نمونهبرداری از رحم: چه زمانی لازم است و چگونه انجام میشود؟
نمونهبرداری از رحم یک آزمایش تشخیصی است که یک نمونه بافت کوچک را از آندومتر یا پوشش داخلی رحم خارج میکند و به آن بیوپسی رحم نیز گفته میشود.
نمونهبرداری از رحم روشی است که متخصص زنان آن را برای رد کردن مشکلاتی از قبیل سرطان رحم یا درک علت خونریزی غیرطبیعی واژن انجام میدهد، اما با همراه باشید تا با همه چیز درباره نمونه برداری از رحم آشنا شوید.
در این مقاله میخوانید:
- نمونهبرداری از رحم چیست؟
- دلایل نمونهبرداری از رحم
- آمادگی برای بیوپسی رحم
- روش انجام بیوپسی رحم
- مراقبت های بعد از بیوپسی رحم
- عوارض نمونهبرداری از رحم
- نتایج نمونهبرداری از رحم
نمونهبرداری از رحم چیست؟
بیوپسی به عنوان یک آزمایش تشخیصی نگاه دقیقتری به داخل رحم میاندازد. این آزمایش با استفاده از ابزارهایی برای باز کردن رحم و گرفتن یک نمونه کوچک از بافت آن انجام میشود. سپس نمونه در آزمایشگاه تحت بررسی قرار میگیرد.
در اکثر موارد، بیوپسی در کلینیک یا بیمارستان انجام میشود. این روش معمولاً فقط چند دقیقه طول میکشد، اما ممکن است ۳۰ دقیقه تا یک ساعت در اتاق آزمایش باشید، زیرا آماده سازی و مشورت با پزشک وقت میگیرد.
بیشتر بخوانید: حفظ باروری در سرطان دهانه رحم: راهکارها و خطرات
دلایل نمونهبرداری از رحم
پزشکان از بیوپسی به عنوان یک ابزار تشخیصی برای بررسی مشکلات رحم استفاده میکنند. دلایل انجام این نمونه برداری عبارتند از:
- خونریزی شدید و غیرطبیعی واژینال و پریودهای طولانی یا مکرر
- آمنوره یا پریود نشدن در افرادی که در سنین باروری هستند.
- خونریزی واژن بعد از یائسگی
- لگن درد
- نتایج غیرطبیعی تست پاپ اسمیر
- نتایج غیرقطعی از سایر آزمایشهای تشخیصی مانند سونوگرافی
- ناباروری یا مشکل در بچه دار شدن
نمونهبرداری از رحم در صورت داشتن علائم زیر نیز توصیه میشود:
- هیپرپلازی آندومتر یا ضخیم شدن غیرطبیعی دیواره رحم
- پولیپ یا رشد رحم
- آندومتریت یا التهاب پوشش آندومتر
- سرطان رحم
بیشتر بخوانید: علائم عفونت رحم، چگونه بفهمم عفونت رحم دارم؟
آمادگی برای بیوپسی رحم
طبیعی است که قبل از انجام هر آزمایشی، کمی احساس اضطراب یا نگرانی داشته باشید. پس اگر میخواهید برای آزمایش نمونه برداری خود آماده شوید، از توصیههای زیر کمک بگیرید:
- قبل از انجام آزمایش خود از مصرف برخی داروها (مانند رقیق کنندههای خون) خودداری کنید. مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند تایلنول (استامینوفن) یا ادویل (ایبوپروفن) را نیز کنار بگذارید.
- اگر میخواهید باردار شوید یا ممکن است باردار باشید، قبل از انجام این آزمایش، تست ادرار انجام دهید.
- قبل از انجام آزمایش از رابطه جنسی یا استفاده از داروها یا کرمهای واژینال خودداری کنید.
- در روز آزمایش خود لباس راحت بپوشید تا درآوردن و دوباره پوشیدن آن راحت باشد.
بیشتر بخوانید: کولپوسکوپی دهانه رحم چیست و چگونه انجام می شود؟
روش انجام بیوپسی رحم
با اینکه ممکن است در طول بیوپسی رحم احساس ناراحتی کنید، اما اکثر افراد به آرام بخش یا بیهوشی نیازی ندارند. با این حال، اگر تحمل درد شما کم است، از پزشک خود درباره مصرف داروهای مسکن مشورت بگیرید. در بیشتر موارد، پزشک شما روی دهانه رحم یک اسپری یا دارو بی حس کننده اعمال میکند تا جلوی درد اضافی را بگیرد. مراحل انجام نمونه برداری عبارتند از:
- روی تخت دراز بکشید و پاهای خود را به حالت رکاب زدن قرار دهید. سپس منتظر پزشک خود بمانید.
- پزشک با استفاده از یک اسپکولوم و روانکاری کانال واژن شما را باز میکند.
- سپس دهانه رحم شما را تمیز کرده و ماده بی حس کننده را به این ناحیه اسپری یا تزریق میکند.
- در مرحله بعد، پزشک یک لوله نازک و منعطف را با مکش متصل در انتهای آن وارد رحم میکند و به کمک آن، از بافت رحم شما نمونه میگیرد.
- سپس پزشک پس از اتمام نمونهگیری، لوله و اسپکولوم را از کانال واژن شما خارج میکند.
- در آخر نیز نمونه را در یک ویال استریل قرار میدهد و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه میفرستد.
بیشتر بخوانید: پولیپ های رحم، علل و روش های درمان
مراقبت های بعد از بیوپسی رحم
نمونه برداری از رحم یک روش سرپایی است که پس از آن میتوانید به خانه برگردید. البته ممکن است خودتان بخواهید که تا چند دقیقه در اتاق آزمایش استراحت کنید. برخی از افراد ترجیح میدهند که توسط یکی از عزیزانشان همراهی شوند و تنهایی تا خانه رانندگی نکنند.
پس از این آزمایش ممکن است تا چند روز دچار گرفتگی یا لکه بینی خفیف شوید. در این دوره میتوانید بیشتر فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید، اما باید تا چند روز از فعالیت بدنی شدید و رابطه جنسی خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: ضخیم شدن دیواره رحم چه عوارضی دارد؟
عوارض نمونهبرداری از رحم
به طور کلی، بیوپسی برای اکثر افراد، به جز برای کسانی که باردار هستند، یک روش بی خطر است. با این حال، شایعترین عارضه جانبی آن گرفتگی خفیف یا لکه بینی است. احتمال بروز عوارض شدیدتر مانند عفونت یا سوراخ شدن رحم (سوراخ یا پارگی در رحم) نیز وجود دارد که البته نادر هستند. علائمی که در صورت مشاهده آنها باید با پزشک خود تماس بگیرید، عبارتند از:
- تب بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد
- گرفتگی شکم بیش از ۴۸ ساعت
- درد لگنی مداوم یا شدید
- خونریزی شدید واژن
- ترشحات بدبوی واژن
بیشتر بخوانید: التهاب رحم، علائم، علت و راه های درمان آن
نتایج نمونهبرداری از رحم
نتایج بیوپسی رحم معمولاً در عرض یکی دو هفته در دسترس است و احتمالاً در یکی از این سه دسته قرار میگیرد:
- نتیجه طبیعی: یک نتیجه طبیعی به این معنی است که آزمایشگاه هیچ نوع سلول غیرطبیعی یا سرطانی در نمونه بافت شما پیدا نکرده. با این حال، اگر هنوز علائم یک بیماری رحمی را دارید، ممکن است پزشک اقدامات بیشتری را برای کشف علت علائم شما پیشنهاد کند.
- نتیجه غیرطبیعی: اگر نتایج نشان دهنده سلولهای غیرطبیعی رحم باشد، بدان معنی است که شما علائمی از یک بیماری زمینهای مانند پولیپ یا سرطان را نشان میدهید. در این حالت، پزشک شما آزمایشهای تشخیصی بیشتری را برای تأیید تشخیص و بحث در مورد گزینههای درمانی توصیه میکند.
- نتیجه غیرقطعی: نتایج غیرقطعی به این معنی است که آزمایشگاه هیچ نشانهای از بیماری پیدا نکرده، اما نمیتواند وجود مشکل را نیز رد کند. اگر آزمایشگاه نمونههای کافی از بافت شما برای تجزیه و تحلیل مناسب نداشته باشد، ممکن است این نتیجه را دریافت کنید که یعنی شما نیاز به انجام یک بیوپسی رحم دیگر دارید.
بیشتر بخوانید: مشکلات و بیماری های رایج رحم زنان چیست؟
کلام آخر
نمونهبرداری از رحم آزمایشی است که تغییرات سلولی رحم را شناسایی میکند و به کمک آن، مشکلاتی مانند سرطان رحم، آندومتریت یا پولیپ را تشخیص میدهد. این آزمایش معمولاً زمانی توصیه میشود که در حال دست و پنجه نرم کردن با مسائلی از جمله پریودهای شدید، ناباروری یا درد در حین رابطه جنسی هستید.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصان زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼