چگونه میتوانیم زایمان طبیعی داشته باشیم؟
چند راهکار عملی اشاره می کنیم تا بتوانید به کمک آنها شانس زایمان طبیعی و در عین حال آسان را بالا ببرید.
زایمان طبیعی قابل پیش بینی نیست اما همه مادران دوست دارند بدانند در مراحل مختلف زایمان طبیعی چه اتفاقاتی رخ می دهند، با وجود غیرقابل پیش بینی بودن این نوع زایمان می توان در دوران بارداری خود را برای زایمان طبیعی آماده کرد.
در این بخش به چند راهکار عملی اشاره می کنیم تا بتوانید به کمک آنها شانس زایمان طبیعی و در عین حال آسان را بالا ببرید.
۶ نکته برای زایمان طبیعی
۱- ورزش باید بخشی از برنامه روزانه شما باشد
یکی از بهترین و موثرترین راهکارها برای زایمان طبیعی انجام تمرینات ورزشی منظم است
توجه کنید که از ورزش های پرخطر که شامل پرش یا بالا رفتن از ارتفاع می شوند، خودداری کنید زیرا در این تمرینات احتمال سقوط و آسیب به جنین وجود دارد می توانید از ورزش های هوازی یا سایر ورزش های مناسب دوران بارداری استفاده کنید تا به سهولت زایمان خود کمک کنید.
بهتر است تمرینات زیر را حتما در برنامه ورزی خود بگنجانید:
تمرینات کگل (کف لگن)
اسکات
تمرینات پایین تنه
برخی از مادران برای اطمینان از سلامت و تقویت سیستم گردش خون داشتن قلبی سالم و قوی و همچنین تقویت قوای بدنی در دوران بارداری تمرینات یوگا انجام می دهند.
تمرین اسکات جزء بهترین تمرینات ورزشی برای مادر باردار است زیرا در این تمرین ران ها و باسن قوی شده همچنین بدن مادر برای وارد کردن فشار حین زایمان آماده میشود.
۲- رژیم غذایی مناسب
مصرفکافی مواد غذایی مغذی از مهمترین موارد دوران بارداری است اغلب اوقات مادرباردار برای حفظ انرژی و سلامت جنین بیشتر غذا می خورد اما نکته ای که برخی از مادران به آن توجه نمی کنند افزایش بیش از حد وزن آنها است. مادران بارداری که افزایش وزن نرمال و مناسبی دارند نیاز کمتری به درمان های پزشکی در طول دروان بارداری دارند.
به توصیه های پزشک خود توجه کنید!
مکمل و ویتامین های دوران بارداری را مصرف کنید
غذاهای سالم بخورید
در مصرف چربی دقت کنید
در اینکه باید در دوران بارداری غذای بیشتری بخورید شکی نیست ولی اگر افزایش وزن شما بیش از حد معمول باشد، احتمال نیاز به اقدامات پزشکی هنگام زایمان افزایش می یابد.
۳- برای کاهش استرس و فشار عصبی مدیتیشن کنید
مسئله مهمی که در کلاس ها و مقالات مربوط به مراقبت های دوران بارداری برای زایمان طبیعی نادیده گرفته می شود و به آن اشاره نمی شود میزان هورمون اکسی توسین در بدن مادر است با افزایش فشار عصبی و استرس میزان اکسی توسین خون مادر کاهش می یابد این مسئله برای زایمان طبیعی اتفاق خوبی نیست زیرا وجود هورمون اکسی توسین هنگام زایمان برای ایجاد انقباضات رحمی لازم و ضروری است کاهش این هورمون هنگام زایمان موجب تاخیر در انقباضات رحمی می شود و همین مسئله زایمان طبیعی را با مشکل روبرو می کند طولانی شدن فرایند زایمان فشارزیادی به مادر و جنین وارد می کند پس اگر مادر زایمان سختی پیش رو داشته باشد بنا به تشخیص پزشک باید از روش های دیگر پزشکی برای کمک به زایمان استفاده کرد. بنابراین اگرقصد دارید زایمان طبیعی راحتی داشته باشید باید ازهر روشی که به کاهش استرس در دوران بارداری کمک می کند استفاده کنید.
چگونه می توان دور از استرس ماند؟
برای حفظ آرامش و دور ماندن از استرس راه های ساده و موارد کوچکی وجود دارند، از جمله:
ورزش کنید / زیرا میزان استرس شما را کم کرده و به شما آرامش می بخشد، با این کار به تقویت عضلات مورد نیاز هنگام زایمان نیز کمک می کنید.
به نظر برخی افراد انجام مدیتیشن احمقانه است. ولی تحقیقات فواید فراوان مدیتیشن را برای سلامت بدن اثبات کرده و تفاوت زایمان مادری که در دوران بارداری مدیتیشن انجام می داده را با مادران دیگر به خوبی نشان می دهند هنگام مدیتیشن چشمان خود را ببندید، سعی کنید روی تنفس خود تمرکز کنید توجه کنید دم و بازدم را با بینی انجام دهید اگر فکری ذهن شما را درگیر کرد مهم نیست، بیشتر اوقات این اتفاق می افتد، ولی باید بدانید هدف از مدیتیشن نادیده گرفته همین افکار و تمرکز روی همین لحظه از زندگی است.
با کاهش استرس دوران بارداری راحت تر سپری می شود
هنگام زایمان می توانید آرامش خود را حفظ کنید، زیرا با کمک تمرینات مدیتیشن در دوران بارداری، حین زایمان روی ذهن خود تسلط کامل دارید و می توانید خود را آرام نگه دارید.
۴- تنفس عمیق را تمرین کنید و یاد بگیرید
مادران باردار سوالات گوناگونی در باره چگونگی زایمان طبیعی در ذهن خود دارند ولی تعداد کمی از آنها اهمیت و تاثیر تنفس صحیح و عمیق را هنگام زایمان می دانند بسیاری از مردم تنفس صحیح را بلد نیستند، این واقعیتی است که وجود دارد شما باید تنفس صحیح و عمیق را یاد بگیرید، پس از آن تفاوت تنفس صحیح را با تنفس اکثر افراد متوجه می شوید.
از راه بینی نفس عمیق بکشید
بازدم خود را بطور کامل از راه بینی خارج کنید
از نفس عمیق کشیدن هراس نداشته باشید
جذب اکسیژن کافی برای حفط سلامت شما و جنین حیاتی است پس از مدتی متوجه می شوید تنفس عمیق سطح انرژی شما را بالا می برد و همچنین به رشد جنین کمک می کند و به شکل شگفت انگیزی استرس را کاهش می دهد برای تاثیر بیشتر مدیتیشن در کاهش استرس، تنفس صحیح و عمیق را بیاموزید و تمرین کنید تا زمان فرا رسیدن زایمان بخوبی از آن استفاده کنید.
۵- مراقبت ها و آموزش های دوران بارداری
زایمان طبیعی بزرگترین تجربه هر مادر در زندگی او بشمار می آید. در عین حال می تواند تجربه بسیار سخت یا آموزنده باشد قطعا دوست ندارید بدون آمادگی و اطلاعات کافی وارد مراحل پایانی زایمان شوید.
می توانید در کلاس های دوران بارداری شرکت کنید آموزش در دوران بارداری بهترین کار برای کمک به آماده شدن برای زایمان است.
چه باید کرد؟
شما باید در کلاس هایی که نکات زیر را آموزش می دهند شرکت کنید:
تسلط طبیعی روی درد
روند زایمان
چگونگی برخورد با علائم زایمان
بسیاری از کلاس ها همه نکات اولیه و لازم را به مادر آموزش می دهند ولی برخی از کلاس ها برخی از نکات را نادیده می گیرند شما می توانید در کلاس های گوناگون شرکت کنید همچنین پزشک می تواند بهترین روش ها برای یادیگری همه نکات بارداری و زایمان را به شما نشان دهد و شما را راهنمایی کند.
قطعا با حضور در این کلاس ها از کسب برخی اطلاعات درباره بارداری شگفت زده می شوید.
در صورت امکان با همسر خود در این کلاس ها شرکت کنید او مهمترین نقش را در حمایت از شما هنگام تحمل درد و لحظه زایمان دارد شما باید یاد بگیرید هنگام زایمان چگونه از حمایت او بهره مند شوید و او نیز باید بیاموزد که چگونه از شما حمایت کند. پدری که در این کلاس ها شرکت نمی کند مسئولیت زایمان را برعهده همسر خود قرار می دهد و اطلاعات کافی از زایمان طبیعی نخواهد داشت.
اگر قصد دارید زایمان طبیعی راحتی داشته باشید باید از هر روشی که به کاهش استرس در دوران بارداری کمک می کند استفاده کنید.
۶- به سرعت به بیمارستان نروید
در دوران بارداری با مشاهده علائم خطرناک یا درد مواقع نگران کننده می توان به سرعت به پزشک یا بیمارستان مراجعه کرد اما به یاد داشته باشید، در روزهای پایانی و نزدیک به زایمان نباید با شروع اولین انقباض و درد فورا به بیمارستان رفت. ممک است سخت به نظر برسد ولی بهتر است با آغاز اولین گرفتگی و انقباض و درد زایمان و در مراحل اولیه آرامش خود را حفظ کنید و در منزل بمانید.
بسیاری از مادران باردار تا زمانی که فاصله درد و انقباضات آنها به کمتر از پنج دقیقه یکبار برسد منزل را ترک نمی کنند زیرا در برخی موارد درد زایمان چندین ساعت ادامه دارد آرامش خود را حفظکرده تغذیه سبک و مناسبی داشته باشید و ریلکس کنید. اگرفاصله بین دردها و انقباضات رحمی زیاد است نیازی به حضور در بیمارستان دارید. برخی از مادران با شروع درد به بمارستان مراجعه می کنند و زمانی که متوجه می شوند باید مدت زمان زیادی در بیمارستان منتظر بمانند به منزل بر می گردند حضور در منزل استرس اضطراب و ترس شما را کم می کند هنگامی که به مراحل پایانی زایمان نزدیک می شوید به بیمارستان مراجعه کنید ولی نباید تا لحظات آخر تولد نوزاد صبر کنید.
لوشیا یا خونریزی پس از زایمان
فقدان سیکل ماهانه در دوران بارداری برای بسیاری از مادران باردار تجربه ای بسیار خوشایند است ولی با این حال ورود به اولین روزهای پس از زایمان با خونریزی های بسیار زیاد و غافلگیر کننده ای همراه است اما این خونریزی ها در چه صورت می توانند سبب نگرانی شوند؟ با مطالعه متن حاضر می توانید اطلاعات خود را درباره لوشیا یا خونریزی پس از زایمان افزایش دهید.
لوشیا که از واژه یونانی Lokhia به معنای "مربوط به پس از زایمان" آمده است به خونریزی های اطلاق می شود که در اثر جدا شدن جفت در آخرین مرحله از زایمان رخ می دهد این ترشحات رحمی عمدتا از خون و لکوسیت ها (گلبول های سفید) تشکیل شده اند.
خونریزی پس از زایمان در برخی از مادران دو تا سه هفته و دربرخی دیگر ممکن است تا ۶ هفته به طول بینجامد کاترین میو پرستار زایمان در بیمارستان چارلز لوموین کانادا در این باره می گوید: "رحم در پایان دوره بارداری شبیه یک بادکنک بزرگ تولد است که پس از زایمان باید به تدریج جمع شده و به حالت طبیعی سابقش یعنی به اندازه یک گلابی بازگردد. به همین علت درا ین دوران انقباات متناوبی موسوم به پس درد در رحم رخ می دهد تا بتواند حجم اضافه خون را به بیرون براند.
"رنگ این خونریزی ها نیز همانند خونریزی های دوران قاعدگی متغیر بوده و در طول هفته های متوالی از قرمز و صورتی تا قهوه ای روشن تغییر می کند.
این متخصص براساس تجارب خود به عنوان همکاری بخش زایمان معتقد است که در حدود هفته چهارم پس اززایمان شدت این خونریزی مجددا در مادران افزایش می یابد و در توضیح این مطلب می افزاید:
علت این مساله معمولا آغاز به کار مجدد و فعالیت بدنی زیاد مادر در پایان دوران استراحت است.
رعایت بهداشت جهت پیشگیری از عفونت
معمولا در هنگام ترک بیمارستان به شما توصیه خواهد شد که به منظور پیشگیری از خطر عفونت به جای تامپون از پدهای بهداشتی
استفاده کرده و هر چهار ساعت یکبار پدهای مورد استفاده خود ا تعویض کنید.
روزی چند نوبت در ظرف تمیزی که درون آن آب ولرم و محلول ضد عفونی کننده مانند بتادین ریخته شده بنشینید تا از بروز التهاب و عفونت در محل بخیه ها پیشگیری شود همچنی توصیه می شود که به علت حجم بالای خونریزی به خصوص در اولین روزهای پس از زایمان برای راحتی بیشتر خود در این دوران از لباس های زیر یک بار مصرف استفاده کنید.
خانم آنی دوتیلی به منظور تسریع روند بهبودی به مادرانی که در این دوران همزمان متحمل درد و سوزش محل بخیه ها و خونریزی پس از زایمان می باشند توصیه می کند:
پس از هر بار اجابت مزاج ناحیه را با استفاده از محلول نرمال سالین شستشو داده و به منظور خشک نگه داشتن محل بخیه ها موضع را با استفاده از حرارت سشوار خشک کنید. همچنین در صورت امکان روزی چند ساعت در حالت دراز کشیده به استراحت پرداخته و ناحیه تناسلی خود را در معرض هوای آزاد قرار دهید.
در چه صورت باید به پزشک مراجعه کرد؟
وجود خونریزی شدید و غیر طبیعی می تواند نشانه باقی ماندن قسمتی از جفت در درون رحم باشد که مهمترین علائم آن عبارتند از:
نیاز به تعویض سریع و هر ساعت یکبار پدهای بهداشتی
احساس درد شدید در ناحیه تحتانی شکم
تب و افزایش درجه حرارت بدن
بوی بد و زننده خون و ترشحات
دفع لخته های بزرگ خون به اندازه تخم مرغ
بازگشت سیکل ماهانه
کاترین مایو با اشاره به اینکه فاصله زمانی میان لوشیا و آغاز اولین سیکل قائدگی در مادران بسیار متغیر است در این باره می گوید: "تغذیه انحصاری نوزاد با شیرمادر می تواند بازگشت سیکل ماهانه را به تاخیر بیندازد. در حالیکه در برخی دیگر از مادران علی رغم شیردهی پستانی اولین سیکل قاعدگی در مدت کوتاهی پس اززایمان مجددا آغاز خواهد شد. این مساله به زمان بازگشت هورمون های بدن به حالت طبیعی، خود بستگی دارد"
معمولا در این دوران به مادران توصیه می شود از سرگیری فعالیت جنسی خود را تا زمان توقف خونریزی ها به تعویق بیندازید. زیرا پایان یافتن این خونریزی ها نشانه خوبی از بهبود بخیه های رحم و ناحیه پرینه است.
خوب است بدانید که!
ترشح هورمون اکسی توسین در طول شیردهی باعث افزایش انقباضات رحمی و شدیدتر شدن جریان خونریزی می شود.
تغییر وضعیت ثابت بدن پس از زمانی طولانی به عنوان مثال تغییر وضعیت بدن از خوابیده به نشسته سبب افزایش موقت جریان خونریزی خواهد شد.
به طور کلی خونریزی پس از زایمان در مادرانی که نوزاد خود را شیردهی پستانی می کنند و همچنین مادرانی که از طریق سزارین زایمان کرده اند کوتاهتر است.
به منظور پیشگیری از ابتلا به کم خونی مصرف مکمل های آهن و ویتامین c کافی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر می تواند بازگشت سیکل ماهانه را به تاخیر بیندازد. در حالیکه در برخی دیگر از مادران عی رغم شیردهی پستانی اولین شیکل قاعدگی در مدت کوتاهی پس از زایمان مجددا آغاز خواهد شد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼