علائم پریود شدن، آنچه زنان باید بدانند
زنان هر ماهه چرخه عادت ماهانه یا پریود را تجربه میکنند. سلولهای دیواره داخلی رحم ریزش میکند و از طریق واژن از بدن خارج میشود.
زنان هر ماهه چرخه عادت ماهانه یا پریود را تجربه میکنند. سلولهای دیواره داخلی رحم ریزش میکند و از طریق واژن از بدن خارج میشود. ابن فرآیند طیفی ار تأثیرات را بر روی سیستم تولید مثل و دیگر دستگاههای بدن دارد.
دختران جوان در فاصلۀ سنین ۸ تا ۱۵ سالگی نخستین پریود را در زندگی خود تجربه میکنند. چرخههای نخستین در عادت ماهانه ممکن است کاملاً فاقد نظم باشند. سن متوسط تجربۀ اولین عادت ماهانه در ایالات متحد آمریکا ۱۲ سال است.
اغلب زنان هر ۲۸ روز یک بار با بازگشت پریود مواجه میشوند. در هر حال، در مورد زنان بزرگسال دامنۀ زمانی ۲۱ تا ۳۵ روز برای آغاز هر دور تازه پریود نرمال محسوب میشود.
دختران بالای ۱۳ ساله ممکن است با بینظمی بیشتری در پریود مواجه شوند که دامنۀ زمانی ۲۱ تا ۴۵ روز را شامل میشود. این چرخهها توسط هورمونها تنظیم میشوند.
پریودها به طور معمول بین ۳ تا ۷ روز ادامه دارند و مقدار خونی که در این دوره دفع میشود در زنان متفاوت است. این دفع خون ممکن است طیفی از خفیف، متوسط تا سنگین را شامل شود.
علایم عادت ماهانه
تمامی زنان در زمان عادت ماهانه علایمی یکسان را تجربه نمیکنند. علایم شایع شامل موارد زیر است:
- ورم و حساس شدن پستان
- تنش
- نفخ
- عودهای آکنه
- کرامپ پا، پشت یا معده
- سندرم پیش از قاعدگی
برخی از زنان ممکن است علایم عادت ماهانه را با علایم اولیه بارداری اشتباه بگیرند زیرا بین این دو مورد مشابهتهایی وجود دارد. این شباهتها شامل قطع پریود، حساس شدن یا ورم پستان، تهوع، تکرر ادرار و احساس خستگی است.
سندرم پیش از قاعدگی
برخی از زنان خبر از دچار شدن به علایم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) میدهند. این وضعیت بسیار شایع میتواند شامل علایم فهرست زیر باشد:
- تغییرات سریع در خلق و خو
- اینسومنیا
- سرگیجه
- نفخ
- کنارهجویی از اجتماع
- دشواری تمرکز
- حساس شدن پستان
- خستگی
این علایم ممکن است از نظر شدت متفاوت باشند. علایم دیگر در این مورد درد عضله یا مفصل، سردرد، احتباس مایع، یبوست و اسهال را شامل میشود.
PMS ممکن است نتیجۀ بروز تغییراتی در هورمون یا سطح سروتونین باشد.
اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی
برخی از زنان دچار یک شکل شدید OMS میشوند که زیر عنوان اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) شناخته میشود. PMDD میتواند به علایم زیر منجر گردد:
- افسردگی
- نوسانات خلقی
- خشم
- اضطراب
- احساس منکوب شدن
- مشکلات تمرکز
- تحریکپذیری
- تنش
زنان در صورت ظن ابتلاء به PMDD برای ارزیابی پزشکی باید به دکتر مراجعه کنند. در این مورد افسردگی میتواند یک علت زیربنایی باشد.
مشکلات چرخه عادت ماهانه
زنان ممکن است در مواقعی با بینظمیها یا مشکلاتی در چرخه عادت ماهانه خود مواجه شوند. مشکلات شایع در این مورد عبارتند از:
امنوریا (امنوره)
این اصطلاح به قطع عادت ماهانه برای دستکم ۹۰ روز اشاره دارد. عوامل تقویت کننده پریود امنوره شامل بارداری، شیردهی، اختلالات خوردن، ورزش بیش از حد و استرس است.
دیسمنوریا (دیسمنوره)
دیسمنوریا درد عادت ماهانه گاه شدید است. علل محتمل در این مورد فیبروئیدهای رحم، اندومتریوز، و بالا بودن میزان هورمون موسوم به پروستاگلاندین را شامل میشود.
خونریزی غیر نرمال رحم
این اصطلاح شامل هر نوع خونریزی واژن است که برای پریود عادت ماهانه غیر نرمال تلقی میشود. این میتواند شامل خونریزی در فاصله میان پریودها یا خونریزی پس از سکس، هر نوع لکهبینی واژینال، خونریزی سنگین یا طولانی مدت عادت ماهانه و خونریزی پس از یائسگی باشد.
در اوایل بارداری برخی زنان در عین حال دچار نوعی خونریزی میشوند که به خونریزی کاشت نطفه معروف است و نتیجۀ اتصال نطفه به دیوارۀ رحم محسوب میشود. خونریزی کاشت نطفه را میتوان در فاصله ۱۰ تا ۱۴ رو پس از تشکیل نطفه انتظار داشت.
خونریزی ناشی از تشکیل نطفه به صورت لکههای قهوهای روشن بروز میکند و نه به شکل جریان خون پریود عادت ماهانه که به طور معمول رنگ قرمز روشن دارد. خونریزی تشکیل نطفه کوتاه مدت است و اغلب زنان در مورد آن نیازی به درمان ندارند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
برخی اختلالات پزشکی شامل بیماری تخمدان پلیکیستیک، فیبروئید رحم و اندومتریوز میتوانند بر چرخۀ عادت ماهانه تأثیر منفی داشته باشند.
این موضوع مهم است که زنان در صورت نگران کننده بودن علایم به پزشک مراجعه کنند. نشانههایی در مورد پریود که باید در مورد آنها با پزشک مشورت کرد شامل موارد زیر است:
- خونریزی غیر نرمال رحم
- خونریزی پس از دوره یائسگی
- عدم تجربه خونریزی ناشی از پریود تا سن 15 سالگی یا تا سه سال از زمان رشد پستان
- عدم خونریزی عادت ماهانه به مدت بیش از 90 روز
- بروز خونریزی نامنظم در فاصله بین پریودها
- خونریزی عادت ماهانه که بیش از 7 روز ادامه پیدا میکند
- پریودهایی که در فاصله کمتر از 21 روز رخ میدهند
- خونریزی سنگین واژینال که کنترل آنها نیاز به تعویض تامپون در هر 1 تا 2 ساعت دارد.
- درد شدید عادت ماهانه
- نشانههای سندرم شوک سمی، عفونتی باکتریایی که بیشتر به استفاده از تامپون مرتبط است
این نوع شوک میتواند بسیار خطرناک بوده و در برخی موارد مهلک است. علایم شوک سمی عبارتند از:
- تب بالای 38 درجه سانتیگراد
- درد عضلات
- اسهال
- استفراغ
- سرگیجه
- غش کردن
- بروز راش مشابه راش آفتابسوختگی
- گلودرد
- برافروختگی چشم
شوک سمی یک موقعیت اورژانسی پزشکی است و نیاز به توجه فوری دارد.
درمان علایم پیش از قاعدگی
علایم پیش از قاعدگی در زنان به اشکال متفاوتی بروز میکند. درمان این علایم به شدت آنها بستگی دارد. ورزش منظم، کاهش استرس، و تنظیمات غذایی به کاهش علایم مورد اشاره کمک میکند.
تغییرات رژیم غذایی شامل موارد زیر است:
- خوردن غذا به میزان کمتر در هر وعده غذایی و افزایش موارد خوردن غذا
- محدود کردن مصرف نمک، کافئین و مشروب الکلی
- خوردن میوه، سبزیجات، غلات کامل و غذاهای پرکلسیم بیشتر
استفاده از کمپرس گرم در ناحیه زیر شکم نیز ممکن است باعث تخفیف کرامپها شود. زنان میتوانند دیگر علایم عادت ماهانه مثل اثرات روانشناختی PMS، درد، یا ورم را با استفاده از طیفی از داروها شامل فهرست زیر بهبود ببخشند:
- مهار کنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)، مثل فلوکستین، پاروکستین، و سرترالین
- داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) شامل ایبوپروفن و ناپروکسن
- دیورتیکهایی مثل اسپیرونولاکتون
- داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی
پزشک میتواند دستورالعمل مربوط به نحوه درست استفاده از این داروها را در اختیار زنان قرار دهد.
درمانهای جایگزین که میتوانند تا حدودی تخفیف در علایم ایجاد کنند شامل طب سوزنی و استفاده از برخی مکملها است. مطالعات در زمینه نشان دادن قابلیت درمان با مکملهای غذایی مجاب کننده نیستند. مکملهایی که میتوانند در کاهش علایم پریود مؤثر باشند عبارتند از:
- کلسیم
- منیزیم
- ویتامین E
- جینگکو
- پنجه مریم
- روغن گل مغربی
- مخمر سنت جان
برخی از مکملها ممکن است با داروهای دیگر وارد فعل و انفعال شوند. مخمر سنت جان در صورت استفاده با داروهای پیشگیری از بارداری خوراکی باعث کاهش کارآیی آنها میشود. این موضوع ضروری است که پیش از استفاده از هر گونه مکمل یا داروی گیاهی فرد با پزشک مشورت کند.
محصولات مورد اشاره در عین حال تحت تنظیمات FDA قرار ندارند بنابراین باید از انطباق محتوی آنها با تبلیغاتی که در مورد این اقلام میشود مطمئن شد.
هر زنی که در مورد پریود خود یا هر گونه علایم مرتبط به آنها پرسشی دارد باید با پزشک مشورت کند.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼