تحقیقات جدید نشان میدهند که رژیم غذایی کودکان ممکن است بر زمان شروع اولین دوره قاعدگی آنها تاثیر بگذارد و آن را جلو بیندازد.
طبق مطالعهای که در نشریه «تولیدمثل انسان» (Human Reproduction) منتشر شد، یک رژیم غذایی حاوی خوراکیها التهابزا احتمال شروع زودهنگام اولین قاعدگی را دختربچهها ۱۵ درصد افزایش میدهد، در حالی که یک رژیم غذایی سالمتر میتواند این احتمال را ۸ درصد کاهش دهد.
زمان شروع اولین قاعدگی میتواند تحت تاثیر دو عامل ژنتیک و عوامل خارجی، تغییر کند. تحقیقان نشان دادهاند که شروع زودهنگام قاعدگی با مشکلات مختلفی مانند بیماریهای قلبی، دیابت و سرطان پستان در آینده مرتبط است.
دکتر هالی هریس، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد اپیدمیولوژی مرکز سرطان فرد هاچ در سیاتل، هشدار میدهد که شروع زودهنگام قاعدگی نهتنها ناخوشایند است، بلکه میتواند نشانه بروز مشکلات دیگری در آینده هم باشد.
به گزارش سیانان، محققان دادههای بیش از هفت هزار و ۵۰۰ کودک ۹ تا ۱۴ ساله را که در سالهای ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴ از آنان نظرسنجی شد و سپس به ترتیب در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۸ پیگیری شدند، بررسی کردند.
محققان برای سنجش رژیم غذایی این کودکان از دو شاخص استفاده کردند؛ شاخص تغذیه سالم جایگزین و شاخص الگوی تجربی رژیم غذایی التهابی. این مطالعه برای ارزیابی ارتباط بین کیفیت رژیم غذایی و سنی که اولین دوره قاعدگی آغاز میشود، از مدلهای آماری بهخوبی طراحیشده، استفاده کرد.
به گفته هریس، نتایج نشان داد رعایت یک رژیم غذایی سالم در اوایل کودکی و نوجوانی با شروع دوره قاعدگی دیرتر در دختران مرتبط است. نکته مهم این است که سایز افراد این ارتباط را تغییری نداد.
تصور قبلی این بود که خوردن غذاهای پرکالری میتواند بر شروع زودهنگام قاعدگی تاثیر بگذارد، زیرا تجمع چربی در بدن هورمونها را برای شروع بلوغ تحریک میکند، اما در تحقیق اخیر، این ارتباط حتی زمانی که محققان شاخص توده بدنی (BMI) را نیز در نظر گرفتند، همچنان وجود داشت. این یعنی چاقی کودکان احتمالا تنها عاملی نیست که بر ارتباط بین قاعدگی زودهنگام و رژیم غذایی اثر میگذارد و عامل دیگری مرتبط با تغذیه ناسالم یا التهابزا هم ممکن است در این ارتباط نقش داشته باشد.
دکتر زیفان وانگ، پژوهشگر دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی.اچ چان که در این تحقیق شرکت نداشت، خاطرنشان میکند که بسیاری از عوامل محیطی دیگر هم بر سنی که قاعدگی شروع میشود تاثیر میگذارند؛ از جمله قرار گرفتن در معرض سطح بالای آلودگی هوا و محصولات بهداشت شخصی که ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند و سیستم غدد درونریز را مختل کنند، اما اینها عموما مواردیاند که اجتناب از آنها آسان نیست. در حالی که درباره الگوهای تغذیهای مرتبط با کاهش خطر قاعدگی زودهنگام تحقیق شده است.
به گفته هریس، در این مطالعه، محققان رژیمهای غذایی مناسب برای این هدف را رژیمهایی شامل میوهها، سبزیجات، چربیهای سالم، غلات کامل و مغزها و حبوبات اعلام کردند. رژیمهای غذایی التهابزا هم غذاهای حاوی گوشت قرمز، گوشتهای فراوریشده، غلات تصفیهشده و نوشیدنیهای شیرینشده با شکر مثل نوشابه، آبمیوه و نوشیدنیهای رژیمی معرفی شدند.
هریس تاکید میکند که اگرچه تغییر سبک تغذیه فرزند کودک یا نوجوان شما ممکن است یک کار دشوار به نظر برسد، خوب است بدانید که حتی قدمهای کوچک هم تفاوت ایجاد میکنند. هر تغییری که مصرف موادی مانند چیپس، بیسکویت و نوشابه را کاهش و مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهد، یک «پیروزی بزرگ» است.