۱۷۵۰۳۲
۱۸۷۶
۱۸۷۶

بارداری با وجود اندومتریوز، نگران نباشید

درد برخی بیماران مبتلا به اندومتریوز خفیف است و گروهی هم از درد شدید لگنی که گاهی با تیرکشیدن به پاها یا مجاری ادراری و مقعد همراه است، شکایت می‌کنند.

اندومتریوز اختلالی است که طی آن بافت اندومتر (بافت داخل حفره رحم) در جایی خارج از رحم قرار می‌گیرد و براساس مکان قرارگیری، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند.
به گفته وی، این بیماری جنبه ژنتیکی دارد، به بیان دیگر اگر یکی از بستگان درجه اول فرد به این بیماری دچار شده باشد، خطر اندومتریوز هفت برابر افزایش می‌یابد، ولی عوامل دیگری هم به غیر از ژنتیک، در فعال شدن و بروز بیماری دخالت دارد.
این پزشک متخصص می‌افزاید: هرچه سن اولین بارداری کمتر و سن یائسگی زودتر باشد، احتمال بروز این بیماری کاهش می‌یابد؛ در واقع بارداری، بیماری را برای مدتی خاموش می‌کند و درمان‌های طبی این بیماری نیز بر​همین اساس است.

یک بیماری با چند نشانه
با توجه به این‌که بافت اندومتر می‌تواند در هر نقطه‌ای از حفره لگن و خارج از رحم نفوذ کرده و رشد کند، براساس مکان قرارگیری، شرایط و علائم متفاوتی را نیز ایجاد خواهد کرد.
دکتر حقگو با اشاره به این موضوع​ یادآور می‌شود: با این‌که اندومتریوز نشانه‌های متفاوتی مانند علائم رحمی، گوارشی یا ادراری ایجاد خواهد کرد، ولی درد زمان قاعدگی یا هنگام نزدیکی، درد‌های مزمن لگنی و کاهش باروری از جمله شایع‌ترین علائم این بیماری به حساب می‌آید.
وی می‌گوید: درد برخی بیماران مبتلا به اندومتریوز خفیف است و گروهی هم از درد شدید لگنی که گاهی با تیرکشیدن به پاها یا مجاری ادراری و مقعد همراه است، شکایت می‌کنند. البته باید توجه داشته باشید​ شدت درد معمولا ارتباطی با شدت بیماری ندارد؛ به این معنی که ممکن است کسی اندومتریوز شدیدی داشته باشد، ولی چون نزدیک به اعصاب نبوده، درد آزاردهنده‌ای را حس نکند یا در مقابل، فردی که اندومتریوز خیلی خفیفی دارد، می‌تواند درد شدیدی را تجربه ‌کند.
این پزشک متخصص در مورد کاهش باروری ناشی از این بیماری می‌گوید: اگر اندومتریوز از نوع شدید یا متوسط یا همراه با گرفتاری لوله‌ها و تخمدان‌ها باشد، می‌تواند موجب ناباروری یا کاهش باروری فرد شود.
البته نباید تصور کنید همه افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، دچار ناباروری خواهند شد، چراکه به گفته دکتر حقگو اگر اندومتریوز خفیف باشد و محل درگیری هم نزدیک لوله‌ها و تخمدان‌ها نباشد، ممکن است هیچ تاثیری بر باروری فرد نداشته باشد و در چنین شرایطی فقط درد و اختلالات قاعدگی او را اذیت ‌کند بنابراین شدت بیماری و میزان درگیری بیمار در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد؛ به عنوان مثال گاهی این بیماری میان زنانی مشاهده می‌شود که چند مرتبه بارداری داشته‌اند و همین مساله نشان می‌دهد اندومتریوز100 درصد عاملی برای نازایی نیست، اما 40 درصد موارد نازایی به علت اندومتریوز ایجاد می‌شود.
این پزشک متخصص زنان با تاکید بر این‌که ممکن است علائم بیماری اندومتریوز به صورت مشکلات گوارشی بروز کند، می‌گوید: گاهی علائم این بیماری به صورت مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر نمایان می‌شود و ممکن است با درد، تهوع و استفراغ، درد هنگام اجابت مزاج و تغییر عادات دفع همراه باشد و حتی در موارد شدیدتر ممکن است به انسداد روده منجر شود.
به همین دلیل بسیاری از بیماران مبتلا به اندومتریوز بارها به کلینیک‌های گوارشی مراجعه می‌کنند ، در حالی که مشکل اصلی​ چیز دیگری است. به گفته وی، افرادی که دچار سقط‌های خود به خود می‌شوند و کسانی که در دوران قاعدگی خونریزی‌های غیرطبیعی دارند هم ممکن است دچار این بیماری باشند و حتما باید بررسی‌های دقیق‌تری در مورد آنها انجام شود.
دکتر حقگو در مورد علائمی که در سیستم ادراری ایجاد می‌شود، می‌گوید: اگر اندومتریوز به دستگاه ادراری نفوذ کند، با توجه به مکان قرارگیری، علائم ادراری متفاوتی ایجاد خواهد کرد؛ وجود خون در ادرار، درد پهلوها، تکرر ادرار و درد هنگام دفع ادرار بخصوص در زمان قاعدگی از جمله علائم ادراری این بیماری است.
به گفته وی، در موارد بسیار نادری هم ممکن است اندومتریوز به ریه نفوذ پیدا کند که به صورت سرفه‌های خونی در زمان قاعدگی نمایان می‌شود.
این پزشک متخصص تاکید می‌کند: در بسیاری از موارد هم اندومتریوز بدون علامت بوده و به صورت کاملا اتفاقی​ مشخص و مراحل درمان آن آغاز می‌شود.

اندومتریوز، بیماری شایع زنانه
اندومتریوز بیماری شایعی است یا نه؟ این یکی از سوالات متداولی است که خیلی از خانم‌ها از پزشک خود می‌پرسند تا در مورد میزان شیوع بیماری اطلاعات دقیقی کسب کنند. دکتر حقگو با اشاره به این‌که تشخیص اندومتریوز کار ساده‌ای نیست، می‌گوید: با توجه به این‌که اندومتریوز به راحتی تشخیص داده نمی‌شود، بنابراین آمار دقیقی هم در مورد میزان شیوع آن وجود ندارد؛ ولی در هر صورت می‌توان گفت این بیماری یکی از مشکلات شایع به حساب می‌آید.
به گفته وی، میزان شیوع بیماری میان افرادی که دچار نازایی یا دردهای لگنی هستند، ۲۰ تا ۹۰ درصد بوده و میان افرادی که باروری داشته‌اند نیز حدود ۳ تا ۴۳ درصد متغیر است.

چطور بیماری را تشخیص دهیم؟
دکتر حقگو با تاکید بر این‌که شناخت بیماری، مهم‌ترین نکته برای تشخیص آن است، می‌گوید: با توجه به طیف گسترده علائم اندومتریوز و همچنین نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه، افراد براحتی نمی‌توانند آن را تشخیص دهند. در حالی‌که به نظر می‌رسد با توجه به میزان شیوع و عوارضی که ایجاد می‌کند، حتما باید اقداماتی برای شناخت بهتر و بیشتر بیماری انجام شود. در واقع خوب است همان‌طور که مردم درباره بیماری‌هایی مانند دیابت و فشار خون اطلاعات اولیه دارند در این زمینه هم آگاه باشند.
وی با اشاره به این‌که هنوز روش ساده‌ای برای تشخیص این بیماری وجود ندارد، یادآور می‌شود: اولین نکته، شناخت علائم بیماری و معاینه دقیق از سوی فردی متخصص و آگاه است. همچنین باید در نظر داشته باشید آزمایش‌ها، ام‌آرآی و سونوگرافی برخلاف سایر بیماری‌ها چندان کمکی به تشخیص این مشکل نمی‌کند؛ البته زمانی که ضایعات اندومتریوز به صورت کیست نمایان شود، در سونوگرافی مشخص و تشخیص داده خواهد شد، ولی تا زمانی که ضایعات به صورت لکه‌های اندومتریوز باشد، این شیوه‌ها کمکی به تشخیص بیماری نمی‌کند.
به گفته این پزشک متخصص، تنها راه تشخیص بیماری در مراحل اولیه، لاپاراسکوپی (جراحی با کمترین برش) است که به صورت قطعی می‌تواند وجود بیماری را مشخص کند. باید دقت داشته باشیم اندومتریوز در مراحل اولیه به شکل ضایعات بسیار ظریف مانند کک‌ومک در کف لگن دیده می‌شود و به همین دلیل حتما باید به قسمت‌هایی که مشکوک به ضایعات اندومتریوز است دقت شود؛ چراکه همین ضایعات کوچک می‌تواند عمیق و مشکل‌ساز شود. بنابراین لاپاراسکوپی باید از سوی گروهی انجام شود که در این زمینه تجربه کافی داشته و آموزش دیده‌ باشند.
دکتر حقگو با تاکید بر این‌که تشخیص سریع و بموقع بیماری بسیار مهم است و موجب سهولت درمان می‌شود، می‌گوید: اندومتریوز به عنوان یک بیماری عودکننده شناخته می‌شود؛ ولی در صورتی که بتوان تمام ضایعات را به طور کامل برداشت، احتمال عود هم کاهش می‌یابد. به گفته وی، لاپاراسکوپی محدودیت‌هایی هم دارد و همه افراد نمی‌توانند از این روش برای درمان استفاده کنند که در چنین شرایطی و در صورت لزوم، می‌توان از جراحی باز کمک گرفت؛ البته جراحی باز فقط برای از بین بردن ضایعات بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد، چراکه ضایعات بسیار کوچک اصلا در این روش به چشم نمی‌آید.
این پزشک متخصص می‌افزاید: در صورت روبه‌رو شدن با علائم مربوط به این بیماری که بخصوص در دوران قاعدگی تشدید می‌شود، حتما باید برای بررسی‌های بیشتر به پزشک متخصص مراجعه و طبق نظر او اقدام به درمان کنید.
حرارت، پرتوها، فلزات، آفت کش‌ها، حلال‌های شیمیایی، استروژن‌های صنعتی، سیگار و مواد مخدر، الکل، دارو و افزودنی‌های غذایی از عوامل محیطی مضر برای دستگاه تولید مثل به شمار می‌آیند که به عنوان یکی از دلایل اندومتریوز مطرح می‌شوند. رحم زن باردار نخستین محیطی است که انسان با آن مواجه می‌شود و در صورتی که سموم محیطی و آلاینده‌ها در بدن تجمع یافته باشند از طریق بند ناف و شیر به فرزند منتقل می‌شود و رشد و نمو و باروری آینده او را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.