مشکلات بعد از زایمان، تغییرات کلی بدن
بدن زنان در زمان بارداری دچار تغییرات زیادی میشه که به ندرت در زمان های غیر از بارداری صورت میگیره.
بدن زنان در زمان بارداری دچار تغییرات زیادی میشه که به ندرت در زمان های غیر از بارداری صورت میگیره. طبیعتا بعد از زایمان و خارج شدن از وضعیت بارداری، بدن انسان شروع به بازیابی وضعیت عادی خودش میکنه که همین موضوع باعث ایجاد تغییراتی در بدن میشه. تغییرات ذکر شده در حدود ۸۰ درصد از تازه مادران قابل مشاهده هست و میتونه شامل موارد فیزیکی مثل تغییرات هورمونی و خستگی یا تغییرات روحی و روانی ناشی از مادر شدن بشه.
تغییرات رحمی بعد از زایمان
چند دقیقه بعد از زایمان نوزاد، انقباضات رحمی باعث جمع شدن رحم میشن و تارهای ضربدری آن شروع به تنگ تر شدن میکنن. این اتفاق همچنین باعث جدا شدن جفت از رحم میشه. بعد از خارج شدن جفت، انقباضات رحمی باعث بسته شدن رگهای خونی متصل به جفت میشه. تا چند روز بعد از زایمان میتونین وجود رحم رو در بالای ناف خودتون احساس کنین. بعد از زایمان وزن رحم رفته رفته کاهش پیدا میکنه و بعد از گذشت حدود چهار هفته به وزن تقریبی خودش قبل از بارداری میرسه.
بعد از زایمان چقدر وزنم کم میشه؟
به طور تقریبی حدود پنج تا شش کیلو از وزن شما کم میشه. به این ترتیب که بین سه تا سه و نیم کیلو به خاطر نوزاد و نیم کیلو به خاطر جفت و بقیه هم به خاطر خون و مایع رحمی از وزن شما کم میشه. معمولا بعد از زایمان از لحاظ وزنی به قبل از بارداری برنمی گردین اما با گذشت زمان مایعات و مواد اضافی که به خاطر بارداری در بدن شما جمع یا تولید شده، از بدن شما دفع میشه. بنابراین در روزهای اول بعد از زایمان بدن شما ادرار بیشتری تولید میکنه و ممکنه که بیشتر از حالت عادی هم عرق کنین. در انتهای هفته اول حدود دو تا سه کیلو از مایعات بدن شما به این صورت خارج میشه.
چرا بعد از زایمان هنوز حامله به نظر میام؟
شما ممکنه حتی بعد از اینکه رحم جمع شد و به حالت سابق خودش برگشت، برای چند هفته یا ماه باز هم حامله به نظر برسین. دلیل این امر اینه که ماهیچه های شکمی شما در طول بارداری کش اومدن و از حالت عادی خودشون خارج شدن. برگشتن به وضعیت قبل از بارداری نیاز به گذشت زمان و تمرین مناسب داره و البته به یاد داشته باشین که بعضی از زنان هیچ وقت نمیتونن به وضعیت سابق خودشون برگردن.
مشکلات مربوط به ادرار کردن بعد از زایمان
زایمان و مسائل ناشی از آن تاثیر بسیار زیادی روی مثانه شما میذاره که باعث ورم کردن و از دست دادن حساسیت آن به صورت موقتی میشه. به همین خاطر ممکنه که بعد از زایمان احساس دفع کردن ادرار نداشته باشین. اما بعد از زایمان مثانه شما به سرعت به وسیله مایعاتی که کلیه های شما بیرون میاد، پر بشه، به همین خاطر بهتره تا جایی که میتونین برای ادرار کردن به دستشویی برین حتی اگه احساس ادرار نکنین. سعی کنین که هیچ وقت مثانه پر نشه زیرا ممکنه باعث ایجاد درد بشه و یا اینکه کنترل خودتون رو از دست بدین.
تغییرات بدن به خاطر شیردهی به نوزاد
در اوایل کار، شیردهی ممکنه باعث به وجود اومدن دردهایی در ناحیه شکم بشه زیرا که شیردهی باعث آزاد شدن هورمون اکسیتوسین میشه و این هورمون مسئول رخ دادن انقباض در رحم هست. معمولا دو یا سه روز بعد از زایمان سینه های شما از شیر پر میشن و این باعث ورم کردن و حساس و سفت شدن سینه های شما میشه که این وضعیت ناراحت کننده هست اما معمولا با گذشت یک یا دو روز بهتر میشه. در این موقعیت شیردهی به نوزاد بهترین کار ممکنه که میتونین انجام بدین. در غیر این صورت بهتره که با پزشکتون مشورت کنین.
اثرات شیر ندادن به نوزاد
در هر صورت بدن شما تولید شیر رو متوقف نمیکنه و سینه های شما چند روز بعد از زایمان کاملا پر از شیر میشه و باعث ایجاد ناراحتی برای شما میشه که ممکنه چند روز طول بکشه. این درد و ناراحتی سه تا پنج روز بعد از زایمان به اوج خودش میرسه و چندین هفته هم طول میکشه که شیر شما به طور کامل خشک بشه. در این زمان بهتره که از سینه بندهای مناسب استفاده کنین و همچنین برای التیام درد ایبوپروفن با استامینوفن بخورین و همچنین میتونین مقداری از شیر سینه هاتون رو هم خودتون خالی کنین. که البته این مورد آخری در واقع خودش باعث تحریک بدن به تولید شیر بیشتر میشه، پس فقط در صورتی که خیلی احساس ناراحتی میکنین از این روش استفاده کنین.
ریزش مو
موی شما در طول بارداری ممکنه که قطورتر بشه و بعد از زایمان هم احتمالا دچار ریزش خواهد شد. این اتفاق معمولا در چند ماه اول بعد از زایمان برای تازه مادران اتفاق میفته اما نیازی به نگرانی نیست. در طول بارداری به خاطر سطح بالای استروژن بدن، دوره رشد موها بیشتر از حالت عادی میشه یعنی موها نسبت به دیگر زمان ها کمتر ریزش دارن. بعد از زایمان و کم شدن سطح استروژن بدن، موها شروع به ریزش بیشتر از حالت نرمال میکنن که با گذشت زمان به وضعیت عادی خودش بر میگرده. اگه در طول بارداری شاهد رشد مو در نواحی از بدن خودتون بودین بعد از زایمان این موها شروع به ریزش میکنن.
تغییرات پوستی
تغییرات هورمونی، استرس، و خستگی ناشی از مادری کردن میتونه روی تمام بدن شما از جمله پوست شما تاثیر بذاره. بعضی از زنان که قبل از بارداری پوستی کاملا تمیز و شفاف داشت، ممکنه بعد از زایمان به مدت چند ماه دچار جوش زدن و از این قبیل مشکلات پوستی بشن. از طرف دیگه اگه در طول بارداری دچار آکنه بودین الان ممکنه شاهد بهبودهایی در پوستتون باشین. معمولا این تغییرات پوستی به مرور زمان از بین میرن.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼