ابتلا به دیابت در زنان، بیشتر از مردان است؟
هم اکنون، دیابت یکی از مهم ترین علل فوت زنان به حساب می آید. از طرفی زنان مبتلا به دیابت نوع دو، ۱۰ برابر دیگران در معرض ابتلا به ناراحتی های قلبی عروقی هستند و دیابت نوع یک نیز عامل فزاینده سقط جنین و ناهنجاری های جنینی است.
از سال ۱۹۹۱ میلادی که چهاردهم نوامبر به عنوان روز جهانی " دیابت" معرفی شد، هر سال این روز به عنوان نمادی از توجه عمومی به این بیماری شناخته می شود.
هدف از این نام گذاری توسط انجمن بین المللی دیابت با همکاری سازمان بهداشت جهانی، شناخت بیشتر این بیماری، کنترل بهتر آن و به ویژه توجه به روش های پیشگیری است.
در این باره هر سال شعاری نیز مطرح می شود که امسال شعار "خانم ها و دیابت؛ حق برخورداری از سلامت" اعلام شده است تا بر اهمیت دسترسی مطلوب و مقرون به صرفه به روش های درمانی برای همه خانم های مبتلا به دیابت، در معرض خطر و توجه به اقدامات پیشگیرانه تاکید شود.
همچنین دسترسی به آموزش های مورد نیاز برای پیشگیری از بروز دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری نیز اهمیت بالایی دارد.
لزوم توجه جدی تر به این مقوله از این روست که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۴۰ میلادی، ۱۹۹ میلیون زن در دنیا به دیابت مبتلا شوند .
هم اکنون، دیابت یکی از مهم ترین علل فوت زنان به حساب می آید. از طرفی زنان مبتلا به دیابت نوع دو، ۱۰ برابر دیگران در معرض ابتلا به ناراحتی های قلبی عروقی هستند و دیابت نوع یک نیز عامل فزاینده سقط جنین و ناهنجاری های جنینی است.
این در حالی است که دسترسی به درمان های لازم و کنترل دیابت تاثیر قابل توجهی در پیشگیری از وخامت بیماری و وضعیت مطلوب بیمار خواهد داشت.
دیابت چه بیماری است؟
" دیابت" یکی از شایع ترین بیماری های قرن حاضر است که در صورت ناتوانی پانکراس در ترشح مقدار کافی هورمون انسولین برای تنظیم قند خون یا در پی اختلالات سلولی جذب انسولین بروز می کند.
در هر دو حالت گلوکز جذب سلول ها نمی شود و سطح آن در خون افزایش می یابد و از طریق ادرار دفع می شود. معمولا زمانی به بیماری دیابت اطلاق می شود که سطح قند خون در حال ناشتا از 130g/dl و دو ساعت پس از غذا از 200 g/dl بالاتر باشد.
کنترل نکردن بیماری عوارض جدی به ویژه نارسایی کلیوی، ناراحتی های قلبی عروقی، مشکلات بینایی و افزایش زمینه بروز عفونت ها را در پی دارد.
در صورت ترشح نشدن کافی انسولین، بیماری به نام دیابت نوع 1 شناخته می شود که در سنین پایین شایع تر است و برخلاف تصور رایج نمی توان وراثت را تنها عامل بروز آن دانست.
اما اگر سلول های بدن قادر به استفاده صحیح از انسولین نباشد، فرد دچار دیابت نوع 2 می شود که در سنین بالای 45 سال شایع تر است و 90 درصد آمار دیابت دنیا را در برمی گیرد. هر یک از این عوامل ممکن است در دوران بارداری ظاهر شود که به دیابت بارداری موسوم است و معمولا پس از زایمان رفع می شود.
علایم ابتلا به دیابت
تکرر ادرار به ویژه هنگام خواب شبانه، کاهش وزن، افزایش گرسنگی و تشنگی، ضعف، خستگی، تحلیل بینایی، افزایش عفونت ، اختلال در بهبود زخم ها و احساس بی حسی در اندام ها مهم ترین علایم هشداردهنده دیابت است.
پیشگیری و کاهش عوارض بیماری
رعایت سبک زندگی سالم به معنای تغذیه متعادل و متنوع، پرهیز از بی تحرکی و حداقل 30 دقیقه انجام ورزش روزانه، حفظ تناسب اندام و پیشگیری از چاقی به ویژه در ناحیه شکم و کنترل استرس از جمله اقدامات ضروری و مؤثر در کاهش زمینه ابتلا به بیماری محسوب می شود.
از طرفی بیماران مبتلا باید به طور منظم با پزشک مشورت و سعی کنند بیماری را به خوبی کنترل کنند تا عوارض آن کاهش یابد.
منبع:
جام نیوز
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼