سرطان بیضه مردان، علت تا درمان
گرچه سرطان بیضه یک بیماری نادر است ، اما یکی از شایع ترین سرطان ها در مردان در سنین ۲۰ تا ۴۰ است.
گرچه سرطان بیضه یک بیماری نادر است ، اما یکی از شایع ترین سرطان ها در مردان در سنین ۲۰ تا ۴۰ است . اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود ، به راحتی قابل درمان است . با این وجود، در صورت عدم درمان ، سرطان بیضه ممکن است به غدد لنفی و سایر بخش های بدن گسترش یابد و نهایتا منجر به مرگ شود . در این بیماری معمولا یکی از بیضه ها گرفتار می شود .
سرطان بیضه چگونه ایجاد می شود ؟
انواع تومورهای بیضه در سلول های اسپرم ساز ایجاد می شوند. ۴ نوع تومور وجود دارد که عبارتند از سمینوما ، کارسینومای امبریونال ، تراتوما ، کوریوکارسینوما .
سمینوماها شایع ترین انوع تومورهای بیضه هستند و معمولا بین سنین ۳۰ تا ۶۵ سالگی ایجاد میشوند . در ناهنجاریهای بیضه و آلت تناسلی مردان ، سرطان بیضه بسیار وخیم است .
عامل ایجاد بیماری
عوامل ایجاد کننده سرطان بیضه هنوز شناخته نشده اند ، اما برخی از عوامل مانند سابقه وجود بیماری در خانواده و نیز نوعی بیماری که در آن بیضه به داخل کیسه بیضه وارد نشده است ، خطر بروز بیماری را افزایش می دهند .
معاینه بیضه چگونه است؟
سرطان بیضه یکی از سرطان هایی است که اگر زود تشخیص داده شود ، به راحتی قابل درمان است . به همین دلیل همه مردان باید به طور منظم بیضه های خود را معاینه کنند . تومور سرطانی اولیه ممکن است به صورت یک توده سفت در سطح بیضه احساس شود . توده های نرم ممکن است کیست های بی خطر باشند و توده های دردناک اغلب به خاطر عفونت هستند . اگر در ظاهر و شکل طبیعی بیضه تغییری مشاهده کردید فورا با پزشک مشورت کنید . بعد از حمام یا شستشو ، وقتی کیسه بیضه شل است ، به وسیله چرخاندن بیضه در بین شست و انگشتان دیگر ، آن را از نظر وجود توده یا سفتی بررسی کنید .
علائم بیماری
اگر بیضه به صورت منظم معاینه نشود ، ممکن است علائم تشخیص داده نشود . این علائم ممکن است به شرح زیر باشند :
- وجود یک توده سفت بدون درد در بیضه مبتلا .
- تغییر در اندازه و بافت بیضه .
- درد مبهم در کیسه بیضه .
- و به ندرت ، درد شدید و تیز در بیضه .
تشخیص بیماری سرطان بیضه
پزشک بیضه آسیب دیده بیمار را معاینه می کند و ممکن است اسکن اولتراسوند درخواست نماید . برای بررسی بیضه از نظر وجود سرطان ممکن است یک آزمایش خونی ویژه انجام شود . اگر تشخیص سرطان داده شود ، آزمایشات خونی دیگر ، اسکن CT و MRI انجام می شود تا مشخص شود آیا سرطان به سایر بخش های بدن انتشار یافته است یا خیر .
درمان بیماری سرطان بیضه
در صورت وجود سرطان ، بیضه آسیب دیده باید به وسیله جراحی برداشته شود . اگر سرطان منتشر نشده باشد ، درمان دیگری لازم نیست . حتما پس از برداشتن بیضه ، تست های خونی هر ۶ ماه یک بار برای اطمینان از عدم انتشار سرطان انجام می شود . اگر سرطان به دیگر بخش های بدن انتشار یافته باشد ، ممکن است به درمانهای دیگر شامل جراحی ، رادیوتراپی ( اشعه درمانی ) و شیمی درمانی نیاز پیدا شود . اگر سرطان به غدد لنفی شکم انتشار یافته باشد، ممکن است برای برداشتن غدد لنفی نیاز به جراحی باشد . از میان ۴ نوع سرطان بیضه ، سمینوما به آسانی به وسیله جراحی و اشعه درمانی درمان می گردد .
پیش آگاهی بیماری
مسیر اینده بیماری به نوع سرطان و مرحله ای که سرطان تشخیص داده می شود ، بستگی دارد . میزان درمان پذیری سرطان بیضه بسیار بالا است. حدود ۶۰ ٪ سرطانهای بیضه سمینوما می باشد که میزان زنده ماندن از آن بیش از ۹۰ ٪ است اما اگر به سایر بافتها گسترش یافته باشد ، این میزان به ۸۰٪ تنزل پیدا می کند . برداشتن بیضه با عمل جراحی احتمالا بر عملکرد جنسی یا باروری تأثیر نمی گذارد ولی شیمی درمانی و اشعه درمانی ساخت اسپرم را کاهش می دهند . به همین دلیل ممکن است برخی افراد بخواهند قبل از درمان مقداری از مایع منی خود را از طریق منجمد کردن ، نگهداری کنند .
منبع:
راستینه
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼