونریزی، چسبندگی جفت و هزاران مشکل بیهوشی مواجه می‌شود که این امر هم می‌تواند برای آینده کشور خطرناک باشد. این درحالیست که مادری که طبیعی زایمان کرده باشد این چنین محدودیت‌هایی را نخواهد داشت. امیدواریم به این سمت حرکت کنیم و طوری نباشد که عنوان شود ایران از نظر سزارین از رتبه دوم در دنیا برخوردار است.

دکتر ناهید خداکرمی رئیس انجمن علمی مامایی ایران معتقد است:"بارداری و همچنین تولد پروسه‌ای فیزیولوژیک است و از نظر اخلاقی، شرعی و علمی تمام مستندات مبنی بر آن است که اجازه دهیم نوزاد با علایم زایمانی به دنیا آید نه اینکه به صورت انتخابی، مادر برای زایمان خود مراجعه کند. تمام مراحل زایمان باید بر اساس طبیعت بارداری پیش رود. نگرانی ما آن است که با ادامه روند رو به رشد زایمان‌ها به روش سزارین، در آینده شاهد نسل بیمار باشیم؛ چرا که نوزادانی که با روش سزارین انتخابی به دنیا می‌آیند ۵۰ درصد بیشتر به آسم، ۲۰ درصد بیشتر به دیابت و ۵۰ درصد بیشتر به چاقی مبتلا می‌شوند.اکنون که سیاست افزایش جمعیت در کشور برقرار است و باید جمعیت جوان افزایش یابد، لازم است توجه مسئولان بهداشتی کشور بیشتر بر حرفه مامایی و ترویج زایمان طبیعی استوار باشد.از مسئولان جدید وزارت بهداشت می‌خواهیم که با سپردن امر بارداری و زایمان به ماما و حمایت بیمه‌ها از این حرفه، اجازه ندهند این امر بیش از این آسیب‌زا شود".گزارش های سازمان بهداشت جهانی، میزان مطلوب سزارین را بین ۲۵ تا ۳۰ در صد از کل زایمان ها می دانند که در ایران این شاخص در کل کشور ۶۰ در صد و در برخی نقاط شهری این میزان به ۸۰ در صد می رسد این در حالی است که بنابر تحقیقات صورت گرفته تنها ۱۵ در صد از این آمار به دلایل پزشکی است.این نرخ در اروپا بین ۱۰ تا ۳۰ در صد است .در سوئد ۸۰ در صد زایمان های طبیعی در منزل و به وسیله ماما انجام می شود. در ایرلند ۸۵ در صد زایمان ها به طور طبیعی است و امارات متحده نیز با ۸۹ در صد زایمان طبیعی، پرچمدار این موضوع است.بر خلاف کشورهای دارای طب پیشرفته که به ارزش زایمان طبیعی پی برده اند متاسفانه در ایران این فرهنگ جا نیافتاده است و سطح آگاهی
خانواده ها در تشخیص معایب و محاسن علم نوین پزشکی پایین است. در کشور ما سزارین تبدیل به نوعی مد و پرستیژ شده است به طوری که ‌‌به گفته رئیس انجمن مامایی، ایران در سال 2008 رتبه دوم جهانی در زمینه سزارین را داشته اما اکنون به پله نخست جهان صعود کرده است.البته نباید از این نکته غافل شد که عمل سزارین برای شرایط خاص کاربرد دارد و این شرایط توسط پزشک متخصص تشخیص داده می شود.اشرف آل یاسین عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران دراین باره می گوید:"اگر جنین رشد کافی نداشته، بزرگ یا شرایط حیاتی برای مادر و او ایجاب کند که با روش سزارین به دنیا بیاید از این روش استفاده می‌کنیم از طرفی زنانی که فشار خون بالایی دارند باید سزارین شوند چرا که این بیماری زمینه‌ای موجب تشنج، کما و حتی مرگ مادر می‌شود همچنین مبتلایان به بیماری‌های قلبی در صورتی که سزارین نشوند ممکن است دچار نارسایی قلبی شوند.گاهی عدم سزارین موجب کمبود اکسیژن می‌شود بنابراین در این مواقع باید از این روش استفاده کنیم همچنین دفع مدفوع در رحم مادر از سوی جنین می‌تواند خطرناک باشد بنابراین در این موارد نیز سزارین توصیه می‌شود.در مواقعی که مادر در اتاق زایمان درد می‌کشد اما صدای قلب جنین افت پیدا کرده و نشان‌دهنده کمبود اکسیژن است نیز باید از سزارین استفاده کرد".اما همانطور که اشاره شد این عمل برای موارد خاص است و خارج از این موارد خاص اصرار بر انجام عمل سزارین توجیهی ندارد. زایمان طبیعی و فیزیولوژیک موجب می‌شود تا بلافاصله بعد از زایمان درد مادر از بین برود و او قادر به شیردهی باشد همچنین انجام زایمان طبیعی عارضه‌ای مانند اختلالات ادراری در بر ندارد همچنین زایمان طبیعی بدون ایجاد شکاف روی شکم و رحم مادر است.شکافی که موقع سزارین روی رحم ایجاد می‌شود ممکن است در زایمان بعدی موجب چسبیدن جفت به شکاف شود که می‌تواند جفت سر راهی را در بر داشته باشد. معمولاً نوزاد زنانی که دچار این عارضه می‌شوند پس از به دنیا آمدن برای مدت طولانی در NICU یا بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان نگهداری می‌شوند.همچنین گاهی جفت سر راهی به بافت رحم تهاجم پیدا می‌‌کند و گاهی هم به داخل مثانه می‌رود.همچنین ممکن است حین سزارین فرد دچار خونریزی شده و ناچار به گرفتن 10 واحد خون شود که جراح زنان معمولاً ناچار به در آوردن رحم این افراد می‌شود.با توجه مزیت های زایمان طبیعی و مضراتی که عمل سزارین دارد سوال این است که چرا بسیاری از زنان جامعه ما علاقمند به انجام عمل سزارین هستند؟

یکی از دلایل زنان برای عدم زایمان طبیعی ترس از درد است. این ترس موجب می‌شود تا زنانی که موارد مناسبی برای زایمان طبیعی هستند نیز به سزارین روی بیاورد.وزارت بهداشت که مجری طرح تحول سلامت است و یکی از برنامه‌های این طرح ترویج زایمان طبیعی است باید اتاق‌های زایمان را استاندارد کنند. این استانداردسازی باید به گونه‌ای باشد که در هر اتاق یک نفر زایمان کند و مادر یا همسر او کنارش باشد از طرفی استفاده از بی‌حسی موجب می‌شود تا زنان زایمان بدون درد داشته باشند.در حال حاضر جوی در جامعه علیه متخصصان زنان و زایمان حاکم است و آنها را مسببان سزارین می‌دانند این در حالی است که متخصصان زنان و زایمان، زایمان طبیعی را ترجیح می‌دهند اما این مراجعان هستند که به خاطر درد ناشی از زایمان طبیعی به سزارین تمایل دارند.این در حالی است که مهم‌ترین دغدغه هر پدر و مادری باید سلامت فرزند باشد. متاسفانه گاها مادران از درد زایمان صحبت می‌کنند درحالی که سلامت نوزاد از اهمیت بالایی برخوردار است.در هر حال در این زمینه هم می‌توان به روش‌های زایمان بی‌درد دارویی و غیردارویی اشاره کرد که مادران می‌توانند از این روش‌ها برای انجام زایمان خود استفاده کنند.مادران همچنین می‌توانند در کلاس‌های آمادگی دوران بارداری شرکت کنند. این کلاس‌ها حدود هشت جلسه است و مادران تکنیک‌هایی را فرا می‌گیرند که می‌توانند زایمان کم درد و خوشایندی داشته باشند.یکی از علت‌های عدم افزایش زایمان طبیعی این است که در توزیع و پرداخت به ماما‌ها تاخیر ایجاد شده و این تاخیر احساس تبعیض و بی‌انگیزگی را در ماماها ایجاد کرده است. علت دیگر نیز عدم اصلاح نظام شبکه و بهداشت کشور است. اگر ما نظام شبکه و بهداشت خود را اصلاح نکنیم و به رایگان کردن زایمان طبیعی بسنده کنیم، باز هم موفق به افزایش آن نخواهیم شد. نکته دیگر اینکه با وجود اینکه ماماها یکی از عوامل موثر در حمایت از طرح تحول سلامت بودند و جامعه مامایی برای موفقیت اجرای این طرح تلاش زیادی انجام داده است، اما متاسفانه تبعیض‌های موجود برای ماماها همچنان آزاردهنده است.متاسفانه رغبت خانواده های ایرانی علی رغم مزیت های بیشمار زایمان طبیعی برای مادر و فرزند و عوارض زیاد سزارین، به عمل جراحی بیش تر است . امیدواریم مسئولین و مخصوصاً وزارت بهداشت سیاست‌های جدیدی را در پیش بگیرند تا مادران آینده؛ با افتخار بگویند که فرزند من را یک ماما به دنیا آورده است. سقوط جمعیتی و پیر شدن جمعیت ایران لزوم فرهنگ سازی زایمان طبیعی را بیش از پیش مهم می سازد، چرا که مادرانی که زایمان خود را به تیغ جراحی می سپارند نهایتا می توانند 2 فرزند را باردار شوند.اوج عظمت تولد در هنگام پایان بارداری، عبور جنین از کانال زایمان است که باید
خود به خود اتفاق افتد. هنگام عبور جنین از کانال زایمان، جنین حرکاتی را از خود نشان می‌دهد که واقعاً شکوه خلقت است و اگر این مسئله را نیز از جنین دریغ کنیم باز مقطعی از زندگی را از او گرفته‌ایم. از وقتی که علائم زایمان آغاز می‌شود تا هنگام تولد که گاهی تا ۲۰ ساعت هم زمان می‌برد؛ (میانگین بین ۸ تا ۲۰ ساعت طول می‌کشد)، اگر مادر را بدون دلیل به اتاق عمل ببریم و نوزاد را به دنیا آوریم؛ یعنی آن ۲۰ ساعت را از او گرفته‌ایم که با این امر بار اخلاقی و حقوقی ناشناخته‌ای بر گردن ما نهاده خواهد شد.


محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.