همه چیز در مورد سرطان ملانوم داخل چشم!
شاید نام عارضه سرطان ملانوم داخل چشم به گوشان خورده باشد. اگر تمایل دارید درباره این مشکل نادر و در عین حال جدی چشم بیشتر بدانید، در این مقاله با ما همراه شوید.
سرطان ملانوم داخل چشم یک سرطان چشم نادر اما جدی است که در ملانوسیتهای چشم، سلولهایی که مسئول تولید رنگدانه هستند، ایجاد میشود. اگرچه این بیماری نسبتاً نادر و غیر معمول است، اما میتواند تأثیر عمیقی بر بینایی و سلامت کلی فرد داشته باشد. در این مقاله بیشتر به این عارضه خواهیم پرداخت و علل، علائم و درمانهای آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در این مقاله میخوانید:
- سرطان ملانوم داخل چشم چیست؟
- علل سرطان ملانوم داخل چشم
- علائم سرطان ملانوم داخل چشم
- انواع ملانوم داخل چشم
- نحوه تشخیص ملانوم داخل چشم
- آیا سرطان ملانوم داخل چشم درمان دارد؟
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین دکتر چشم پزشک تهران
سرطان ملانوم داخل چشم چیست؟
ملانوم داخل چشم که به عنوان ملانوم uveal نیز شناخته میشود، نوعی سرطان است که یووه، لایه میانی چشم که شامل عنبیه (قسمت رنگی چشم)، جسم مژگانی (مسئول تولید زلالیه است) و مشیمیه (که خون شبکیه را تامین میکند) را میتواند درگیر کند. این بیماری زمانی ایجاد میشود که ملانوسیتهای درون یووه شروع به رشد غیرقابل کنترل میکنند و یک تومور سرطانی تشکیل میدهند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
علل سرطان ملانوم داخل چشم
علل دقیق ابتلا به سرطان ملانوم داخل چشم به خوبی شناخته نشده است، اما عوامل متعددی ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
استعداد ژنتیکی
سابقه خانوادگی ملانوم یا سایر بیماریهای چشمی ممکن است خطر ابتلا به ملانوم داخل چشم را افزایش دهد.
اشعه ماوراء بنفش (UV)
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش، مانند نور خورشید یا اتاقهای سولاریوم، یک عامل خطر شناخته شده برای ملانوم است. با این حال، سرطان ملانوم داخل چشم در درون بافت چشم اتفاق میافتد به همین منظور برخی از محققان قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش را به عنوان عاملی برای ابتلا کمتر رایج میدانند.
افزایش سن
سرطان ملانوم داخل چشم در افراد مسن شایعتر است و با افزایش سن خطر ابتلا به آن افزایش مییابد.
مطالب پیشنهادی: تست بینایی، تفاوت این دو تصویر را در ۱۴ ثانیه پیدا کن
علائم سرطان ملانوم داخل چشم
ملانوم داخل چشم ممکن است در مراحل اولیه علائمی نداشته باشد و تشخیص زود هنگام آن را چالش بر انگیز کند. با رشد تومور، افراد مبتلا ممکن است علائم زیر را تجربه کنند.
- تاری دید: تغییرات در کیفیت بینایی از جمله تاری یا اعوجاج، ممکن است به دلیل تأثیر تومور بر ساختارهای چشم رخ دهد.
- لکه تیره در چشم: وجود لکههای تیره یا خطوط غیر معمول ممکن است در میدان دید فرد قرار گیرند یا در سطح چشم او ظاهر شوند.
- فلاشهای نور: برخی از افراد مبتلا به ملانوم داخل چشم گزارش میدهند که فلاشهای نور را مشاهده میکنند، مشابه آنهایی که با جداشدگی شبکیه مواجه شدهاند.
- تغییر در رنگ چشم: در برخی موارد، چشم آسیب دیده ممکن است تغییر رنگ دهد و عنبیه تیره تر شود یا رنگدانههای آن نامنظم شوند.
- از دست دادن دید محیطی: با بزرگ شدن تومور، این عارضه میتواند به دید محیطی نفوذ کند و باعث دید تونلی شود.
بیشتر بخوانید: عوارض تنبلی چشم کودک
انواع ملانوم داخل چشم
ملانوم داخل چشم که شکل نادر و بالقوه جدی سرطان چشم محسوب میشود، انواع مختلفی را در بر میگیرد که از ملانوسیتهای چشم منشا میگیرند. این تومورها میتوانند در قسمتهای مختلف چشم ایجاد شوند که هر کدام ویژگیها و پیامدهای منحصربهفردی برای تشخیص و درمان دارند.
ملانوم مشیمیه
ملانوم مشیمیه شایع ترین نوع ملانوم داخل چشم است که منشا آن مشیمیه (لایه عروقی زیر شبکیه) است. اغلب به صورت تودهای رنگدانه دار یا بدون رنگدانه در داخل چشم ظاهر میشود. ملانوم مشیمیه معمولاً از طریق معاینه چشم تشخیص داده میشود و بسته به اندازه و محل تومور، درمانهای متفاوتی برای آن در نظر گرفته میشود.
ملانوم جسم مژگانی
ملانوم جسم مژگانی در جسم مژگانی ایجاد میشود که مایع زلالیه (مایع شفافی که قسمت جلوی چشم را پر می کند) را تولید میکند. این تومورها نسبتا نادر هستند اما میتوانند باعث افزایش فشار داخل چشم و تغییر در بینایی شوند. تشخیص و درمان زود هنگام برای این عارضه ضروری است.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: قهوه با مغز چه میکند؟ فِرِش و شاداب
ملانوم عنبیه
ملانوم عنبیه کم خطرترین نوع سرطان ملانوم داخل چشم است. منشأ آن از عنبیه، قسمت رنگی چشم حاصل میشود. این تومورها معمولاً به کندی رشد میکنند و اغلب میتوانند از طریق تغییرات قابل مشاهده در رنگ یا ساختار عنبیه شناسایی شوند. گزینههای درمانی ممکن است شامل جراحی یا لیزر درمانی باشد.
ملانوم ملتحمه
ملانوم ملتحمه از نظر فنی داخل چشمی نیست، این نوع ملانوم غشای نازک و شفاف پوشاننده قسمت سفید چشم و پلکهای داخلی را تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال ملانوم ملتحمه نیز مانند انواع دیگر نیاز به درمان تخصصی دارد.
مطالب پیشنهادی: مشکلات بینایی نوزادان، چشم هایش
نحوه تشخیص ملانوم داخل چشم
تشخیص سرطان ملانوم داخل چشم در تعیین مناسبترین رویکرد درمانی بسیار مهم است. فرایند تشخیص به ارزیابی اندازه، وسعت و گسترش احتمالی تومور کمک میکند.
ممکن است از ابزارها و تکنیکهای تشخیصی مختلفی استفاده شود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افتالموسکوپی: معاینه کامل چشم توسط چشم پزشک که برای ارزیابی اندازه و محل تومور انجام میشود.
- اولتراسوند: امواج صوتی با فرکانس بالا میتواند تصاویری از ساختارهای داخلی چشم ایجاد کند و اطلاعاتی درباره ویژگیهای تومور ارائه دهد.
- آنژیوگرافی فلورسین: این آزمایش از رنگ فلورسنت و تصویربرداری تخصصی برای ارزیابی جریان خون در داخل چشم و تومور استفاده میکند.
- بیوپسی: در برخی موارد، ممکن است برای تایید تشخیص و ارزیابی ساختار ژنتیکی تومور، نمونه بافتی برای آنالیز گرفته شود.
بیشتر بخوانید: مشکلات چشم در کودکان، علت ورم چیست؟
آیا سرطان ملانوم داخل چشم درمان دارد؟
درمان سرطان ملانوم داخل چشم به عوامل مختلفی از جمله اندازه تومور و محل آن بستگی دارد. گزینه های درمانی رایج عبارتند از:
- پرتو درمانی: پلاک درمانی رادیواکتیو، که در آن یک دستگاه رادیواکتیو کوچک به طور موقت روی سطح چشم قرار میگیرد، اغلب برای درمان تومورهای کوچک استفاده می شود.
- جراحی: برداشتن تومور با جراحی ممکن است گزینهای برای تومورهای بزرگتر یا آنهایی باشد که در قسمت های خاصی از چشم قرار دارند.
- لیزر درمانی: لیزر درمانی را می توان برای کوچک کردن یا از بین بردن ملانومهای کوچک و مدیریت عوارضی مانند خونریزی استفاده کرد.
- انوکلئولاسیون: در موارد شدید که بینایی قابل بازگشت نیست، ممکن است نیاز به برداشتن کل چشم با جراحی باشد.
مطالب پیشنهادی: خستگی چشم (آستنوپیا) چه علائم، علل و راههای درمانی دارد؟
کلام آخر
همان طور که در این مقاله اشاره شد، سرطان ملانوم داخل چشم یک سرطان چشم نادر اما جدی است که روی یووهآ (لایه عروقی چشم) تأثیر میگذارد و بینایی و سلامت کلی فرد را تهدید میکند. تشخیص زودهنگام و درمان سریع برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن ضروری است. معاینات منظم چشم به ویژه برای افرادی که در معرض خطر ابتلای بیشتری قرار دارند، میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان نتیجه بخش کمک کند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در بینایی یا علائم ذکر شده، برای ارزیابی کامل چشم خود در اسرع وقت به یک متخصص چشم پزشک مراجعه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼