زایمان در کدام بیمارستان باصرفه تر است؟
اين شايد شيرين ترين اتفاق زندگي هر زوجي باشد؛ وقتي خداوند بزرگترين هديه خود را پس از ۹ ماه انتظار به پدر و مادر ميبخشد.
روزنامه ابتکار: اين شايد شيرين ترين اتفاق زندگي هر زوجي باشد؛ وقتي خداوند بزرگترين هديه خود را پس از ۹ ماه انتظار به پدر و مادر ميبخشد و خانواده شلوغ تري را نصيب شان ميکند.
(تاریخ انتشار این خبر 16 شهريورماه 1391 می باشد.)
اما اين نعمت گاهي اوقات پرهزينه تر از درآمدهاي يک خانواده نوپا است که تصميم گرفته اند نفر سومي يا چهارمي را به جمع شان اضافه کنند. اين روزها زوج جواني که تصميم به بچه دار شدن ميگيرند، اگر بيمه نباشند بايد براي زايمان و خرجهاي خرده ريز ديگري مثل سونوگرافي، دارو و درمان، مراقبتهاي دوران بارداري يا بعد از زايمان مبالغ ميليوني کنار بگذارند.
به گزارش مهر,در ماه حدود 110 تا 125 هزار کودک در ايران متولد ميشود که از اين تعداد تولد، طبق آمار رسمي وزارت بهداشت حدود 40 تا 50 درصد سهم سزارين و مابقي طبيعي است.
درحالي که آمار غير رسمي بيمارستانها زايمان سزارين را تا ۹۰درصد هم پيش بيني ميکند؛ رقمي که اگر قرار بود با توصيههاي سازمان بهداشت جهاني پيش برويم، بايد حدود ۲۰ درصد ميشد.
شايد اولين دليل تمايل بيماران به سزارين، ترس از زايمان طبيعي و درد ناشي از آن باشد و البته هزينههاي بالاتري که اين عمل دارد، انگيزه خوبي براي بيمارستان هاست تا حجم بيشتري از بيماران را براي جراحي سزارين پذيرش کنند. اما دليل اين گرايش هرچه باشد، اولين نتيجه آن بالا رفتن هزينه تولد بچههايي است که اين روزها خيليها چشم انتظار ورودشان به دنيا هستند.
زايمان در آب، همچنان مهجور
اگرچه چند سالي است که براي تشويق مادران به زايمان طبيعي، زايمان در آب تبليغ ميشود اما حتي اين زايمان بدون درد هم نتوانسته اعتماد مادران را جلب کند و آمار سزارين را پايين بياورد. به همين دليل، بيمارستانهاي انگشت شماري هستند که خدمات زايمان در آب را ارائه ميدهند که بيشترشان خصوصي هستند. هزينه اين نوع زايمان در بيمارستانهاي خصوصي، بدون بيمه تکميلي حدود يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومان است و با بيمه تکميلي به ۲۵۰ هزار تومان ميرسد.
با بيمه، بدون بيمه
هزينههاي مربوط به زايمان در کشورمان بسته به نوع پزشک، زايمان، بيمارستان انتخابي و بيمه بسيار متفاوت است. يکي از دلايل تفاوت قيمتها در بيمارستانهاي دولتي به مدت زمان بستري در بيمارستان، دستمزد پزشکان و برخي تسهيلات همچون ماساژ و اتاقهايي با تخت کمتر بر ميگردد.اما هزينههاي زايمان، در همه بيمارستانهاي دولتي هم بسته به نوع بيمه و خدمات بيمارستان يکسان نيست.
مثلا در بيمارستان هدايت با بيمه تامين اجتماعي زايمان طبيعي و سزارين رايگان است. بدون بيمه هزينه سزارين در اين بيمارستان به ۹۰۰ هزار تومان و طبيعي به ۳۰۰هزار تومان ميرسد. اما در يک بيمارستان خصوصي، زايمان طبيعي با بيمه تامين اجتماعي ۱۸۰ هزار تومان هزينه دارد و سزارين ۲۵۰ هزار تومان است. اگر بيمه نباشيد در همين بيمارستان قيمت زايمان طبيعي به ۴۲۰ هزار تومان و سزارين به ۷۷۰ هزار تومان ميرسد.
بيمارستانهاي ۵ ميليون توماني
در بيمارستانهاي خصوصي قيمتهاي زايمان تا مرز 5 ميليون تومان و گاهي بيشتر هم ميرسد. در بيمارستانهاي درجه يک خصوصي، زايمان طبيعي با بيمه تکميلي يک ميليون و 500 هزار تومان و بدون بيمه تا 2.5 ميليون تومان است. زايمان سزارين در اين بيمارستانها با بيمه تکميلي حدود دو ميليون و 500 هزار تومان و بدون بيمه به 4.5 تا 5 ميليون تومان ميرسد.
در بيمارستانهاي خصوصي درجه دوم هم قيمتها به دو ميليون تومان ميرسد البته اگر بيمه باشيد. اما در بيمارستانهاي خصوصي و نيمه خصوصي تفاوت هزينهها چشم گيرتر است. به طوري که هزينه سزارين در تعدادي از بيمارستانهاي نيمه خصوصي تهران به بيش از يک ميليون ميرسد.
خصوصي يا دولتي؟ مساله اين است!
اين سوال کاملا به توانايي مالي خانوادهها بستگي دارد. در اينجا رضايت امري نسبي است. ممکن است شرايط مادران و رضايتشان در يک بيمارستان با هم متفاوت باشند.برخي بيمارستانها براي مادران، خدمات اضافه تري ارائه ميدهند که در افزايش ميزان رضايت موثر است.
از جمله اين اقدامات حضور همسر هنگام زايمان، اتاق خصوصي، هم اتاقي مادر و نوزاد، شيردهي بلافاصله پس از زايمان، ترخيص زودتر و... است.مثلا در برخي بيمارستانها ي خصوصي،هنگام زايمان در اتاق عمل اگر خود پدر و مادر بخواهند لحظ به دنيا آمدن فرزندشان را با دوربين ثبت ميکنند که هزينه آن چيزي حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان ميشود.
انتخاب پزشک، دستمزد جداگانه
برخي مادران علاوه بر انتخاب بيمارستان، ميتوانند پزشک را خود انتخاب کنند که در اين صورت دستمزد پزشک جداگانه محاسبه ميشود. در حالي که اگر خود بيمارستان پزشکي را بالاي سر مادر بفرستد دستمزدي تعلق نميگيرد.
هزينه دستمزد پزشک در بيمارستان خصوصي درجه يک به علاوه هزينه بيمارستان تا ۵. ۵ ميليون تومان ميرسد. سهم پزشک بين يک تا يک و نيم ميليون تومان است. اما هزينه زايمان مستقيم پزشک در بيمارستان دولتي به تنهايي ۵۰۰ هزار تومان است.
مادراني که مادر نميشوند
20درصد زوجهاي ايراني به دلايل مختلف از جمله اختلالات هورموني نابارورند. اين آمار البته از آمار 16درصدي دنيا که در بعضي کشورهاي پيشرفته به 11 درصد هم ميرسد، بيشتر است اما خوشبختانه درمان ناباروري در ايران نسبت به کشورهاي اروپايي و حتي کشورهاي منطقه ارزان تر است و پيشرفتهاي علمي در سالهاي اخير ميتواند مشکل خيلي از خانوادههاي نابارور را حل کند. با تمام اين ها، درمان ناباروري در همه دنيا جزو درمانهاي گران قيمت به حساب ميآيد که ارزان بودن آن در کشور ما، باز براي اکثريت مردم گران است.
معمولا هزينههاي درمان ناباروري در ايران بعد از تشخيص نوع ناباروري معين ميشود. تعداد کمي از بيمههاي تکميلي هزينههاي مربوط به ناباروري را پوشش ميدهند. دليل آن هم هزينههاي سنگين و کاهش سود آوري براي مراکز بيمه است که تعداد کمي از آنها تمايل پيدا ميکنند هزينهها را متقبل شوند.
يکي از مراکزي که هزينههاي درمان ناباروري را قبول ميکند، شرط و شروطي براي اين کار در نظر گرفته است: مثلا زوجين نبايد بيش از 3ماه از مدت عقدشان گذشته باشد و زن بيش از 40 سال سن نداشته باشد.
تاريخ آغاز بيمه از زمان خريد بيمه نامه تا انتهاي سال دهم و يا تولد اولين فرزند (هر کدام که زودتر محقق شود) خواهد بود. اين بيمه کليه هزينههاي مربوط به درمان ناباروري را تا سقف ۴۰ ميليون ريال و جبران هزينههاي درمان عيوب مادرزادي را تاسقف ۲۰ميليون ريال را پوشش ميدهد. همچنين بيمه، هزينه رحم اجاره اي تنها براي بار اول را تا سقف ۴۰ ميليون ريال متقبل ميشود.
سال 87، وقتي سمينار"بيمه و ناباروري" برگزار شد، چندين مرکز درمان ناباروري با شوراي عالي بيمه وارد مذاکره شدند تا براي پوشش خدمات تشخيصي و درماني ناباروري و در نهايت پوشش هزينههاي زوجين نابارور قانوني را به تصويب شوراي عالي بيمه برسانند.
قانوني که البته به تصويب رسيد و ابلاغ شد اما پارسانژاد رئيس انجمن ناباروري ايران که عقيده دارد هزينه درمان ناباروري در ايران کمر شکن است، ميگويد: در حال حاضر بيش از يک سال است که در شهرستانهاي کشور هزينههاي مربوط به تشخيص ناباروري تحت پوشش بيمه قرار گرفتهاند، اما به نظر نميرسد پوشش بيمه اين خدمات در تهران اجرايي شده باشد.» او ميگويد که برخي از اين مراکز زوجين را از ابتداي ازدواج تحت پوشش بيمه ناباروري قرار ميدهند اما بايد پرسيد چند درصد از افرادي که با يکديگر ازدواج ميکنند در آينده دچار ناباروري ميشوند؟
هزينههاي ناباروري
روش IUIيعني تلقيح داخل رحمي هم يکي از روشهاي مناسب و کم هزينه باروري است. در اين روش که قبل از ivf انجام ميگيرد، اسپرم را گرفته و به رحم تزريق ميکنند. هزينه اين روش براي هر بار تزريق حدود شصت هزار تومان است. اما اگر اين روش نتيجه نداشت از طريق ivf تلاش براي بارداري صورت ميگيرد.Ivf يا اهداي جنين به معني گرفتن اسپرم و تخمک از يک زوج بارور و سالم و انجام لقاح داخل آزمايشگاه و سپس انتقال جنين حاصله به رحم مادر آينده کودک ميباشد.
هزينه اين روش حدود يک و نيم ميليون تومان است که گاهي اين روشها براي برخي زوجين بايد تا سه بار بايد تکرار شوند.رحم جايگزين هم از ديگر روش هاست. اين روش جزء آخرين انتخاب هاست. زيرا داراي مراحل قانوني پيچيده ايست. هزينه آن بستگي به توافق طرفين دارد. معمولا با مخارج دوران بارداري و مزد صاحب رحم و آزمايش و سونوگرافي قيمت آن به ۵تا ۷ ميليون تومان ميرسد.
مصائب شيرين
اگر نوزادتان پسر باشد بايد ختنه شود. يا اگر کمي زودتر به دنيا آمد براي تکميل ريه اش بايد چند روزي مهمان بيمارستان باشد. زردي نوزاد هم ديگر احتمالاتي است که ممکن است پيش بيايد و هزينه روي دستتان بگذارد. مثلا هزينه دستگاه فتوتراپي بيمارستان براي نوزاداني که زردي دارند در بيمارستان دولتي، هر شب: 20 هزار تومان ودستگاه فتوتراپي بيمارستاني در بيمارستان خصوصي، هر شب: 250 هزار تومان ودستگاه فتوتراپي خانگي هم، هر شب 18 هزار تومان است.
هزينه نگه داري نوزادان نارس درnicu (بخش مراقبتهاي ويژه نوزادان) نيز در بيمارستانهاي دولتي با بيمه شبي ۸۰ هزار تومان است. اما اگر بيمه نباشيد حدود ۳۰۰ هزار تومان ميشود،اما در بيمارستانهاي خصوصي اين نرخ شب اول تا يک ميليون تومان و شبهاي بعدي تا ۶۰۰ هزار تومان هم ميرسد.
گاهي نوزادان را براي حفظ دماي بدن يا رفع کبودي در دستگاه انکباتور براي چند ساعت نگه داري ميشوند. هزينه انکباتور در بيمارستانهاي دولتي 70 تا 80 هزار تومان و در بيمارستانهاي خصوصي 200 تا 300 هزار تومان است.براي يک زايمان علاوه بر هزينههاي مربوط به بيمارستان، در طول دوران بارداري و پس از زايمان نيز مخارجي وجود دارد.
اما انتخاب صحيح نوع زايمان و مراجعه به پزشک متخصص، اعتماد به روشهاي نوين زايمان و حتي الامکان استفاده از خدمات دولتي، ميتواند با کاهش هزينهها شيريني تولد را براي پدر و مادرها بيش از پيش کند.
نظر کاربران
سلام دوستان ظاهرا بیمارستان هدایت دیگه عمل زایمان رو بدلیل تعمیرات بخش ساختمان نداره بیمارستان تایمن اجتماعی خوب سراغ دارین اگر فیبروم اینترامورال داشته باشیم عمل زایمان و برداشت فیبروم رو یکجا انجامش میدن تو کدوم بیمارستان