اپیزیوتومی زایمان طبیعی، چه عوارضی دارد؟
اپیزیاتومی برشی است که در بافت بین دهانه واژن و ناحیه مقعد حین زایمان انجام میشود.
اپیزیاتومی از قدیم تا امروز
در گذشته عقیده داشتند که استفاده روتین از اپیزیاتومی مزیتهای متعددی برای مادر و نوزاد دارد از آن جمله میتوان به پیشگیری از آسیب کف لگن، بیاختیاری ادرار، پارگی اسفنکتر آنال (دریچه مقعد)، خونریزی داخل جمجمهای نوزاد و پارگیهای شدید پرینه (میاندوراه) اشاره کرد اما طی 20 سال گذشته مقالههای متعددی به چاپ رسیده که در آن بر استفاده انتخابی از اپیزیاتومی تاکید شده است. این مقالهها گزارش کردند که برخلاف تصور، اپیزیاتومی روتین نه تنها از عوارض فوق جلوگیری نمیکند بلکه میزان پارگیهای درجه 3 و 4، عفونت، خونریزی و درد را افزایش داده و تاثیر منفی بر عملکرد جنسی دارد.
تحقیقها نشان میدهد نیازی به انجام روتین و معمول اپیزیاتومی نیست. اما در برخی موارد نیاز به اپیزیاتومی وجود دارد. پزشک در این ۳ مورد ممکن است انجام اپیزیاتومی را لازم بداند:
- احتمال پارگی شدید واژن
- وضعیت غیرطبیعی نوزاد در رحم
- اگر لازم باشد نوزاد سریعا خارج شود.
نقش ماساژ بافت
عوارض اپیزیاتومی
بهبودی پس از اپیزیاتومی
اقدامهای فراوانی برای کاهش درد میاندوراه و تسریع بهبود زخم پیشنهاد شده است که از جمله آنها میتوان به رعایت بهداشت میاندوراه و شستوشوی مرتب ناحیه فرج، خشک نگه داشتن محل زخم، استفاده از نمک و ساولن در آب شستوشو، استفاده از گرمای خشک به وسیله تاباندن اشعه لامپ مادون قرمز، حمام نشیمن سرد و گرم، انجام ورزش کژل، استفاده از پدهای عصاره گیاهی نظیر اسطوخودوس، بابونه، هماور، همیشهبهار و... اشاره کرد.
اگر حین زایمان طبیعی اپیزیاتومی برایتان انجام شده است، این زخم به مدت ۱ تا ۲ هفته وقتی راه میروید یا مینشینید، سبب ناراحتی شما میشود. اگر این برش یا پارگی شدید باشد، حساسیت این ناحیه بیشتر طول میکشد. معمولا نخ مورد استفاده برای بخیه کردن ناحیه اپیزیاتومی خود به خود جذب میشود اما انجام این کارها به تسریع روند بهبودی کمک میکند:
- استفاده از مواد ضدعفونیکننده رقیق طبق دستور پزشک میتواند به بهبودی صحیح و سریعتر زخم کمک کند.
- استفاده از کیف یخ یا یخ پیچیده شده در یک پارچه قابل شستوشو. سرد شدن ناحیه به بهبودی کمک میکند.
- تمیز نگه داشتن زخم: با ظرف تمیز آب را با کمی فشار به بافت بین دهانه واژن و مقعد بپاشید . بعد از هر بار دستشویی رفتن هم ظرفی را پر از آبگرم کنید و داخلاش بنشینید.
- برای پیشگیری از درد و کشش طی دفع مدفوع به آرامی یک پد تمیز روی زخم بگذارید و در حالی که خودتان را به سمت پایین میکشید آن را به طرف بالا فشار دهید. این کار به تسکین درد شما کمک میکند.
- با دقت بنشیند و بلند شوید. برای پیشگیری از کشیدگی و فشار ناخواسته به زخم اپیزیاتومی در نشستن و برخاستن دقت کنید. اگر نشستن برایتان ناراحتکننده است از یک کوسن یا بالش کوچک برای کاهش فشار استفاده کنید.
- ورزشهای کژل انجام دهید. این ورزشها به افزایش توان عضلانی عضلههای کف لگن کمک میکند. قویتر شدن عضلههای لگن به تسریع روند بهبودی کمک میکند. این ورزشها را میتوانید یک روز پس از زایمان طبیعی انجام دهید. این کار را به مدت ۵ ثانیه و ۴ تا ۵ بار در روز انجام دهید.
- اگر لازم شد از دارو استفاده کنید. پزشک شما ممکن است برخی داروها را برای تسکین دردتان و حتی برای پیشگیری از یبوست تجویز کند.
- به دنبال علایم عفونت باشید. اگر درد، غیرقابل تحمل یا زیاد شد، احساس گرما داشتید و محل زخم دچار تورم وترشح شد، حتما باید به پزشکتان اطلاع دهید، شاید دچار عفونت شده باشید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼