بارداری بعد از ۳۵ سالگی، پرخطر است؟
بارداری بعد از ۳۵ سالگی در ردیف بارداریهای پرخطر محسوب میشود و نیازمند مراقبتهای ویژۀ دوران بارداری و قبل از آن است.
شاید شما نیز معتقد باشید که سن چیزی جز یک عدد نیست ولی سن مناسب میتواند در داشتن یک بارداری سالم بسیار مؤثر باشد. هرچند بسیاری از زنانی که در سن بالای ۳۵ سال و حتی بعد از ۴۰ سالگی باردار شدهاند، نوزادان سالمی به دنیا آوردهاند اما این اتفاق به معنای بیتأثیر بودن سن در داشتن یک بارداری سالم نیست. در این مطلب با مراقبتهای پزشکی لازم برای باردار شدن و نقش خودمراقبتی در داشتن یک بارداری سالم آشنا شوید.
بارداری بعد از ۳۵ سالگی در ردیف بارداریهای پرخطر محسوب میشود و نیازمند مراقبتهای ویژۀ دوران بارداری و قبل از آن است. اگر قصد باردار شدن در این سن را دارید، بهتر است برای افزایش شانس داشتن یک بارداری سالم و مطلوب موارد زیر را رعایت کنید:
انجام مشاوره و معاینات پیش از بارداری:
پس از تصمیمگیری برای بارداری و قبل از اقدام، لازم است پزشک خود را انتخاب کنید و معاینات پیش از بارداری را انجام دهید. پزشک مشاورۀ لازم در مورد بارداری در این محدودۀ سنی را برای شما توضیح خواهد داد و با انجام آزمایشهای لازم، سلامت جسمی شما را ارزیابی میکند. در این معاینات پزشک به شما کمک خواهد کرد تا شانس بارداری خود را افزایش دهید.
انجام زودهنگام و منظم معاینات دوران بارداری:
۸ هفتۀ اول بارداری برای رشد کودک بسیار اهمیت دارد. دوران بارداری زنان بعد از ۳۵ سالگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. انجام منظم و زودهنگام معاینات دوران بارداری میتواند به پزشک در مراقبت از سلامت جنین در هفتههای اول کمک کند و باعث شود که بارداری آسان و سالمی داشته باشید. این مراقبتها شامل غربالگریها، آزمایشهای منظم، آموزشها و معاینات فیزیکی دورهای است. مجموع این مراقبتها به پزشک کمک میکند تا مشکلاتی را که مادران بالای ۳۵ سال در معرض آن هستند، سریعتر تشخیص دهد و برای رفع آنها اقدام کند. سن بالا میتواند خطر ابتلا به دیابت بارداری و پرهاکلامپسی را افزایش دهد که باعث افزایش فشار خون و میزان پروتئین در ادرار میشود. در معاینات بارداری، پزشک فشار خون شما را اندازه میگیرد، ادرار شما را از نظر وجود قند و پروتئین میسنجد و میزان قند خون شما را بررسی میکند و در صورت وجود هر گونه مشکلی میتواند سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کند.
انجام آزمایشهای تشخیصی برای اختلالات کروموزمی:
پزشک شما ممکن است آزمایشهای تهاجمی تشخیصی را برای شما تجویز کند که برای تشخیص اختلالات کروموزمی در جنین استفاده میشود و مخصوص مادران با سن بالاتر است. از پزشکتان در مورد این آزمایشها بپرسید تا از خطرها و مزایای آنها مطلع شوید و بتوانید در مورد انجام آنها تصمیمگیری کنید.
مصرف ویتامینهای دوران بارداری:
تمامی زنانی که در سن بارداری هستند باید روزانه ویتامینهای مخصوص بارداری حاوی حداقل ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید مصرف کنند. مصرف مقادیر کافی فولیک اسید پیش از بارداری و طی سه ماهۀ اول بارداری از بروز نقصهای مادرزادی در مغز و نخاع کودک جلوگیری میکند. همچنین مصرف فولیک اسید برای زنان مسنتر از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا خطر بروز نقصهای مادرزادی در این دسته از زنان بالاتر است. بعضی از قرصهای ویتامین بارداری حاوی ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم فولیک اسید است که این میزان در بارداری بیضرر است. در واقع برخی زنان برای جلوگیری از ابتلای کودکشان به نقصهای مادرزادی، به مقادیر بیشتر از ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید نیاز دارند. از مصرف مقادیر بیش از ۱۰۰۰ میکروگرم معادل ۱ میلیگرم فولیک اسید، بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. زنان با سابقۀ داشتن فرزندی دارای نقصهای لولۀ عصبی به ۴۰۰۰ میکروگرم فولیک اسید نیاز دارند.
خودمراقبتی و نقش آن در داشتن بارداری سالم
شما و کودکتان به توجه و مراقبت نیاز دارید. مراقبت از خودتان باعث میشود که مشکلات موجود را به درستی کنترل و مدیریت کنید و از ابتلا شما را در برابر دیابت و فشار خون بارداری و سایر عوارضی مصون میکند که به خاطر سنتان در معرض آنها هستید. هرچه شما سالمتر باشید، برای کودکتان نیز بهتر است. شما با رعایت برخی از نکتهها و توجه به خودمراقبتی در دوران بارداری و پیش از آن میتوانید شانس خود را برای داشتن یک بارداری سالم افزایش دهید:
بیماریهای مزمن خود را فراموش نکنید:
اگر دچار یک بیماری مزمن مانند دیابت یا فشار خون هستید، به طور منظم به پزشکی مراجعه کنید که کنترل آن بیماری را انجام میدهد. مدیریت وضعیت خود پیش از بارداری به سلامت شما و کودکتان کمک میکند. حتماً به دندانپزشک خود نیز برای معاینه و جرمگیری دندانهایتان مراجعه کنید. داشتن دندانها و لثههای سالم، خطر زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن کم را کاهش میدهد.
از رژیم غذایی سالم و متناسب استفاده کنید:
مصرف انواع غذاها به شما کمک میکند تا تمامی مواد غذایی مورد نیاز برای بارداری سالم و طبیعی را دریافت کنید. در رژیم غذایی خود مقادیر فراوانی میوه و سبزی، غلات سبوسدار، حبوبات، گوشت کمچربی و لبنیات کمچرب بگنجانید. در طول روز باید حداقل چهار وعده لبنیات و سایر غذاهای دارای کلسیم مصرف کنید. بدین ترتیب دندانها و استخوانهایتان هنگام رشد کودک سالم میماند. همچنین توجه داشته باشید که باید غذاهای حاوی فولیک اسید را نیز مثل سبزیجات حاوی برگ سبز، حبوبات خشک، جگر و برخی مرکبات در برنامۀ غذایی خود بگنجانید.
به میزان توصیهشده وزن اضافه کنید:
قبل از بارداری سعی کنید که وزن مناسبی داشته باشید و در دوران بارداری از پزشکتان بپرسید که چقدر باید وزن اضافه کنید. زنانی که شاخص تودۀ بدنی طبیعی دارند، باید حدوداً بین ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم در طول بارداری وزن اضافه کنند. اگر پیش از بارداری دارای اضافه وزن بودهاید، احتمالاً پزشکتان به شما توصیه میکند که حدوداً بین ۷ تا ۱۱ کیلوگرم وزن اضافه کنید. زنان چاق باید حدود ۵ تا ۹ کیلوگرم اضافه وزن داشته باشند. وزنگیری به میزان مناسب از احتمال رشد آهستۀ فرزندتان کم و از خطر زایمان زودرس جلوگیری میکند. همچنین خطر ابتلا به مشکلات بارداری مثل دیابت بارداری و فشار خون بارداری را نیز کاهش میدهد.
به طور منظم ورزش کنید:
ورزش منظم به شما کمک میکند در محدودۀ وزنی سالمی برای بارداری باقی بمانید. شما را قویتر میکند و استرس را نیز کاهش میدهد. برنامۀ ورزشی خود را حتماً با پزشک در میان بگذارید. به احتمال زیاد میتوانید برنامۀ ورزشی معمولی خود را در طول بارداری ادامه دهید، اما پزشک در مورد تجدید نظر در رابطه با برنامۀ ورزشی به شما کمک میکند.همچنین درباره فعالیتهای ورزشی مناسب در دوران بارداری بیشتر بخوانید.
از مصرف سیگار و نوشیدنیهای الکلی خودداری کنید:
مانند تمام خانمهای باردار، شما هم نباید در طول بارداری سیگار بکشید یا نوشیدنی الکلی مصرف کنید. مصرف الکل، کودک شما را در معرض طیف وسیعی از آسیبهای جسمی و روحی قرار میدهد. مصرف سیگار نیز احتمال تولد نوزاد نارس را افزایش میدهد که این امر در زنان مسن شایعتر است. مصرف نکردن سیگار همچنین از ابتلا به مسمومیت حاملگی جلوگیری میکند.
خودسرانه دارو مصرف نکنید:
از پزشکتان درباره مصرف داروهای مجاز هنگام بارداری و شیر دادن به نوزاد بپرسید؛ این مورد شامل کلیۀ داروهای نسخهدار، بدون نسخه و درمانهای سنتی میشود. از مصرف خودسرانه دارو به شکل جدی پرهیز کنید.
منبع: مادرشو
منبع:
مادر شو
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼