نارضایتی به عقد اجباری، شرع چه می گوید؟
اگر دختر یا پسر بدون رضایت قلبی و با اجبار عقد را قبول کنند این عقد باطل خواهد بود و برای جدایی نیازی به طلاق ندارند اما اگر بعد از عقد رضایت بدهند عقد آنها صحیح است.
بعضی از خانوادهها خصوصاً در ایام قدیم فکر میکردند که میتوانند به جای فرزندانشان برای ازدواج هم تصمیم بگیرند و اگر راه داشت به جای آنها سر سفره عقد بله میگفتند! آیا واقعاً رضایت قلبی دختر یا پسر برای ازدواج شرط است؟ اگر طرفین بعد از عقد راضی به ازدواج بشوند چه حکمی دارد؟ ستاره احکام شرعی مربوط به این سؤالات را بازگو میکند؛
حکم شرعی ازدواج اجباری
همه مراجع:
رضایت زن و مرد به ازدواج شرط است و بدون آن عقد باطل است و برای جدا شدن نیازی به خواندن صیغه طلاق ندارد.
آیتالله سیستانی:
عقد باطل است و نزدیکی حرام است و فرزندش وطی شبهه است.
آیتالله مکارم شیرازی:
عقد حاصل نیست و آمیزش حکم زنا دارد و فرزند او نیز فرزند حلالزاده نیست و اگر پدر چنین اجباری کند مرتکب گناه بزرگی شده است. البته اگر زن مجبور به ادامه باشد فرزند به وجود آمده نامشروع نیست.
آیتالله هادوی تهرانی:
رضایت دختر شرط عقد صحیح است و اگر این شرط حاصل نباشد عقد باطل است و نزدیکی کردن حرام است و اگر دختر وادار به نزدیکی شود و حتی لحظهای قبل از عقد هم راضی به آن نشود و بچهای متولد شود حرامزاده است.
رضایت بعد از خطبه عقد
همه مراجع:
اگر زن و مرد یا یکی از آن دو را مجبور به ازدواج کنند و بعد از خواندن عقد راضی بشوند و بگویند که به آن عقد راضی هستند عقد صحیح است.
آیتالله هادوی تهرانی:
اگر دختر در حین عقد راضی نباشد و پس از آن راضی شود عقد صحیح است و نزدیکی جایز و بچه حلالزاده است.
آیتالله خامنهای:
اگر زن و مرد یا یکی از آن دو را به ازدواج مجبور نمایند و بعد از خواندن عقد راضی شوند و بگویند به آن عقد راضی هستیم عقد آنها صحیح است.
نارضایتی ظاهری به عقد
همه مراجع:
اگر دختر با کراهت عقد را قبول کند ولی در باطن به این امر راضی باشد عقد صحیح است.
آیتالله نوری همدانی:
اگر زن ظاهراً به کراهت اذن عقد را بدهد و معلوم باشد که قلبا راضی است یا بعد از عقد راضی شود عقد صحیح است.
حرف آخر
گاهی ممکن است دختر مجبور به بله گفتن در عقد بشود اما اگر بعد از آن کاری بکند که نشاندهنده رضایت او باشد عقد صحیح است مثلاً اگر برای ثبت عقد به محضر برود و یا هدایای خانواده شوهر را قبول کند بنابراین بیخود و بیجهت به صحیح بودن عقد شک نکنید و همه جوانب را در نظر بگیرید. ضمناً اگر سؤال یا ابهامی در مورد این موضوع دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع:
ستاره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼