آیا کمبود شیر خشک به بحران شیر خشک منجر میشود؟
برخی از مادرها به علت مشکلاتی که دارند، یا به دلایل شخصی به نوزاد خود شیر خشک میدهند، اما چند وقتی است که موضوع کمبود شیر خشک بر سر زبانها افتاده. آیا ممکن است این کمبود به بحران شیر خشک منجر شود؟
برخی از مادرها به علت مشکلاتی که دارند، یا به دلایل شخصی به نوزاد خود شیر خشک میدهند، اما چند وقتی است که موضوع کمبود شیر خشک بر سر زبانها افتاده. آیا ممکن است این کمبود به بحران شیر خشک منجر شود؟
کمبود شیر خشک یا بحران شیر خشک، راستی اوضاع از چه قرار است؟
چند وقت پیش خبر کمبود شیرخشک نوزادان به یک موضوع رسانهای تبدیل شد. ابتدا خبری درباره اختصاص نیافتن ارز ترجیحی به مواد اولیه شیر خشک نوزاد انتشار یافت، اما کمی بعد تولیدکنندگان این خبر را تکذیب و اعلام کردند که شیر خشک همچنان تولید میشود و مشکلی دراینباره وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: انواع شیر خشک رژیمی
رئیس انجمن شیر خشک درباره بحران شیر خشک چه میگوید؟
هانی تحویلزاده، رییس انجمن شیرخشک نوزاد از تخصیص نیافتن ارز ترجیحی به مواد اولیه شیر خشک مانند روغن، پروتئین، آب پنیر، لاکتوز و شیر خشک بدون چربی و احتمال تبدیل کمبود شیر خشک به بحران خبر داده بود.
بر اساس گفتههای رییس انجمن شیرخشک نوزاد، موجودی مواد اولیه تا یک ماه دیگر به اتمام خواهد رسید.
او گفته بود: «اگر بانک مرکزی نجنبد و این لیستی را که از سمت سازمان غذا و دارو به بانک مرکزی رفته است، تخصیص ارز نکند، با بحران شیرخشک مواجه خواهیم شد. کمبود مواد اولیه وجود دارد، اما ما شیرخشک را تولید میکنیم و اگر مواد اولیه وارد نشود، بحران خواهیم داشت.»
تحویلزاده همچنین از کم شدن شیر خشک و توزیع آن به صورت سهمیهبندی خبر داده و گفته بود: «در داروخانه کمبود جدی وجود ندارد. اما ۶ماه است که ارز دریافت نکردیم و یا ارز بسیار کمی دریافت کردیم. اگر این قضیه بیشتر از این طول بکشد، کشور با بحران روبهرو میشود.»
آیا در رابطه با کمبود شیر خشک باید نگران بود؟
سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک مصاحبه تلویزیونی دراینباره گفته است: «شیر خشک نایاب نشده، البته مدیریت بازار سخت است چون ما باید شیر خشک را به قیمت قبل ارائه کنیم یعنی حداکثر با 9درصد افزایش قیمت.»
وزیر بهداشت همچنین گفته: «در عین حال ورود شیر خشک به شیرینیفروشیها در اختیار من نیست.»
مسئولان درباره کمبود شیر خشک میگویند خیال مردم راحت باشد
همایون هاشمی، رئیس فراکسیون غذا و داروی مجلس شورای اسلامی از چند انبار شیر خشک در شرق تهران بازدید کرده و گفته: «تا پایان سال قطعا ذخیره خوبی داریم. خرید سال آینده هم انجام شده. با صداقت و شفافیت عرض میکنم که هیچ مشکلی نداریم.»
رئیس فراکسیون غذا و داروی مجلس تاکید کرده: مردم از بابت تامین محصول شیر خشک، خیالشان راحت باشد. در این حوزه، عمده منابع بر عهده دولت یعنی رایانهای است، پس مردم نگران نباشند. افزایش قیمت نخواهیم داشت.
رئیس فراکسیون غذا و داروی مجلس تاکید کرده: «مردم از بابت تامین محصول شیر خشک، خیالشان راحت باشد. در این حوزه، عمده منابع بر عهده دولت یعنی رایانهای است، پس مردم نگران نباشند. افزایش قیمت نخواهیم داشت .»
همه چیز درباره تغذیه با شیر خشک
حالا که درباره کمبود شیر خشک صحبت کردیم، بهتر است کمی هم درباره تغذیه نوزاد با شیر خشک حرف بزنیم.
شیرخشک یک گزینه مغذی به جای شیر مادر، یا در کنار شیر مادر است که برخی از ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را داراست.
شیر خشک تجاری که در شرایط استریل تولید میشود حاوی پروتئینها، قندها ، چربیها و ویتامینها است.
بیشتر بخوانید: چه مقدار شیر برای نوزاد کافی است؟
چرا شیر خشک؟
علاوه بر نگرانیهای پزشکی که ممکن است از شیردهی جلوگیری کند، برای برخی از زنان، شیردهی بیش از حد میتواند دشوار یا استرسزا باشد. خانوادهها به این دلایل شیر خشک را انتخاب میکنند:
1- راحتی هر یک از والدین (یا یک مراقب نوزاد)
والدین یا مراقب نوزاد میتوانند هر زمان که لازم باشد به کودک شیر خشک بدهند (البته این موضوع در مورد خانمهایی که شیر خود را پمپ میکنند نیز صادق است).
این موضوع به مادر اجازه میدهد تا بتواند از دیگران هم برای تغذیه نوزاد کمک بگیرد.
بیشتر بخوانید: انواع شیر خشک نوزاد را بشناسید
2- انعطافپذیری استفاده از شیر خشک
وقتی نوزاد با شیر خشک تغذیه میشود، مادر میتواند او را نزد شریک زندگی خود یا اشخاص دیگر بگذارد و مطمئن باشد که میتوانند نوزاد را تغذیه کنند.
در استفاده از شیر خشک، نیازی به پمپاژ شیر نیست. مادرهایی که نوزاد را با شیر خشک تغذیه میکنند نیازی به یافتن مکانی خاص برای شیردهی به نوزاد نیستند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع لباس شیردهی
۳- زمان و دفعات تغذیه
به این دلیل که هضم شیر خشک نسبت به شیر مادر دیرتر است، نوزادان تغذیه شده با شیر خشک معمولا کمتر از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند نیاز به غذا خوردن دارند.
به این دلیل که هضم شیر خشک نسبت به شیر مادر دیرتر است، نوزادان تغذیه شده با شیر خشک معمولا کمتر از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند نیاز به غذا خوردن دارند.
۴- رژیم غذایی نیاز نیست
خانمهایی که نوزادشان را با شیر خشک تغذیه میکنند، نگران چیزهایی که میخورند یا مینوشند نیستند.
موادی که مادر مصرف میکند میتواند باعث نفخ نوزاد شود.
چالش های تغذیه با شیر خشک
همانند شیردهی، هنگام تصمیمگیری در مورد تغذیه با شیر خشک باید چالشهایی را در نظر بگیرید.
۱- کمبود آنتی بادی
هیچیک از انواع آنتیبادی موجود در شیر مادر در شیر خشک وجود ندارد، بنابراین شیرخشک نمیتواند در برابر عفونت و بیماری در کودک محافظت اضافی ایجاد کند.
شیر خشک نمیتواند با شیر مادر برابر باشد.
2- برنامهریزی و سازماندهی
بر خلاف شیر مادر که همیشه در دسترس و نامحدود است و در دمای مناسب به کودک داده میشود، دادن شیر خشک نیاز به برنامهریزی و سازماندهی دارد تا مطمئن شوید که در هنگام گرسنگی نوزاد، آماده است. والدین باید شیر خشک را خریداری کنند و مطمئن شوند که همیشه در دسترس است.
مهم است که همیشه لوازم مورد نیاز تغذیه با شیر خشک (مانند شیشه شیر و پستانکها) در دسترس و آماده باشند ، در غیر این صورت، کودک به خاطر گرسنگی کلافه خواهد شد.
نوزاد باید طی یک شبانهروز بین ۸ تا ۱۰ بار با شیر خشک تغذیه شود.
۳- هزینه
تهیه شیر خشک میتواند هزینه بر باشد. انواع شیر خشک مخصوص (مانند شیر خشک سویا و ضد آلرژی) هزینه بیشتری دارند .
هیچیک از انواع آنتیبادی موجود در شیر مادر در شیر خشک وجود ندارد، بنابراین شیرخشک نمیتواند در برابر عفونت و بیماری در کودک محافظت اضافی ایجاد کند.
۴- امکان تولید گاز و یبوست
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند ممکن است بیشتر از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، گاز دفع کنند. همچنین ممکن است بیشتر دچار یبوست شوند.
5- انتخاب شیر خشک
تصمیمگیری در مورد نحوه تغذیه کودک میتواند تصمیمی سخت باشد.
بسیاری از خانمها قبل از تولد نوزاد در مورد یک روش تغذیه تصمیم میگیرند و پس از تولد نوزاد تصمیم خود را تغییر میدهند.
بسیاری از خانمها تصمیم میگیرند که نوزادشان را از شیر مادر تغذیه کنند و از شیرخشک به عنوان مکمل بهره بگیرند.
مشورت با پزشک یا مشاور شیردهی
در حالی که جوانب مثبت و منفی تغذیه نوزاد با شیر خشک را میسنجید، با پزشک یا مشاور شیردهی دراینباره مشورت کنید تا آنها اطلاعات بیشتری به شما بدهند.
اگر درباره تغذیه نوزاد، سئوالی دارید از متخصصان اطفال در کلینیک نی نی بان کمک بگیرید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼