التهاب بیضه در مردان، دانستنی های مفید
ارکیتیس [ارکیت] التهاب یکی از بیضهها یا هر دوی آنها است. عفونتهای باکتریایی یا ویروسی یا علل ناشناخته میتوانند باعث ارکیت شوند.
ارکیتیس [ارکیت] التهاب یکی از بیضهها یا هر دوی آنها است. عفونتهای باکتریایی یا ویروسی یا علل ناشناخته میتوانند باعث ارکیت شوند. ارکیت در اغلب موارد نتیجۀ یک عفونت باکتریایی مثل عفونتهای واگیردار جنسی است. در برخی موارد ویروس اوریون میتواند سبب ایجاد ارکیت شود.
ارکیت باکتریایی ممکن است با اپیدیدیمیت همراه باشد، که التهاب اپیدیدیمیس در قسمت پشت بیضه یا محل ذخیره و حمل اسپرم است. در چنین موردی اختلال مورد بحث اپیدیدیمو - ارکیت نامیده میشود.
ارکیت سبب ایجاد درد میشود و میتواند بر توان باروری تأثیر منفی داشته باشد. دارودرمانی میتواند سبب مداوای علل ارکیت باکتریایی شود و نیز قادر است تا برخی نشانهها و علایم ارکیت ویروسی را از بین ببرد. اما رفع فروافتادگی یا حساسیت کیسه بیضه به گذشت چند هفته زمان نیاز دارد.
علایم ارکیت
نشانهها و علایم ارکیت معمولاً به سرعت بروز مییابند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- ورم یکی از بیضهها یا هر دو بیضه
- درد که ممکن است در محدوده خفیف تا شدید باشد
- تب
- تهوع و استفراغ
- احساس کلی ناخوشی
اصطلاحات "درد بیضه" و "درد کشاله ران" برخی از اوقات به صورت جایگزین به کار میروند. اما درد کشاله ران در چین پوست میان ران و شکم و نه در ناحیه بیضه، بروز میکند. علل درد کشاله ران متفاوت از علل درد بیضه است.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
اگر کسی در بیضه خود دچار ورم یا درد باشد و به ویژه اگر این درد به شکل ناگهانی ایجاد شود، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.
شماری از اختلالات میتواند سبب ایجاد درد بیضه شوند و در مورد برخی از آنها به درمان فوری نیاز است. یکی از این اختلالات پیچخوردگی بیضه است که شامل چرخش طناب اسپرماتیک است که احتمال دارد سبب ایجاد دردی مشابه درد ناشی از ارکیت شود. پزشک ممکن است برای تشخیص علت اصلی بروز درد مورد بحث تستهایی را در دستور کار قرار دهد.
علل ارکیت
ارکیت ممکن است بر اثر وجود یک عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد شود. برخی از اوقات امکان تعیین علت بروز ارکیت وجود ندارد.
ارکیت باکتریایی
اغلب اوقات، ارکیت باکتریایی با اپیدیدیمیت همراه بوده یا نتیجۀ آن است. اپیدیدیمیت به طور معمول بر اثر عفونت مجرای ادرار یا مثانه ایجاد میشود که به اپیدیدیمیس سرایت میکند.
بیشتر مواقع علت عفونت مورد بحث یک بیماری واگیردار جنسی است. دیگر علل ارکیت ممکن است ابتلاء مادرزادی به ناهنجاریهای دستگاه ادراری یا داشتن کاتتر ادراری باشد که به درون آلت تناسلی مردانه وارد میکنند.
ارکیت ویروسی
ویروس اوریون معمولاً سبب ایجاد ارکیت میشود. نزدیک به یک سوم پسرانی که پس از بلوغ به اوریون مبتلا میشوند دچار ارکیت میگردند، و این اتفاق چهار تا هفت روز پس از آغاز اوریون رخ میدهد.
ریسک فاکتورهای ارکیت
ریسک فاکتورهای انتقال غیر جنسی ارکیت شامل موارد زیر است:
- عدم برخورداری از ایمنیزایی در برابر اوریون
- ابتلاء به عفونتهای برگشت کننده دستگاه ادراری
- انجام عمل جراحی بر روی ناحیه تناسلی یا ادراری یا جراحیهای درگیر کننده آنها
- ابتلاء مادرزادی به یک ناهنجاری دستگاه ادراری
رفتارهای جنسی منجر به عفونتهای واگیردار جنسی فرد را در خطر انتقال جنسی ارکیت قرار میدهد. رفتارهای مورد اشاره شامل موارد زیر است:
- داشتن همخوابهها یا شرکای جنسی متعدد
- نزدیکی با یک شریک جنسی مبتلاء به عفونت واگیردار جنسی
- نزدیکی بدون استفاده از کاندوم
- داشتن تاریحچه ابتلاء به بیماریهای واگیردار جنسی
عوارض ارکیت
عوارض ارکیت موارد زیر را شامل میشود:
- اتروفی بیضه. ارکیت در نهایت میتواند سبب آسیب دیدگی و چروکیده یا کوچک شدن بیضه شود
- آبسه کیسه بیضه. بافت آسیب دیده با چرک پر میشود.
- ناباروری. هر از گاه ارکیت میتواند باعث ایجاد ناباروری یا عدم تولید کافی تستوسترون (هیپوگونادیسم) شود. اما در صورت ابتلاء فقط یک بیضه به ارکیت احتمال ناباروری کمتر خواهد بود.
پیشگیری از ارکیت
برای پیشگیری از ارکیت:
- فرد باید در برابر اوریون که شایعترین علت ارکیت ویروسی است ایمنیزایی شود
- نزدیکی ایمن داشته باشد، که به محافظت در برابر بیماریهای واگیردار جنسی منجر میشود.
تشخیص ارکیت
پزشک احتمالاً کار را با پرسش در مورد شرح حال پزشکی و معاینه بالینی برای بررسی بزرگ شدن گرههای لنفی در ناحیه کشاله ران و یزرگ شدن بیضه در سمت آسیب دیده شروع میکند. پزشک در عین حال احتمال دارد که یک معاینه از مقعد را برای بررسی بزرگ شدن یا فروافتادگی پروستات انجام دهد.
پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- غربالگری بیماریهای واگیردار جنسی. اگر فرد دچــار ترشح از مجرای ادرار باشد یک سواب باریک برای گرفتن نمونه از ترشح وارد سوراخ آلت تناسلی میشود. نمونه گرفته شده برای پیگیری وضعیت ابتلاء به سوزاک یا کلامیدیا در آزمایشگاه بررسی میگردد. برخی غربالگریهای مربوط به بیماریهای واگیردار جنسی با استفاده از آزمایش ادرار انجام میشود.
- تست ادرار. یک نمونه از ادرار برای بررسی هر گونه وضعیت غیر نرمال بررسی میشود.
- اولتراسوند. این تست تصویربرداری رایجترین ابزار برای ارزیابی درد بیضه است. اولتراسوند همراه رنگ داپلر میتواند تعیین کند که آیا جریان خون در بیضهها - شامل پیچ بیضه - کمتر از میزان نرمال یا بیشتر از میزان نرمال است، که این به تشخیص ارکیت کمک میکند.
درمان ارکیت
درمان ارکیت به علت ایجاد آن بستگی دارد.
درمان ارکیت باکتریایی
برای درمان ارکیت باکتریایی و اپیدیدیمو - ارکیت به آنتیبیوتیک نیاز است. اگر علت بروز این عفونت باکتریایی یک بیماری واگیردار جنسی باشد، شریک جنسی فرد بیمار نیز نیاز به درمان خواهد داشت.
بیماران باید دوره درمان با آنتیبیوتیک را کامل کنند حتی اگر علایم بیماری زودتر از مصرف تمامی داروهای تجویز شده بهبود یافته باشد، تا این اطمینان حاصل شود که عفونت به طور کامل از بین رفته است.
فروکش ورم و حساسیت ممکن است به چند هفته زمان نیاز داشته باشد. استراحت، حفاظت از بیضه با استفاده از یک بیضهبند ورزشی، استفاده از سرمادرمانی و مصرف داروهای ضد درد میتواند تسکین ناراحتی کمک کند.
درمان ارکیت ویروسی
درمان با هدف تخفیف علایم بیماری انجام میشود. دکتر ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم
- استراحت در بستر و در ارتفاع قرار دادن بیضه
- استفاده از پک سرد
اغلب مردم دچار ارکیت ویروسی در طول ۳ تا ۱۰ روز بهبود مییابند، اگرچه ممکن است فروکش ورم و حساسیت کیسه بیضه به گذشت چند هفته زمان نیاز داشته باشد.
سبک زندگی و مداوای خانگی
برای فروکش ناراحتی:
- در بستر استراحت کنید
- طوری دراز بکشید که بیضه در بلندی قرار گیرد
- در حد تحمل کیسه بیضه از سرمادرمانی استفاده کنید
- از بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کنید.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼