اغلب افرادی که دندانهای خود را از دست دادهاند و جای خالی آنها را در دهان خود احساس میکنند، ترجیح میدهند از روشی دائمی برای جایگزینی دندانهای از دست رفتهشان استفاده کنند. عمر ایمپلنت دندان در مقایسه با پروتزهای متحرک بالاتر و مزایای آن بیشتر است. در این متن عوامل موثر بر عمر ایمپلنت دندان بررسی میشود.
ایمپلنت دندان چیست؟
به طور کلی میتوان گفت که ایمپلنت دندان یک روش موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. در این روش پروتز دندان مصنوعی با کمک تکنیکهایی در استخوان فک جایگذاری شده و برای مدت زمان طولانی در جای خود ثابت و محکم میماند. به این ترتیب در ایمپلنت دندان، مشکلات پروتزهای متحرک وجود نخواهد داشت. در روش ایمپلنت دندان برشی کوچک بر روی لثه ایجاد شده و یک پایه تیتانیومی در استخوان فک کار گذاشته میشود، این پایه به مانند ریشه دندان عمل میکند. در نهایت پروتز تاج دندان بر روی آن سوار میشود.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
از مهمترین ویژگیهای ایمپلنت دندان طول عمر بالای آن است. این روش به گونهای انجام میشود که پروتز دندان مصنوعی با شرایطی مشابه با دندانهای طبیعی عمل کرده و برای مدت زمان طولانی در دهان باقی بماند. از آنجایی که در ایمپلنت دندان پایه یا فیکسچر در استخوان فک کاشته شده و این پایه با استخوان پیوند ایجاد میکند، در جای خود محکم و ثابت باقی میماند. گفته میشود که در صورت رعایت نکات و مراقبتهای لازم عمر ایمپلنت دندان در حدود بیش از 20 سال باشد. البته همانطور که گفته شد رسیدن به این زمان و یا بیشتر از آن به میزان مراقبت از ایمپلنتها بستگی دارد.
ماندگاری ایمپلنت به چه عواملی بستگی دارد؟
میزان طول عمر ایمپلنت دندان ارتباط مستقیمی با نحوه مراقبت از آن دارد. عواملی که در ماندگاری ایمپلنت موثر هستند و آن را افزایش یا کاهش میدهند، عبارت اند از:
۱- سطح تخصص دندانپزشک شما
یک دندانپزشک ماهر و مجرب میتواند ایمپلنت شما را در موقعیت بهینه قرار دهد تا از دردسرهای بعدی جلوگیری کند. از طرف دیگر، دندانپزشکی که تجربه کمتری دارد، ممکن است آنقدر دقیق نباشد.
به همین دلیل باید خوب تحقیق کنید و یک دندانپزشک معتبر و با تجربه را برای این عمل انتخاب کنید. در غیر این صورت، ممکن است با عوارض ایمپلنت دندانی مواجه شوید که رفع آن، هم دردناک و هم هزینهبر است.
۲- تراکم استخوان
هنگام بررسی ایمپلنت دندان، یکی از مواردی که دندانپزشک شما را ارزیابی میکند، تراکم استخوانهای شما است. در واقع، تراکم استخوان در طول عمر ایمپلنت دندان نقش دارد.
برای اینکه ایمپلنتهای دندانی موفق باشند، باید استخوان کافی در فک وجود داشته باشد تا از آنها حمایت کند. اگر تراکم استخوان کافی در فک خود نداشته باشید، بدن شما قادر به پشتیبانی از ایمپلنت نخواهد بود. در نتیجه ایمپلنت شما از کار میافتد.
۳- بیماری
برخی از بیماریها میتوانند طول عمر ایمپلنت دندان را کاهش دهند. بیماریهایی مانند سرطان، دیابت کنترل نشده و بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس ،همگی میتوانند مشکلاتی را برای ایمپلنتهای دندانی ایجاد کنند.
روشهای درمان سرطان، مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی، میتوانند به استخوانها و بافتهای اطراف آسیب برسانند و باعث از کار افتادن ایمپلنتها شوند.
دیابت کنترل نشده نیز میتواند با آسیب به رگهای خونی و اعصاب، شما را در معرض خطر شکست ایمپلنتها قرار دهد.
بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس نیز میتوانند طول عمر ایمپلنتهای دندانی را کاهش دهند. این بیماریها باعث میشوند که بدن به اشتباه به بافتهای سالم حمله کند.
۴- نوع ایمپلنت دندان
همه ایمپلنتهای دندانی طول عمر یکسانی ندارند. برخی از مارکها میتوانند بیش از ۲۵ سال دوام داشته باشند؛ در حالی که برخی دیگر ممکن است فقط ۵ تا ۱۰ سال دوام کنند.
ایمپلنت دندان برای شما یک سرمایه گذاری بزرگ است و مانند هر سرمایه گذاری بزرگی، باید مطمئن شوید که بیشترین سود را میبرید. پس در این زمینه از دندانپزشک خود کمک بگیرید و اگر خواهان ماندگاری زیاد هستید، صرفاً به دنبال ایمپلنتهای ارزان قیمت نباشید.
۵- عادات و سبک زندگی شما
ایمپلنتهای دندانی طوری طراحی شدهاند که مادامالعمر دوام میآورند، اما این بدان معنا نیست که آنها غیرقابل تخریب هستند. درست مانند دندانهای طبیعی شما، ایمپلنتهای دندانی نیز در صورت عدم مراقبت مناسب در معرض پوسیدگی و بیماریهای لثه هستند.
بنابراین یادتان باشد که ایمپلنتها شکست ناپذیر نیستند و شما باید مراقب عادتهای مخرب خود باشید تا عمر ایمپلنت دندان خود را بالا ببرید.
راه های افزایش طول عمر ایمپلنت دندان چیست؟
حال که با عوامل موثر بر ماندگاری ایمپلنت آشنا شدید، لازم است راههای افزایش این ماندگاری را یاد بگیرید. برای افزایش طول عمر ایمپلنت از روشهای زیر استفاده کنید:
- برای تمیز کردن ایمپلنتها و دندانهای اصلی خود از مسواکهای نایلونی نرم با پرزهای انعطاف پذیر استفاده کنید.
- با نخ دندان، پلاکهایی که در اطراف ایمپلنتهایتان انباشته میشوند را حذف کنید.
- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید و ویزیتهای خود را پشت گوش نیندازید.
چه عواملی باعث کاهش طول عمر ایمپلنت دندان می شوند؟
تا به حال درباره عوامل و راههای افزایش طول عمر ایمپلنت صحبت شد، اما موارد زیر به عنوان عوامل موثر بر کاهش ماندگاری ایمپلنت معرفی میشوند:
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن منجر به لکه دار شدن دندانها، بیماری لثه و حتی از دست دادن دندان میشود. علاوه بر این، احتمال از دست دادن ایمپلنت در افراد سیگاری سه برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است.
- مصرف بیش از حد الکل: الکل بدن را کم آب و دهان را خشک میکند. خشکی دهان نیز محیط را برای رشد باکتریها فراهم میآورد که میتواند منجر به بیماری لثه و شکست ایمپلنت شود.
- بهداشت نامناسب دهان: بهداشت نامناسب دهان یکی از علل اصلی بیماری لثه و بیماری لثه یکی از دلایل اصلی شکست ایمپلنت دندان است. پس حتماً دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و معاینه منظم به دندانپزشک خود را پشت گوش نیندازید.
- عادات غذایی ناسالم: رژیم غذایی سرشار از قند، خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهد و رژیم غذایی سرشار از اسید میتواند مینای دندان را از بین ببرد. خوردن غذاهای سفت (مانند آب نبات یا آجیل) نیز میتواند به ایمپلنت دندان آسیب برساند.
- دندان قروچه: دندان قروچه عارضهای است که میتواند ناشی از استرس، اضطراب یا حتی اختلالات خواب باشد. این عارضه ممکن است چندان مهم به نظر نرسد، اما در واقع میتواند آسیب جدی به ایمپلنتها و دندانهای شما وارد کند.
- فشردن فک: فشردن دندانها فشار غیرضروری به استخوان فک شما وارد میکند که در نهایت میتواند منجر به شکست ایمپلنت شود. اگر متوجه شدید که در طول روز در حال فشردن یا منقبض کردن فک خود هستید، سعی کنید عضلات آن را شل کرده و از فشار بی مورد روی ایمپلنتهایتان خودداری کنید.
- استفاده از دندانها به عنوان ابزار : قرار نیست که از دندانهای خود به عنوان ابزار استفاده کنید. پس کارهایی مانند باز کردن در بطری شیشهای یا ناخن جویدن را ترک کنید.
سوالات متداول
در این متن همه چیز درباره ایمپلنت دندان و طول عمر آن گفته شد، اما برای از بین رفتن هر گونه ابهام در این باره میتوانید پرسش و پاسخ زیر را مطالعه نمایید:
آیا جنس پایه ایمپلنت بر عمر آن تاثیر دارد؟
بله. یکی از عوامل مهم و موثر بر طول عمر ایمپلنت، جنس پایه آن است. هر چه کیفیت این متریال بهتر باشد، برای مدت زمان بیشتری در استخوان فک ثابت میماند. از این روست که انواع ایمپلنت دندان با کیفیتهای پایین، متوسط و خیلی خوب وجود دارد.
چه زمانی ایمپلنت باید تعویض شود؟
هر زمانی که ایمپلنت دچار شکستگی یا عفونت شد، همچنین اگر به تحلیل لثه دچار شدید، لازم است که برای تعویض ایمپلنت به دندانپزشکی مراجعه کنید. به طور کلی در صورتیکه از ایمپلنتی با برند معتبر و کیفیت بالا استفاده شود، احتمال تعویض آن کمتر خواهد بود.
آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟
از ایمپلنت دندان به عنوان یک روش ماندگار با طول عمر بالا یاد میشود. البته عنوان دائمی بودن نیز به آن اطلاق میشود، اما از آنجایی که ایمپلنت یک جسم خارجی است که در بدن قرار میگیرد، دارای طول عمر مشخصی خواهد بود. به دلیل طول عمر بالای ایمپلنت میتوان آن را روشی دائمی دانست.
کلام آخر
عمر ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. قبل از هر چیز بهتر است در سلامت کامل به سر ببرید، زیرا بعضی از بیماریها میتوانند عمر ایمپلنت دندان را کاهش دهند. علاوه بر این، باید به یک متخصص مجرب مراجعه کنید و دنبال ایمپلنتهای باکیفیت و شناخته شده باشید. در نهایت، همه چیز به عادات و سبک زندگی شما ختم میشود. پس مراقبتهای لازم را جدی بگیرید و به بهداشت ایمپلنتهای خود بی توجهی نکنید.
اگر قصد انجام اینکار را دارید میتوانید با خیال راحت به کلینیک دندانپزشکی فروردین مراجعه کنید