۱۰۷۴۰۹
۳۷۸۳
۳۷۸۳

ازدواج سفید در ایران، تهدیدی برای خانواده ها

میزان ازدواج و طلاق در ایران در یک دهه اخیر به نسبت گذشته با تغییرات فراوانی رو‌به‌رو بوده است.

در روزی که یک مقام مسئول در وزارت بهداشت از سبقت طلاق از ازدواج خبر داد، وزارت کشور نیز اعلام کرد به مقوله ازدواج سفید ورود خواهد کرد. در سال‌های اخیر آسیب‌شناسان اجتماعی هشدارهای زیادی درمورد وضعیت خانواده در ایران داده‌اند که بیشترین هشدارها بر مساله افزایش طلاق و کاهش ازدواج تاکید دارند. در این میان برخی از آسیب‌های دیگر از جمله ازدواج سفید نیز خانواده‌های ایرانی را تهدید می‌کند.

میزان ازدواج و طلاق در ایران در یک دهه اخیر به نسبت گذشته با تغییرات فراوانی رو‌به‌رو بوده است. در کشور ما میزان ازدواج و طلاق با رشدی معکوس همراه بوده است.

در سال‌های اخیر هر چه از میزان ازدواج کاسته شده است، به نسبت طلاق از فراوانی بیشتری برخوردار بوده است. با اینکه کارشناسان رواج فردگرایی، افزایش سطح تحصیلات، اشتغال زنان، افزایش شهرنشینی و رواج فرزندسالاری را از جمله علل کاهش جمعیت در ایران عنوان کرده‌اند، اما باید این واقعیت را پذیرفت که دلایلی همچون مشکلات اقتصادی و افزایش بیکاری در جامعه بر کاهش آمار ازدواج و به تبع آن رشد جمعیت تاثیری انکارنشدنی داشته است.

اگرچه خطر این معضل همچنان پا برجاست، اما تاکنون هیچ اقدام جدی برای رفع مشکل کاهش جمعیت و رواج فرزندآوری صورت نگرفته است. باید دانست که عدم اعمال سیاست‌های مناسب در حوزه صیانت از خانواده این نهاد را با چالش‌های فراوان مواجه کرده است؛ چالش‌هایی که در نتیجه آنها شاهد بروز پدیده‌های نوظهور در این حیطه خواهیم بود.

ازدواج سفید؛ هم جرم، هم گناه
ازدواج سفید در غرب رایج است و به معنای «هم‌باشی» نیز شناخته می‌شود؛ پیوندی که به مدت زمان نامعلوم بین دو فرد برقرار می‌شود که فاقد مشروعیت اجتماعی و حقوقی است. این در حالی است که چنین رابطه‌ای موجب کاهش فرزندآوری می‌شود، علاوه بر آن سطح زندگی افراد تغییر می‌کند و خلاء روانی برای دختران را در پی دارد و ممکن است حتی شانس مادر شدن آنها را کاهش دهد.

باید دانست مردان در صورت ترک چنین رابطه‌ای کمتر آسیب می‌بینند. مساله خانواده در کشور فقط به کاهش ازدواج و رشد طلاق خلاصه نمی‌شود، بلکه شیوه‌های جدیدی برای برقراری روابط در کشور رواج پیدا کرده است که در این میان، تب ازدواج سفید را می‌توان یکی از پیامد‌های وضعیت ازدواج و طلاق در جامعه دانست.

این در حالی است که این نوع هم‌باشی‌ها از نظر قانونی جرم است و از نظر شرعی نیز گناه محسوب می‌شود و همواره فرد با نوعی ترس و نگرانی از عواقب چنین رابطه‌ای دست و پنجه نرم می‌کند. در عین حال، اگر این روابط ثبت شود، امکان اثبات متعلق بودن فرزند به پدر وجود دارد.

رشد ۵۳ درصدی طلاق
در کشور طلاق رشد ۵۳ درصدی داشته است و نسبت ازدواج به طلاق طی سال ۸۵ تا ۹۳ بیانگر این است که طلاق بر ازدواج فزونی یافته است. رئیس اداره جوانان دفتر سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه یکی از بندهای سیاست‌های ابلاغی جمعیتی از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر ازدواج سالم است، اظهارکرد: برنامه‌هایی به منظور کاهش آسیب‌های اجتماعی و رفتارهای مخاطره‌آمیز در میان جوان در اداره سلامت جوانان وزارت بهداشت به‌صورت جدی دنبال می‌شود.

گلایل اردلان آموزش معیار همسرگزینی عقلانی را یکی از برنامه‌های این اداره در جهت ترویج ازدواج سالم عنوان کرد و افزود: در سند سلامت جوانان سلامت باروری و ازدواج، سلامت روان، سلامت اجتماعی، ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از اعتیاد ذکر شده است. رئیس اداره جوانان دفتر سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: افزایش سن ازدواج در دختران و پسران باعث کاهش نرخ فرزندآوری و افزایش رفتارهای مخاطره‌آمیز می‌شود، برهمین اساس لازم است برنامه‌هایی با رویکرد سلامت معنوی، جسمی و اجتماعی در زمینه ازدواج شاد، سالم، پایدار در اختیار گروه سنی جوان قرار گیرد.

اردلان افزود: متاسفانه هر ازدواجی منجر به یک ازدواج موفق نمی‌شود، بنابراین طبق بند دیگر سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در سال ۹۳، ارتقا و پویایی جمعیت و همچنین رفع موانع ازدواج و تسهیل در امر آن نیز از جمله برنامه‌های این اداره است .اردلان با اشاره به اینکه میزان نرخ باروری در کشور ۸/۱ است، گفت: این میزان در استان تهران ۴/۱ است که کمتر از میزان کشوری است و لازم است جوانی جمعیت، ارتقا و پویایی آن باید بیش از پیش در نظر گرفته شود.

اردلان به ابعاد مختلف ازدواج اشاره کرد و گفت: ازدواج شامل ابعاد مختلفی مانند حقوقی، جسمی، عاطفی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است. او ادامه داد: طبق آمار سن ازدواج رو به افزایش است؛ به گونه‌ای که سن ازدواج در مردها ۶/۲۷ و در زنان ۱/۲۶رسیده است. تاخیر در سن ازدواج منجر به تاخیر در فرزندآوری و تأخیر در فرزندآوری منجر به ناباروری می‌شود.

ازدواج سفید و رشد موالید
از نظر سازمان بهداشت جهانی اگر نرخ باروری در کشوری به زیر دو درصد برسد، تهدید سلامتی محسوب می‌شود، این در حالی است که هم‌اکنون نرخ باروری در کشور ایران به ۸/۱درصد رسیده است. بروز چنین شرایطی به عوامل گوناگونی از جمله اقتصاد، افزایش طلاق و ... مربوط می‌شود. با توجه اینکه مرحله به مرحله آهنگ سالمندی جامعه ایران به گوش می‌رسد، باید از این فرصت کنونی به عنوان مرحله فرصت برای افزایش جمعیت موالید بهره برد، اما مسائل گوناگون باعث عدم تمایل به فرزندآوری در بین جمعیت بارور جامعه شده است.

در این میان، معاون فنی دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت از ورود وزارت کشور به موضوع «ازدواج سفید» خبر داد. روز گذشته محمد اسلامی درباره ازدواج‌ سفید در کشور اظهار کرد: در ازدواج‌های سفید افراد معمولا بچه‌دار نمی‌‌شوند و زمان فرزنددار شدن را از دست می‌‌دهند. او اظهار کرد: با افزایش ازدواج‌‌های سفید، انتظارات مبنی بر ارتقای میزان باروری در کشور محقق نمی‌‌شود و اگر تعداد افرادی که ازدواج سفید دارند، زیاد شود، تاثیر منفی آن روی نرخ باروری کلی بیشتر است.

اسلامی با بیان اینکه در ازدواج سفید به دلیل اجتناب زوجین از فرزنددار شدن، سن مناسب باروری نیز از دست می‌رود و بسته به مدتی که این روند ادامه پیدا کند، افراد با مشکلات بیشتری مواجه می‌شوند، گفت: بعد از مدتی که این افراد تصمیم به ازدواج و فرزنددار شدن می‌گیرند، با افزایش سن و مشکلات باروری در سن بالا مواجه می‌شوند و در برخی مواقع هم به دلیل پشت سر گذاشتن سن مناسب بچه‌‌دار نمی‌شوند. او تاکید کرد: روی موضوع ازدواج سفید در کشور کار می‌شود؛ به‌طوری که در این زمینه ستادی در وزارت کشور با ریاست قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی تشکیل شده است که در کنار چند مساله دیگر مساله ازدواج سفید را نیز بررسی می‌‌کند و احتمالا در آینده نزدیک گزارش‌های آن اعلام می‌شود.

آماری از ازدواج‌ سفید موجود نیست
محمداسماعیل مطلق نیز درباره آمار ازدواج‌های سفید در کشور با بیان اینکه آماری در این زمینه وجود ندارد، اظهارکرد: وظیفه ما ترویج ازدواج سالم است و در این زمینه بر روی ازدواج‌هایی که ثبت شده است، فعالیت می‌کنیم. به گزارش ایلنا، او با اشاره به اینکه اگر افرادی هستند که تصمیم به چنین کاری دارند، ما آمادگی داریم که از بعد سلامت به این افراد مشاوره بدهیم و اختلالاتی را که در سلامت افراد ایجاد می‌‌کند، برای آنها شرح دهیم، گفت: ما متولی سلامت جامعه هستیم و حاضریم به دلیل اینکه ازدواج سفید در سلامت فرد و جامعه اختلال ایجاد می‌‌کند، در این زمینه کمک کنیم، اما آماری از ازدواج‌های سفید نداریم.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.