۵۴۲۵۶
۷۳۶۵
۷۳۶۵

کاهش آمار سزارین در ایران (۲)

در راستای طرح تحول نظام سلامت، بهبود کیفیت هتلینگ در زایشگاه ها مدنظر بوده است تا مادر به جای داشتن استرس و اضطراب فراوان در اتاق زایمان، احساس آرامش کند.

سلامت: بهبود کیفیت هتلینگ در بلوک های زایمان
دکتر مهراندخت عابدینی، متخصص زنان و زایمان و کارشناس ارشد اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، از اقدامات وزارت بهداشت برای بالا بردن کیفیت زایشگاه می گوید: «در راستای طرح تحول نظام سلامت، بهبود کیفیت هتلینگ در زایشگاه ها مدنظر بوده است تا مادر به جای داشتن استرس و اضطراب فراوان در اتاق زایمان، احساس آرامش کند. مثلاً تخت های زایمان را عوض کردیم، ماساژ مادر به وسیله ماماها، نشستن در آب گرم و داشتن آزادی عمل برای راه رفتن، نشستن و هر کاری که به مادر کمک می کند تا آرامش بیشتری داشته باشد، باید انجام شود.»

کاهش آمار سزارین در ایران (2)

دکتر عابدینی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر چند درصد از بیمارستان ها امکان انجام اقدام اقدام های مورد نظر وزارت بهداشت را برای زایمان فیزیولوژیک کم درد فراه کرده اند، به بیمارستان های دوستدار مادر اشاره می کند: «ما همه بیمارستان ها را موظف کردیم تا کیفیت هتلینگ را در بخش زایمان افزایش دهند، اما همه نکته ها اجرا نشده است. البته بیمارستان های دوستدار مادر، همه آنچه مدنظر وزارت بهداشت بود، اجرایی و لوح دوستدار مادر را دریافت کردند. قرار است اگر بیمارستان ها تعداد زایمان های طبیعی را افزایش دهند و کیفیت خدماتشان را در بخش زایمان بالا ببرند، در ارزشیابی بیمارستان نمره بالا بگیرند.» به گفته این کارشناس اداره سلامت مادران در حال حاضر فقط ۱۰ بیمارستان توانسته اند لوح دوستدار مادر دریافت کنند و در سال آینده قرار است با نظارت وزارت بهداشت، همه بیمارستان ها به سمت دریافت لوح دوستدار مادر گام بردارند.

هنوز کمبود ماما داریم
شاید یکی از مهم ترین دلایلی که زنان را به عمل سزارین متمایل می کند، این است که حاضر نیستند هنگام زایمان ماما در کنار آنها حضور داشته باشد و به متخصص زنان و زایمان اعتماد بیشتری دارند در حالی که در تمام کشورهای پیشرفته دنیا، متخصصان زنان و زایمان فقط هنگام سزارین حاضر هستند و زایمان طبیعی را ماماها انجام می دهند. دکتر ناهید خداکرمی، رئیس انجمن علمی مامایی به کمبود ماما اشاره می کند: «طبق استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، به ازای هر هزار تولد زنده، 30 ماما باید وجود داشته باشد و در کشورهایی مانند انگلیس این رقم به 28 رسیده است، در حالی که در کشور ما زیر 10 ماماست و گاهی به ازای هر هزار تولد زنده 5 ماما وجود دارد.

براساس ضوابط وزارت بهداشت، این رقم باید به 12 ماما برسد.» این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نرخ سزارین با اجرای طرح تحول سلامت 5 تا 10 درصد کم شده، تاکید می کند: «اقبال مادران به ویژه مادران تحصیل کرده به ماماها زیاد شده و خدماتی که ماماها ارائه می دهند نیز ارزان تر است، اما مشکلی که وجود دارد این است که بیمه ها مراقبت های دوران بارداری را که ماماها انجام می دهند، پوشش نمی دهند، در صورتی که اگر این اقدام ها به وسیله متخصصان انجام شود، تحت پوشش بیمه است. همین امر باعث می شود دوباره مادران به مراجعه به متخصصان زنان و زایمان گرایش پیدا کنند و اعتمادشان به ماماها کم می شود.»

بارداری یک بیماری نیازمند جراحی نیست!
دکتر خداکرمی، یک مشکل اساسی در بالا بودن آمار سزارین در کشور را تصمیم و برنامه های گذشته وزارت بهداشت در تغییر نگرش مردم می داند: «متاسفانه اقدام هایی که پیش از این انجام شده، بارداری را در ذهن مردم به یک بیماری و یک اتفاق غیرمعمولی تبدیل کرده که به جراحی نیاز دارد و تغییر این فرهنگ آسان نیست. این در حالی است که بارداری و زایمان اتفاق های طبیعی و فیزیولوژیک هستند و ماما باید در این اتفاق کنار مادر باشد نه متخصص زنان و زایمان. در تمام دنیا متخصص زنان و زایمان، مسئول بیماری های زنان و زایمان است یا در مواردی که مادر دچار دیابت بارداری یا فشار خون بالاست یا به دلیل مشکلاتی که دارد، باید سزارین شود، حضور دارد.

در حال حاضر با وجود موفقیت های بزرگی که در راستای طرح تحول نظام سلامت به دست آمد، هنوز توجه ویژه به حرفه مامایی نشده است. مثلا تعرفه زایمان طبیعی یکسان شد ولی این تعرفه به متخصصان زنان پرداخت می شود و برای ماماها در قالب کارانه محاسبه می شود که این سیاست یک بام و دو هوا است.» رئیس انجمن علمی مامایی کشور در پایان به کلاس های آموزشی آمادگی زایمان اشاره می کند: «طی ۹ ماه بارداری، کلاس های آموزشی در تمام مراکز بهداشتی و بیمارستان های دولتی برگزار می شود و مادران باردار از تمام جنبه های زایمان و بارداری می توانند مطلع شوند. این کلاس ها در بیمارستان های خصوصی هم برگزار می شود، بنابراین حتما از این خدمات استفاده و مشکلات خود را مطرح کنید.»

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.