نکات شیردهی به نوزاد، پاسخ به دوازده سوال رایج
شیردهی یک مهارت آموختنی است که به تمرین و صبر نیاز دارد. برای برخی از زنان، مراحل یادگیری ممکن است طولانی و خسته کننده و ناامید کننده باشد.
اگر چه خیلی از والدین و متخصصان کودک می دانند که تغذیه از طریق شیر مادر هم برای مادران و هم برای نوزادان بهترین حالت ممکن است، مسائل زیادی در خصوص شیردهی موثر و تغذیه نوزاد از شیر مادر وجود دارد. در مورد شیردهی اطلاعات بیشتری کسب کنید و اگر مشکلی داشتید، راهنمایی و کمک بخواهید.
آیا شیردهی طبیعی نباید آسان باشد؟
اگرچه شیردهی طبیعی است، اما همیشه آسان نیست، خصوصا در چند هفته اول تولد نوزاد.
اگر شیردهی آسان بود
ما کتب و وب سایت های فراوانی که سعی می کنند به مادران شیرده کمک کنند نداشتیم
به مشاوران شیردهی نیاز نداشتیم
شیردهی یک مهارت آموختنی است که به تمرین و صبر نیاز دارد. برای برخی از زنان، مراحل یادگیری ممکن است طولانی و خسته کننده و ناامیدکننده باشد. و برخی از موقعیت ها، شیردهی را سخت تر هم می کنند، مثلا زمانی که نوزاد زود به دنیا می آید یا مادر دچار مریض خاصی می شود. بهرحال، شیردهی با گذر زمان، آسان تر می شود.
چگونه می توانم در دوران شیردهی از وقوع کولیک ( Colic)جلوگیری کنم؟
متاسفانه، کولیک چیزی نیست که به آسانی قابل پیشگیری باشد، حتی در دوران شیردهی.
کولیک ممکن است بخاطر این باشد که نوزاد شما نسبت به چیزی که شما می خورید حساس باشد و این مسئله باعث می شود که او دچار کولیک شود، مانند شیر گاو، بروکلی، کاهو، گل کلم، شکلات، پیاز یا غذاهای تند.
منظورتان این است که باید از این مواد اجتناب کرد؟ یعنی یک رژیم غذایی کم آلرژن داشته باشم و تنها گوشت بره، گلابی، کدو و برنج بخورم و از شیر گاو، سویا و دیگر مواد غذایی آلرژی زا اجتناب کنم؟
اگرچه حذف مواد غذایی از رژیم غذایی اغلب ضروری نیست، اما اگر شما و متخصص اطفال چنین فکر می کنید:
گروه های خاصی از مواد غذایی را از رژیم غذایی خود حذف کنید از جمله شیر گاو (و محصولات دیگر که با شیر و پروتئین های شیر تهیه می شود، مانند کره، پنیر، بستنی و غیره)، سویا، تخم مرغ، مرکبات، بادام زمینی، بادام درختی، ذرت، گندم، توت فرنگی و شکلات. این مواد غذایی به یکباره حذف کنید و ببینید که علائم کولیک نوزادتان بهتر می شود یا خیر.
اگر پس از دو یا سه روز، علائم نوزاد تغییر نکرد، می توانید مجددا از مواد غذایی حذف شده استفاده کنید و چیزهای دیگری را حذف کنید. البته، گاهی لازم است که دو تا چهار هفته صبر کنید تا اطمینان حاصل کنید که علائم نوزاد شما رفع می شود یا خیر.
اگر ماده غذایی که کودک شما به آن حساس است را پیدا کردید، می توانید مجددا از آن استفاده کنید تا ببینید که باز هم علائم ایجاد می شود یا خیر. و سپس آن را تا ۹ تا ۱۲ مالگی کودکتان و برای حداقل ۶ ماه از رژیم غذایی تان حذف کنید.
علاوه بر ویتامین های پیش زادی اطمینان حاصل کنید که کلسیم زیاد استفاده می کنید اگر محصولات لبنی را از رژیم غذایی تان حذف کرده اید.
و به یاد داشته باشید که علاوه بر مشاور شیردهی و متخصص اطفال، متخصص گوارش اطفل نیز می تواند به کودک شما کمک کند اگر او علائم شدید GI (گوارشی) دارد.
آیا کودک من، به اندازه کافی شیر دریافت می کند؟
هفته اول برای خیلی از مادران شیرده یک چالش است، چرا که با سوال مشابه بالا مواجه می شوند، خصوصا اگر متوجه شوند که نوزادشان در حال کاهش وزن است (که طبیعی است)
علائمی که می توانید به کمک آنها به سوال فوق پاسخ دهید عبارتند از:
- حداقل دو بار خیس کردن و ۳ بار دفع مدفوع در روز دوم که احتمالا مدفوع، سفت و سیاه باشد
- حداقل ۵ تا ۶ بار خیس کردرن و ۳ بار دفع مدفوع در روز سوم، که مدفوع آبکی تر و رنگ آن به سبز تا زرد میزند.
- حداقل ۶ بار خیس کردن و ۳ بار مدفوع زرد آبکی و نرم در روز چهارم
- حداقل ۶ بار خیس کردن و ۳ بار مدفوع زرد شل و درهم در روز پنجم
- حداقل ۶ بار خیس کردن و ۳ بار مدفوع زرد شل و درهم بزرگتر در روز هفتم
- پس از کاهش وزن در ۳ تا ۵ روز اول، اگر نوزادتان حداقل ۳/۲ اونس در هر روز، اضافه کرد، یعنی شیر به اندازه کافی می خورد.
به نوزاد خود حداقل ۸ تا ۱۲ بار در روز شیر دهید و اگر به درستی پستان را به دهان خود نمی گذارد یا احساس می کنید که شیری به دهان او منتقل نمی شود به او کمک کنید تا او ۳ تا ۵ روزه شود.
متخصص اطفال بر روند اضافه کردن وزن یا کم کردن وزن او در ویزیت اول توجه میکند که این ویزیت معمولا قبل از ۳ تا ۵ روزگی نوزادتان است. توجه داشته باشید که چک آپ زودهنگام برای بچه ضروری است خصوصا اگر بچه شما زودتر از موعد از بیمارستان ترخیص شده باشد و قبل از اینکه ۴۸ ساعتش شود، او را به خانه آوردید. بر طبق گزارش "آکادمی اطفال آمریکا"، این کودکان باید هر ۴۸ ساعت یک بار، توسط متخصص معاینه شوند.
در مورد درد نوک پستان چه پیشنهادی دارید؟
در این خصوص:
- می توانید حالت شیردهی خود را تغییر دهید
- می توانید بصورت دستی اندکی از شیر خود را خارج کنید و آن را روی نوک پستان مدنظر بمالید
- می توانید اجازه دهید که پس از شیردهی، نوک پستان ها توسط هوا خشک شود
- می توانید یک پیراهن کتان نرم بپوشید و از سوتین ها و لباس های تنگ دوری کنید
- می توانید مرتبا پد شیردهی خود را عوض کنید
- اگر این درد ادامه داشت یا اینکه مانع از شیر دادن شد، به یک مشاور شیردهی مراجعه کنید
چند مورد از روش های درمانی برای ماستیت و مجرای مسدود را معرفی کنید.
مجرای مسدود شده، علت شایع درد در هنگام شیردهی می باشد. زمانی که مجرای شیر مسدود می شود، مجرا متورم می شود. بر خلاف ماستیت، مجراهای مسدود با تب همراه نمی شود و اغلب با شیردادن بیشتر بهتر می شود. درمان های دیگر عبارتند از: ماساژ دادن پستان و قرار دادن کمپرس گرم در آن ناحیه.
ماستیت علائم مشابهی با مجرای مسدود شده ایجاد می کند اما تب و علائم آنفولانزا مانند دیگری را نیز بهمراه می آورد. اگرچه مجرای مسدود شده بخاطر التهاب ایجاد می شود، اما ماستیت در واقع، یک عفونت در ناحیه پستان است. روش های درمانی مشابه هستند از جمله، شیر دادن بیشتر با سمتی که دچار مشکل شده است. اگر خیلی سریع بهتر نشدید، ممکن است نیاز شود که آنتی بیوتیک مصرف کنید. یک مشاور شیردهی می تواند به شما در مورد این مسائل و مشکلات شیردهی معمول کمک کند.
چه زمانی باید از سپر نوک پستان استفاده کنم؟
سپر نوک پستان روی نوک پستان و ناحیه هاله پستان و در حین شیردادن مورد استفاده قرار می گیرد.
چرا از سپر نوک پستان استفاده می شود؟ برای موارد زیر:
- زمانی که نوک پستان درد کند
- احتقان پستان
- نوک پستان صاف
به یاد داشته باشید که نباید از این مورد بصورت طولانی مدت استفاده کرد و باید تحت نظارت مشاور شیردهی مورد استفاده قرار بگیرد.
در مورد احتقان پستان چه کاری می توانم کنم؟
علائم احتقان پستان عبارتند از:
- داشتن پستان های سفت و همراه درد
- پستان های متورم
- صاف شدن نوک پستان
- تب پایین
درمان های معمول برای احتقان که معمولا در دو تا پنج روزگی نوزاد اجرا می شوند عبارتند از: ادامه دادن به شیر دادن حداقل ۸ تا ۱۲ بار در روز، کمپرس گرم، ماساژ آرام پستان، کمپرس سرد یا یخ و حتی کمپرس برگ کلم.
مزایای استفاده از "کمک شیردهی"چیست؟
کمک شیردهی از اختلال در سیستم نوک پستان جلوگیری می کند و باعث تحریک پستان می شود تا شیر تولید کند. این وسیله جایگزین خوبی بجای شیشه شیر دادن خالی به نوزاد است و باعث می شود که شیر مادر همراه با مکمل ها و شیر خشک داده شود. کمک شیردهی، یک لوله برای تغذیه است که به یک شیشه و نوک پستان چسبیده است پس زمانی که نوزاد سعی می کند که شیر بخورد، او می تواند از شیشه، مکمل دریافت کند. کمک شیردهی همچنین در سیستم های شیردهی مکمل (SNS) بهمراه لوله غذادهی یک بار مصرف گنجانده شده است.
آیا ژنتیان بنفش (Gentian Violet) درمان خوبی برای برفک است؟
برفک یک عفونت دهانی است که با مخمر کاندیدا آلبیکانس ایجاد می شود. درمان های معمول برای نوزدان مبتلا به برفک عبارتند از: سوسپانسیون خوراکی نیستاتین و سوسپانسیون خوراکی فلوکونازول.
اگرچه برخی از مادران شیرده ژنتیان بنفش را ترجیح می دهند چونکه بدون نسخه ارائه می شود، اما این ماده جنبه های منفی نیز دارد. یکی اینکه لباس و پوست را کثیف میکند (البته دائمی نیست).
باید توجه کنید که ژنتیان بنفش از هیچ بخشی از گیاه ژنتیان تهیه نمی شود، بلکه رنگی است که از قیر زغال سنگ گرفته می شود که از قضا رنگ بنفش آن بمانند رنگ بنفش گل های ژنتیان است.
ژنتیان بنفش نام های شیمیایی هم دارد که عبارت است از: هگزامتیل پاراروسانیلین کلرید و متیل بنفش ۱۰ بی.
زردی شیردهی چیست؟
اکثر والدین می دانند که نوزاد آنها ممکن است زردی بگیرد که موجب زرد شدن پوست و چشمان می شود که علتش هم سطح بالای بیلی روبین است. اما خیلی ها نمی دانند که زردی هم انواع مختلفی دارد:
زردی شیردهی- زردی ای که بخاطر شیردهی ناکافی در هفته اول نوزاد بدتر می شود و می تواند منجر به از دست رفتن آب بدن و کاهش وزن زیاد شود که گاهی به آن، زردی شیر ناکافی می گویند. این نوع، یک زردی فیزیولوژیک است که در نوزادانی که شیرخشک هم استفاده می کنند ممکن است رخ دهد، اما اگر بچه خوب شیر داده نشود و وزن زیادی از دست بدهد، بدتر می شود.
زردی شیر مادر- بر خلاف زردی شیردهی، به این نوزادان خوب شیر داده شده است اما سطح خفیف زرزدی ممکن است برای دو تا سه ماه ادامه پیدا کند. صرف نظر از علت این حالت، نباید شیردهی را متوقف کنید. بلکه باید با همکاری متخصص اطفال و مشاور شیردهی، شیر خود را بهتر کنید. در صورت نیاز به مکمل، در مورد استفاده از کمک شیردهی بجای شیشه شیر، با متخصص اطفال مشورت کنید.
اگرچه برخی از افراد اعلام می کنند که زردی شیر مادر متوقف می شود اگر برای یکی دو روز شیر دادن را متوقف کنید، اما هیچ دلیلی برای این ارتباط وجود ندارد. این زردی مشکلات دیگری ایجاد نمی کند و خود به خود از بین می رود
مکیدن انگشت چیست؟
مکیدن انگشت، تکنیک دیگری است که می تواند از بر هم خوردن سیستم نوک پستان جلوگیری کند وقتی که کودک نمیخواهد شیر بخورد یا پستان را به دهان بگیرد. این تکنیک، جایگزین دیگری برای شیشه شیر محسوب می شود.
بمانند استفاده از سیستم شیردهی مکمل، در این تکنیک، شما فقط کمک شیردهی و انگشت تان را در دهان بچه می گذارید تا بچه انگشت شما را بمکد و از طریق کمک شیردهی، مکمل را دریافت کند.اموزش شیردهی عوارض
سرنگ متصل به سمت دیگر کمک شیردهی می تواند باعث شود که مکمل وارد دهان نوزاد شود. مشاور شیردهی می تواند به شما برای استفاده از این تکنیک کمک کند.اموزش شیردهی عوارض
اگر مادر مریض شود، چه زمانی باید شیردهی را متوقف کند؟
در واقع، موقعیت های کمی است که مریضی مادر باعث تعطیل شدن شیردهی بشود از جمله:
- عفونت های خاص: مانند ایدز؛ سل درمان نشده و فعال، تب مالت درمان نشده، تبخال فعال روی نوک پستان، و مادرانی که ویروس نوع ۱ یا ۲ لنفوتروپیک تی-سل انسانی مثبت دارند
- پس از کشیدن و استفاده از مواد مخدر غیرمجاز
- پس از شیمی درمانی برای سرطان
- استفاده از داروهایی که برای نوزاد شیرخوار خطرناک تلقی می شود
بسیار دیده می شود که مادر بخاطر مریضی یا بخاطر داروهایی که مصرف می کند و احتمالا برای نوزاد شیرخوار خطرناک باشد، برای یک مدت کوتاه شیر دادن را متوقف می کند که این مسئله مشکلی ندارد اما سرما خوردن، یا تب یا دیگر بیماری های ساده، دلیلی برای توقف شیردهی به نوزاد نیست.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼